Dodaj do ulubionych

Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki

03.10.16, 10:08
Jak w temacie, jak Wam minął pierwszy miesiąc nauki. Dzieciaki nie straciły zapału?
U nas ciężko było wszystko dograć i przyzwyczaić się do nauki. Dopiero od niedawna ćwiczymy na fortepianie po pół godziny dziennie. Wcześniej jakoś sama nie wiedziałam, co ja mam właściwie z nim ćwiczyć. Antoś lubi lekcje ze swoim nauczycielem, gorzej z rytmiką i kształceniem słuchu, choć widać, że dzieci Panią lubią i z zajęć wychodzi zadowolony. Umie zagrać 4 proste utworki z elementarza, choć błędy się zdarzają. Ogólnie szybko ogarnął gamę w kluczu basowy i wiolinowym, co mnie zaskoczyło - chyba mam za mało wiary w niego wink Czy Wy ćwiczycie z dziećmi codziennie czy czasami robicie wolne? My w piątek zjeżdżamy do domu o 19.30 i w tym dniu nie ćwiczymy, bo ja sama padam na twarz po całym tygodniu.
Obserwuj wątek
    • d.alexa Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 04.10.16, 10:13
      Zobaczysz co będzie po roku. Będziesz zdumiona przypominając sobie początki i porównując do efektu na koniec roku. smile
      Ja akurat mam córę już w drugiej klasie, a zleciało jak z bicza trzasnął, mimo to chciałam odpowiedzieć co do ćwiczenia. Moja córka ćwiczyła od pierwszych dni nauki i ćwiczy codziennie. Tylko wyjątkowe okoliczności powodują że jakiś dzień wypadnie.
      Jeśli jest bardzo późno czy po jakiejś podróży, to takim ćwiczeniem jest tylko zagranie gamy jakimś sposobem czy lubianego, krótkiego fragmentu utworu. Wtedy chodzi o to żeby nie zapominać, utrzymać umiejętności techniczne i żeby nie powstała przerwa, po której jeszcze trudniej zabrać się za granie.

Ważne też jakie jest dziecko. Jedno po przerwie stęskni się za instrumentem i z większym zapałem będzie ćwiczyć. Wtedy dzień czy więcej bez grania może nawet wyjść na dobre.
      Ale są też dzieci które tak nie znoszą przymusu ćwiczenia, że po przerwie czują się wręcz skrzywdzone koniecznością powrotu do gry. Tym dzieciom przerwy nie służą i moje należy do drugiej grupy.
      big_grin
    • lucyjkama Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 04.10.16, 14:42
      >gorzej z rytmiką i kształceniem słuchu,

Moja córka (2kl) właśnie rytmikę i kształcenie słuchu lubi najbardziej smile Lekcje instrumentu wymagają większego wysiłku, koncentracji przez pół godziny bez chwili wytchnienia. Przynajmniej u nas jest to czas na maxa wypełniony. Chyba dlatego młoda woli pohasać na rytmice czy pisać dyktanda na kształceniu smile
      Co do postępów to nagrywaj syna, zobaczysz w czerwcu jaka będzie przepaść wink Fajnie też popatrzeć w nuty - te z początku i te z końca roku szkolnego. Szok gwarantowany big_grin
    • niki040 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 05.10.16, 00:17
      Moja ćwiczy codziennie,zle wspominam przerwę wakacyjną i lepiej choć 5-10 min poćwiczyć.Teraz na tapecie -kujawiaczek oraz dostał Jacek elementarz wariacje,zobaczymy.Pani od rytmiki i kształcenia słuchu słuchu genialna dzieci ją uwielbiają .A zapał to ja tracę.................
      • niki040 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 05.10.16, 00:27
        to pierwszy rok w szkole, wcześniej ognisko muzyczne.
      • lucyjkama Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 05.10.16, 09:10
        >A zapał to ja tracę..........

Oj niedobrze, że tak szybko. Mi się wydaje, że dzieci czują, że rodzic się wypala sad Ja byłam pełna zapału przez 9 miesięcy, do końca maja kiedy pierwszaki grały koncert na dzień mamy (zamiast egzaminu). Jakoś sobie do głowy wzięłam, że potem będzie lajtowo. A tu pan kolejne utwory zadawał i cisnął do ostatniutkiej lekcji. Miałam dość. W wakacje nie umiałam córki zmobilizować do grania, bo na samą myśl o pianinie nic mi się nie chciało. Myślę, że moja córka to wyczuła i lawirowała jak mogła. Początek września był trudny. Młoda grała minutę po czym przez 10 minut a to pić, a to co za oknem, a to z głowa pod pianinem a to granie gamy stopami, no cyrk nie z tej ziemi wink Nie chciało mi się z nią siadać do grania a jak zostawała sama to grała szybko na odwal. I jakoś przeszło i nawet pędem ruszyło do przodu. Nagle ręce swobodniejsze, dźwięk piękniejszy, córka z własnej inicjatywy nawet 5 razy gra jeden trudny takt, żeby go dobrze opanować (wcześniej było byle szybciej, po jednym zagraniu "już umiem". Ja mam dużo radości jak młoda ćwiczy a ona jest zadowolona z pochwał pana i z tego jak te nowe utwory zaczynają brzmieć. Oby ten stan trwał jak najdłużej smile
        • soj-mmk Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 18.09.17, 13:43
          No i jak ten zapał? Opadł całkiem i porzuciliście szkołę muzyczną czy ciągniecie temat dalej?
          • niki040 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 19.09.17, 10:10
            Córka kocha skrzypce,i to już półtora roku jak zaczęła grać teraz zmiana na większe i motywacja-trzeba paluszki przyzwyczaić .... i tu ja jestem ciekawa ile to zajmie czasu
          • lucyjkama Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 29.09.17, 11:31
            My kontynuujemysmile Młoda zdała z wyróżnieniem do 3 klasy, ma za sobą występy na konkursach z sukcesami. Póki co jest bardzo dobrze. Ale jak będzie chciała rzucić muzyczną to pozwolę. Jej wybór.
      • pigwa87 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 29.09.17, 21:31
        U nas też przygoda ze szkołą muzyczną trwa dalej. Co prawda 2 pierwsze tygodnie były dość ciężkie w obu szkołach, bo jednak wakacje wprowadziły znaczny stopień rozleniwienia smile teraz wszystko wróciło do normy. Antek zawsze na początku się złości, bo za trudne, bo nie wychodzi, bo się myli, bo tu trzeba grać szybciej, a ja ciągle za wolno, a potem siada taki dumny i mówi "zagrać Ci walca"? smile moim zdaniem jest dobrze. W 2 klasie ma nową nauczycielkę, bo poprzedni nauczyciel zrezygnował z pracy w tej szkole. Myślę, że wyjdzie na plus, bo Panią uwielbia.
        • soj-mmk Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 03.10.17, 19:13
          U nas nauczycielka jakaś szurnięta. Jest miła, uprzejma itp. Ale nie życzy sobie obecności rodzica na lekcjach, a informacje w zeszycie są jakieś chaotyczne i często nie rozumiem co już jest zrobione, a co jeszcze musi być ćwiczone. Stwierdziłem, że zlewam temat, robię wg. własnego uznania i wg. tego co się córce podoba smile
          • soj-mmk Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 14.11.17, 08:34
            Powoli dogadujemy się z nauczycielką i chyba zaczyna być fajnie. Chyba po prostu wszyscy musieli się zgrać i tyle smile
            • mozzarellka Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 15.11.17, 11:36
              Bardzo fajnie, że się dogadujecie. I po co było na wstępie kobitę od szurniętych wyzywać?
              • soj-mmk Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 17.11.17, 10:56
                Po prostu nigdy nie miałem do czynienia ze szkołą muzyczną i trochę nie ogarniałem co się dzieje itp.
                • niki040 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 25.11.17, 10:41
                  Czy bywa tu jeszcze ktoś ......a może gdzieś się przenieśliście .
                  • soj-mmk Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 25.11.17, 11:36
                    Chyba mało osób tutaj bywa. Szukałem jakiejś grupy na fb ale nie znalazłem.
                    • niki040 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 25.11.17, 20:26
                      to może jakaś grupa zamkniętą na fb stworzyć co
                      • soj-mmk Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 25.11.17, 22:03
                        Czemu zamkniętą? Otwartą. Dawaj, zakładaj smile Chętnie dołączę smile
                      • soj-mmk Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 26.11.17, 11:51
                        Stworzyłaś? Nazwij ją dzieciaki ze szkół muzycznych.
                        • niki040 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 26.11.17, 15:38
                          dziś wieczorem.......
                          • niki040 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 26.11.17, 15:55
                            sój-mmk wyszukaj grupę na fb no i oczywiście kto jeszcze chce
                            • soj-mmk Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 26.11.17, 17:10
                              Stworzyłaś? Nie mogę jej znaleźć uncertain Podaj proszę nazwę tutaj lub linka.
                              • soj-mmk Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 26.11.17, 17:13
                                Odwołuję problem, znalazłem grupę smile
                                • soj-mmk Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 26.11.17, 19:34
                                  Jeszcze proponuję dodać na tym forum nowy post z reklamą tej grupy.
                                  • 7wiola35 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 18.12.17, 23:03
                                    Również znalazłam grupę. Proponuję wyświetlić reklamę grupy , jako nowy temat,żeby inni forumowicze zauważyli wink
    • 7wiola35 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 25.11.17, 14:20
      Ja podczytuje , pewnie inni również wink
      • pigwa87 Re: Wasze wrażenia po pierwszym miesiącu nauki 25.11.17, 16:44
        Ja też podczytuję, ale nie zawsze jest co pisać smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka