Dodaj do ulubionych

problem z kręgosłupem a praca siedząca...?

05.09.13, 15:24
Witam.
Mam pewien problem i potrzebuje zetelnej porady. Od 3 miesięcy jestem na L4 na kręgosłup i mam zaposane rehabilitacje. Jeden ortopesa zalecił masaż, inny prądy Tens, jeszcze inny Kinezyterapię. Byłam po miesiącu w zusie na kontroli- kazali się leczyć dalej. A ostatnio znowu mnie wezwali i orzekli zdolność do ?pracy a L4 cofnęli. A teraz o moim przypadku:
Mam pracę siedzącą. Po ciąży zaczęły się problemy, a że karmię piersią to nie mogę przyjmować leków. Boli mnie odcinek piersiowy i lędźwiowy. Tzn piersiowy aktualnie mi tak nie dokucza, bo rehabilitacje na niego zakonczylam i jest w miarę ok.
Wynik rtg:
Piersiowy: dyskretne, esowate skrzywienie
Lędźwiowy: lewostronne skrzywienie z niewielką rotacjąttrzonów. Bardziej poziome ustawienie kości krzyżowej.
Badanie wad postawy: lordoza lędźwiowa pogłębiona, skolioza w odc. piersiowym.
I dzisiaj doszedł rezonans magn.:
Pogłębiona lordoza w odc. dolnym kręgosłupa lędźwiowego, niewielkie skrzywienie lewostronne, poziome ustawienie kości krzyżowej.
W niewielkim stopniu uwypuklony poza tylne zarysy trzonów pierścień włóknisty krążka L4-L5 nieznacznie modeluje worek oponowy i uwypukla się w kierunku otworów międzykręgowych.
I tyle. Dalsze rehabilitacje na odcinek lędźwiowy odwołałam, bo muszę pracować wg opinii lekarza orzecznika.
Moje pytanie, czy mam z czym iść znowu do ortopedy i ubiegać się o dalsze zwolnienie lekarskie do czasu ukończenia rehabilitacji (zostało mi jeszcze fizykoterapia i kinezyterapia) i czy powinnam się odwoływać od decyzji zusu?
Obserwuj wątek
    • zuzulka15 Re: problem z kręgosłupem a praca siedząca...? 17.09.13, 20:25
      Może faktycznie podziałam jeszcze w tym kierunku. Te ćwiczenia mnie też zaciekawiły.
      Dzięki.
    • zuzulka15 Re: problem z kręgosłupem a praca siedząca...? 18.09.13, 14:51
      Dzisiaj się dowiedziałam od zaprzyjaźnionej pielęgniarki, że z tymi problemami kręgosłupa to do neurologa powinnam się wybrać a nie do ortopedy.Prawda to? I jaka to jest różnica?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka