grzegorz_rzeszow 22.03.15, 15:16 ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłupa taką mam diagnozę. Zażywam Clonazepam 2 mg Bunondol 0,4 mg Tizanidine Arow 4 mg Ma ktoś podobny problem Grzegorz - Rzeszów Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rob.ertos Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 23.03.15, 20:45 Paskudna choroba. Jedyne co mogę polecić dodatkowo to zabiegi fizykoterapeutyczne i masaż Odpowiedz Link
abc573245 Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 15.09.15, 19:36 wiem-leczę się w poradni bólu i reumatologicznej i mam zalecone bunondol i sirdalud oraz steryd. Na nastepnej wizycie mam dostac skierowanie na leczenie biologiczne ZSKK i w szpitalu dadza mi srodki po których jest poprawa. Wazne aby zejsc z tych silnych opiatów (bunondol). Masaże nic mi nie pomogły, to choroba autoimunologiczna Odpowiedz Link
abc573245 Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 15.09.15, 19:38 wiem, bo mam to samo co Grzegorz z Rzeszowa. Jak czyta to Grzegorz to wiem, że w Rzeszowie jest dobry oddział reumatologiczny i tez podają leczenie biologiczne. Mam podobne leczenie jak Grzegorz (widocznie taki schemat maja wszyscy reumatolodzy) Odpowiedz Link
tuksf Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 23.11.15, 09:05 Widze,że masz wiele leków ale praktycznie nie masz maści. Powiem Ciz,e naturalne produkty potrafią być tak samo skuteczne co leki oraz Ci nie szkodzą. Sama od jakiegoś czasu stosuję regularnie okłady borowinowe oraz maści siarczkowe oraz mój stan bardzo się poprawił. Nie jest to drogie, produkty są dostępne w Polsce oraz stosowane codziennie dają bardzo dobre efekty. Zerknij sobie tutaj: sulphur.com.pl/problem/choroba-bechterewa-zzsk/ Na stronie obecnie znajduje się dobry artykuł jak leczyć zzsk. Odpowiedz Link
abc573245 Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 15.09.15, 19:44 i jeszcze jedno. Kurcze jak sie rozpisałem - Grzegorzu z Rzeszowa , proszę zredukuj dawkę Clonazepamum a potem odstaw bo to strasznie silny lek (moja mama jest aptekarką) i mówiła mi - opowiedziałem jest o tym forum i je czyta, że Clonazepamum działa jak narkotyk a Bunondol to tez praktycznie narkotyk (silny opiat), którego nie powinno łączyc się z Clonazepamum. Bunondol był jeszcze nie tak dawno na różowe recepty - narkotyczne Rp.W. (mama mi mówi teraz :) a teraz dali na białe ale pisze sie na recepcie jak narkotyk Odpowiedz Link
grzegorz_rzeszow Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 13.01.16, 21:12 Dziękuję Ci bardzo "abc573245" za pouczającą odpowiedź. Mam coraz to gorszy stan. ZSKK - postępujące i skierowanie do Szpitala na PILNE na leczenie biologiczne. Byłem dziś u Reumatologa na NFZ w Rzeszowie (dr n. med. reumatolog, immunolog) i jestem załamany. Wiem, że zarówno BUNONDOL 0,4 MG (to bardzo silny lek przeciwbólowy - syntetyczny opioid około 60 razy silniejszy od morfiny) a CLONAZEPAMUM 2 MG - rozluźnia mi mięśnie ale wiem, że się uzależniłem. Poprawia mi nastrój razem z Bunondolem. Cóż to ja mam za żywot. Mam niewiele lat, niedawno skończyłem Lotnictwo na Politechnice Rzeszowskiej ale pilotem już nigdy nie zostanę. Poza tym wpadłem w depresję (w zw. z choroba ale również z faktem iż zwolniono mnie z pracy. Na szczęście wykorzystałem 182 dni zasiłku chorobowego i mam przyznane przez orzecznika ZUS O/Rzeszów - świadczenie rehabilitacyjne na 3 miesiące). Nie wiele ale zdaje sobie sprawę, że muszę iść do pracy, miedzy ludzi bo 9 miesięcy w domu - to można bzika dostać. Na dzień 29 stycznia 2016 mam ponadto wizytę na NFZ w Poradni Rehabilitacyjnej i pewnie tam dostanę zabiegi - 300 metrów od domu mam tą Poradnię, niesamowite. Najgorsze iż moje zdrowie psychiczne zaczyna szwankować. Poradźcie mi coś drodzy internauci. Pozdrawia Grzegorz/Rzeszów Odpowiedz Link
zbych2807 Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 23.11.16, 07:45 Grzegorz, podaj namiar na siebie,pomogę Ci. Mogę powiedzieć, że pokonałem ZZSK i żyję bez bólu i zesztywnienia od 17 lat. Nie uważam jednak, że się wyleczyłem. Odpowiedz Link
grzespaj Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 02.01.17, 20:05 tez prosze o kontakt zbych2807 mail grzes-pajak@wp.pl albo 661309540 Odpowiedz Link
miranda.ona Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 18.09.15, 09:59 Tanio, skutecznie, anonimowo, a przede wszystkim bez kolejek - tak mogę podsumować moją wizytę w wirtualnym gabinecie, który znalazłam na stronie Znamtenbol.pl. Po wpisaniu swoich objawów, inteligentny system ekspercki zdiagnozował mój problem i wybrał dla mnie najlepsze ćwiczenia wideo. Dzięki nim odzyskałam dawną sprawność, a ból minął. Polecam! Odpowiedz Link
areksucharek Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 27.11.15, 12:26 też choruję na ZZSK, paskudztwo, na szczęscie mam Humirę, jest zdecydowanie lepiej. Trzymam kciuki, powodzenia Odpowiedz Link
tommy3332 Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 23.01.16, 13:33 Masakra, dziadostwo, współczuję. Tez to mam Odpowiedz Link
grzegorz_rzeszow Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 19.03.16, 12:43 ZZSK to strasznie paskudna choroba. Jestem już zapisany na kwalifikacje do leczenia biologicznego na maj br. - zobaczymy czy mnie zakwalifikują. Oby tylko tak się stało. Powoli buprenorfina (Bunondol) słabiej działa na mnie p/bólowo a to bardzo silny lek - praktycznie narkotyk (do 2012 był na różowe recepty tak jak morfina). Odpowiedz Link
zzsk2016 Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 29.07.16, 14:14 Drodzy Państwo, Zapraszam do udziału w ankiecie dotyczącej ZZSK! Wystarczy wysłać maila na adres zzsk@interia.pl Odpowiedz Link
magdalenka_85 Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 04.04.16, 17:31 Grzegorz-rzeszów!!! Mam 30 lat i też choruję na ZZSK, jestem z Rzeszowa. Pogadamy? Odpowiedz Link
grzegorz_rzeszow Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 14.05.16, 11:51 Hej, pewnie. Napisz na maila rz22222@interia.pl Odpowiedz Link
grzegorz_rzeszow Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 28.05.16, 16:28 Odpisz, czekam na maila. Jestem starszy od Ciebie o 8 latek i nie tylko borykam się z ZZSK rz22222@interia.pl Odpowiedz Link
lucckaa Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 27.09.16, 00:38 moj brat na to cierpi od kilku lat Odpowiedz Link
bkluczek Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 01.12.16, 09:34 Witajcie, po półrocznym diagnozowaniu wreszcie odkryto antygen HLA B27 i ZZSK. Całe noce nie śpię. Jeśli macie doświadczenie napiszcie jak najlepiej leczyć. Czy są niekonwencjonalne metody leczenia, czy tylko farmaceutyki. Mam duży problem z przewodem pokarmowym i nie mogę brać leków przeciwbólowych. Będę wdzięczna za wszelką pomoc i Wasze doświadczenie. Mój mail - bkluczek1@gmail.com Basia - Warszawa Odpowiedz Link
mikel743 Re: ZZSK Zesztywniajace zapalenie staw. kręgosłup 04.12.16, 15:21 U mnie problemy zaczeły się od wysokiej gorączki i ogólnego bólu stawów. NAjpierw myślałem że to zwykła grypa, dostałem od lekarza antybiotyk jednak nic nie pomagało a ból był coraz większy w dodatku sięgał od dolnego odcinka kręgosłupa do kolan. Zrobiłem badania na boreliozę ale wyszło ok. Dostałem skierowani do ortopedy, czas oczekiwania 3 miesiące. Postanowiłem że pójdę prywatnie i to mnie uratowalo w Fizjomedzie zrobili mi dokładne badania i zdiagnozowali chorobę Bechterewa. Biorę leki przeciwzapalne i od 3 miesięcy rechabilituje się tutajrehabilitacjafizjomed.pl . Ból się zmniejszył i cieszę się że zdecydowałem się tu wybrać, nie wyobrażam sobie czekać na nfz. Odpowiedz Link