stenimi-pl 25.10.10, 14:00 Czy myślicie ze to na czym śpimy ma znaczenie jesli chodzi o nasze dolegliwości pochadzace od kregosłupa ? Na czym spać zeby było dobrze i ulżyc sobie w tych bólach pleców? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adamos85 Re: Materac a ból kręgosłupa 05.11.10, 16:22 oczywiście ,że ma znaczenie to w jaki sposób śpimy, przedewszystkim materac nie powinien być zbyt miękki, ponieważ wtedy się zapadamy inaczej układa się nasz ciężar ciała, opieramy się na innych punktach i zmieniamy ułożenie naturalnych krzywizn kręgosłupa, przy niektórych schorzeniach np rwie kulszowej zaleca się wręcz spanie na bardzo twardym podłożu , co do ułożenia to zależy od tego jakiego pochodzenia są bóle...najlepiej wybrać się do lekarza i rehabilitanta --- www.domowarehabilitacja.republika.pl Odpowiedz Link
www.bel-vita.pl Re: Materac a ból kręgosłupa 20.01.11, 19:33 Materac powinien być o odpowiedniej twardości dostosowanej do naszej wagi. Nie może być za twardy ani za miękki.Nasz kręgosłup ma kształt podwójnej litery S. Materac ma za zadanie utrzymać prawidłowy kształt kręgosłup tzn. nie pogłębić naturalnych krzywizn ani tez nie zmniejszać ich. np. Załóżmy ze śpimy na plecach: Mamy MATERAC ZA TWARDY to kręgosłup będzie się prostował czyli naturalne krzywizny będą się zmniejszały. Mamy MATERAC ZA MIĘKKI to krzywizny kręgosłupa będą się pogłębiać Uwaga jeżeli przed dłuższy czas będziemy spać na złych materacach to z czasem mogą się pojawić dolegliwości bólowe kręgosłupa a kręgosłup ma się tylko jeden :D www.bel-vita.pl Odpowiedz Link
kibam Re: Materac a ból kręgosłupa 15.06.11, 01:00 bolacestawy.info.pl/2011/05/22/%E2%80%9Ekomfortowe%E2%80%9D-ulozenie-kregoslupa/ - Na tej stronie znalazłam kilka konkretnych rad jeśli chodzi o materace. Podane są tam także przykłady niektórych 'uwygodnień', z którymi możemy się spotkać w życiu codziennym. Ale jak poradzić sobie z ławkami w mieście? Wiadomo, są twarde. Często odpoczywam sobie na nich podczas spaceru z psem. Ławki u mnie w mieście są bardzo różne: z oparciem, bez oparcia, niskie, wysokie, zaokrąglone, proste. Bolą mnie plecy, gdy siedzę dłużej niż pięć minut na niektórych z nich. Mam ich po prostu unikać czy nosić przy sobie poduszkę pod pupę? Komuś jeszcze to przeszkadza? Odpowiedz Link
prosecco79 Re: Materac a ból kręgosłupa 11.09.12, 14:14 mnie tez bardzo przeszkadzaja twarde ławki, kiedys rezygnowałam z ciekawych spektakli i koncertów w amfiteatrach , muszlach koncertowych, scenach letnich itp, gdzie zawsze są twarde plastikowe siedzenia albo ławki. Teraz sie wycwaniłam i zabieram ze soba poduszke i koc :) Odpowiedz Link
0grzegorz1970 Re: Materac a ból kręgosłupa 13.09.12, 13:35 sam niedawno się przekonałem że to na czym śpimy ma wpływ na kręgosłup-po wielu latach spania na starym, sprężynowym, zużytym materacu wymieniłem na porządny lateksowy materac, który kupiłem na przyjemnysen.pl/ i od tego czasu coraz lepiej z moim kręgosłupem. Polecam taka zmianę na lepsze :) Odpowiedz Link
pinacolada777 Re: Materac a ból kręgosłupa 24.10.12, 22:09 Mój kręgosłup chyba też cierpi z powodu zużytego materaca... Tylko zastanawiam się jak wybrać nowy materac z kolei tak żeby nie był też za twardy? Odpowiedz Link
magda312_1980 Re: Materac a ból kręgosłupa 28.10.12, 10:10 Mam ten sam problem, są stopnie twardosci, ale ja nie zwracam na to uwagi przy kupnie, chce materac twardy ale bez przesady. Notabene taki znałem w Ikei - materac termoelastyczny i bardzo mi przypadł do gustu, wadą jest cena która mnie powala na kolana (ok 4000zł...), znalazłam też w sklepach internetowych (km foam, matador, jm, comfortbe) i zastanawiam się nad comfortbe, bo cena jest ponad połowę tańsza, materac już widziałam i jest identyczny, a opinie o firmie całkiem dobre. Kupował ktoś już ten materac? Odpowiedz Link
hilding2012 Re: Materac a ból kręgosłupa 29.10.12, 13:49 Witam! Twardość materaca najłatwiej sprawdzić leżąc na nim i obserwując jak układa się nasze ciało. Ułożenia kręgosłupa to najlepszy i najbardziej obiektywny wyznacznik tego, czy dany materac jest dla nas i dla naszej wagi idealny. Musimy pamiętać, że śpiąc na boku, zwiększamy nacisk na nasze barki (piersiowy odcinek kręgosłupa) i biodra (lędźwiowy odcinek kręgosłupa), co przy zbyt dużej twardości materaca może spowodować niewłaściwy obieg krwi w nogach i ramionach. Przy właściwej twardości materaca kręgosłup w takiej pozycji układa się niemal w linii prostej. Osoby śpiące na boku powinny zatem wybierać materace bardziej miękkie. Jeśli natomiast śpimy na wznak lub na brzuchu, ciężar naszego ciała rozłożony jest na większej powierzchni, miejsc styku naszego ciała z powierzchnią materaca jest dużo więcej i bardziej równomiernie rozkładamy wówczas nasz ciężar. W takim przypadku właściwa twardość materaca to taka, przy której kręgosłup na odcinku lędźwiowym naturalnie wygina się w łuk i nie przylega ściśle do materaca. Ambasador Marki Hilding Odpowiedz Link
pinacolada777 Re: Materac a ból kręgosłupa 29.10.12, 12:36 4 tys za materac to trochę jest, ale jeśli miałoby pomóc i służyć dłużej to chyba warto zainwestować tą gotówkę. A stopnie twardości są jakoś oznaczane na materacach? Odpowiedz Link
0harry Re: Materac a ból kręgosłupa 30.10.12, 12:13 Wbrew pozorom to na jakim materacu śpimy, odgrywa bardzo ważną rolę. Materac nie powinien być zbyt miękki ani zbyt twardy. Powinien się uginać pod nami do 3 cm. Poza tym trzeba taki materac regularnie przewracać żeby się nie zapadał w 1 miejscu, a jeśli to nastąpi, należy materac wymienić. Ważna jest też odpowiednia pozycja ciała w trakcie snu, najlepiej embrionalna lub na plecach z niewielką, płaską poduszką. A jak kręgosłup dalej boli to już oznaka że coś się dzieje niedobrego, trzeba się udać do lekarza. Mnie np. pomógł rezonator biofotonowy kiedy borykałem się z bólem Odpowiedz Link
nubax Re: Materac a ból kręgosłupa 07.12.12, 19:35 Materac niestety nie jest remedium na bóle kręgosłupa, owszem jest możliwość pewnej poprawy, ale jeżeli Twój tryb życia jest tzw. "anty" zdrowy dla kręgosłupa to materac nie stanie się czarodziejską różdzką. Odpowiedz Link
centrumreh Re: Materac a ból kręgosłupa 14.12.12, 01:12 nubax napisał: > Materac niestety nie jest remedium na bóle kręgosłupa, owszem jest możliwość p > ewnej poprawy, ale jeżeli Twój tryb życia jest tzw. "anty" zdrowy dla kręgosłup > a to materac nie stanie się czarodziejską różdzką. Zgadzam się z tą opinią, materac nie załatwi wszystkiego, na pewno dobrze wspomoże więc nie rezygnuj z pomysłu, kup dobry materac i uważaj na prawidłową postawę w ciągu dnia. Odpowiedz Link
kleo6 Re: Materac a ból kręgosłupa 11.01.13, 16:07 Mój materac okazał się nie korzystny bo był za miękki, zmieniłam go ale zaczęłam też zażywać kąpieli w roztworze z soli bocheńskiej od salco. Bardzo fajnie na mnie zadziała aż się zdziwiłam :) Odpowiedz Link
ludek87 Re: Materac a ból kręgosłupa 27.02.13, 13:14 mi też się wydawało, że materac wszystko załatwi, ale oczywiście okazało się, że to tylko kropla w morzu moich potrzeb. siedząca praca i dosyć niedbała postawa robią swoje... najważniejsze są regularne i odpowiednio dobrane ćwiczenia. ja na ogół mam problem z odcinkiem szyjnym i lędźwiowym. ale pojawiają się także bóle w okolicach odcinka piersiowego. początkowo chodziłem na rehabilitację do Fizjomedu do doktora Pięty. po kliku wizytach czułem się o wiele lepiej, no i doktor pokazał mi zestaw najlepszych dla mnie ćwiczeń. wiadomo, ćwiczę z różną regularnością, ale obecnie czuję się już o wiele lepiej. Odpowiedz Link
patrykm82 Re: Materac a ból kręgosłupa 07.06.13, 15:17 Na bóle kręgosłupa najlepszy jest dobry materac. Polecam sprawdzony przeze mnie materac Natura typu bonell polskiej myśli i konstrukcji. Bardzo ważnym elementem naszego materaca jest jego górna część, uniwersalna na lato i zimę, z którą ludzkie ciało ma kontakt w czasie snu i odpoczynku. Wykonana jest ona z materiałów w 100% naturalnych tj.: bawełny łuski gryki naturalnej skóry Dzięki nim materac "NATURA" posiada wiele walorów leczniczo-zdrowotnych, a pozytywne opinie o naszym materacu stawiają go w grupie o najwyższej jakości klasy sprzętu. WWW.eko-med.otwarte24.pl Odpowiedz Link
rysiamaisia Re: Materac a ból kręgosłupa 05.11.14, 18:17 No pewnie że ma znaczenie! Ja bardzo długo szukałam materaca dla mnie i mojego chłopaka. Nie byle chłopaka bo mierzy 212 cm. W kwietniu ubiegłego roku przeszedł operacje na plecy bo na jego treningach często go bolały. Teraz szukaliśmy materaca odpowiedniego dla nas (Flip i Flap). Wpadłam na taką wyszukiwarkę w internecie gdzie ustawialiśmy swoje parametry i nam się udało dobrać super materac :) 7 stref twardości to jest to czego musicie szukać :) Odpowiedz Link
rysiamaisia Re: Materac a ból kręgosłupa 05.11.14, 18:23 Nie podałam linku - macie tutaj tę przeglądarkę www.spijspokojnie.pl/ ... To, że mamy długi materac przez długiego chłopaka to oczywiste, ale udało nam się dobrać odpowiednią twardość materaca. A przy bólu pleców trzeba na to uważać !! koniecznie Odpowiedz Link
doradca-sembella Re: Materac a ból kręgosłupa 14.11.14, 10:40 Witam Państwa Przy bólu kręgosłupa spowodowanym obciążeniem, zmęczeniem, stresem lub przy bólu wynikającym z kontuzji materac ma bardzo duże znaczenie. Kręgosłup powinien odpoczywać w takcie snu lub spoczynku na naszym łóżku. Ważną sprawą jest również dobór twardości materaca dostosowanej do naszego wzrostu i wagi, a nawet płci. 7 stref twardości zastosowanych w materacach Sembella zapewnia maksymalne dopasowanie do poszczególnych partii ciała oraz do nacisku jakie wywierają one na materac. W ten sposób nasz kręgosłup układa się w poprawnej anatomicznie pozycji, mięśnie nie są spięte, naczynia krwionośne nie są niczym uciśnięte - odpoczywamy. Dla par, w których zachodzi duża różnica wagi i wzrostu przygotowaliśmy rozwiązanie Dualsleep, gdzie twardość materaca po jednej i po drugiej stronie jest dostosowana do indywidualnych potrzeb partnerów bez konieczności kupowania 2 osobnych materacy Sembella. Duży wybór materacy Sembella, w których każdy posiada właściwości ortopedyczne pozwala na dobranie modeli do swoich potrzeb i gustu. Polecamy przystępne rozwiązanie jakim jest www.doradcamateracy.pl - w łatwy sposób dopasujecie Państwo materac do swoich potrzeb i odnajdziecie go w swojej okolicy :) Pozdrawiam Doradca Sembella www.sembella.pl Odpowiedz Link
rysiamaisia Re: Materac a ból kręgosłupa 17.11.14, 23:51 O, fajnie, że ktoś bezpośrednio od Was się wypowiada :)Podpytam przy okazji :D Proszę mi powiedzieć czy można dokupić osobno poduszkę do łózka ? W sensie, że też Sembella ale sama poduszka czy coś. Bo materac mam super ale poduchę mam zwykłą pierzastą Odpowiedz Link
doradca-sembella Re: Materac a ból kręgosłupa 30.11.14, 22:04 Witam. Oczywiście, można wyposażyć swój materac w akcesoria takie jak poduszki czy kołdry. Poduszka w Pani przypadku powinna być dedykowana danej serii materacy. Np. Gdy posiada Pani materac marki Sembella z kolekcji Life poduszka powinna być również z tej serii. Jest to niezbędne w momencie, w którym zależy nam na maksymalnym dopasowaniu materaca i poduszki do naszego kręgosłupa. Odpowiednia poduszka podtrzymuje kręgosłup w odcinku szyjnym i pozwala na prawidłowe dopasowanie reszty ciała do materaca. Pierzaste poduszki są często zbyt miękkie i źle się formują w trakcie snu. Wszystkie akcesoria i dodatki znajdzie Pani na naszej stronie www.sembella.pl - poduszki, kołdry, stelaże, ochraniacze. Pozdrawiam Doradca Sembella Odpowiedz Link
re-en Re: Materac a ból kręgosłupa 30.11.14, 22:53 materac ma bardzo duże znaczenie! ja osobiście spię na lateksowym z podziałem na rozne strefy, dzieki czemu dostosowuje sie on do sily nacisku roznych czesci ciala a plecy maja odpowiednie podpacie :) polecam zajerzec tutaj: mildis.pl/pl/materace-do-spania Odpowiedz Link
potwor_z_piccadilly Re: Materac a ból kręgosłupa 07.12.14, 21:03 Też bolały mnie okolice kręgosłupa i też kombinowałem z materacami. Efekt O mały włos śmieci się wywinąłem bo to nie kręgosłup był przyczyną bóli, a tętniak aorty brzusznej. Trzy tygodnie temu przeszedłem dwie udane operacje. Żyję i mimo kiepskich zdjęć RTG moich kręgów, zapomniałem co to ból kręgosłupa. Rada. Zrób ogólne badanie USG. Czyli wyklucz to, co zagrażać może Twojemu życiu. Reszta to kosmetyka. Odpowiedz Link
aga.buc Re: Materac a ból kręgosłupa 04.03.15, 20:18 A ja bym ci zamiast materaca poradziła zakup maty do masażu firmy medivon (polecam tą bo jest wypróbowana) Fakt że materac też warto zmienić, ale mata jest cudownym urządzeniem, które powoduje że czujesz się jak nowo narodzony. Mnie też bolały plecy, kupiłam ją i co teraz nic mi nie dolega Odpowiedz Link
malapatrycja Re: Materac a ból kręgosłupa 05.03.15, 17:54 Czy są jakieś badania naukowe zgodne z EBM świadczące o skuteczności maty? Jeżeli tak to poproszę o link do nich lub podam swojego maila do ich przesłania. Bo raczej nie mogą to być tane informacje. Jaka była u Ciebie przyczyna problemów kostno-stawowych i w jaki sposób przyczyna ta została usunięta przez matę? Jakie są przeciwwskazania do stosowania takiej maty? Przecież nie wszystkie jednostki chorób kostno-stawowych można traktowac masażem. Mam nadzieję na szybkie otrzymanie odpowiedzi ponieważ bardzo zależy mi na kupnie tej maty. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aliba-ba123 Re: Materac a ból kręgosłupa 13.06.15, 15:51 Ja się właśnie zastanawiam nad zakupem materaca pro system alvare.pl/40-materace-pro-system z firmy alvare. Po opisie wnioskuje, że jest ekstra ale czy tak jest nie mogę się wypowiedzieć. Może ktoś miał styczność z tą firmą? Odpowiedz Link
bomba88 Re: Materac a ból kręgosłupa 30.06.16, 19:57 Czy jak kupię materac dużej i znanej marki - myślałam o Hildingu, to jest szansa, że coś się u mnie polepszy? Moja znajoma kupiła u nich materac i mówi, że tak. Ale wolałabym to jeszcze potwierdzić zanim wydam czterycyfrową kwotę... ;) Odpowiedz Link
mala_emka Re: Materac a ból kręgosłupa 11.07.16, 11:08 ja szczerze moge polecic ta firme, kupilismy sobie z mezem materac termoelastyczny,model Salsa, który raz że dostosowuje sie do ksztaltu ciala a dwa ze posiada 7 stref twardosci ktore podpieraja kregoslup i stawy - bardzo wygodny! Naprawde przekonalam sie ze dobry materac ma znaczenie. Co do wydatków to wiadomo, zalezy kto jaki ma budzet,ale ja to jestem zdania ze lepiej wydac raz troche wiecej i miec porzadny czy to sprzet czy wlasnei materac, niz kupowac tanie buble i nie byc z nich zadowolnym. Hilding daje 15 lat gwarancji na swoje materace wiec jakos tez to swiadczy o ich wysokiej jakości. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
marek.h1934 Re: Materac a ból kręgosłupa 22.07.16, 11:31 Ja wydałem taką kwotę, i nie żałuje. kupiłem właśnie hildinga model rumba. potrzebowałem materaca, który nie będzie się odkształcał przy mojej wadze i posturze, bo to było powodem bólu kręgosłupa u mnie. Ten sprawdza się bezbłędnie, jest puszysty, oddycha i nie odgniata się podemną :) Ja jak byłem w salonie widziałem że mają bardzo dużo fajnych modeli hildingów, więc warto iść i wybrać taki, specjalnie dla siebie:) Odpowiedz Link
krystyna58_85 Re: Materac a ból kręgosłupa 19.11.16, 14:18 oni dobre mają materace, ale jak ma się problemy z kręgosłupem czy stawami to lepiej zawsze o tym mówić sprzedawcy o tym, to jest istone przy doborze materaca do osoby Odpowiedz Link
75_makasa Re: Materac a ból kręgosłupa 27.02.17, 20:18 Dokładnie! Wybór jest duży a jakość najwyższa ( 15 lat gwarancji). Jestem zdania, że lepiej kupić coś raz a porządnie...jak najbardziej polecam materace tej firmy. Mam różne modele w domu, zarówno w sypialni jak i w pokoju dziecinnym i gościnnym. Odpowiedz Link
kirimor Re: Materac a ból kręgosłupa 17.02.17, 00:22 no oczywiście, w końcu w łóżku spędzamy kawał życia, ja z kręgosłupem miałam długo problem, zupełnie nie zniknął, ale dużo się poprawiło, zmieniłam materac z sprężynowca na piankę termoelastyczną, zupełnie inaczej podpiera kręgosłup, zobacz sobie na Sembella.pl Odpowiedz Link
norka321 Re: Materac a ból kręgosłupa 27.06.17, 21:48 też myślałam o sembella, konkretnie o piance termoelastycznej, siostra już ma i sobie chwali, jeszcze się waham między lateksem, cena już nie gra zbytniej roli, kiedy człowiek budzi się codziennie obolały, nie wiem jeszcze Odpowiedz Link
hernryanna Re: Materac a ból kręgosłupa 30.03.17, 00:01 ma i to na pewno! Warto spać na porządnym materacu, żeby nie niszczyć kręgosłupa, bo później możemy mieć przez to niezłe problemy. Ja jestem bardzo zadowolona z mojego hildingowego i bardzo dobrze dba o mój kręgosłup w nocy. Odpowiedz Link
hernryanna Re: Materac a ból kręgosłupa 29.05.17, 22:45 no i zapomniałam dodać, że z hildinga jest specjalna linia materacy medycznych, więc tym bardziej warto sobie je sprawdzić. Odpowiedz Link
fionka_oo Re: Materac a ból kręgosłupa 13.06.17, 14:57 chyba bym bardziej nazwała je jako prozdrowotne, bo tak je nazywają na stronie hildinga. bo medyczne nie znaczy chyba że one są np. do szpitali, ale do domu. A to że są prozdrowotne tzn. ze spełniają warunki aby mieć taki status. Z jednej strony to ważne bo wiadomo że jakość jest potwierdzona, ale też to, że jak ktoś dostaje refundacje medyczne, to taki materac będzie refundowany. Odpowiedz Link
32iwonn Re: Materac a ból kręgosłupa 31.07.17, 14:22 dokładnie i rumba z tego co wiem się do nich zalicza, a ja mam właśnie ten model i już nie pamiętam kiedy ostatnio bolał mnie kręgosłup po przebudzeniu. Odpowiedz Link
klaudyna.nad Re: Materac a ból kręgosłupa 05.10.17, 12:24 32iwonn napisał(a): > dokładnie i rumba z tego co wiem się do nich zalicza, a ja mam właśnie ten mode > l i już nie pamiętam kiedy ostatnio bolał mnie kręgosłup po przebudzeniu. a jaka jest pianka w tym rumba? i jaka twardość materaca? Odpowiedz Link
amylee221 Re: Materac a ból kręgosłupa 21.06.17, 21:49 oczywiście, że ma. Ja mam 50tkę na karku i bóle kręgosłupa miewam, ale odkąd zakupiłem nowy materac, budzę się wypoczęty. Kolega polecił markę sleepmed i tam kupiłem, godne polecenia maj,ą produkty. Odpowiedz Link
palmanova Re: Materac a ból kręgosłupa 23.07.17, 16:15 jeśli to jest ból, który nie wynika z wrodzonej wady kręgosłupa to szczerze mówiąc materac zda się na niewiele, może trochę załagodzić ale nie wyeliminować. Do tego polecam materace medyczne, np od hildinga piankowe albo z pianki wysokoelastycznej, ale jeśli problem jest nabyty albo po prostu jest związany z coraz bardziej sędziwym wiekiem to taki wpływ jak najbardziej istnieje. Chyba jedną z ważniejszych rzeczy w tym przypadku jest wybór odpowiedniego materaca. Warty polecenia jest w tym przypadku Bedding Energika od hildinga, sam kupiłem ten materac rodzicom i dla nich najlepszy model to kieszeniowo-piankowy ze sprężynami. Z jednej strony elastyczny a z drugiej dobrze podpiera kręgosłup. Odpowiedz Link
konczitawu Re: Materac a ból kręgosłupa 05.10.17, 20:52 Tak, nawet kiedyś zrobiono badania, z których wynikało, że 30% zwyrodnień kręgosłupa wynika z niewłaściwego podłoża, na którym się sypia. Ja wolę wydać o tysiąc złotych więcej i mić pewność, że to na czym śpię jest dla mnie bezpieczne niż oszczędzać na zdrowiu. Jest mnóstwo materacy ortopedycznych, choćby zumba, pasodoble, makarena od Hildinga, one wszystkie posiadają właściwości, mają siedem stref komfortu i sprawiają, że kręgoslup jest dobrze podparty. Odpowiedz Link
32iwonn Re: Materac a ból kręgosłupa 06.11.17, 09:12 Jest to bardzo, bardzo ważne i wciąż nie zdajemy sobie z tego sporawy. Kręgosłup MUSI być odpowiednio podtrzymany w czasie snu to podstawa. Wtedy odpoczywa i regeneruje się, nie ma co kupować zwykłych materacy, najlepiej od razu zaopatrzeć się w dobry medyczny materac np hilding ma takie w swojej ofercie. Odpowiedz Link
idealny_materac Re: Materac a ból kręgosłupa 11.01.18, 12:26 To na jakim materacu śpimy ma bardzo duży wpływ na nasze samopoczucie, w tym właśnie na dolegliwości związane z kręgosłupem. Do ulżenia tego typu dolegliwościom zaleca się przede wszystkim dopasowanie materaca do indywidualnych potrzeb, polecamy również materace medyczne, mają one dodatkowe właściwości, które w wielu przypadkach mogą pomóc. Zapraszamy na naszą stronę internetową www.idealnymaterac.pl, na której znajduje się konfigurator, który pomaga w dopasowaniu idealnego produktu! Odpowiedz Link
mangoliaa Re: Materac a ból kręgosłupa 03.07.18, 22:28 Trzeba chyba przemyśleć, jaka powierzchnia jest dla nas najwygodniejsza, czy twardszy, czy bardziej miękki materac, czy sprężynowy czy piankowy, wziąć pod uwagę nasz ciężar, wzrost. Jest tak na prawdę mnóstwo czynników. Ważne, żeby kręgosłup był ułożony na materacu w naturalnej pozycji, żeby nie trzeba było się bardzo przewracać w czasie snu. U mnie sprawdziła się pianka termoelastyczna z wysokoelastyczną. Materac Rumba Hilding ale myślę, że takie połączenie występuje w innych materacach więc można sobie poprawdzać. Odpowiedz Link
cecylia995 Re: Materac a ból kręgosłupa 05.07.18, 11:20 Po dłuższym czasie można to stwierdzić na własnej skórze ale teoria mówi jasno, że to ma spore znaczenie, tymbardziej, że 1/3 życia spędzamy właśnie w łóżku. Ważna jest ergonomia snu, trzeba patrzeć na to całościowo. Ale też nie każdy materac, który jest dobry dla jednej osoby będzie dobry dla drugiej, trzeba to sprawdzić. Iść do salonu, wypróbować a potem np zamówić w internecie, gdzie zazwyczaj jest taniej. Ja tam zrobiłam z moim materacem Pasodoble od Hildinga-mi pasuje ten materac bardzo, plecy mnie nie bolą ale nie polecam każdemu, bo jeśli ktoś waży poniżej 50 kg to może być za twardy. Trzeba testować i szukać, ale na pewno materac ma ogromne znaczenie. Odpowiedz Link
pomruk2 Re: Materac a ból kręgosłupa 08.09.19, 23:16 a co to za materac? piankowy czy sprężynowy? bo co chwila się pojawia ten Hilding w komentarzach i dużo osób chwali ale nie wiem czy sprężynowe czy piankowe są lepsze. Póki co jestem prawie zdecydowana na pankowy Suite od firmy Bedding ale jeszcze chcę się upewnić czy nie ma nic lepszego. Odpowiedz Link
pomoc2018 Re: Materac a ból kręgosłupa 04.08.18, 11:53 Dzien dobry Panstwu, chcialbym sie podzielic i udostepnic kazdej cierpiacej osobie nasze doswiadczenie i wiedze na temat pozbycia sie choroby kregoslupa. Wiedze i doswiadczenie zdobylismy z koniecznosci, poniewaz jeszcze nie tak dawno temu moja Zona byla osoba bardzo cierpiaca majac problemy z chorym kregoslupem a dokladnie ucisk na nerw tzw. zespol korzeniowy lędzwiowy. Wielomiesieczne konsultacje lekarskie i terapeutyczne nie przynosily poprawy, a wrecz przeciwnie. Wydalismy mnostwo pieniedzy, bo chcac bez kolejek trzeba bylo za wszystko placic. Celem uzupelnienie i zrozumienia, dlaczego „udalo” nam sie przez przypadek znalezc pozytywne rozwiazanie i pomoc, musze dodac, ze przez 39 lat mieszkalismy w Niemczech i dopiero od niedawna w Polsce. W naszej domowej bibiotece znajdowala sie ksiazka, ktora zmienila wszystko. Zapomnielismy o tej ksiazke, kupionej przed laty. Teraz okazala sie bardzo przydatna. Autor ksiazki, znany na swiecie niemiecki specjalista w dziedzinie leczenia ukladu kostnego a przede wszystkiem schorzen kregoslupa, opisuje sprawdzona i jedyna w swoim rodzaju metode, stosowana w Jego Klinikach w Niemczech, ktora juz pomogla tysiacom ludzi oraz moje Zonie rowniez. Nie musze dodawac, ze metoda ta nie jest stosowana w Polsce. Nawiazalismy kontakt z Klinika w Niemczech. Termin konsultacji wyznaczono za trzy dni. Zaraz po konsultacji otrzymalismy dwa pierwsze terminy zabiegow w krotkich odstepach czasowych. Zabieg trwal okolo 15 minut i jest praktycznie bezbolesny. Po zabiegu 20 minutowa obserwacja pacjenta i do domu. W zaleznosci od stopnia doleglowosci, przewidywane sa 4 do 8 zabiegow. W przypadku moje Zony juz po pierwszym zabiegu nastapila poprawa do tego stopnia, ze nie musiala przyjmowac od dlugiego czasu zadnych lekartw przeciwbolowych,bez ktorych wczesniej po prostu „nie funkcjonowala”. Szukalismy mozliwosci leczenia na terenie Polski, lecz wszystkie nasze zapytania do wyspecjalizowanych klinik jak i konsultacje lekarskie sprowadzaly sie do operacji kregoslupa, ktore: - sa metodami bardzo inwazyjnymi z negatywnymi skutkami ubocznymi - nie gwarantuja calkowitego wyleczenia - zwiazane z duzymi kosztami - zwiazane z bardzo dlugim okresem wyczekiwania na termin operacji - dlugotrwalym, zmudnym i kosztownym okresie rekonwalescencji Dlatego wybralismy inna droge, ktora okazala sie byc w kazdym punkcie lepsza. Na koniec jeszcze mala dygresja: calkowity koszt leczenia w Niemczech sfinansowany zostal przez Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ) na podstawie dokumentacji oraz zlozonego wniosku. Zainteresowanym, chorym i cierpiacym ze wzgl. na problemy z kregoslupem, chetnie wskaze droge, ktora wyzej opisalem. Odpowiedz Link