Dodaj do ulubionych

Rekordowa kwaśnica

20.08.06, 19:09
Rekordową ilość - 9,3 tysiąca litrów - kwaśnicy, regionalnej zupy beskidzkiej,
ugotowali w weekend górale w Żywcu. Ogień pod ogromny kocioł, ustawiony w
miejskim amfiteatrze, podłożony został w piątek. Dzisiaj po południu
rozpoczęła się jej degustacja. Recepturę kwaśnicy przygotował kucharz z hotelu
Sobieski w Warszawie Robert Sowa. Kucharze wykorzystali między innymi: około
10 tysięcy litrów wody, 1,5 tony mięsa - wędzonych żeberek i kości ze schabu -
tonę kiszonej kapusty, tonę ziemniaków, 30 kg cebuli, po 50 kg marchwi i
pietruszki, seler, suszone grzyby, a także 20 kg przypraw, w tym kminku, ziela
angielskiego, liści laurowych i 1200 główek czosnku. Smak gigantycznej zupy
oceniał Robert Makłowicz. Obecny rekord zostanie wpisany do Księgi Rekordów
Guinessa. (ak, PAP)
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka