d.alexa 14.02.17, 21:46 Kto z nas, forumowiczów, tam będzie? )) Ja się wybieram z córą, ja - posłuchać, córa - zagrać. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 15.02.17, 08:51 My do Olkusza,albo Włocławka a w maju Warszawa....Sopot za daleko.... Odpowiedz Link
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 15.02.17, 09:04 Olkusz i Włocławek- końcówka kwietnia. Być może ktoś z forumowiczów już był i może podzielić się wrażeniami. Konkurs ,, I pierwszaków może być mistrzem,, córka wspomina bardzo dobrze i mam nadzieję,że podobne wspomnienia przywiezie z kolejnych konkursów. Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 17.02.17, 09:13 My jeszcze chcemy do Sopotu, bo dla nas, dla odmiany, to po sąsiedzku. I chyba moje dziecko na tym poprzestanie. Owszem, córa też miło wspominała konkurs "I pierwszak...", nawet od razu pytała o kolejne konkursy ale ten zapał wygasł a pozostały niepotrzebne nerwy. To daj znać, Wiolu, jak wam się podobało na tych konkursach, choć pewnie będę pamiętać i dopytam, a ja zrelacjonuję sopocki. Odpowiedz Link
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 17.02.17, 10:16 Ja też się zastanawiam,czy gra warta świeczki...Nerwy, bo trzeba zrobić perfekt,a dziecku się nie chce. Ćwiczy tyle co zawsze , ale jest ta ,,presja,,..Zobaczymy jak to będzie wyglądało i czy córka będzie zadowolona. Wymienimy się relacjami i spostrzeżeniami... Odpowiedz Link
lucyjkama Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 17.02.17, 12:53 No właśnie, konkursy kojarzą mi się ze stresem i presją. Swojemu dziecku nie chcę tego fundować. Tymczasem nauczyciel córki od listopada zagaduje o udział młodej w konkursie ogólnopolskim w maju (fortepian). Nie wiem jak córkę z tego wykręcić Odpowiedz Link
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 17.02.17, 15:01 Moim zdaniem warto pojechać . Być może córka będzie zadowolona ,a może nawet zostanie laureatką Ja nie wyrobiłam sobie jeszcze zdania o konkursach ,bo córka była na jednym ( była bardzo miła atmosfera ) a przed nią dwa ( być może trzy ) kolejne i wówczas będę miała szerszy podglad. Nie mniej jednak kosztuje mnie to trochę zdrowia przy domowych ćwiczeniach. Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 18.02.17, 01:05 Tu bardziej chodzi o fakty a nie skojarzenia, czyli jak dziecko się w tych konkursach znajduje. Bo przesadzić w drugą stronę i nie zgłaszać dziecka, które jest dobre, to też błąd. Ja swego czasu zraziłam się do grania na fortepianie, bo czułam że się nie rozwijam, straciłam poczucie sensu. Polityka w mojej szkole, dziesiątki lat temu, była taka, że na konkursy jadą wychowankowie pani dyrektor, choćby tym dzieciom zauważalnie brakowało słuchu i talentu a oceny z egzaminu dostawały mocno naciągane (następnie przyznawano nagrody pani dyrektor). Innym pozostawały ćwiczenia i co pół roku egzaminy. I tak sobie myślę, że gdybym mogła poczuć się doceniona, porównać do dzieci z innych ośrodków, to może utrzymałabym zainteresowanie codziennymi ćwiczeniami. W każdym razie u córki zauważyłam że bezpośrednio przed i po pierwszym i jedynym, jak dotąd, konkursie, nabrała chęci do ćwiczeń i to samodzielnych. Potem to minęło. Teraz jest po popisie dla rodziców i znów przyłożyła się do ćwiczeń, i opowiada jak bardzo to lubi. Być może więc niektórym dzieciom taka dynamika w roku szkolnym i punkty odniesienia są potrzebne. Samo zagranie od czasu do czasu na sali koncertowej w przygotowanym stroju to też frajda. Z góry więc odrzucić możliwość uczestnictwa w konkursie jest nierozsądne. Poza tym dziecko ogólnie, żeby się rozwijać, potrzebuje nowych doświadczeń. Moja je zdobywa. Jeśli po tym konkursie uzna że zdecydowanie nie chce się stresować, to nikt jej na siłę zgłaszać nie będzie. Ale skąd miałaby wiedzieć co jest warte zachodu, jeśli się nie przekona? Poza tym oglądanie cudzych dyplomów to wątpliwa gratyfikacja za swoją ciężką pracę a przecież nasze dzieciaki dużo energii poświęcają na przygotowanie utworów, czy to na konkurs, czy to na ocenę w klasie, wpisaną do dziennika. No naprawdę mają sobie myśleć że inne to te lepsze, magicznie uzdolnione a one same to takie przeciętniaki? W mojej starej wieczorówce praktycznie o konkursach mowy nie było (pisałam wyżej), z wyjątkiem peanów na temat wkładu pracy pani dyrektor, podawanych na akademii na zakończenie roku. Ale w dziennej szkole mojej córy te dyplomy są wywieszane w kilku egzemplarzach w różnych miejscach szkoły. Jeden dyplom może wisieć w głównej gablocie, w gablocie skrzydła instrumentalnego i w dwóch salach lekcyjnych, klasowej i instrumentalnej. To ja już wolę tłumaczyć córce, dlaczego jej na konkursie nie wyszło, niż dlaczego nigdy nie jeździ. Ale jak na razie wiszą jej dyplomy, jest super zdjęcie na stronie szkoły, więc mała po prostu się cieszy. Odpowiedz Link
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 24.02.17, 08:54 Zgadzam się z Tobą d.alexa. Jedyne czego się obawiam to to, że mimo kilkumiesięcznych ćwiczeń, męczącej podróży ; dziecko nie zostanie docenione. Wiem, że nie należy przesadnie chronić latorośli przed rozczarowaniami ,to w tym przypadku mam mieszane uczucia. Inaczej jeśli dziecko jeździ często na konkursy,a inaczej jeśli są to pierwsze takie próby i miałyby przynieść zawód. Rozmawialismy z nauczycielem i zgodzilismy się oboje, że średnio dwa konkursy rocznie będą w sam raz, ponieważ należy się skupić na solidnej pracy i przygotowywaniu do ewentualnego 2 stopnia.Wystepow publicznych ma dużo ( w zeszłym roku 12 ) w tym już 7 , więc ma możliwość, aby oswajać się z publiką Nie ukrywam, że mam nadzieję, że chociaż na jednym z konkursów na które pojedzie jeszcze w tym roku szkolnym uda się zdobyć jakaś nagrodę, ponieważ nie chciałabym,aby konkursy podciely jej skrzydła,lecz by dodały wiatru w żagle Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 24.02.17, 19:44 Dokładnie tak, trzeba wybrać złoty środek. My na przykład pojechałyśmy na pierwszy konkurs, bo każde dziecko dostawało tytuł (i była to okazja do wyjazdu i pobytu w prawdziwym hotelu i w nie znanym mieście), a na drugi, bo było blisko. I wystarczy. Akurat mała nie zdążyła się zmęczyć, chyba utrzyma zainteresowanie. Więcej konkursów zresztą nawet przystopowałoby podstępy w nauce, bo siłą rzeczy dziecko ogranicza się do utworów konkursowych. A wracając do konkursu sopockiego. Było kameralnie, miło się słuchało dzieci (niestety udało mi się wysłuchać tylko kilkorga). Wyniki były późno i zaraz po nich koncert laureatów. Moja córa należy właśnie do tych niedocenionych, dzięki czemu nie musiałyśmy jechać w korkach drugi raz. Dostała dyplom, upominek a ja miłego sms-a z wynikiem i zachętą do wzięcia udziału za rok. Odpowiedz Link
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 24.02.17, 20:11 To miło, że każde dziecko dostało dyplom i upominek - to jakby jednak docenienie starań Faktycznie takie konkursy trochę stopuja W zeszłym roku w drugim półroczu przerobila mnóstwo utworów, a w tym roku raptem kilka, bo trzeba te konkursowe doprowadzić do perfekcji. A przecież doszły egzaminy, gdzie również musi być perfekt. Dziecko zaczyna się nudzić, bo mały ruch w repertuarze 😉A jak córka ? Zadowolona z udziału w konkursie ? Odpowiedz Link
pepperann Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 01.03.17, 12:05 D.alexa. Gratuluję występu! Może wrzucisz film? U nas plan, żeby obie wzięły udział w konkursie Riedinga, ale to dopiero pod koniec maja. Trochę mnie to martwi w kontekście rywalizacji sióstr, ale teraz będą w różnych grupach wiekowych i obie zapewniają, że będą się jedynie wspierać i obie chcą brać udział. Nie jest to jeszcze pewne, zwłaszcza w wypadku Marianki, która od stycznia ma zastępstwo na skrzypcach. Muszę pochwalić szkołę. Zastępstwo zorganizowano natychmiast, kiedy pani zachorowała. Wypadła tylko jedna lekcja (!). Bardzo jesteśmy też zadowolone z nowej nauczycielki. Ale wiadomo - to jednak zastępstwo, duża zmiana, inne metody, poznawanie się i nie wiadomo jak będzie, zwł. z konkurem, Odpowiedz Link
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 01.03.17, 15:22 To się zobaczymy Tym razem podejdę, jeśli nie masz nic przeciwko Która część koncertu gra Hela ? Odpowiedz Link
pepperann Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 02.03.17, 10:25 Helenka jeszcze nie ma programu, a Wy? Oczywiście, że nie mam nic przeciwko, a wiele mam za Byłoby miło, gdybyśmy się spotkały! Moja starszaczka występowała na tym konkursie 2 lata temu, dostała wyróżnienie wtedy. Mam dobre wspomnienia - wszystko było perfekcyjnie zorganizowane, aczkolwiek to taki ambitny i surowy konkurs... Odpowiedz Link
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 02.03.17, 10:52 My gramy III czy h- moll, ale nasz nauczyciel jest perfekcjonista,więc już piłujemy...Co do utworu dodatkowego, to mamy wstępnie,ale jeszcze nie wiadomo - będzie prosty . Gratuluję wyróżnienia, podobno poziom wysoki i trudno się przebić. My bylybysmy szczęśliwe gdyby się udało zdobyć wyróżnienie. Odpowiedz Link
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 02.03.17, 10:55 Przepraszam za literówkę . Miało być: III cz h- moll. Odpowiedz Link
pepperann Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 02.03.17, 19:38 Dam Ci znać, jak nauczyciel wybierze. Marianka wtedy grała 1 cz. h-moll i Polkę Ewy Iwan, która zresztą siedziała w komisji ☺ Odpowiedz Link
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 02.03.17, 20:48 My prawdopodobnie Pospieszna ciuchcie D.Obijalskiej. Jednak to się jeszcze może zmienić. Dam znać jak już będzie pewne. Odpowiedz Link
pepperann Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 10.03.17, 10:01 No to ma wybraną trzecią część koncertu G-dur. W pierwszej grupie niewiele możliwości do wyboru. Drugiego utworu jeszcze nie ma. Marianka z kolei gra trzecią część D-dur (op 25, bo ich jest kilka) i najpewniej Czardasza Curci. Chyba będę mocno przeriedingowana w tym semestrze. Te koncerty są całkiem ładne, ale wszystkie do siebie strasznie podobne... Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 10.03.17, 22:49 (Zaglądam po pewnym czasie do nas tutaj, bo zrobiłyśmy sobie z córą zasłużony wypoczynek. Córa zaliczyła jednocześnie pierwszą przerwę wielodniową w ćwiczeniu na skrzypcach. Dlatego odzywam się dopiero teraz.) Co do możliwości wyboru, to na przykład szkoła sopocka wskazała konkretne utwory. Oczywiście też królował Rieding. Ale to takie piękne koncerty... )) Oczywiście, nie ma sprawy, wrzucam link do konkursowego występu mojej córy. Wyszło, jak wyszło. www.youtube.com/watch?v=bOexemQYPpg Nie nagrałam od początku bo wpadałam na salę innymi drzwiami w momencie wywołania córki, więc miałam obsuwę czasową. ;P Odpowiedz Link
pepperann Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 11.03.17, 18:05 Dzięki, że wrzuciłaś! Świetnie zagrała, jestem pod wrażeniem, naprawdę! Gratuluję. Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 11.03.17, 19:30 Ojej, dziękuję bardzo!! Kochana jesteś! (Ja się koncentruję na tym co nie wyszło, ale mniejsza o to...) Odpowiedz Link
pepperann Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 12.03.17, 18:14 Na Riedingu jest utwór dowolny i część koncertu, przy czym w pierwszej grupie wiekowej są tylko dwa koncerty do wyboru (h-moll i G-dur). Można grać część I lub III, więc w sumie cztery do wyboru. Nuda dla komisji W grupie drugiej, w której będzie moja starszaczka są już cztery koncerty, też I lub III, czyli trochę większa różnorodność... Odpowiedz Link
djpa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 11.03.17, 19:49 Super, bardzo ładnie! Nie stresowała się wcale? Ładny dźwięk, pomyłkami się nie przejęła ani trochę Odpowiedz Link
7wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 13.03.17, 11:50 Ładnie prowadzi smyczek i w ogóle bardzo ładnie zagrała. I ta zimna krew ....Super. Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 17.03.17, 22:13 Że kto? Moja córa? Też ją chwalę za zimną krew a ona twierdzi że cała się trzęsła w środku. A co do Warszawy. Trzymam kciuki. Będę kibicować. My nie jedziemy. Nauczyciel coś mówił o jeszcze jakimś konkursie ale mam nadzieję że odpuści. Każdy ma już trochę dość na ten rok. Odpowiedz Link
pepperann Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 23.03.17, 08:40 Wiolu, donoszę, że na razie obowiązuje wersja, że Helenka zagra Kaprys Bacewicz (ostatni w Cofaliku), chociaż może to się jeszcze zmienić. Trochę walczy jeszcze z drugą pozycją... Odpowiedz Link
8wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 23.03.17, 20:59 My walczymy dopiero z trzecią Drugiej pozycji jeszcze nie miała. W ogóle mam wrażenie,że tempo wolne,ale też nie ,,przemecza się ,, za bardzo. Dziękuję d.alexa za trzymanie kciuków-przyda się,a my z pepperan zobaczymy się w Warszawie, mam nadzieję Odpowiedz Link
pepperann Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 27.03.17, 09:04 Bo trzecią się długo,długo robi, a potem każda kolejna idzie szybko Zresztą moja starszaczka miała wprowadzaną trzecią, piątą i dopiero potem drugą - uważam że to było sensowniejsze, a młodszej Helenie się to myli, bo pozycje tak blisko siebie. Odpowiedz Link
8wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 27.03.17, 09:40 Też mi się wydaje ,że lepiej zacząć od trzeciej i myślałam,że standardowo tak to przebiega. Tą Ciuchcie gra z trzecią pozycja,ale aktualnie skupia się na repertuarze na te Włocławskie spotkania,więc jest troszkę odłożona. Odpowiedz Link
8wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 03.04.17, 18:38 Jednak repertuar nam się zmienił,a i tempo ruszyło do przodu.Ma teraz sporo nowych utworów i właściwie wszystkie wychodzą świetnie. Jako drugi utwór zagra nieśmiertelnego Łosia Chyba w pierwszej pozycji,bo zaczela grać go dzisiaj i wlasnie w ten sposób. Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 03.04.17, 21:39 Wiolu, to jak, do Włocławka jedziecie może? Czy wybór padł na Olkusz? Nas zaskoczono decyzją o Włocławku. Zgłoszenie poszło. Odpowiedz Link
8wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 03.04.17, 21:54 Super.My do Włocławka właśnie 😃 To się spotkamy . Będziecie nocować?Ja wstępnie mam zarezerwowany niedrogi nocleg ,więc jeśli byś chciała mogłabym Ci podać namiary Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 04.04.17, 11:21 Tak, będziemy nocować, chyba że jakiś inny, dobry pomysł mają pozostali, którzy jadą (jeszcze dwójka dzieci z opiekunami). Bardzo bym była wdzięczna za namiary, choć pewności nie mam czy skorzystam, z powodu jak wyżej. Miałam też pomysł na nocowanie w Ciechocinku, tak dla zwiedzenia. Ale nie wiem czy podpasowałyby godziny przyjazdu busów. Ogólnie to z decyzją co do dojazdu i nocowania powstrzymuję się do ogłoszenia list. Chciałabym mieć czarno na białym która to godzina i który dzień (podobno drugi, nie?). Odpowiedz Link
8wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 04.04.17, 11:36 Prawdopodobnie drugi 😉 693331554 to ńumer do pensjonatu -podobno nie jest daleko do Szkoły (ja się tym kierowalam ) Nasza szkoła jest mała,więc niestety na konkursy jeździmy same, chociaż na pewno raźniej,jak jedzie kilku uczniów. Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 04.04.17, 11:41 Wiolu, a mogłabyś przysłać mi namiary na mail d.alexa@gazeta.pl? Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 11.04.17, 11:27 Jest harmonogram przesłuchań konkursowych. Zrobiłam wielkie oczy jak tak popatrzyłam po liczbie dzieci i nazwiskach. A jak wykalkulowane zostały wejścia na strojenie skrzypiec! Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 11.04.17, 11:31 Ja dowiedziałam się też właśnie dzisiaj że mąż nie może jechać, jedziemy z córką we dwie więc szukamy dwu- a nie trzyosobowego pokoju. Godziny też znane. Dzisiaj więc coś rezerwuję. Wiolu, dam ci znać. Bardzo ci dziękuję za namiary na tamten hotel. Odpowiedz Link
8wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 11.04.17, 11:53 Wysłałam Ci maila,że my będziemy jednak na Piekarskiej, bo bliżej . Też oczy zrobiłam ,jak zobaczyłam liczbę osób i nazwiska dziewczynek,które kosza wszystkie nagrody ....Nie liczę już na nic, byle się nie skompromitować Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 11.04.17, 14:22 Ja to na pewno nie liczę. Ale miło by było dobrze wypaść. Szkoda natomiast że jest tylu uczestników, że trudno będzie wszystkich wysłuchać. Odpowiedz Link
niki040 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 13.04.17, 00:22 my do Olkusza i myślę ze może lepiej się wycofać -stresuję się czy wyjdzie ............... Odpowiedz Link
d.alexa Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 13.04.17, 01:10 Wiesz, po mojej córce przekonałam się że taka odmiana jak konkurs bardzo się przydaje. Zawsze to co innego niż zwykła, żmudna nauka bez punktów odniesienia, i działa mobilizująco, i można zadbać o dobre skojarzenia dziecka, jeśli wyjazd połączy się z zabawą, zwiedzaniem czy nowymi znajomościami (Wiola - ), i jest to doświadczenie do obgadania z rówieśnikami w szkole... Odpowiedz Link
8wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 13.04.17, 08:35 Absolutnie nie wycofywać się . To normalne,że się stresujesz..Jednak jeśli byś się wycofała,dziecko może pomyśleć,że w nie nie wierzysz..Ważne,czy dziecko chce jechać . Jeśli chce, nie możemy się wycofywać.Po za tym nauczyciel wybrał dziecko, przygotowuje i nam zostaje po prostu zaufać, że będzie dobrze.A nawet jak coś nie wyjdzie -glowy nie ucinaja. Odpowiedz Link
8wiola35 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 14.04.17, 09:24 Czy ten konkurs w Olkuszu jest dla klas 1-3 ?? Czy dla starszych dzieci również.? Odpowiedz Link
mysiaapysia Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 18.04.17, 00:30 II klasa, czyli druga grupa, zatem godziny popołudniowe. Odpowiedz Link
niki040 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 18.04.17, 10:03 szkoda,my rano a co zagracie jak można spytać możesz odpowiedzieć na gazetową pocztę jak wolisz Odpowiedz Link
mysiaapysia Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 18.04.17, 11:36 Młody ma grać I część koncertu Riedinga, Bajkę Iwan i Wariacje Garści. W sumie długi program. Mam nadzieję, że sobie poradzi... Na 2 konkursach ostatnio grał nieco innym repertuar i tylko po 2 utwory. Denerwujemy się, tym bardziej, że dokładnie w tym samym dniu ma grać na innym konkursie (pianistycznym) starsze dziecko. Odpowiedz Link
niki040 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 18.04.17, 17:55 Moja Moderato ,Reksio,i nieśmiertelny Łoś Patataj Odpowiedz Link
niki040 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 25.04.17, 17:55 My odpoczywamy już w domku,jak poszło dla mnie ok,trema była owszem był to jej pierwszy występ a więc wszystko nowe .A jutro aquapark w nagrode Odpowiedz Link
mysiaapysia Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 25.04.17, 21:36 Nie jest źle - wyróżnienie. W jego grupie poziom strasznie wysoki. Wg słów naszej nauczycielki utwory o kilka klas wyżej. Ona natomiast preferuje czystość i dokładność. Odpowiedz Link
niki040 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 26.04.17, 08:38 Amen.........to i na grupie pierwszej córcia wiekowo młoda,nie mamy wyróżnienia ale moja chce więcej,ja nie bardzo. Odpowiedz Link
pepperann Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 14.04.17, 11:50 Matki skrzypaczek (i ojcowie, jeśli czytacie, i skrzypków oczywiście też ) - czy do Sochaczewa na Janka Muzykanta któraś z Was się wybiera? Helena zgłoszona - z tym samym repertuarem, co na Riedinga. Dumna jest potwornie, że jedzie "na konkurs do innego miasta" (50 km z Warszawy ) Odpowiedz Link
mysiaapysia Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 14.04.17, 12:48 Być może synek byłby tam zgłoszony, ale nauczycielka zaplanowała na nieco ponad 2 miesiące (kwiecień-maj/czerwiec) aż cztery konkursy, wszystkie wyjazdowe (u nas w mieście nie ma w tym roku ani jednego konkursu dla młodszych klas), nie wiem, czy fizycznie dałoby radę wziąć udział w jeszcze jednym. Chociaż oczywiście zdarzają się tacy, którzy nie mają problemu ze zbytnim zagęszczeniem konkursów (albo ich rodzice, bo dzieci pewnie niewiele mają do powiedzenia). Patrz jedna ze wskazanych we wcześniejszych postach dziewczynka (jest na liście i w Olkuszu, i we Włocławku...) Odpowiedz Link
niki040 Re: Sopocki Konkurs Skrzypcowy 14.04.17, 18:23 My pierwszy raz i tylko jeden ,młoda jest bardzo młoda przypuszczam ze będzie najmłodsza ...........i na tym zakończymy ten rok szkolny Odpowiedz Link