Dodaj do ulubionych

Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań

17.10.10, 10:11
Drodzy sąsiedzi,

w związku ze zbliżającymi się odbiorami technicznymi mieszkań proponuję, abyśmy zamieszczali w tym wątku informacje na temat ewentualnych usterek jakie były przy odbiorach w poszczególnych lokalach. Myślę, że będzie to cenna wiedza dla innych i tym samym wskazówka co do tego na co zwrócić uwagę przy odbiorze swojego mieszkanka.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • leocard Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 17.10.10, 22:24
      Ze swojej strony proponuję zwrócić uwagę na parapety oraz tynki (są chropowate gdy powinny być gładkie - moim zdaniem kiepsko przytarte). Pozdrawiam
      • last.lemon Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 18.10.10, 18:03
        Jeśli chodzi o tynki to niestety ale nie maja prawa byc inne bo to podobno tynk III kategorii (nie wiem co to znaczy :-) ) i nie ma prawa być gładzią ( niestety). A co do usterek to sugeruję przyjżeć się sufitom (u mnie była fala), nie osadzone puszki elektryczne, przy posadzce tynk przypominał "karpatkę" (to takie ciasto). Otwór drzwiowy nie prostopadle do ścian, schody - każdy stopień ma inną wysokość a tak poza tym wszystkie kable zachlapane gipsem, wszystkie puszki zawalone gipsem, stolarka okienna zachlapana gipsem (oczywiscie folia ochronna zdarta bo komuś przeszkadzała). Co do okien to przy końcowym odbiorze sugeruję by zażyczyć sobie umycia wszystkich okien (nawet samemu) bo potrafią szyby być slicznie porysowane (jak się skrobie nożem gluty z tynku) - fakt autentyczny miałem tak przy poprzednim mieszkaniu. Warto pójść z kimś kto ma świeże spojrzenie i nie jest tak euforycznie nastawiony jak my. Dobrze jest wziąść poziomicę i sprawdzić jak podłogi .... czy przypadkiem nie są krzywe..... Ogólnie wszystko jest podejrzane :-)
    • 1krzysio1 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 20.10.10, 11:02
      Ja odbieram mieszkanie 25 ze specjalistami do odbioru wiec napisze co i jak.
      Jeśli nie macie nikogo do pomocy przy odbiorze to polecam
      Krzysiek Sikora 665 238 284 on sie zajmuje takimi rzeczami wiec jesli chcecie to polecam
      • red-meduza Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 21.10.10, 17:01
        A ja myslę że z odbiorem technicznym warto poczekac do momentu uruchomienia ogrzewania. Różnie to bywa jak puszczą ciepłą wodę w rury, może być przeciek itp. a po odbiorze martw się sam z usuwaniem usterek...
        • last.lemon Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 21.10.10, 20:50
          Tak naprawdę to nie jest żaden odbiór tylko komisja usterkowa....dopiero po zakończeniu budowy (czyli wszystkie media podłączone i uruchomione, dom/mieszkanie wykonane w 100% (w zakresie umowy), pozwolenie na użytkowanie, klucze w dłoni) naszego M będzie odbiór...a teraz jest czas powybrzydzać i dac szansę budowlańcom przeprowadzić kosmetykę....mieszkanie odbieramy wtedy gdy są usunięte wszystkie usterki.
          • krzysiexesox1984 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 22.10.10, 13:08
            Czyli teraz jeszcze nie dostajemy kluczy do mieszkań?

Myślałem, że można teraz odebrać mieszkanie i wchodzić już na roboty ze swoimi materiałami.
            • last.lemon Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 22.10.10, 20:57
              Jeśli nie zgłosisz usterek to dostaniesz klucze i będziesz mógł zająć się wykańczaniem mieszkania....ale ... odbiór będzie dopiero wtedy gdy budynek zostanie dopuszczony do użytkowania...i pamiętaj, że póki co nie ma w nim wody, kanalizacji, prądu i ogrzewania..a ciężko bez podstawowych mediów coś wykańczać...ani nie ma jak rozrobic klejów i zapraw, tynki ciągle mokre - nie można robic gładzi..poza tym w przypadku gdy np. okaze się, że jakaś instalacja będzie niesprawna i zajdzie konieczność wymiany jakiegoś kabla bądź rurki to najprawdopodobniej nikt nam nie zwrócić za zniszczoną glazurę, czy inny element wykończenia...w końcu nie mogliśmy odebrać np. instalacji, która jest nie skończona....
              • krzysiexesox1984 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 22.10.10, 22:53
                W mieszkaniach jest prąd i woda, nie ma na chwilę teraźniejszą tylko ciepła.
                • last.lemon Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 23.10.10, 11:03
                  U nas w segmentach jeszcze te media nie dotarły...stąd moja opinia...
      • leocard Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 27.10.10, 20:26
        1krzysio1 co z tym odbiorem. Piszesz, że podzielisz się uwagami i cisza. Napisz kilka słów co i jak.
        • 1krzysio1 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 29.10.10, 08:25
          Przepraszam zaspałem :)
          No więc:
          - porysowane okno delikatnie ale zawsze
          - drzwi balkonowe przy otwieraniu uchylnym - ruszają się zawiasy
          - wszystkie parapety zarysowane mimo folii ochronnej
          - ściany w miarę równe ale zdazają wpadki tynkarskie - różnice do cm
          - podłoga pod panele nierówna bylo 4 wzgórza które muszą zetrzeć
          - odpływ kibelkowy za blisko ściany
          - przesunięty kontakt bez mojej wiedzy

i chyba tyle, oczywiście to 1 odbiór bez ciepła prądu i wody, ale przy 2 będzie już mnie do zgłaszania :)
          Pozdrawiam
          • 1krzysio1 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 29.10.10, 08:27
            ps jak napisałem wcześniej odbierałem z budowlańcem i w gruncie rzeczy nie musiałem się nic odzywać bo on wystarczająco dobrze marudził :)
            • krzysiexesox1984 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 29.10.10, 12:33
              Ja jak narazie byłem bez komisji z kolegą majstrem.

Nazbierało się trochę uwag, przeważnie drobnych. Po odbiorze napiszę jakie, dla zainteresowanych mogę przesłać mailem, oraz dodatkowo mam zeskanowaną normę dotyczącą tynków gipsowych- zasady wykonania i wymagania.

Pozdro.
              • gosh003 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 01.11.10, 19:34
                Hej,
                ja już tez po odbiorze, było trochę usterek ale w większości niewielki, dla zainteresowanych szczegóły mogę wysłać na @

krzysiexesox1984 jak byś mi wysłał normę o tynkach była bym wdzięczna
                pozdr
                • krzysiexesox1984 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 02.11.10, 08:08
                  Podaj Gosia maila.
                  • gosh003 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 04.11.10, 17:12
                    malgorzatacieniek@gmail.com
                    z gory dzieki
          • krzysiexesox1984 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 29.10.10, 12:37
            Mógłbyś Krzyś napisać jak daleko powinien być od ściany odpływ kibelkowy?
            • 1krzysio1 Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 29.10.10, 13:34
              nie wiem :) trzeba zapytać jakiejś mądrej osoby
              • red-meduza Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 05.11.10, 14:12
                Czy wiecie ile czasu czesu mają robotnicy na likwidację usterek?
                • leocard Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 06.11.10, 19:00
                  Termin poprawienia usterek powinien być określony w protokole odbioru. pzdr
                  • zawsze_nowodworzanin Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 16.11.10, 10:56
                    U mnie termin naprawy usterek mija ostatniego dnia Listopada. A co do samych usterek to brak jednego gniazda TV w sypialni + porysowana lekko szyba balkonowa + porysowana ościeżnica drzwi balkonowych + za mały kaloryfer w salonie. Poza tym wszystko w jak najlepszym porządku: ściany równe itp. Ogólnie jestem zadowolony z jakości.
                    • last.lemon Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 16.11.10, 16:15
                      Czy macie Państwo u Siebie w standardzie gniazdka elektryczne, tv, telefoniczne oraz kontakty? Ciekawi mnie również sprawa "instalacji domofonowej", którą mam wpisaną w umowie tylko, że jeszcze jej nie widziałem? Czy macie zainstalowany domofon od furtki osiedlowej i od wejścia do klatki schodowej?
                      • zawsze_nowodworzanin Re: Usterki przy odbiorach technicznych mieszkań 16.11.10, 21:01
                        > Czy macie Państwo u Siebie w standardzie gniazdka elektryczne, tv, telefoniczne
                        Tak mamy
                        "instalacji domofonowej" U mnie na razie sam kabel jest.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka