Dodaj do ulubionych

Miejsce na naklejkę z herbem województwa śląskiego

19.06.02, 17:40
Nieoceniona tyska redakcja GW, obiecała nam prezent bielskim dodatku 24 czerwca
w poniedziałek: NAKLEJKĘ Z HERBEM WOJEWÓDZTWA ŚLASKIEGO.
Jestem wstrząsniety dobrocią redakcji i uprzejmie zawiadamiam że mam już
przewidziane miejsce dla tej naklejki: SPÓD KLAPY NA SEDESIE. Musiałem wybrac
miejsce, bo poprzednią naklejkę odesłałem redakcji, jak widać bez skutku bo
znowu mnie chce uszczęśliwiać.
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: Miejsce na naklejkę z herbem województwa śląskiego 19.06.02, 22:22
      Kiedy dawali ją pierwszy raz ?
      I czy wtedy był to projekt herbu? No bo jaki sens ma dawanie tego samego dwa
      razy, jeśli jeszcze drażni ludzi :(
    • Gość: Adam Re: Miejsce na naklejkę z herbem województwa śląskiego IP: *.bci.net.pl 20.06.02, 11:32
      Lepiej mogli załączyć butelkę "tyskiego" - ciekawe jak teraz smakuje?, dawno go
      nie piłem. Ale upał, trzeba iść na Żywca! :)
      • michi3 Re: Miejsce na naklejkę z herbem województwa śląskiego 20.06.02, 17:53
        "Tyskie" jak zwykle dobre! A co do naklejki to powinna sie podobac. Nawiazuje
        przeciez takze do herbu WASZEGO miasta :)
        • zywy63 Re: Miejsce na naklejkę z herbem województwa śląskiego 21.06.02, 20:04
          michi3 napisał(a):

> "Tyskie" jak zwykle dobre! A co do naklejki to powinna sie podobac. Nawiazuje
          > przeciez takze do herbu WASZEGO miasta :)

Nie zwróciłes uwagi na to rogate zwierzę, na żywieckim herbie? No wiec "daj se
          pozór" :-) !
          A tak w ogóle: chyba nie twierdzisz że żywiecczyzna to Śląsk?
          I nie dziw się, że się wkurzaja ludzie którzy mają takie odczucie jakby im kazano
          zmieniać narodowość.
          • Gość: Wilym Re: Miejsce na naklejkę z herbem województwa śląskiego IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 21:17
            a nie myslisz ze podobnie moga myslec ludzie, ktorym wmawia sie, że Bielsko to
            nie Śląsk? Nie myśl że myślę kategoriami "oko za oko", ale analogia bardzo
            nieodlegla.
            pzdr dla Żywca (oczywiscie malopolskiego)
            (a propos na week-end wybieram sie w Wasze okolice - powiat zywiecki :-)))))
            • zywy63 Re: Miejsce na naklejkę z herbem województwa śląskiego 22.06.02, 21:44
              Spójrz na forum Bielsko-Biała, tam jest mój post do Ciebie. Mojego maila
              widzisz u góry, zaproszenie aktualne.
              • Gość: Wilym post upperiana IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 17:58
                Witam! Przeczyatjcie sobie post Upperiana z forum katowickiego. Mysle, ze
                potwierdza on fakt ze takze nas, Slazakow, dotyczy problem tego jakie jest
                to "nasze" wojewodztwo slaskie i w jaki sposob manipuluje sie ludzmi.
                Tyle ode mnie, teraz Upperian:

Jakoś dziwnym trafem, żaden z "wysoko postawionych" (bez)radnych
                województwa "śląskiego", urzędasów "pracujących" pod adresem Ligonia 46
                tudzież "naukowców" z Uniwersytetu Śląskiego nie raczyli zauważyć kardynalnego
                błędu semantycznego, mianowicie niezgodności nazwy województwa z jego herbem.
                Jest to zasadniczy błąd heraldyczno-semantyczny, żyjący dzięki indolencji
                intelektualnej tzw. "elit" - jak widać wyjątkowo kiepskiej jakości i wartości
                Województwo nosi nazwę "śląskie", podczas gdy obejmuje w większości ziemie
                małopolskie i w mniejszej części górnośląskie. Herb natomiast jest tożsamy z
                godłem górnośląskich (opolskich) Piastów (złoty orzeł na błękitnym polu) i nie
                jest herbem Śląska. Herb Śląska jest tożsamy z dolnośląskim (czarny orzeł ze
                srebrną przepaską na piersiach na złotym polu), co wynika z średniowiecznej
                historii tego kraju, kiedy Śląsk utożsamiano z późniejszym Dolnym Śląskiem,
                zaś
                Górny Śląsk (pojęcie pochodzi z końca XV w.) był oddzielnym od Śląska krajem
                (księstwo opolskie lub opolsko-raciorskie). Tak więc herb województwa
                śląskiego
                odnosi się zarówno do górnośląskich terenów województwa opolskiego jak i
                śląskiego. I jedno i drugie województwo obejmują niegórnośląskie tereny
                (opolskie kawałki Dolnego Śląska, Wielkopolski i Małopolski, a śląskie -
                Małopolski). Jednak woj. opolskie posiada herb zgodny z nazwą województwa
                (historycznie uzasadnionym i poprawnym synonimem pojęcia "górnośląski"
                jest "opolski"), zaś śląskie - niezgodny i w tym cały sęk. Jest to kontynuacja
                (lub powtórzenie) błędu z okresu międzywojennego, kiedy istniało województwo
                śląskie z nieprawidłowym herbem. Podobnie niewłaściwe są nazwy szeregu
                instytucji: Biblioteka Śląska, Muzeum Śląskie (Muzeum Górnośląskie ma jak
                najbardziej poprawną nazwę), Filharmonia Śląska, Opera Śląska, Śląski Ogród
                Zoologiczny, Stadion Śląski itp. - wszystkie bowiem wywiedziono od nazwy
                przedwojennego województwa.
                Zatem, województwo (jeżeli założymy niemożność odłączenia ziem
                niegórnośląskich) należy przemianować na "górnośląsko-małopolskie"
                lub "katowickie" i zmienić herb na dwu- lub (lepiej) czterodzielny, gdzie obok
                siebie znalazły by się orły górnośląski i małopolski - taka uzasadniona
                historyczno-geograficznie opcja heraldyczna została swego czasu zaproponowana
                (bez)radnym Sejmiku, ale przepadła - z winy "wysoko kształconych" i
                wszystkowiedziących (bez)radnych. Wtedy, poza zaganieniami geograficznymi,
                wszystko będzie w porządku.

• Gość: Wilym Re: Miejsce na naklejkę z herbem województwa śląskiego IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 17:59
                dzięki! Moja odpowiedź już też tam jest!
                pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka