Dodaj do ulubionych

Co na bóle krzyżowe

29.04.14, 08:31
Jestem młoda i dość sprawna mimo to często dokuczają mi bóle w odcinku lędźwiowo krzyżowym. Najgorzej jest po męczącym dniu, mam problem nawet z siedzeniem na krześle. Jako że to ortopedy mam marne szanse na doczekanie się wizyty chciałam sama sobie pomóc tylko nie wiem co jest korzystniejsze - masaże czy też gimnastyka (np pilates)
Obserwuj wątek
    • synergia_mj Re: Co na bóle krzyżowe 29.04.14, 23:27
      Witaj!

Aby dobrać jakąkolwiek terapię czy ćwiczenia należy zbadać rejon kości krzyżowej i odcinka lędźwiowego.
      Nie powinno się stosować ćwiczeń ' w ciemno', aby sobie nie zaszkodzić.
      Piszesz, że bóle wzmagają się po męczącym dniu, które dokładnie czynności powodują dyskomfort. Napisz skąd jesteś postaram się podać namiar na konkretnego lekarza czy terapeutę.

Pozdrawiam
      • rengur Re: Co na bóle krzyżowe 30.04.14, 08:36
        Najgorzej jest kiedy więcej dźwigam,nie mam problemów z chodzeniem, staram się dużo spacerować - oczywiście w wygodnych butach, obcasy tylko na "wyjścia" ewentualnie w drodze do pracy. Mama jak była w moim wieku miała duże problemy z korzonkami, łącznie z kilkakrotnym unieruchomieniem w łóżku bo najdrobniejszy ruch powodował przeszywający ból, ale nie wiem czy takie rzeczy się dziedziczy. Nawet nie wiem gdzie najpierw się skierować - ortopeda, neurolog?
    • 3kasiab Re: Co na bóle krzyżowe 21.05.14, 12:21
      polecam Studio medycyny holistycznej w lublinie. znaja sie- pomogli wielu. miałam silne bole krzyzowe. Ustąpiły. wiem ze gabinety sa tez w innych miastach- szczegóły na ich stronie internetowej
    • 8marek81 Re: Co na bóle krzyżowe 21.05.14, 15:16
      Zapraszamy po pomoc do
      ból kręgosłupa
    • patryk_dbamokregoslup_pl Re: Co na bóle krzyżowe 11.07.14, 08:01
      Myślę że obie te rzeczy są przydatne w walce z bólami kręgosłupa. Masaż rozlóżni Twoje mięśnie a dużo problemów z kręgosłupem utrzymuje się właśnie przez ciągle utrzymujące się napięcie mięśni.

Na dłuższą mete jednak korzystniejszy powinien okazać się pilates. Ćwiczenia te wzmocnią mięśnie brzucha które w dużym stopniu utrzymują kręgosłup.

Możesz także zastanowić się nad innym formami aktywności fizycznej. Pływanie- chyba najlepsza możliwa aktywność dla zdrowia kręgosłupa, szybkie marsze z wymachami ramion lub chód techniką nordic walking.

Piszesz że boli Cie po całym dniu. Może stosujesz niewłaściwą profilaktykę w pracy? Zła technika dźwigania lub nieprawidłowa pozycja podczas siedzenia?

Jeśłi ból utrzymuje się przez dłuższy czas naprawde polecam Ci wizyte u lekarza i wykonanie badań (rezonans magnetyczny) Wtedy będzie więcej wiadomo o stanie Twojego kręgosłupa.
    • lissa80 Re: Co na bóle krzyżowe 02.09.14, 16:33
      Radzę Ci połączyć wszystko co możliwe- iść na masaż, ćwiczyć samodzielnie, smarować maściami, a także brać tabletki, poproś lekarza o przypisanie efferalganu codeine do rozpuszczania w wodzie, na pewno poczujesz różnice ;) ostatnio czytałam w necie na temat xeniapolska.com/opaska-na-brzuchkregoslup/ takich opasek redukujących ból, nie wiem czy pomagają, ale uważam że jeżeli ból jest nie do wytrzymania, a nic innego go nie łagodzi mogłabyś spróbować, i napisać swoją opinię na ten temat.
    • aga.buc Re: Co na bóle krzyżowe 04.03.15, 20:24
      Oczywiście gimnastyka jest wskazana, właściwie powinniśmy ją uprawiać codziennie...ale cóż czasem brak czasu. Ja ci chętnie polecę matę do masażu medivon. Wiem że świetnie działa bo ja taką mam i moje znajome też. Bardzo szybko pozbyłam się bólu kręgosłupa dzięki niej. Nie jest też droga. Polecam
      • malapatrycja Re: Co na bóle krzyżowe 05.03.15, 17:41
        Czy są jakieś badania naukowe zgodne z EBM świadczące o skuteczności maty?
        Jeżeli tak to poproszę o link do nich lub podam swojego maila do ich przesłania. Bo raczej nie mogą to być tajne informacje. Jaka była u Ciebie przyczyna problemów z kręgosłupem i w jaki sposób przyczyna ta została usunięta przez matę? Jakie są przeciwwskazania do stosowania takiej maty? Przecież nie wszystkie jednostki chorób kręgosłupa można traktowac masażem. Poza tym - w którym aspekcie ćwiczenia moją tożsame działanie z matą?
        Mam nadzieję na szybkie otrzymanie odpowiedzi ponieważ bardzo zależy mi na kupnie tej maty.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka