Dodaj do ulubionych

Internet w Markach - wlasna inicjatywa

27.10.12, 15:03
Witam mieszkancow i forumowiczow,

Jestem dosyc nowym mieszkancem Marek ale nie moge zrozumiec dlaczego jesli juz jest internet to jest bardzo drogi. A stabilnosc ma wiele do zyczenia.
Wiec proboje wziac sprawy w swoje rece.
Dlatego tez chce zapytac czy mieszkancy okolicy Pustelnik, Graniczna, Struga by byli zainteresowany aby zglosic sie do Orange "TPSA" aby zainwestowali w infrastrukture i zeby w koncu do Marek zawital XXI wiek albo zalozyc mala wspolnote "non-profit" i wszyscy czlonkowie tej wspolnoty wplacali by jakas okreslona kwote pieniedzy na utrzymanie linii internetowej.
Aktualni uslugodawcy wprowadzili monopol. Ceny za internet sa jak w roku 1998.
Ja jako ze jestem osoba ktora na codzien pracuje przy takich rzeczach chetnie bym sie tym zajal.

Jesli chodzi o TPSA "Orange" to pozwolilem sobie skontaktowac sie z dzialem inwestycji i otrzymalem informacje ze Orange posiada informacji zeby mieszkancy ulic na ktorych nie ma nawet linii sa zainteresowani uslugami TP.
W zwiazku z tym Orange poprosil ze jesli jest grono osob zainteresowanych w tej okolicy Orange moze zrobic inwestycje w nowa infrastrutkure w tym wymiana rowniez centrali tylko Orange musi dostac oficjalny wniosek ze w danej okolicy dana ilosc mieszkancow/domow jest zainteresowanych takimi uslugami.
Tutaj nie chodzi o deklaracje czy podpisanie umowy.
Wklejam odpowiedz z Orange "Myślę, że Orange zainteresowałaby się taką inwestycją. Jednak musi wpłynąć do centrali wniosek, w którym Państao wyrażą swoją chęć korzystania z usług orange. Należy podac również przybliżoną liczbę osób zainteresowanych i wysłać pismo na adres siedziby Telekomunikacji Polskiej"

Jesli jestescie zainteresowani takimi rozwiazaniami prosze o kontakt na forum.
Byc moze udalo by sie zorganizowac jakies spotkanie czy nawet dogadac publicznie na forum.

Podsumowujac:

Orange potrzebuje wiedziec ile osob byloby zainteresowanych ich uslugami.

Wlasna wspolnota - internet - ja chcialbym wiedziec czy byloby zainteresowanie na takie rozwiazanie, wtedy moglbym sprawdzic koszty jakie musielibysmy poniesc przy starcie czyli koszt instalacji linii pozniej rozgloszzenia sygnalu do domow.

Ja chetnie wykorzystam swoje umiejetnosci i kontakty aby polepszyc kontakt ze swiatem i obnizyc koszty uslug internetu w naszym miescie.

Co wy na to?

Obserwuj wątek
    • mamatoja928 Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 27.10.12, 19:14
      Witam, ja mieszkam w okolicy ulicy Granicznej i mam neostrade. Niestety tylko 6mb a bardzo chciałabym mieć szybszy. Jednak myślę, że są małe szanse na utworzenie takiej infrastruktury w naszej okolicy bo wiem, że dużo tych osiedli które są miedzy innymi na Granicznej ma podpisaną wyłączność na internet danego dostawcy i TP nie będzie mogło tam położyć swoich kabli w budynku. Wiem to stąd, że sama pracowałam w takiej małej firmie telekomunikacyjnej i tam mieliśmy na osiedlach wyłączność między innymi w Ząbkach czy na Białołęce. Dlatego są takie ceny bo mieszkając na takim osiedlu mieszkańcy mają albo internet danego dostawcy albo wcale.
    • rode_1 Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 27.10.12, 22:18
      Wielokrotnie kontaktowałem się w sprawie poprawy infrastruktury TP w rejonie Pustelnika, a także dotarłem do UKE I przytaczałem na forum odpowiedzi z w/w organu , a oto ostatnie: NAJNOWSZA ODPOWIEDŹ z UKE (27.02.12): w związku z przesłanym przez Pana pytaniem z dnia 13 lutego 2012 r., uprzejmie informuje, iż wskazana w naszej odpowiedzi data wrzesień 2012 r. to termin zakończenia przez TP S.A. opracowywania dokumentacji związanej z projektem ,,Rozbudowa sieci szerokopasmowej na terenie miasta Marki-projket MIX’’.
      Po przeanalizowaniu zebranej ww. dokumentacji Spółka TP dopiero podejmie decyzję, czy są realne szanse budowy w Pana lokalizacji infrastruktury telekomunikacyjnej, czy będzie to dla operatora ekonomicznie opłacalne. Jeśli tak to w jakim terminie.
      W związku z powyższym, w kwestii związanej z decyzją na temat uruchomienia inwestycji w Pana lokalizacji, proszę o kontakt z TP S.A. pod koniec roku 2012.
      Z poważaniem, A jeśli chodzi o zainteresownie się poprawą tego stanu to uważam, że Urząd Miasta wcale nie angażuje się w tę sprawę, już kiedyś dostałem odpowiedź z TP, iż wskazane jest też pismo z poparciem- celowością takich inwestycji w danym rejonie.
    • peyote Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 28.10.12, 07:17
      Witam

Jestem mieszkancem osiedla na ul. Skorupki/Graniczna
      Jako wspolnota wysylalismy do Orange (wczesniej do tpsa) pismo o podlaczeniu nas do infrastruktury.
      Tpsa odmowilo, teraz Orange rowniez odmowilo.

Jesli trzeba jestesmy zainteresowani poparciem takiego wniosku - ale ja prywatnie juz sie poddalem. Ja w tym momencie jestem bez pradu 14tą godzine -i brak stalego lacza martwi mnie mniej niz brak kubka cieplej herbaty.
    • nomad997 Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 28.10.12, 09:05
      Myślę że na problem należy spojrzeć z punktu widzenia operatora.

Operatorzy kablowi np. UPC nie są zainteresowani takim segmentem rynku z jakim mamy do czynienia w Markach (i nie tylko w Markach), czyli rozproszoną zabudową jednorodzinną.
      Koszty budowy infrastruktury byłyby astronomiczne w porównaniu do ilości potencjalnych abonentów jaka jest w zasięgu. Tacy operatorzy wolą budować sieć w osiedlach domów wielorodzinnych, bo bardzo dużo potencjalnych klientów których można podłączyć do swoich usług przy minimalnych nakładach inwestycyjnych.

Pozostaje więc tylko Orange (dawna Telekomunikacja Polska). Tylko Orange też już nie bardzo ma interes ekonomiczny w rozwijaniu swoich usług tam, gdzie nie ma dużo potencjalnych klientów na stosunkowo małych terenie. Budowa (lub modernizacja) sieci teleinformatycznej kosztuje dużo, a z drugiej strony ludzie masowo rezygnują z telefonów stacjonarnych, co często przykłada się na całkowite rezygnowanie z usług.
      Gdybyście meli swoją firmę telekomunikacyjną i mielibyście wyłożyć kilkadziesiąt tysięcy złotych na budowę od podstaw nowej infrastruktury przy jednej ulicy gdzie stoi 20 domków jednorodzinnych to byście te pieniądze tam zainwestowali? Nigdy w życiu, bo inwestycja by się przez następne 20 lat nie zwróciła. I w takich kategoriach myśli Orange, czemu się prywatnie nie dziwię.
      I żeby nikt mi nie zarzucił że tak sobie teoretyzuję podam prosty przykład: każde duże osiedle domów wielorodzinnych w Markach gdzie Orange ma swoją sieć ma stosunkowo przyzwoite parametry usług. Obecnie mam 10mb/s, a ostatnio dostałem propozycję 40mb/s od Orange.
      A wystarczy się udać kilka ulic dalej gdzie już dominuje zabudowa jednorodzinna i tam internet 6 mb/s to luksus. A dlaczego? Bo sieć jest stara, i nie opłaca się jej modernizować ze względów ekonomicznych.
    • aaantoni Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 28.10.12, 13:47
      witam, jestem zainteresowany ta inicjatywą.
      • long.island Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 28.10.12, 15:35
        Ja również jestem zainteresowany
        czy może jest jakiś formulaz lub miejsce na stronie orange gdzie mozna zglosic zainteresowanie?
        • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 28.10.12, 17:45
          Ja stworzę może ankietę i później sam wyślę takie oficjalne pismo do Orange.
          Ja ze swojej strony mogę powiedzieć tyle że pracowałem kiedyś dla firmy Orange i na szczęście dobre kontakty mi zostały. Oczywiscie nigdy nie mogę być pewien ale dokonam wszelkich starań aby koszty jak i infrastruktura były lepsze.
          Niestety nie mogę sam określić ilość osób zainteresowanych więc pytam mieszkańców.
          • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 28.10.12, 18:41
            Zapraszam do ankiety pod adresem:
            moje-ankiety.pl/respond-32646/sec-mJEwyRTL.html
            Jeśli macie jakieś propozycje do ankiety dajcie znać.

• kornak Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 28.10.12, 21:32
              Witajcie!
              Jestem zainteresowana wspólnym podejściem do tematu okablowania z orange/ TPSA.
    • 1arcadio Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 28.10.12, 21:33
      Jestem tym zainteresowany.
    • monpoz Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 29.10.12, 12:14
      Czesc,

Ja bym przy okazji zapytał się burmistrza (czy innych włodarzy miasta) - czy były prowadzone rozmowy z TP/Oragne - aby zrobić taką inwestycję przy okazji kanalizowania miasta.

Przecież w momencie, kiedy mamy zamykaną ulicę, zerwaną nawierzchnię, głęboki rów... poniesione ogromne koszty, to aż prosi się, aby zrobić coś więcej 'za jednym zamachem' - puścić jakiś światłowód w ulicy, czy cokolwiek... - czemu nie wykorzystano tak dogodnej stytuacji, aby zapewnić mieszkańcom infrastrukturę na przyzwoitym poziomie ?

Ja wiem, że do tego, potrzebne były chęci i dobra wola - żeby jakoś dogadać temat z wodociągiem mareckim i jakimś dużym operatorem (TP/Orange)... może by coś z tego wyszło, może nie... ale watroby było chyba chociaż spróbować - ktoś wie, czy były takie rozmowy prowadzone ?

Jestem za tą Twoją inicjatywą, jakby trzeba było zbierac podpisy czy coś, dawaj znać :)

Pozdrawiam,
      monpoz
      • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 29.10.12, 14:23
        Witam,

Ciesze sie ze moja inicjatywa napotkała takie zainteresowanie.
        Prosiłbym aby moze rozglosic ta akcje bardziej w miescie jesli macie takie możliwości zeby bylo widać skale zainteresowania i zapotrzebowania
        Po 12 godzinach ankiety mamy 15 glosow.

• peyote Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 29.10.12, 20:17
      Co dalej?
      Może tak ankieta z podpisami mieszkańców?
      Kiedy bedzie mozna cos podpisac?
      • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 29.10.12, 22:46
        Myślę że do zbierania podpisów to jeszcze chwilę czasu, na razie zobaczmy ile osób jest zainteresowanych w aktualnej ankiecie.
        Aktualnie po 24 godzinach ankiety mamy 25 osób zainteresowanych z 26-ciu ankietowanych.

Nie jest źle... oby tak dalej.
        • domyos Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 30.10.12, 12:10
          zainteresowany,ankieta wypełniona
    • peyote Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 30.10.12, 22:48
      Polecam też ten watek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,450,134896368,134896368,Szansa_na_szerokopasmowy_internet.html
      • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 31.10.12, 11:07
        Wyslalem zapytanie do naszego urzedu miasta czy byc moze maja jakies informacje na ten temat
        • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 31.10.12, 11:11
          Swoja droga wyczytalem wlasnie na stronie TP (Orange) ze do Marca 2013 roku TP rozbuduje swoja infrastrukture w Markach o 240 portow.
          Niestety nie ma informacji jakich ulic to dotyczy ale sprobuje sie tego wywiedziec.
    • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 31.10.12, 11:31
      Mala poprawka, doczytalem ze jeszcze TP planuje 3 640 linii w Markach do Marca 2013. ;)
      • peyote Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 07.11.12, 11:54
        Będzie łatwiej budować światłowody
        MEW
        Resort transportu ma zielone światło, by podpisać rozporządzenie ułatwiające instalację światłowodów w budynkach. Powinno to pomóc upowszechnić internet na nowych osiedlach, czy w szkołach
        Komisja Europejska nie zgłosiła uwag do projektu rozporządzenia ułatwiającego instalację światłowodów w budynkach.

- Projekt może zostać już podpisany przez Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej – napisał w komunikacie MAiC, który pomagał opracować rozporządzenie.

Projekt rozporządzenia nakłada obowiązek montażu światłowodów umożliwiających dostęp do internetu w nowych budynkach mieszkalnych wielorodzinnych i w budynkach związanych z oświatą i wychowaniem. Budynki wielorodzinne będą też musiały mieć instalacje umożliwiające odbiór telewizji poprzez nadawanie naziemne i satelitarne. Oznacza to, że nie będzie już na tych budynkach indywidualnych anten satelitarnych. Instalacje będą musiały być tak budowane, by mogli świadczyć na nich usługi operatorzy korzystający z różnych technologii.

- Nowelizacja umożliwi szybsze i tańsze inwestowanie w sieci dostępowe, co przełoży się na większą dostępność i lepsze parametry usług telekomunikacyjnych i telewizyjnych dla mieszkańców – napisał MAiC w komunikacie.
      • peyote Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 07.11.12, 12:17
        Prezydent podpisał ustawę ułatwiającą inwestycje telekomunikacyjne
        DI, PAP
        Prezydent Bronisław Komorowski podpisał nowelizację ustawy o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych oraz niektórych innych ustaw, która ma ułatwić realizację inwestycji związanych z budową infrastruktury telekomunikacyjnej.
        Jak poinformowała we wtorek Kancelaria Prezydenta, znowelizowane przepisy upraszczają procedurę wydawania decyzji o lokalizacji regionalnej sieci szerokopasmowej.

"Wprowadzają także inne zasady wykonywania przez zarządców dróg obowiązku lokalizacji kanałów technologicznych (miejsc na światłowody) w razie przebudowy lub remontu drogi. Zmieniają definicję regionalnej sieci szerokopasmowej" - napisano w komunikacie.

Nowelizacja wprowadza także zmiany w ustawie o drogach publicznych, Prawie budowlanym i Prawie telekomunikacyjnym. Nowe przepisy mają wejść w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem przepisów dotyczących inwentaryzacji zasobów infrastruktury telekomunikacyjnej, które wejdą w życie 1 kwietnia 2013 r.

Uchwalona w 2010 r. tzw. megaustawa miała zapewnić rozwój dostępu do telekomunikacji, w szczególności do szerokopasmowego internetu, m.in. przez opracowanie prawno-ekonomicznych warunków budowy sieci nowej generacji. W ciągu dwóch lat jej obowiązywania pojawiły się problemy m.in. z decyzjami dotyczącymi lokalizacji regionalnej sieci szerokopasmowej, możliwości wykorzystywania istniejącej infrastruktury telekomunikacyjnej czy zasad związanych z realizacją obowiązku lokalizacji kanałów technologicznych w przypadku przebudowy dróg przez zarządcę.

Inwestycje związane z dostępem do szerokopasmowego internetu są realizowane w Polsce w ramach unijnych programów: Rozwój Polski Wschodniej, Innowacyjna Gospodarka oraz 17 regionalnych programów operacyjnych. Bruksela przyznała Polsce na lata 2007-2013 ok. 1 mld euro na usuwanie barier w dostępie do usług telekomunikacyjnych. W czerwcowym raporcie Najwyższa Izba Kontroli alarmowała, że Polska może stracić te środki ze względu na opóźnienia w realizacji projektów. Powinny być one rozliczone do 2015 r.
      • z.lisicki Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 20.11.12, 13:19
        No i jak, orange dała jakąś odpowiedz?
        • goget9 Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 04.12.12, 13:32
          Witam.
          Mieszkam w Markach, a dokładniej w strudze nieopodal ul. Granicznej. Jestem zawiedziony usługą "TPSA". Zrobiłem więc mały wywiad i znalazłem firmę "JMDI", która dostarcza internet kablowo(telewizja i telefon także są dostępne) w całkiem przyzwoitej cenie (ok 60zł za 8mb/s i ok 130zł za 76mb/s). O stabilności łącza kablowego nie muszę chyba wspominać. Tak więc pozwoliłem sobie zadzwonić na infolinie i dowiedziałem się, że firma ta świadczy swoje usługi na terenie Marek, jednak nie na całym ich obszarze. Na wstępie powiedziano, że puszczenie kabla w tę część Marek będzie wiązało się z kosztami i moje zapytanie zostało wysłane do działu rozwoju i w najbliższych dniach otrzymam wszystkie szczegóły na temat ew kosztów.
          Dlatego piszę tutaj, z pytaniem: po co płacić za modernizacje i konserwacje okablowania, które jest w stanie zapewnić marną prędkość internetu za wysoką cenę?
          Proponuje połączenie się oraz zebranie jak największej liczby gospodarstw domowych i wspólnie podłączyć Marki do "XXI" wieku.
    • z.lisicki Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 20.11.12, 13:02
      Witam,
      Mieszkamy na łączeniu ul. Skorupki z ul. Graniczna. jesteśmy zainteresowani podłączenie linii TP.
    • goget9 Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 04.12.12, 13:37
      Witam.
      Mieszkam w Markach, a dokładniej w strudze nieopodal ul. Granicznej. Jestem zawiedziony usługą "TPSA". Zrobiłem więc mały wywiad i znalazłem firmę "JMDI", która dostarcza internet kablowo(telewizja i telefon także są dostępne) w całkiem przyzwoitej cenie (ok 60zł za 8mb/s i ok 130zł za 76mb/s). O stabilności łącza kablowego nie muszę chyba wspominać. Tak więc pozwoliłem sobie zadzwonić na infolinie i dowiedziałem się, że firma ta świadczy swoje usługi na terenie Marek, jednak nie na całym ich obszarze. Na wstępie powiedziano, że puszczenie kabla w tę część Marek będzie wiązało się z kosztami i moje zapytanie zostało wysłane do działu rozwoju i w najbliższych dniach otrzymam wszystkie szczegóły na temat ew kosztów.
      Dlatego piszę tutaj, z pytaniem: po co płacić za modernizacje i konserwacje okablowania, które jest w stanie zapewnić marną prędkość internetu za wysoką cenę?
      Proponuje połączenie się oraz zebranie jak największej liczby gospodarstw domowych i wspólnie podłączyć Marki do "XXI" wieku.
      • ulatodar Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 04.12.12, 23:13
        goget9,
        jestem pewien, że JMDI zaoferuje Ci usługę na tym samym kabelku na którym usługi świadczyła Ci TPSA.

Jeżeli więc jesteś "zawiedziony usługą TPSA" z przyczyn jakości infrastruktury kablowej (np. częste awarie, przepustowość łącza, itp) to usługa na kablu w wydaniu JMDI nic nie poprawi.
        Cenowo wydaje mi się, że oferta TPSA jest nawet lepsza - znalazłem ofertę na 10 Mb za 49 zł i 80 Mb za 99 zł (Neostrada)

Inicjatywa mark4u polega na tym, żeby właśnie te kabelki poprawić - żeby właściciel sieci, czyli TPSA tą infrastrukturę rozbudowała/zmodernizowała/itp (najlepiej żeby do każdego domu dochodził światłowód).
        Wtedy dopiero tak naprawdę będziesz mógł wybierać sobie pomiędzy dostawcami internetu/tv/telefonu który da Ci większe pasmo, większa ilość kanałów, więcej minut...

Chyba, że "zawiedziony usługą "TPSA" jeśteś z innego powodu, wiec... Twój wybór.

Przy okazji, nie zapomnij wysłać maila do TPSA odnośnie poprawy sieci kablowej w Markach na adres Komunikacja.Inwestycje@telekomunikacja.pl

pzdr
        ulatodar
        • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 15.12.12, 00:29
          Jak narazie odpowiedzi o firmy Orange nie ma, szkoda... ale jestem dobrej mysli... Swoja droga 60 osób zadeklarowało chęć zainstalowania linii.
          Ja osobiscie złożyłem wniosek o internet w orange po tygodniu dostalem informacje ze koszt inwestycji to 14 tys zlotych. 4 słupy do postawienia plus podłączenie budynku.
          Ja sie osobiscie nie poddaje i będę walczył dalej, szkoda że prezydent miasta Marki nawet palcem nie ruszy. No ale mam nadzieje ze przy najblizszych wyborach zostanie mu to wynagrodzone :)
          • nomad997 Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 15.12.12, 10:34
            mark4u napisał:

> Ja osobiscie złożyłem wniosek o internet w orange po tygodniu dostalem informac
            > je ze koszt inwestycji to 14 tys zlotych. 4 słupy do postawienia plus podłączen
            > ie budynku.

Napisałem o tym już na samym początku tego wątku.
            Zbudowanie od podstaw infrastruktury w jednej średniej wielkości ulicy (+ przyłącza do domów abonentów) to co najmniej kilkadziesiąt tysięcy złotych. Tę kwotę należy przemnożyć przez liczbę ulic w okolicy i wychodzą kwoty astronomiczne. A niech jeszcze inwestycja wymaga postawienia nowej lokalnej centralki a następnie jej podłączenie do głównej centrali (wraz z jej modernizacją i dostosowaniem do nowego - zwiększonego - obciążenia) to już całościowa kwota inwestycji może oprzeć się o milion złotych. Jeżeli ktoś myśli że Orange wyłoży takie pieniądze aby podłączyć 60 abonentów, którzy będą płacić po kilkadziesiąt złotych miesięcznie (i wcale nie jest powiedziane, że połowa z nich nie rozwiąże umowy po pierwszych 2 latach) to chyba nie stąpa twardo po ziemi. Inwestycja o której piszecie z biznesowego punktu widzenia nie bilansuje się nawet w perspektywie następnych 20 lat!

A na koniec ciekawostka: poczytacie fora o Orange. Sieć Orange (dawne TP) w wielu rejonach kraju już jest na skraju przeciążenia. Ludzie wykupują opcje po 20Mb/s, 40Mb/s a mają 2 MB/s i więcej nie pójdzie bo tak są centrale obłożone. Nowych abonentów już od dawna nie podłączają, bo nie ma takich technicznych możliwości, a perspektyw na jakąkolwiek poprawę w najbliższych latach brak.
        • long.island Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 15.12.12, 09:15
          Niestety JMDI tez zamilklo jak sie dowiedzieli ze nie ma w naszej okolicy infrastruktury TP SA
          • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 17.02.13, 23:08
            Witam,

Chciałem odświeżyć temat bo chyba umarł śmiercią naturalna. Widać że TPSA nic chyba nie zamierza zrobić z aktualną infrastrukturą wiec chciałem zapytać mieszkańców z okolic Graniczny, Struga i okolic czy by czasem nie chcieli by stworzyć nowej infrastruktury, radiowej oczywiście ale na godziwym poziomie. Mam odpowiednią wiedzę i doświadczenie aby stworzyć nową infrastrukturę... aby się to opłacało wystarczy minimum 50 chętnych. Czy ktoś by się pisał aby ceny za internet i jakoś tych usług były w końcu na odpowiednim poziomie? Być może stworzylibyśmy wspólnotę, połączyli wspólnoty, osiedla, domy w jedną wielką sieć i korzystali z dobrej infrastruktury?
            Dajcie mi proszę znać, ja chętnie pomogę bo potrzebuje na prawdę dobrego internetu a samemu nie jestem w stanie go dostać.. a grupą możemy stworzyć nowy niezależny dostęp dla mieszkańców Marek...
            • long.island Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 18.02.13, 10:08
              Ja jestem za i mysle iz osiedla w okolicy granicznej sporo maja mieszkancow ktorzy tez beda zainteresowani
              • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 18.02.13, 21:43
                A możemy jakoś wszyscy się zebrać, spotkać i porozmawiać? Taka forma komunikacji doprowadziła by do szybszego rozwiązania problemu

long.island napisał:

> Ja jestem za i mysle iz osiedla w okolicy granicznej sporo maja mieszkancow kto
                > rzy tez beda zainteresowani
                • ulatodar Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 18.02.13, 22:46
                  mark4u
                  A jak zamierzasz zrealizować podłączenie 50 użytkowników do internetu?
                  Stworzysz TP'bis, JMD'bis,... które będą pobierać abonament co miesiąc za dostęp do sieci (jakoś trzeba sfinansować bieżące koszty)?
                  Net za free (jak Sferia)? - ale z czego utrzymać łącza/urządzenia/administrację/itp?
                  Masz jakiś plan?

Może Urząd Miasta pomoże? Dostęp 10Gbit/s do operatorskiego punktu styku wymiany ruchu internetowego IP dla 26-tysięcznej gminy nie będzie chyba dużym kosztem, budowa węzłów do np. poszczególnych "podmiotów miejskich" - www.marki.pl/www/tag-mapa_jednostki_miejskie_place_zabaw typu szkoły/przedszkola/urzędy/itp na terenie Marek nie powinna stanowić problemu - w ramach tych zasobów możemy uruchomić szkielet sieci, którą "lokalne społeczności" rozprowadzą do użytkowników końcowych.

Większość wypowiedzi w cudzysłowach - konieczny jest plan działań dla całej "aglomeracji" mareckiej - tu widzę pole do popisu dla UM lub radnych. Lokalne inicjatywy skazane sa na komercyjnych dostawców w postaci TP/JMD/itp...

pzdr
                  ulatodar
                  • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 18.02.13, 23:08
                    Ja rozważam takie rozwiązanie jak w przypadku Ząbek. Wspólnoty się połączyły i wykupiły dostęp do punku styku. Jeśli chodzi jak rozliczać? Ja nie chce żeby tworzyć firmy która na początku bedzie świadczyła dobre usługi a potem nastawią się na zarobek i jakość usług będzie miała wtedy mniejsze znaczenie. Ja tutaj myślę o jakieś wspólnocie ale trzeba by to było jakoś prawnie rozwiązać aby nie było osób które korzystają a nie płacą itd. Bo ktoś przecież będzie brał odpowiedzialność z umowe podpisaną z operatorem. Oczywiście jak miasto by podało pomocną dłoń to było by o wiele łatwiej. Ale jak z nimi w ogolę zacząć rozmowy? Chętnie pogadam ale czy ktoś z radnych w ogole będzie chciał gadac z szarym mieszańcem Marek który chce czegoś dokonać dla Miasta?
                    W brew pozorom łącze 100/100 lub 1000/1000 nie jest w sumie takie drogie. Jeśli oczywiście była by odpowiednia ilość osób. Co do utrzymania.. koszta utrzymania i postawienia infrastruktury dostępu to jest w kwestii operatora takiego jak GTS Energis. Koszt instalacji to 500 zł (mam wycene na mailu) w to wchodzi zestawienie węzła.
                    Następnie trzeba to jakoś rozesłać i tutaj bym musiał zrobić rozeznanie które anteny były by najlepsze. Ciężko będzie doprowadzić do każdego domu kabel bez pomocy miasta ale przy odpowiednich urządzeniach radio też potrafi działać dobrze i stabilnie bez żadnych wahań, wyjątek tutaj jest tylko w przypadku wyładowań atmosferycznych ale tutaj to i nawet GTS nie ma na to lekarstwa to jest sprawa normalna i chwilowa. Trzeba będzie też postawić też małą serwerownie, myślę że bez problemu u mnie wszystko by się zmieściło. Nie widzę potrzeby generowania kosztów i wynajmowania miejsca specjalnie na to. Wiec kosztem tutaj to jest prąd, instalacja małej infrastruktury a administrację to ja się pisze (nieodpłatnie) i na pewno ktoś by się jeszcze znalazł w naszej społeczności do tego aby to ogarniać. Oczywiście w tym momencie to jest wszystko palcem na wodzie pisane. Trzeba się spotkać i pogadać. A jak na to spotkanie przygotowałbym wstępny kosztorys na start i plan działania krok po kroku.
                    • markowianin234 Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 19.02.13, 00:41
                      Największy problem (i koszty) są właśnie w rozesłaniu do użytkowników końcowych. Bez dotacji unijnej jest to mało opłacalne, dlatego takie firmy jak TP/JMDI itp. inwestują tylko w tzw. obszarach interwencji. (Marki niestety mają za wysokie wskaźniki dostępności internetu, dlatego nie jesteśmy obszarem w którym można budować za unijne).

Wskaźniki mamy wysokie bo np. Plus/play/Era mają u nas UMTS (najbliższy nadajnik UMTS playa jest przy legionowej, ery w okolicach cichej a Plusa w okolicach Moniuszki).

Miasto raczej nie będzie zainteresowane, bo już się "napasło" mieszkaniami komunalnymi ( połowa mieszkańców nie płaci czynszu, a utrzymanie budynków kosztuje) ale spróbować można...

Z doświadczenia wiem (korzystałem kiedyś z łącza dostarczanego radiolinią przez crowley'a.), że w czasie złej pogody strasznie szarpie pingi lub w ogóle zrywa co kilka minut. Łącze dosyłane było z PKIN więc wystarczyła burza nad Warszawą i po internecie. Sprawdź skąd GTS będzie dosyłał, i pamiętaj że im większa odległość tym większe prawdopodobieństwo że nie będzie to chodzić tak jak należy. Takie już uroki radiolinii.
                      • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 19.02.13, 14:30
                        Nie zgodze sie z Toba ze jest to koszt tak wysoki ze stac na to tylko duze firmy.
                        GTS musi postawic wezel miedzy punkem A w Markach a Elektrocieplownia w Kaweczynie, z mojej okolicy to jest 7km.
                        Nie porownujmy radio linii z GTSu do crowley'a bo sa to uslugi na zupelnie innych poziomach. JA na codzien pracuje na liniach z GTSu i zla pomoga tutaj nie ma znaczenia, a radio wezly mamy na odleglosc 20-30 kilometrow i pingi po 2-3ms, linia punkt-punkt. Jedyny problem to jest wyladowanie atmosferyczne, ktore jest zazwyczaj tylko krotki czas.
                        Ale wracajac do tematu.. aby pokryc zasiegiem np. 3-4 km od punktu zero najwazniejsze jest to aby budynek ktory ma rozsylac byl jako tak wysoki. Stawialem juz wczesniej takie sieci i koszt 2-3k na uruchomienie to jest wszystko nastepnie wchodzi tylko punkt koncowy ktory albo antene juz ma i wystarczy nakierowac albo kupic. Koszt max 400pln.
                        Przy np. 50 chetnych, robimy zrzute po 50 zlotych czy nawet po 70. I wszystko jest na start trzeba tylko checi aby to zorganizowac. A wysoki ping w zla pogode nie bedzie mial miejsca, daje swoje slowo. Trzeba wszystko tak ze soba dograc aby dzialalo bez zadnych strat.

Czekam na wasze opinie..

markowianin234 napisał:

> Największy problem (i koszty) są właśnie w rozesłaniu do użytkowników końcowych
                        > . Bez dotacji unijnej jest to mało opłacalne, dlatego takie firmy jak TP/JMDI i
                        > tp. inwestują tylko w tzw. obszarach interwencji. (Marki niestety mają za wysok
                        > ie wskaźniki dostępności internetu, dlatego nie jesteśmy obszarem w którym możn
                        > a budować za unijne).
                        >
                        > Wskaźniki mamy wysokie bo np. Plus/play/Era mają u nas UMTS (najbliższy nadajni
                        > k UMTS playa jest przy legionowej, ery w okolicach cichej a Plusa w okolicach M
                        > oniuszki).
                        >
                        > Miasto raczej nie będzie zainteresowane, bo już się "napasło" mieszkaniami komu
                        > nalnymi ( połowa mieszkańców nie płaci czynszu, a utrzymanie budynków kosztuje)
                        > ale spróbować można...
                        >
                        > Z doświadczenia wiem (korzystałem kiedyś z łącza dostarczanego radiolinią przez
                        > crowley'a.), że w czasie złej pogody strasznie szarpie pingi lub w ogóle zryw
                        > a co kilka minut. Łącze dosyłane było z PKIN więc wystarczyła burza nad Warszaw
                        > ą i po internecie. Sprawdź skąd GTS będzie dosyłał, i pamiętaj że im większa od
                        > ległość tym większe prawdopodobieństwo że nie będzie to chodzić tak jak należy.
                        > Takie już uroki radiolinii.
                        • ulatodar Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 21.02.13, 23:46
                          Podsumowując:

1. obszar działania - Marki-Struga
                          konieczność założenia fanpage/ankiety w celu potwierdzenia zapotrzebowania i określenia popytu w poszczególnych rejonach (wymagania/maks. cena/itp potencjalnych zainteresowanych)

2. ze względu na rozproszoną zabudowę - do użytkownika końcowego preferowany dostęp radiowy
                          po uzyskaniu danych nt. popytu konieczność opracowania koncepcji technicznej rozwiązania (węzły, parametry urządzeń końcowych/itp)

3. Dostawca Internetu - najbardziej korzystna oferta vs technologia
                          proponuję nie skupiać się na tą chwilę nt. konkretnej technologii operatorskiej/dostawcy

4. Budowa sieci szkieletowej/dostępowej - najbardziej korzystna oferta vs technologia
                          proponuję nie skupiać się na tą chwilę nt. konkretnej technologii dostępowej/dostawcy

5. Finansowanie
                          określenie kosztów set-up i operacyjnych
                          może Nabór 8.4 Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka?

6. Organizacja Działu Dostarczania/Utrzymania/Serwisu/Bilingowania/Obsługi Klienta/Windykacji/Inne
                          koszty... koszty... koszty... może przekazać w outsourcing jakiemuś obecnemu lokalnemu dostawcy?

7. Organizacja spółki (non-profit)/stowarzyszenia/spółdzielni/wspólnoty/itp
                          jaka forma prawna?

8. COŚ JESZCZE?
                          Propozycje - na tą chwilę proponuję rozważania wysokopoziomowe (bez dyskusji nt. wyższości technologii 2,5 Mhz nad 5 MHz, Crowleya nad GTS, itp)

Potrzebny jest taki mały dokument zwany Business Case - bez tego nie ruszymy dalej.

Kontynuujemy?

pzdr
                          ulatodar
                          • kamsonx Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 26.02.13, 12:32
                            ulatodar napisał:

> Podsumowując:
                            >
                            > 1. obszar działania - Marki-Struga
                            > konieczność założenia fanpage/ankiety w celu potwierdzenia zapotrzebowania i ok
                            > reślenia popytu w poszczególnych rejonach (wymagania/maks. cena/itp potencjalny
                            > ch zainteresowanych)
                            >

Dlaczego tylko Struga? Tworząc stację bazową na dachu JW (to chyba jedyne dobre miejsce) można by spokojnie objąć zasięgiem większość Marek.
                            • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 26.02.13, 12:48
                              Aby nie generować kosztów to nie możemy zainstalować czegoś na dachu JW. Oni za sama antenę miesięcznie wołają bodajże 1500pln. Fakt, jest to jeden z najwyższych budynków u nas w mieście lecz można by było go ominąć.
                          • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 26.02.13, 13:05
                            Ulatodar: Ja jestem jak najbardziej chetny do kontynuacji tego pomyslu
            • albex Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 23.02.13, 03:50
              Fajnie by było żeby coś takiego powstało. Jeśli znasz się na rzeczy to napisz dokładnie co i jak by to miało wyglądać i hurtowo roześlij przez gadu i jak tam się tylko da do ludzi z Marek. Myślę ze te 50 osób by się znalazło. Pozdrawiam
              • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 26.02.13, 12:55
                Docieranie do ludzi poprzez gadu gadu nie wygląda profesjonalnie i ja osobiście podejrzewał bym to jako probe oszustwa. Ja jestem tutaj nowym mieszkańcem, niestety nie znam wielu osób z naszego miasta dlatego pisze tutaj na forum aby potencjalnych chętnych znaleźć.
                Moge za to stworzyc strone internetowa, wykupic domene, stworzyc ankiete i nastepnie zobaczyc co bedzie sie dzialo. Nastepnie na stronie informowac o nastepnych krokach co planujemy, co robimy co juz zrobilismy itd.
                Mysle ze taka forma dotarcia do osob zainteresowanych jest odpowiednia
                • long.island Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 07.03.13, 14:50
                  Jakies nowe informacje?

mark4u napisał:

> Docieranie do ludzi poprzez gadu gadu nie wygląda profesjonalnie i ja osobiście
                  > podejrzewał bym to jako probe oszustwa. Ja jestem tutaj nowym mieszkańcem, nie
                  > stety nie znam wielu osób z naszego miasta dlatego pisze tutaj na forum aby pot
                  > encjalnych chętnych znaleźć.
                  > Moge za to stworzyc strone internetowa, wykupic domene, stworzyc ankiete i nast
                  > epnie zobaczyc co bedzie sie dzialo. Nastepnie na stronie informowac o nastepny
                  > ch krokach co planujemy, co robimy co juz zrobilismy itd.
                  > Mysle ze taka forma dotarcia do osob zainteresowanych jest odpowiednia
    • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 20.02.13, 09:41
      Dodam że crowley działa na 2,4G czyli zwykła sieć wifi, a radio węzeł działa na licencjonowanej częstotliwości i na pewno nie na 2,4Ghz
      • tommy113 Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 20.02.13, 10:09
        Kawęczyn jest węzłem radiowym dla wielu operatorów. Jednym z niewielu miejsc w Markach jest budynek JW Constr. przy Piłsudskiego - radio musi mieć "widoczność". Dotyczy to także drzew na drodze, więc zbyt dużego wyboru nie ma. JW życzy sobie o ile wiem całkiem spore opłaty (najmarniej kilka stówek miesięcznie) i jest to normalna praktyka. Swiatłowodów w Markach w zasadzie nie ma. Zostaje radio. Żadne 2,4 czy 5GHz bo to nie będzie działało na dłuższą metę. Zostaje albo E3, albo tańszy LMDS (nie wiem czy węzeł na Kawęczynie obejmuje Marki). Koszt miesięczny takiego łącza to od 800 do 2000PLN zależy od pasma i technologii radia (a za tym idą opłaty np UKE za częstotliwość). Nie prawda, że Crowlay (teraz Netia) działa w paśmie wolnym. Oczywiście działał również w paśmie koncesjonowanym, ale to inne pieniądze i jakość.
        Jak wymyślicie jak to "sprzedawać" i obsługiwać (bo są też awarie, przydzielanie IP, archiwizowanie tego zgodnie z prawem i oczywiście prowadzenie działalności operatorskiej, która jest działalnością koncesjonowaną, a na taką skalę nie da się tego po cichu między znajomymi zrobić - potrzebny jest prawnik z pojęciem o prawie telekomunikacyjnym etc.) w Markach - rozwiążę stronę operatorską na, myślę, dobrych warunkach. Kto wie, może uda się swiatło rozszyć :)

Pozdrawiam,
        • tommy113 Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 20.02.13, 10:17
          mam na myśli JW Constr. jako punkt, z którego widać węzeł radiowy na Kawęczynie.
          • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 20.02.13, 13:39
            Z mojej okolicy mam widocznosc na komin w Kaweczynie i tez tak sugerowal GTS wiec nie ma potrzeby wydawania kasy na nadajnik/odbiornim na JW. Masz racje co do cen uslugi tak na prawde nie oplaca sie brac 20/20 bo w cenie zawiera sie wykupienie pasma ok 1,4k przy 100/100 lub 1000/1000 ceny sie robia bardzo ladne.
            Zgodze sie z Toba rowniez ze nie damy rady tego ogarnac po cichu, trzeba to zalegalizowac i do tego bedzie potrzebny prawnik. Najlepiej to sie spotkac i pogadac

tommy113 napisał:

> mam na myśli JW Constr. jako punkt, z którego widać węzeł radiowy na Kawęczynie
            > .
        • mark4u Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 20.02.13, 13:41
          Dodam ze jesli chodzi o GTS lub innych operatorow to mam bardzo dobre kontakty wiec o ceny i odpowiednie znizki moge sie postarac.
          • tommy113 Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 20.02.13, 14:50
            tak, to dobry pomysł. Maila masz.
          • long.island Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 27.03.13, 11:41
            I co slychac?
            sprawa umarla czy sa jakies szanse
            mnie wlasnie konczy sie umowa
            i zastanawiam sie co dalej
    • kornak dostęp do internetu Marki 18.08.14, 09:55
      Witam!
      czy pojawiły się w międzyczasie jakieś opcje / alternatywy / nowe firmy dostarczające internet? Proszę o info bo u nas w Strudze nadal marnie z dostępem do sieci.
      • sobczak.net Re: dostęp do internetu Marki 21.08.14, 18:50
        chłopaki z lunet-it.pl mają fajny internet. Jakiś czas temu sam od nich wziąłem. Ich baner jest przy przystanku przy pawilonie
        • ulatodar Re: dostęp do internetu Marki 02.09.14, 22:01
          Dzisiaj mierzone pasmo do Internetu dla Neostrady w ofercie 10/1 w okolicach ul. Klonowej (struga):
          speedtest.pl: down/up - 4,38/0,92 Mb/s, ping - 47 ms; www.speedtest.pl/test/91804790
          speedtest.net: down/up - 4,30/0,88 Mb/s, ping - 35 ms; www.speedtest.net/my-result/3731777133

pzdr
          ulatodar
          • mcozio Re: dostęp do internetu Marki 29.06.15, 20:53
            witam, czy cos sie zmienilo ? bo moja neo dalej 10/1 czasem nie dziala..jak deszcze to padaka..\\moze jednak jakas wlasna sieci WIFI zbudowac ?
            • arek4554 Re: dostęp do internetu Marki 02.07.15, 00:10
              Witam,

W lipcu w rejonie Pustelnika rusza sieć ETHNet.
              Ofertę można zobaczyć na stronie: www.ethnet.com.pl/ lub pod numerem telefonu 502-447-908.

Pozdrawiam
              • michal-tarcho Re: dostęp do internetu Marki 11.07.15, 18:34
                proponuje zainteresować się firmą JMDI.
                Podłączają na terenie Marek internet, telewizje, telefon światłowodem bezpośrednio do lokalu.
                Ja mieszkam na Legionowej i mam od nich internet i telewizję, wiem że na granicznej też mają kilka domków.
                strona www.jmdi.pl a handlowiec to Marek Naumenko tel.: 506 000 969,
                co do cen to mają przystępne jak na warunki domów jednorodzinnych
    • lliada Re: Internet w Markach - wlasna inicjatywa 12.07.15, 06:47
      A ja mam darmowe aero2, z filmów i innych podobnych to ciężko skorzystać, ale do zwykłego czytania, pisania emaili z załącznikami, wiadomości- śmiga pięknie.
      Darmowe kkilkuletnie orzystanie, tylko wykupienie karty wielkości telefonicznej z przesłaniem poleconym =27złociszy.
      Wszystko jest na ich stronie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka