Dodaj do ulubionych

Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi Panny

12.01.12, 17:20
Jestem okropnie zaskoczony zachowaniem proboszcza Darka z parafii NMP przy ul.Ząbkowskiej ( o ile można tak nazwać tego pana ) podejściem do swoich parafian! Dlaczego? Już wyjaśniam. Mój ojciec,człowiek na emeryturze,po zawale zawsze i na każde wezwanie k.Darka był gotowy do budowy kościoła,nie szczędził sił ani zdrowia.K.Darek zna naszą rodzine osobiście,a wszczegulności ojca i świętej pamięci brata Daniela który także nigdy nie odmówił mu pomocy i tu dotykamy setna. Mój brat zmarł nagle w nowy rok,miał 32 lata. Przyszliśmy do k.Darka prosić o pogrzeb w sobote 07-01-2012r.i co?Wielki k.Darek stwierdził że to niemożliwe bo ma kolęde i nie znajdzie nawet dwóch godzin by pochować brata bo kolęda jest ważniejsza a brat może poczekać do poniedziałku!Tak nie postępuje duchowny.Postawił kase z kolędy wyżej jak ostatnią posługe człowiekowi któremu zawdzięczał nie jedno.Gdy rozniosło się wśród wiernych jak postąpił stwierdził że ojciec pracował przy kościele bo chciał. A nim jako księdzem to nikt się nie przejmuje jak po błocie musi chodzić,i że nogi go bolą (myśle by konia sobie kupił to będzie mu lżej ).Zachował sie jak ostatni cham gdy nas przyjmował na plebani.Zaznaczam że nie chcieliśmy nic za darmo,ale na kolędzie widocznie wjęcej było do przytulenia. Dlamnie to nie jest ksiądz a ZWYKŁY BEZDUSZNY BIZNESMEN który patrzy tylko na korzyści jakie można od kogoś otrzymać. Sugeruje wszystkim wiernym którzy przekazują mu jakieś ;cegiełki;na świątynie by zastanowili się dwa razy czy można mu zaufać i czy te ;cegiełki; trafią żeczywiście na świątynie a nie naprzykład na nowe auto .Pochowaliśmy Daniela w parafii św.Izydora i tam spotkaliśmy prawdziwego oddanego wiernym duszpasterza kś.proboszcza któremu dziękuje z całego serca. Adam Paczuski.
Obserwuj wątek
    • mark_26 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 12.01.12, 20:39
      Witaj.
      Przyjmij moje kondolencje z powodu śmierci brata.
      Co do księdza Darka to znam go od wielu lat i faktycznie się bardzo zmienił. Już wielu zapomniało jak obmawiali byłego proboszcza z Izydora, Henryka D. Niestety ksiądz proboszcz Dariusz bardzo się do niego upodabnia jeśli chodzi o wyciąganie z ludzi kasy. A szkoda bo kiedyś był naprawdę inny.
      • piotr_z65 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 12.01.12, 21:30
        ot taki klechy sposob zycia.... kasa, kasa.....
        • oania87 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 12.01.12, 22:02
          Dramat, ale niestety prawdziwy. Z arogancją proboszcza spotkałam się gdy nazwał moich
          rodziców ateistami gdyż pracując za granicą przez kilka lat nie przyjmowali księdza po kolędzie.Dodał jeszcze " do kościoła nie chodzą a na cmentarzu będą chcieli być pochowani".
          Ot i ksiądz dobrodziej.
      • adampa-czuski Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 12.01.12, 22:04
        Niestety masz rację i dlatego opisałem to zdarzenie by choć trochę otworzyć oczy wiernym.Moja rodzina od samego początku pomagała jak mogła budować ten kościół ale póki będzie tam biznesmen Darek nie ruszą palcem i coraz więcej takich głosów słychać.
    • monikape Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 12.01.12, 22:59
      istnieją na szczęście przeciwieństwa "księdza biznesmena Darka" - wszystkim szczęki opadły gdy podczas pogrzebu Daniela ksiądz proboszcz parafii Św. Izydora ogłosił, że całość z zebranej tacy jest przeznaczona dla żony i dzieci zmarlego. Ksiądz biznesmen Darek pewnie przeznaczyłby ją na nowe alusy do zimówek... Bardzo dziękujemy za piękną mszę i dobre serce proboszcza ze Św. Izydora! Bóg zapłać.
      • ekim_kazcul Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 13.01.12, 12:36
        To i ja dorzucę swoje 3 grosze. Przede wszystkim składam wyrazy współczucia za stratę.

A co do księdza proboszcza i parafii to niestety muszę się z Wami wszystkimi zgodzić. Kilka lat temu wyglądało to zupełnie inaczej a teraz ... jeżdżę z rodziną na msze do Ząbek. Atmosfera w parafii przestała sprzyjać rozwojowi duchowemu.

Miłą odskocznią od tej atmosfery, muszę przyznać, była w tym roku wizyta księdza, ale nie proboszcza w naszym domu. Wikary zrobił na nas miłe wrażenie ... i ani razu nie padło słowo na tematy oczywiste (czyt. kasa, budowa, itd).
        Cóż z tego ... należy jedynie mieć nadzieję że proboszcz zacznie brać przykład z wikarego
        lub przynajmniej wikary nie zacznie brać przykładu z proboszcza

... czego sobie i Wam życzę.
        Michał
        • kirchbaum Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 28.02.12, 13:35
          A mnie sie wydaje, że za nagonkom na Księdza Proboszcza stoi Wikary, który chce przejąć władze! Nieładnie! Widać to po wpisach na tym forum! Muszę interweniować!

Pozdrawiam Sąsiadów! Nie dajmy judzić i szczuć!

Ze społecznego obowiązku,

Kirchbaum.
    • amel-ek Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 13.01.12, 13:13
      ,współczuje z powodu śmierci brata, taki młody człowiek-tragedia
    • ruda032 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 13.01.12, 20:04
      moj brat napisal bardzo delikatnie o ks.DARIUSZU. zyje juz troszke na tym swiecie i jak dotad nie spotkalam sie z taka arogancja osoby duchownej wobec tragedii jaka dotknela nasza rodzine a w szczegolnosci zone i dzieci mojego sw.pamieci brata. moim zdaniem ten czlowiek nie powinien byc duchownym !!!, noszenie sutanny do czegos zobowiazuje! jestem osoba wierzaca i nie powinnam tak mowic ale nigdy nie zapomne zimnych oczu tego ksiedza i slow ktore wypowiedzial ;cyt'' nie ma takiej opcji zeby pogrzeb byl w sobote, lezy tyle (sw.p.daniel) to nic mu nie bedzie jak polezy do poniedzialku''. nic dodac nic ujac! my nie prosilismy o nic szczegolnego! nie chcielismy nic za darmo! bylismy u ks.dariusza dwa razy prosic , niestety bez skutku. mysle jednak ze nic nie dzieje sie bez przyczyny. w parafii sw. Izydora spotkalismy ks. z powolania. to bardzo cieply ,wyrozumialy czlowiek o wielkim sercu. bardzo nam pomogl w organizacji pochowku brata okazal nam serce i otoczyl cieplym slowem pograzona w bolu i rozpaczy nasza cala rodzine.
      • sportif Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 13.01.12, 22:47
        zawsze żal jak odchodzi tak młody człowiek i zostają do tego małe dzieci. Nie znam księdza, ale z tego co tu pisano - to służbista, podszedł do sprawy jak urzędnik a nie jak człowiek. Może miał poumawiane na sobotę kolędy - to jest najlepszy dzień na kolędowanie - ludzie są w domach i szkoda by było takiej kasy nie przytulić. A poniedziałek to dobry czas na pogrzeb koło południa, ksiądz nie ma co robić w tym czasie. Cóż, ksiądz też człowiek - materialista.
    • prawdziwy_agusiak Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 14.01.12, 01:24
      Nic dodać nic ująć... W koperty lubi zaglądać i w kajecie zapisywać ile kto dał..na pewno nie z powołania ...ostatnią osobą która może pomodlić się za moją mamę to właśnie ten pan.. Po 10h. wyczekiwania,dość........Pozdrawiam Wszystkich.
    • marza75_20 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 14.01.12, 17:24
      Zgadzam się ksiądz Darek nie jest księdzem z powołania jeżeli traktuje tak swoich wiernych parafian .A na pewno wiernym parafianinem był ŚWIĘTEJ PAMIĘCI DANIEL .Odmawiając mu ostatniej posługi ksiądz zachował się poniżej godności jaką mu powierzył Bóg .Rodzina cała jest bardzo wierząca a to zachowanie księdza pomniejsza wiarę w bezinteresowność księdza .Znam tę rodzinę i wiem że nigdy temu księdzu ani ojciec ani matka i wszyscy bracia nigdy by nie odmówili pomocy przy budowie czy innej sprawie dla kościoła .Taka postawa księdza skłania parafian do odsuwania się od niego .Ta sprawa zachowania księdza pokazuje że ksiądz nie myśli o wierze i posłudze jaką mu powierzył Bóg tylko o kasie od parafian .Szczere ubolewania dla rodziny za takie zachowanie księdza któremu pomagali a który w ostatniej drodze nie pomógł Danielowi przejść na tę drugą stronę .Żal że taki ksiądz jest proboszczem parafii.
      • marusia3005 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 15.01.12, 20:36
        Witam. Bardzo serdecznie współczuję rodzinie zmarłego Daniela. Niestety nie zgadzam się z wypowiedzią Pana, który napisał ze Ks Dariusz nie odprawił pogrzebu w sobotę bo ważniejsza jest kasa. Myślę że Ks Darek po prostu liczy się z dziesiątkami ludzi z którymi był OD DAWNA umówiony na ten dzień na kolędę. Kolęda jest planowana i OGŁASZANA 2 tygodnie wcześniej, i wielu ludzi bardzo na nią czeka. Ludzie zmieniają plany, często zwalniają się z pracy aby przyjąć w domu kapłana. Rozumiem że rodzina jest rozżalona ale ksiądz musi liczyć się i szanować wszystkich parafian, nie może wielu ludziom sprawić zawodu z powodu jednej rodziny- nawet w obliczu takiej tragedii. A zapisywanie ile kto dał w kopertę służy temu, aby nikt Go nie posądził że coś właśnie "przytulił" dla siebie. Bo ci co nie zapisują mogą do kościoła donieść połowę zebranych pieniędzy...
        PS Ks Dariusz ostatnio proponował ZA DARMO pogrzeb pewnej rodzinie z Marek, też w obliczu wielkiej tragedii, ale rodzina ta poszła do Izydora, i musiała zapłacić, a uważam że naprawdę nie powinna, więc nie piszcie że liczy On tylko na kasę!
        Zanim oczernicie czyjeś dobre imię to zastanówcie się nad tym 100 razy bo czasami taka plotka może komuś zepsuć życie.
        Pozdrawiam serdecznie
        • adampa-czuski Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 15.01.12, 21:10
          Owszem kolęda jest ogłaszana 2 tygodnie wcześniej lecz śmierć przychodzi niezapowiedziana a jakbyś drogi internauto nie wiedział to wielki ksiądz Darek gdyby wykazał choć trochę dobrej woli to poprosił by zaprzyjaźnionego kapłana z sąsiedniej parafii do odprawienia nabożeństwa ale po co? A to jak się zachował podczas rozmowy w zachrystii to nie plotki lecz prawda bo tam byłem osobiście.Wiem że zawsze będzie ktoś komu nie w smak trochę prawdy o k.Darku ale jest coś na rzeczy skoro coraz więcej wiernych uczęszcza we mszy św.w innych świątyniach i skoro pojawia się coraz więcej komentarzy pochodzących spoza kręgu rodziny zmarłego, od nieznanych nam obiektywnych osób. Może nastał czas najwyższy zacząc dyskusję na temat pana Darka, nie tylko na forum, ale oficjalnie, bo wierni zauważyli, że z dobrego kiedyś księdza zrobił się biznesmen. Czyżby zbyt duże dobrodziejstwo i zaangażowanie uderzyło do głowy?
          • zombi_123 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 15.01.12, 22:02
            Bardzo Panu i Pana Rodzinie Współczuję z powodu śmierci Brata i Syna.

Gratulacje za odwagę i opisanie tematu , prawda zawsze sma się obroni a kłamstwo i chamstwo zawsze prędzej czy pózniej wyjdzie na jaw.

• amel-ek Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 17.01.12, 11:06
          wiem o czym pisze Marusia,tak w pewnej rodzinie zdarzyła sie równiez ogromna tragedia..,i własnie ksiądz Darek bardzo w porządku sie zachował
          • monikape Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 17.01.12, 11:28
            Tak ks. Darek ładnie postąpił. Tylko dlaczego dopiero gdy zrobiła się negatywna atmosfera wokół niego? Może żeby się wybielić? O jego niereprezentatywnych zachowaniach słyszy się od dawna, a o szlachetnym (jednym) dopiero teraz... Ciekawe dlaczego? Mówicie nie liczy na kasę - to czemu jego najwierniejsze mohery dzwonią do niego ze skargą na wikarego, że nie bierze kopert od biednych rodzin, które chca coś dać? Żenada!
        • gadulka555 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 17.01.12, 14:51
          Niestety,ale właśnie widzimy sami jak ks.Dariusz liczy się z parafianami jak można się tak zachować najbliższa rodzina w żałobie a ksiądz robi sobie żarty i z szyderczym uśmiechem mówi że ma teraz kolędy.Nic by się nie stało jakby na dwie godzinki przerwał kolędę ale nie bo chodząc po kolędzie zbierze więcej kasy...Wiem że są ludzie którzy i tak będą bronić księdza Darka bo to duchowny ale gdzie tu oddanie ,szacunek do parafian tym bardziej że na rodzinę ś.p.Daniela mógł zawsze liczyć i na niego samego także... znam dobrze rodzinę ś.pamięci Daniela i jestem tym faktem bardzo wstrząśnięta :(
          To jak postąpił k.Darek jest niewytłumaczalne jak ksiądz który (podobno) liczy się z parafianami może tak postąpić...?Nie ma dla niego żadnego wytłumaczenia.Teraz po takim zdarzeniu chce się wybielać , liczy że my parafianie będziemy użalać się nad nim ale on już pokazał co potrafi ...''bezduszny duchowny'' tak teraz można jego nazwać. Dziwić się ludziom że odbijają się od kościołów,widać to nie wina tego że ludzie nie żyją w wierze tylko tego jak księża podchodzą do wiernych ...
          Okropność i podłość ...
          Bardzo współczuję najbliższej rodzinie pogrążonej w smutku,bólu i rozpaczy...
          Daniel,zawsze pozostanie w naszej pamięci jako ciepły ,pomocny,dobry człowiek...
    • e-elka-2 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 16.01.12, 01:22
      Ksiądz Dariusz w takim wydaniu to żadne zaskoczenie. To prawda,że parę lat temu sprawiał inne wrażenie, ale nie wydaje mi się, że bardzo się zmienił. Ot, zwyczajnie przestał się kryć. Jako wikariusz nie miał dużego pola do popisu i chyba doskonale to rozumiał. W tym zawodzie trzeba znać swoje miejsce w szeregu, aby dojść do stołka proboszcza. Zachowanie księdza w sprawie pogrzebu tego młodego człowieka to skandal i naprawdę nic Go nie tłumaczy. Parę wpisów wcześniej ktoś zauważył, że ksiądz nie odwołał kolędy ze względu na szacunek wobec tych, którzy na niego czekali. A co z szacunkiem wobec zmarłego. a co z uczuciami Jego rodziny i ich cierpieniem. Oni czekali na pogrzeb aż 9 dni. Nikomu nie życzę takich 9 dni i nocy. Wtedy czeka się na pogrzeb, jak na nic wcześnie się nie czekało. Żałoba zaczyna się dopiero, gdy ciało spocznie w ziemi i to jest prawda. Gdy zmarła bliska mojemu sercu osoba, byłam w takim stresie, że nie umiałam płakać. Dopiero później przyszły łzy, które przyniosły ulgę. No i co Panie proboszczu? A co z sumieniem? Ci ludzie chcieli tylko, aby Ksiądz pochował ich bliskiego. Arogancja Księdza Darka to jedna sprawa. Tak długo będzie swoich parafian traktował w ten sposób, jak długo będzie miał na to nasze przyzwolenie. Aż dziwię się, że nikt głośno nie zareagował, gdy zabrakło Go na pożegnaniu księdza Pawła. Dziwię się też, że nadal grupy parafian w wyznaczone tygodnie pędzą do kaplicy , bo trzeba posprzątać. Miałam przyjemność raz spełnić ten obowiązek i nigdy więcej. Gdy ja zasuwałam z mopem, ksiądz zabawiał mnie rozmową, a przecież kaplicy nie sprząta się co dzień, więc może nic by się nie stało, by ksiądz pomógł.No i kwestia pieniędzy na kościół. Dobrze by było, aby ksiądz po ich otrzymaniu od parafianina nie wkładał ich przy nim do kieszeni, tylko tak zwyczajnie, nawet dla oka, zapisał nazwisko darczyńcy chociaż w 16 kartkowym zeszycie. Może w ten sposób byłoby przyzwoiciej. Ksiądz u nas czuje się dobrze, zanosimy mu haracz, sprzątamy, a są tacy co prześcigają się w zapraszaniu księdza na śniadania i obiady ( tu pozdrawiam miejscowych właścicieli prywatnych firm oraz radnych). Jednym słowem Raj. Przypominam tylko, że czasy pańszczyzny i dziesięciny już dawno się skończyły. Ksiądz Darek nie ma monopolu. Parafia św. Izydora i kościół w Ząbkach to miejsca, gdzie czekają na nas i naprawdę nie będą się pytać, skąd jesteśmy. Kościół to ludzie, a nie budynek i jak na razie na Ząbkowskiej nie zanosi się, aby szybko on stanął. Mam tylko nadzieję, Księże Proboszczu, że parafian do końca budowy Ci nie zabraknie , bo pieniędzy na pewno.
      • aniolek-2828 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 20.01.12, 19:18
        Przykro mi z powodu śmierci Twojego brata.
        Może jest trochę racji w tym ze ksiądz Darek się zmienił. Może warto też postawić się w Jego sytuacji (nie zamierzam nikogo bronić). Kolęda jest ogłaszana 2 tygodnie wcześniej. Poza tym był to długi weekend i niektórzy ludzie dowiadując się o kolędzie pozmieniali swoje plany np. wyjazdowe. Fakt faktem że ksiądz Darek mógł poprosić Księdza z innej parafii (ale w innych parafiach też są kolędy) albo zaproponować inną godzinę. Moja rodzina była w podobnej sytuacji. W związku z kolędą moja babcia nie mogła być pochowana o takiej godzinie jaką chciała rodzina (nie było to w Markach).
        Proboszcz z parafii Św. Izydora, mimo swej uprzejmości i dobrego serca również nie pochował zmarłego w terminie który chciała rodzina.
        A propos nowego wikarego w naszej parafii - chyba trafił nam się prawdziwy ksiądz z powołania. To, że nie chciał wziąć koperty od biednych rodzin to chyba dobrze o nim świadczy. Chciał się zatroszczyć o to żeby jego parafianie mieli co włożyć do garnka.
        Pozdrawiam :)
    • marusia3005 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 19.01.12, 14:28
      Nie, to nie pierwszy dobry gest ks Dariusza. Jak widać osoby źle piszące o nim nie wiedzą o nim zbyt dużo. Ale naprawdę rozumiem rozżalenie wobec niego po odmowie pogrzebu w wybranym przez Państwa terminie. Spotkała Was ogromna tragedia i bardzo współczuję. Nikt nie jest idealny- nawet ksiądz, ale mówienie o nim takich rzeczy to naprawdę przesada. Znam Go od wielu lat i wiem ilu ludziom pomógł w różnych sytuacjach i to BEZINTERESOWNIE. Jakoś nie zauważyłam żeby Ks Darek żył ponad stan. W przeciwieństwie do marmurów u Izydora- Choć wiem, że to nie ten proboszcz wystawił tę willę.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • e-elka-2 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 20.01.12, 00:54
        Rozumiem, że działalność księdza Dariusza to jedna wielka tajemnica, a my tzw. parafianie nic o tym nie wiemy, bo nie. Ja wierzę w to, że ludzie są dobrzy, a tylko czasami nie chce się im pomyśleć i robią tak niepopularne gesty, jak ten ostatni w wykonaniu księdza wobec rodziny zmarłego. Dużo czasu upłynie zanim ludzie o tym zapomną. Bardziej mnie boli, ze robimy z księdza kogoś wyjątkowego , a on ot taki zwykły chłop, ale uwaga! zawsze wie co i jak , to znaczy, ze chyba cwany.Ja bym chciała, żeby zawsze zastanowił się nim drugi raz zapomni, że to nie On jest Parafią, ale Parafia to My, może czasami nawet gorsi od niego, ale jednak LUDZIE.
        • amel-ek Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 20.01.12, 11:59
          kurcze ale nie rozumiem,chyba nic takiego strasznego nie zrobił-przeciez nie odmówił pochówku,tylko odmówił w sobote,nam ostatnio tez ktos z rodziny zmarł i tez ksiądz proboszcz w Izydorze dostosował termin ,kwotę -ddyby nie ta kolęda pewnie opisywany ksiadz poszedł na ręke rodzinie,ale dwa dni to nie koniec swiata-rozumiem ból rodziny,młody człowiek odszedł-tragedia ogromna,wydaje mi sie,ze tu bardziej chodzi o to ze moze zbyt chłodno ich potraktował,tym bardziej,ze zna rodzinę
          • monikape Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 20.01.12, 12:10
            Jeżeli między "chłodno" a "chamsko" można postawić znak równości, to się zgadzam, a widok jego miny, gdy za wydany rodzinie papier dostał tylko "Bóg zapłać" - bezcenne! Karp to mało powiedziane.
            • amel-ek Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 21.01.12, 11:15
              nie no jeśli tak było to rzeczywiscie nie w porządku,ale coraz więcej jest takich zachowań wsród księży, niestety
              • aniolek-2828 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 22.01.12, 14:57
                Przykro mi z powodu śmierci Twojego brata.
                Może jest trochę racji w tym ze ksiądz Darek się zmienił. Może warto też postawić się w Jego sytuacji (nie zamierzam nikogo bronić). Kolęda jest ogłaszana 2 tygodnie wcześniej. Poza tym był to długi weekend i niektórzy ludzie dowiadując się o kolędzie pozmieniali swoje plany np. wyjazdowe. Fakt faktem że ksiądz Darek mógł poprosić Księdza z innej parafii (ale w innych parafiach też są kolędy) albo zaproponować inną godzinę. Moja rodzina była w podobnej sytuacji. W związku z kolędą moja babcia nie mogła być pochowana o takiej godzinie jaką chciała rodzina (nie było to w Markach).
                Proboszcz z parafii Św. Izydora, mimo swej uprzejmości i dobrego serca również nie pochował zmarłego w terminie który chciała rodzina.
                A propos nowego wikarego w naszej parafii - chyba trafił nam się prawdziwy ksiądz z powołania. To, że nie chciał wziąć koperty od biednych rodzin to chyba dobrze o nim świadczy. Chciał się zatroszczyć o to żeby jego parafianie mieli co włożyć do garnka.
                Pozdrawiam :)
          • e-elka-2 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 23.01.12, 01:36
            Niech tylko Ksiądz Dariusz dowie się, że nowy wikary nie wziął koperty. oj! będzie się działo. Nowy ksiądz rzeczywiście jest bardzo sympatyczny i skromny .Życzę Mu powodzenia i dużo, dużo cierpliwości. Ksiądz Paweł - wcześniejszy wikary długo mnie do siebie przekonywał i nie ukrywam, że czasami nawet denerwował ( szczególnie drażniły mnie te jego wędrówki po schodach w czasie mszy). Sytuacja zmieniła się, gdy nadarzyła się nam okazja porozmawiać. Okazało się , że to bardzo inteligentny człowiek, bardzo dowcipny i .... co dziwne, a może nie , nigdy nie rozwijał tematu Księdza proboszcza, choć dało się wyczuć, że ma dużo żalu. Cenię go za to. Nie wiemy , co zaszło między nimi, ale nie robi się tak, że proboszcz wyjeżdża , gdy parafianie żegnają wikarego. A przecież nie było to zwykłe "do widzenia", tylko mała uroczystość. Niech nowy wikary trzyma się. Może wcale nie trzeba być tak do końca bezwolnym wobec proboszcza, ale trzeba wiedzieć, że nieposłuszeństwo jest karane.
            • j.w.orlowski Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 23.01.12, 09:01
              Są księża i kapłani. Kapłanem zostaje się z powołania, księdzem może być każdy nawet obecny poseł, który zrzucił sutannę a krytykując kościół został posłem. Taki ksiądz do dziś nie został ekskomunikowany tym samym nadal posiada święcenia kapłańskie i ma prawo do odprawiania Mszy Swiętej oraz prowadzić inne posługi kapłańskie. Czyżby Kościół czekał na powrót syna marnotrawnego?
    • mirella67 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 23.01.12, 11:48
      Współczuję każdemu kto się znalazł w takiej sytuacji. Ja nie mogę jednak podzielić tak negatywnej opinii nt. ks. Darka. Wiem, jak się zachowywał w różnych sytuacjach trudnych, zawsze spolegliwie i życzliwie. Mamy niepełnosprawne dziecko, które bez problemu mogło pójść do komunii razem z bratem bliźniakiem - do tej pory ks. Darek jest jego spowiednikiem, wszystkie nasze prośby i argumenty zostały wysłuchane (bez pieniędzy). Wiem też i od innych rodziców, że ksiądz nigdy nie robił problemów przy różnych życiowych nietypowych sytuacjach. Może zbyt świeżo jeszcze mam w pamięci rządy ks. Drożdża, ale ja nie narzekam. Podoba mi się jego podejście do dzieci. Są też rzeczy, które mi się mogą nie podobać, ale któż nie popełnia błędów. Nowy wikary wygląda też na skromnego i rzeczowego kapłana z powołania.
      • baletto Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 23.01.12, 14:48
        ogólnie podsumowując wątek: tępmy tę czarną zarazę nierobów na których resztę społeczeństwa musi pracować.
      • pierwsze-wolne Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 23.01.12, 15:13
        Wiesz, jak brałam ślub to właśnie ks. Dróżdż "uratował" nas przed ks. Darkiem, który zrobił nam małą awanturkę w kancelarii bo wg niego daliśmy za mało...
        • k-skorpion Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 25.01.12, 12:29
          Po pierwsze to ogromne wyrazy współczucia.
          Co do księdza Darka to mam podobne odczucia co większość z was. To jest po prostu ksiądz budowniczy. Taka jego rola. Jak już zbuduje kościół to go przeniosą (mam nadzieję) tam gdzie znowu będzie budował. Kiedyś tak było w tej instytucji. Przerzucali tych managerów po różnych budowach w kraju. I jego zadaniem jest przede wszystkim pilnowanie budowy. Reszta przy okazji.

A że jest jaki jest to dlatego że to zwykły człowiek tylko zakłada sutannę i udaje kapłana. Ja już od dawna nie chodzę do naszej kaplicy. Jeżdżę do mojego kościoła z lat dziecinnych na Ratuszowej w Warszawie lub do kościoła św. Anny na Krakowskim Przedmieściu. Tam jest inna atmosfera. Marki to taka wiocha gdzie proboszcz próbuje rządzić twoim życiem i nie uznaje słowa nie. Ale do Drożdża mu jeszcze daleko. Ks. Darek jest dominatorem. W każdym uścisku dłoni pokazuje kto jest górą ściskając bardzo mocno i ściągając osobnika do siebie. To tylko gest ale on widać lubuje się w tego rodzaju dominacji. Jednak kiedy trafi na opór w jego oczach widać błysk niezadowolenia.

To jak postąpił z tą rodziną dobitnie świadczy o tym, że pokazał po raz kolejny kto tu rządzi. Przykre. A co do kolędy. Jak nas nie ma to ksiądz nie wejdzie. Nawet tak potężny jak Darek. To my decydujemy czy Go przyjmiemy czy nie. Więc nie ma co narzekać że dla niego ważna kasa. Chcecie do dajecie. My jak jesteśmy w domu to przyjmujemy i dajemy, ale na pewno nikt z nas nie będzie sobie robił specjalnie wolnego, bo ma przyjść ksiądz. Tak moi drodzy. Od nas zależy jaki będzie ksiądz Darek. Czy on nam zmiażdży dłoń czy my jemu. A co do obiadków i kolacji. Kiedyś w luźnej rozmowie powiedział mi że już ma po kokardę tych obiadków u tych Babć moherowych, ale nie ma wyjścia i musi chodzić. Kościół to też polityka. No a jak widać po nim zjeść lubi.

Reasumując potępiam jego zachowanie i nie rozumiem. I myślę że w innym przypadku gdyby sprawa dotyczyła jakiegoś dla niego interesu postąpiłby inaczej. A z drugiej strony bywa też tak, że jego postawa jest pozytywna. Przykładem pogrzeb mojego teścia kilka dni temu. Wszyscy obecni (około 100 osób) byli zachwyceni sposobem prowadzenia mszy i pogrzebu. Widać było profesjonalizm i osobiste księdza zaangażowanie. Muszę to przyznać. Ale mimo wszystko, jak już nadmieniłem należy mieć nadzieję, że po zbudowaniu kościoła przyjdzie jakiś proboszcz z powołania, czego sobie i wam życzę.
          • monikape Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 31.01.12, 17:00
            Jednak ks. Darek udowodnił,że mimo kolędy może odprawić pogrzeb w sobotę, a nawet w dwie - w jednym przypadku gruba koperta go przekonała, a w drugim wyższość prywatnej rodziny nad parafianami... I tak proszę naiwnych, upadło twierdzenie o dawno planowanej, nieodwołalnej kolędzie!
    • laura-39 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 10.02.12, 00:00
      Witam Panie Adamie, również współczuję tragedii rodzinnej, jak Pana spotkała. Staram się zrozumieć Pana żal do księdza.

Mam nieco inną niż większość z państwa opinie na temat ks. Darka. Znam go od wielu lat, uczył mnie religii w liceum. Dla mnie to nie jest zwykły klecha, lecz przede wszystkim człowiek... mam wrażenie, że stał się na tym forum ofiarą ludzkiej złośliwości. Razem z mężem pochodzimy z biednych rodzin. Ksiadz z innej parafii zaproponował nam się udzielenie slubu bez żadnej opłaty .....ale na Zachrystii:) . Nie przyjęliśmy propozycji i udaliśmy się do księdza Darka. On udzielił nam ślubu za symboliczną naprawdę opłatą...na jaka było nas stać bez wymówek, że czerwonego dywanu nie będzie. Zazdroszczę wam drodzy parafianie z ul. Ząbkowskiej takiego proboszcza. Są gorsi w Markach uwierzcie...:) Dla mnie ksiądz Dariusz to wyrozumiały człowiek i jak mówi że czegoś się nie da zmienić to widocznie tak jest. W Boga wierzę, w księzy nie...ale ks Dariusz to spoko gość. Zaskoczył mnie fakt, że wszyscy śpiewali sto lat dla osoby służącej do mszy z okazji urodzin, czy imienin:)Czujemy w tym Kosciele domową przyjazną atmosferę. WIĘCEJ TAKICH KSIĘŻY !!!!!!. Szanuję wszystkich bez względu na wasze poglądy i proszę nie oczerniajcie go. Beata z mężem
      • baletto Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 10.02.12, 11:38
        hahaha zachowaj dla siebie te wypociny sługusko czarnej mafii
        • laura-39 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 11.02.12, 23:09
          baletto napisał:

> hahaha zachowaj dla siebie te wypociny sługusko czarnej mafii

Lecz się czowieku, nie obrażaj innych za poglądy które ci nie leżą!
          Masz chyba problem sam ze sobą , jesteś mocny na forum a na żywo byś się w majtki zesrał.!!!
          Każdy tu ma prawo mieć własną opinię. Goń się baletto!

A co do Pana, panie Adamie jak wspomniałam w poprzednim poście szanuję Pana zdanie na ten temat, ja mam nieco inne... Też straciłam z rodziny bardzo bliską osobę i wiem co się czuje...przedstawiłam sytuację w której spotkałam na swojej drodze Księdza Darka i nie mam mu nic do zarzucenia. A co do obrażania księdza miałam na mysli nie Pana, lecz tych co piszą byle pisać i nie maja żadnych argumentów a jechanie po innych w necie sprawia że z satysfakcji spuszczają się w swoje cuchnące prześcieradło!!!
          • tomt3 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 12.02.12, 10:53
            laura-39 napisała:

> baletto napisał:
            >
            > > hahaha zachowaj dla siebie te wypociny sługusko czarnej mafii
            >
            >
            > Lecz się czowieku, nie obrażaj innych za poglądy które ci nie leżą!
            > Masz chyba problem sam ze sobą , jesteś mocny na forum a na żywo byś się w majt
            > ki zesrał.!!!..
            jechanie po innych w necie sprawia że z satysfakcji spuszczają się w
            > swoje cuchnące prześcieradło!!!
            Z Twoich postów wnioskuję że jesteś katoliczką i chrześcijanką. I to praktykującą. Te wybrane fragmenty też są Twojego autorstwa. W kościele nauczyłaś się tak wypowiadać?
            • laura-39 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 12.02.12, 15:20
              tomt3 napisał:
              > > > Z Twoich postów wnioskuję że jesteś katoliczką i chrześcijanką. I to praktykuj
              > ącą. Te wybrane fragmenty też są Twojego autorstwa. W kościele nauczyłaś się ta
              > k wypowiadać?
              Pozwól, że nie będę ci pisać o tym kim jestem i co robię. Jestem wolnym człowiekiem i mogę podobnie jak wszyscy na tym forum wyrażać swoją ( w tym przypadku pozytywną) opinię na temat tego Księdza. Sporo osób ma tutaj widzę problem z tym, ze ktoś może mieć inne zdanie, jak Cię tak to boli to idz do ksiedza i powiedz mu to w twarz a nie się tutaj produkujesz. I to będzie fair! BEZ ODBIORU!
              • tomt3 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 12.02.12, 17:15
                Czytaj ze zrozumieniem. Nie interesuje mnie kim jesteś i co robisz. Nic nie pisałem o żadnym księdzu bo go nie znam i nie chcę poznać. Moje pytanie dotyczyło czego innego, ale już nie oczekuję odpowiedzi.
    • adampa-czuski Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 10.02.12, 11:52
      Droga lauro39 jestem daleki od oczerniania p.Darka. Przedstawiłem jedynie sytuację jak p.Darek potwornie się zmienił! Tak,popieram twoje zdanie że więcej takich księży ale takich jak p.Darek był na początku swojej działalności.Wtedy naprawdę zdobył rzesze wiernych parafian (między nimi moich rodziców i braci-mie nie bo ja jestem bardzo ostrożny z obdarzaniem kogoś zaufaniem) ale z czasem zaczą zatracać się tylko i wyłącznie w interesowności,jak ma u kogoś korzyść to jest jak do rany przyłóż a jak ktoś zrobił wszystko co mógł i wjęcej z niego nic niemożna skorzystać to jest dla niego nikim.Tak było właśnie z Danielem i moim ojcem.Daniel zmarł więc już mu nic nie pomorze a ojciec się rozchorował więc świątyni też już stawiał nie będzie to i kolędy na dwie godziny przerwać nie było powodu ale jak pojechać wiele kilometrów w sobotę odprawić pogrzeb za dobrą (cegirłke) lub kolejny przykład tyle że już w kaplicy na miejscu za pokażna (cegiełke) bo rodziny nadal są dochodowi to można było przeskoczyć wszystkie przeszkody.Wiem jak to sie odbyło z najbliższego otoczenia tych rodzin.Więc jak to moja droga ocenisz? Moim zamiarem opisania całej tej bardzo bolesnej sytuacji jest to by p.Darek zobaczył że niejest nietykalny i może pod wpływem tych opini złych i dobrych wyciągną wnioski i może zastanowił się jak postępował dawniej a kim stał się teraz choć bardzo w to wątpię bo ktoś z takim EGO nie jest skłonny do refleksji nad swoim postępowaniem .Adam
    • nomad997 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 12.02.12, 11:55
      Nie czuję się kompetentny wypowiadać o ks. Darku jako proboszczu, gdyż to nie moja parafia.
      Pamiętam go jako wikariusza w parafii św. Izydora, i na podstawie tego mógłbym go ocenić.
      Mam jedynie krótką refleksję z tego, jak czasami odwiedza parafię św. Izydora, i głosząc kazania zbiera na budowę kościoła. Zawsze opowiada ile to udało się zrobić, i zawsze ma koniec kazania w stylu: zrobiłem tyle i tyle, ale teraz muszę spłacić długi, bo robotnicy i firmy czekają na swoje pieniądze. Nie wiem jak inni, ale dla mnie logika nakazuje najpierw zebrać pieniądze, a później na podstawie budżetu jakim się dysponuje planować prace. Jeżdżenie po parafiach i mówienie ile zostało zrobione oraz o konieczności spłacenie długów u wykonawców jest niepoważne.
    • markele Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 24.02.12, 16:07
      To bardzo przykre, ale prawdziwe. Ja byłam u księdza Darka po zaświadczenie, że mogę ochrzcić dziecko w innej parafii. I co usłyszałam? "Nie... jak Wy wszyscy będziecie chrzcić dzieci, brać śluby w innych parafiach, to ja nigdy tego kościoła nie wybuduję! Mogę wystawić zaświadczenie, ale za 'cenę' jakby chrzest odbył się u nas". Ręce mi opadły. Ponieważ jestem młoda i mało asertywna zaniosłam umówioną stawkę i dopiero wtedy dostałam zaświadczenie. Do dziś nie potrafię zrozumieć arogancji księdza. Nie na tym polega powołanie i duszpasterstwo.
      • patkor Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 24.02.12, 16:25
        markele napisała:

> To bardzo przykre, ale prawdziwe. Ja byłam u księdza Darka po zaświadczenie, że
        > mogę ochrzcić dziecko w innej parafii. I co usłyszałam? "Nie... jak Wy wszyscy
        > będziecie chrzcić dzieci, brać śluby w innych parafiach, to ja nigdy tego kośc
        > ioła nie wybuduję! Mogę wystawić zaświadczenie, ale za 'cenę' jakby chrzest odb
        > ył się u nas". Ręce mi opadły. Ponieważ jestem młoda i mało asertywna zaniosłam
        > umówioną stawkę i dopiero wtedy dostałam zaświadczenie. Do dziś nie potrafię z
        > rozumieć arogancji księdza. Nie na tym polega powołanie i duszpasterstwo.

ja bym proboszczowi polecil zamieszczenie cennika uslug i numeru konta bankowego, do tego powinien wynajac siostry zakonne do sprzatania, czy pakowania. albo odrazu zalozyc jakas fabryke konkurujaca z chinami. moglbym byc pierwszym klientem, zaoszczedzil bym na imporcie droga morska i dosc sporym clem. w dodatku blisko, wiec i czas bylby korzysteniejszy. duchowny chyba chcialby wrocic do starych dobrych czasow, gdzie mozna bylo kupic sobie rozgrzeszenie, a jak masz gruby portfel, to odrazu rozgrzeszenie na przyszlosc, jakobys mial niecne zamiary ]:-)

ja juz po 14 roku zycia przestalem chodzic na msze. duzo bardziej odpowiada mi modlitwa w domu do "obrazka", czy z rozancem :P dodam, ze jest to wina wielu podobnych ksiezy. w swoim krotkim zyciu, poznalem osobiscie tylko jednego duchownego z prawdziwym podejsciem do pacjenta i powolaniem do zbawiania zagubionych duszyczek. w mojej generacji 95% osob mawia : "wierze w Boga, ale nie w kosciol" jak widac, ta tendencja bedzie sie jeszcze dlugo utrzymywala
        • patkor Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 24.02.12, 16:30
          jak widze, ze ksiadz chodzi po koledzie, to udaje, ze mnie nie ma w domu. mam tak, od kad dalem mu 50 zl, a on zapytal dosc ordynarnie "dlaczego tak malo?", nota bene podobna sytuacje miala moja dziewczyna i kilku znajomych.
          • zombi_123 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 25.02.12, 23:53
            Wszyscy narzekają a nikt nic z tym nie robi, przeciez taki ksiadz nie ma władzy absolutnej , jezeli jest taki nie dobry wystarczy zgłosic sprawę Biskupowi a on musi to wyjasnić i podjąć decyzję co dalej ?

• versus88 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 26.02.12, 02:01
            Chyba trzeba byc kompletnym idiota zeby uwierzyc w te historyjke,z reszta ta o chrzcie nie lepsza:P, ale brawo za inwencje.
            Pozdrawiam:)
            • nomad997 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 26.02.12, 08:34
              Nie wiem czy opisana historia jest prawdziwa.
              Ale znam konkretne przypadki, gdy księża warunkowali wydanie zaświadczenia na potrzeby załatwienia chrztu czy ślubu w innej parafii uiszczeniem stosownej opłaty równej lub trochę mniejszej niż cena "dobrowolnej ofiary" jak za obrzęd który odbywa w danej parafii.
            • monikape Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 27.02.12, 10:20
              kompletnym idiotą i ignorantem , który nie wie co to szacunek jest w tym przypadku ten, kto świadomie obraża rodzinę w żalobie. może przedstaw się "versus88" skoro masz odwagę zarzucać kłamstwo.
              • versus88 Re: Ksiądz proboszcz z parafi Najświętrzej Maryi 27.02.12, 11:06
                Odnioslem sie do postow uzytkownikow markele i patkor, bo moim zdaniem są zmyslone. Nigdy nie spotkalem sie z sytuacja w ktorej ksiadz powiedzialby, ze w kopercie jest za malo,tym bardziej ze w tym przypadku mialo to byc 50zl co nie jest malą kwotą. Z reszta zaden z moich znajomych rowniez z taka sytuacją sie nie spotkał. Nie rozumiem dlaczego sugerujesz, ze komentując te posty obrazam rodzine zmarlego. Markele i patkor to chyba zadna rodzina... Zalobnikom wspolczuje i rowniez uwazam ze nie zostali potraktowani przez ks. Darka jak należy.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka