sugarxxx Re: film o wieloraczkach znaleziony przypadkiem 17.07.10, 15:59 Wspaniały! Dzięki monicus. Zupełnie inaczej człowiek zaczyna myśleć. Odpowiedz Link
kawo-szka Re: film o wieloraczkach znaleziony przypadkiem 17.07.10, 21:50 Wzruszyłam się......... Odpowiedz Link
bonga_dax1 Re: film o wieloraczkach znaleziony przypadkiem 17.07.10, 22:22 Ech, oglądałam niegdyś namiętnie, jak mnie jakaś nieodparta ciągota na bliźnięta nachodziła. Na szczęście mi przeszło, bo w naszych warunkach miałabym już zero szans na poród naturalny. Ale faktycznie napawa to optymizmem i wiarą w naturę. Odpowiedz Link
gos85 Re: film o wieloraczkach znaleziony przypadkiem 17.07.10, 22:08 film jest piękny obejrzałam jeszcze poród domowy bliźniaków po cc, vbacu w szpitalu i domowym zakończonym cc.. udało się za czwartym razem.. i to jest naprawde budujące dzięki Monicus za tego linka Odpowiedz Link
gos85 Re: film o wieloraczkach znaleziony przypadkiem 17.07.10, 22:50 hehe...siedze i oglądam filmy z porodów domowych.. i nie mogę się oderwać.. Odpowiedz Link
fizula Re: film o wieloraczkach znaleziony przypadkiem 20.07.10, 00:09 A to dopiero :o) Ciekawe, czy w Polsce znalazłaby się odważna położna, która by przyjęła poród bliźniaków w domu. W szpitalu z tego co zauważyłam robią z tego patologię do kwadratu. Odpowiedz Link
gos85 Re: film o wieloraczkach znaleziony przypadkiem 20.07.10, 13:09 ee..na żelaznej nie.. ze mną na patologii była dziewczyna z blizniakami (bo to patologia) czekająca na poród, nawet miała stres i sie pytała czy może jednak cc, ale pani doktor jej powiedziała że nie ma powodu, i urodziła spokojnie dwie dziewczynki, mówiła że nawet lepiej jej sie rodziła niz pierwsze dziecko ale mysle ze ułozone inaczej niz główkowo, albo po cc, to juz byłby problem.. Odpowiedz Link
sugarxxx Re: film o wieloraczkach znaleziony przypadkiem 20.07.10, 15:08 Przy bliźniakach o patologii decyduje chyba położenie pierwszego bliźniaka. Powinno być główkowe. Drugi może chyba być główkowo. Tak chyba gdzieś czytałam, ale kaka pewnie wie więcej na ten temat. Odpowiedz Link
kaakaa Re: film o wieloraczkach znaleziony przypadkiem 20.07.10, 19:11 Przy bliźniakach, żeby nie było przeciwwskazania do psn oba dzieciaki muszą być położone podłużnie i przynajmniej pierwszy główkowo. Drugi może się rodzić pośladkowo albo główkowo drogami natury albo może być wyciągnięty przez cc jakby wystąpiły nieoczekiwane komplikacje (np. obróciłby się plecami do wyjścia lub barkiem). Nie pozwalają rodzić dołem jak pierwszy jest pośladkowo, bo boją się tzw. kolizji główek, czyli, że się jeden łepek o drugi zaczepi. No i jak maluchy są poprzecznie, to też od razu wskazanie do cc. Po wcześniejszym cc, to na pewno byłby problem, bo przy bliźniakach to się macica tak rozciąga, że już na bank pęknie przy próbie porodu naturalnego Odpowiedz Link
hab_ek Re: film o wieloraczkach znaleziony przypadkiem 20.07.10, 14:34 no i się popłakałam... nie mogę w pracy takich filmów oglądać. Wielkie dzięki!!! pozdrawiam Odpowiedz Link