Dodaj do ulubionych

Ćwiczenia-kiedy przyniosą jakiś efekt?

20.07.14, 08:13
Witam
3 miesiące temu,miałem wysunięcie się dysku-chodziłem na terapię manualną,brałem leki przeciwzapalne etc,zalecono mi ćwiczenia,które wykonuję od jakiegoś miesiąca-jednak cały czas czuję jakiś dyskomfort w okolicy kręgosłupa i to nie tylko lędżwiowego-jakieś takie lekkie pieczenie,lekkie kłucie etc-trudno też mi się siedzi.Problemy z kręgosłupem mam tak od 3-4 lat.
Zdjęcie rtg wykazało jakieś lekkie zwyrodnienia.Mam pytanie-po jakim czasie ćwiczenia przynoszą jakiś trwały efekt?Może jakieś masaże jeszcze?
Obserwuj wątek
    • patryk_dbamokregoslup_pl Re: Ćwiczenia-kiedy przyniosą jakiś efekt? 21.07.14, 15:56
      Miesiąc to trochę mało aby żeby ćwiczenia na kręgosłup przyniosły znaczące efekty. Myślę żeby systuacja się poprawiła trzeba ćwiczyć dłużej, np 3 miesiące. Jak powiedział mój fizjoteraputa na problemy z kręgosłpem "pracuje się" latami. Żeby z tego wyjść trzeba czasu i cierpliwości.

Jeśli ćwiczenia które wykonujesz powodują u ciebie pieczenie/kłucie i trwa to już od miesiąca to moga nie być wskazane w Twoim przypadku. Co innego gdyby trwało to kilka dni ale miesiąc to juz bardzo długo. Proponuje CI powiedzieć o tym osobie która zaleciła Ci te ćwiczenia. Niech zaproponuje w zamian inne ćwiczenia. Jeśli i te nie pomogą zmień rehabiltanta. Ćwiczenia wzmacniające mięśnie okołokręgosłupowe znajdziesz także na naszej stronie. Są to ćwiczenia do których nie ma większych przeciwskazań medycznych. Do ich wykonywania potrzebna jest piłka rehabilitacyjna którą także można u nas kupić.

Masaże- myślę że moga pomóc. Jeśli masz możliwość skorzystać to polecam. Pojedyncze masaże co tydzień dają małe rezultaty. Najlepiej wykupić serie 10 codziennych masaży od poniedziałku do piątku przez 2 tyg. Ja miałem- po 3 masażu byłem tak zrelaksowany że jak wróciłem do domu położyłem się na łóżko i od razu zasnąłem :-)

Dodatkowo polecam Ci także pływanie na basenie. To chyba najlepsza aktywność dla kręgosłupa. Najlepiej pływać kraulem i stylem grzbietowym na plecach, żabka pogłebia lordoże lędźwiową i nie jest wskazana.

Pływanie
    • majewskaania5 Re: Ćwiczenia-kiedy przyniosą jakiś efekt? 01.08.14, 18:35
      medstrefa.pl/
      wszystko pod reką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka