Dodaj do ulubionych

Składki na RR w PSM

07.11.12, 15:57
Mam pytanie. Czy RR może narzucić wysokość składki? Zawsze mi się wydawało, że składki na RR są dobrowolne. W szkole podstawowej składka na RR jest sugerowana, ale każdy może zadeklarować wpłatę dowolnej kwoty (w końcu każdy ma inny zasób portfela i więcej niż jedno dziecko). A w PSM dowiedziałam się, że składka na RR jest w kwocie X a jak ktoś nie może tyle płacić to ma napisać podanie do dyrekcji. Ktoś tu chyba przegina.
Obserwuj wątek
    • kalimar76 Re: Składki na RR w PSM 07.11.12, 16:41
      My też tak mamy. Do tego dochodzi jeszcze fundusz muzyczny - na rok nie mała kwota, mimo, że nie wypozyczam instrumentu ze szkoły (gdybym wypożyczała to jeszcze opłata za wypożyczenie). Jak nie zapłacę, to świadectwo szkolne mogę odebrać tylko u dyrektora w jego gabinecie. Oczywiście można napisać podanie o zwolnienie.
      • 4nana Re: Składki na RR w PSM 07.11.12, 18:06
        My też płacimy na RR z góry ustalone skłądki i to całkiem sporo
        • jarkotowa1 Re: Składki na RR w PSM 08.11.12, 10:28
          Tyle, że wszędzie funkcjonuje określenie "dobrowolne składki na RR....". No to jak jest z tą dobrowolnością. Zawsze mi się wydawało, że lepiej wpłacić mniej niż nie wpłacić nic.
          • mama_dorota Re: Składki na RR w PSM 08.11.12, 11:42
            A u nas są całkowicie dobrowolne. Jak rok temu Gosia pojechała na konkursy, to mi RR zwróciła koszty. Gdybym nie płaciła regularnie, podobno bym nie dostała. Nasza szkoła to OSM i składki przeznaczane są na sprawy nie tylko muzyczne. Kiedyś nawet remonty z tego finansowano np. jednej z łazienek.

Nie ma nagonki na tych, którzy nie płacą, ale z kilkoma rodzicami starszych dzieci rozmawiałam, gdy Gosia była w I klasie i wszyscy zachęcali do płacenia, argumentując że "te pieniądze faktycznie są dobrze wykorzystane".
            • jarkotowa1 Re: Składki na RR w PSM 08.11.12, 12:55
              U nas też te pieniądze są dobrze wykorzystywane, udało się otworzyć rok temu bufet, w którym dzieciaki mogą coś dobrego zjeść i wypić (rodzice mieli wpływ na menu) bo siedzą tam do wieczora. Nie migam się i też płacę składkę, jednakże nie w takiej wysokości jaka jest narzucona, bo uważam, że wysokość składki DOBROWOLNEJ nie powinna być ustalana odgórnie - no bo niby na jakiej podstawie?. Uważam, że lepiej gdyby wszyscy rodzice płacili trochę mniejszą składkę niż połowa składkę narzuconą odgórnie.
    • zullka Re: Składki na RR w PSM 08.11.12, 13:20
      jestem w RR w szkole ogólnokształcącej smile wiec moge powiedziec jak to jest. Składka na RR jest darowizną, wiec dlatego jest napisane "dobrowalna składka na RR kwota X" a jak jest darowizną, to nikt nie może Cię zmusic do obdarowania kogoś darowizną smile
      w końcu oświata jest bezpłatna w naszym kraju wink
      u moich dzieci w szkole, w przedszkolu jest też dobrowalna składka w wysokości X -deklarowana za rodziców przez Rade rodziców. jedni się z ta składka zgadzają, inni nie, inni daja wiecej, jeszcze inni mniej- tyle na ile kogoś stać.
      Łaczę pozdrowienia,
      Zullka
      • jarkotowa1 Re: Składki na RR w PSM 08.11.12, 14:24
        Ot, i konkret. Wielkie dziękismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka