Dodaj do ulubionych

Uraz po dżwignięciu Kręgosłup czy coś innego

10.03.16, 16:14
Witam serdecznie . w dniu 12 stycznia 2016 r uległem urazu przy podnoszeniu kabiny samochodu dostawczego melex , jak to wyglądało łeb zawołał mnie czy pomógł bym mu podnieść kabinę i tu był błąd podszedłem zacząłem podnosić na stojących nogach facet nie mógł podnieść albo udawał że podnosi zmieniłem pozycje zacząłem podnosić i dostałem bólowy postrzał w lewej stronie pleców :(:(:( następnego dnia nie poszedłem do pracy ból poszedł w pośladek udo kończąc na łydce i zaczeła promieniować cała noga jak by spięta rwanie coś dziwnego nie do opisania ból 2 dni w plecach potem 2 dni w pośladku potem 2 udo i 2 łydka tak schodził i tak promieniowało na całą nogę . zgłosiłem się do lekarza zaczął przepisywać leki przeciw bólowe mało pomagało dopiero ketonal zastopował trochę . po 1,5 miesiąca prywatnie zdecydowałem się zrobić rezonans wynik MR ;Lordoaza lędżwiowa zachowana, prawidłowo . Na poziomie L5/S1 centralna , dokanałowa protruzja krążka m-k ok . 4mm modelująca nieco przednią część worka oponowego . Zachyłki boczne spłycone , kanały korzeniowe prawidłowej szerokości . Zmiany zwyrodnieniowe w krążku m-k na tym poziomie o typie dehydratacji .Na pozostałych poziomach nie stwierdza się się cech przepukliny jądra miażdżystego. Wysokość trzonów oraz struktura kręgów odcnika lędżwiowo- krzyżowego kręgosłupa prawidłowa. Pozostałe krążki m-k prawidłowej wysokości ,o prawidłowej intensywności sygnałów . Końcowy odcinek rdzenia kręgowego oraz nić końcowa o prawidłowej objętości , prawidłowym sygnale ,bez zmian w obrazie MR . Innych zmian nie uwidoczniono . Lekarz neurolog powiedział mi że nie widzi ucisku na nerwy i przepisuje leki przeciw bólowe nadal ponieważ zażywam je od 2 miesięcy zaczął mnie boleć brzuch zażywałem zastrzyki czopki itp .Ból rwanie nogi mam co dziennie tak z 5 godzin potem puszcza na 30 min i dalej jazda ketol ratuje sytuacje . zacząłem sam sobie zwykłe czwiczenia robić i co się okazało nawet po 2 miesiącach bardziej nasilał jak by mięśnie się spinały jestem załamany nie wiem czy mi to ustąpi po 2 miesiącach nadal czuje ból nieustanny najgorzej jak siedzę płakać się chce chiałbym wrócić do pracy ale nadal boli a z zawodu jestem kierowca zawodowym . Jeśli ktoś ma jaką rade czy da się z tego wyjść ile to tra a może kogoś podobnego spotkała ta nie przyjemna rzecz oby nie to proszę o zgłoszenie się Pozdrawiam Sebastian wiek 27 lat .
Obserwuj wątek
    • blard Re: Uraz po dżwignięciu Kręgosłup czy coś innego 23.04.16, 15:14
      Hej Sebastian. Czy coś Ci pomogło? Mam podobny problem i 4tydzien leżę...
    • zbynio40 Re: Uraz po dżwignięciu Kręgosłup czy coś innego 05.05.16, 11:43
      Z moich doświadczeń ( a jestem już po operacji kręgosłupa) - to bóle mi trochę przechodzą po zarzyciu około 5 szt apapu extra- ten lek podobno nie zawiera kwasów szkodzących żolądkowi , ale od tygodnia i tak zażywam leki osłonowe na żołądek. Kolego spróbuj sobie pozwisać na jakimś drążku lub jak nie masz to na jakiej-kolwiek gałęzi( bylebyś nie podkórczał stóp) - może ci to przyniesie ulgę . Mi z początku pomagało również oglądanie telewizji na brzuchu z poduszką pod brodą - dobre i ze 2
      miesiące ulgi- w moim przypadku i tak skończyło się operacją , rok czasu było fajnie a obecnie szykuje się chyba następna bo bóle wróciły, a też jestem kierowcą .
    • glazynka Re: Uraz po dżwignięciu Kręgosłup czy coś innego 15.05.16, 23:49
      Trzymaj się Sebastian bo łatwo nie będzie ,u mnie zaczęło się od rwy barkowej promieniującej do dłoni prawej (brak czucia) w nocy spanie po 2 godziny - leki przeciwzapalne 6 różnych po kolei bo nie toleruję tego świństwa i dopiero jak wezmę przed osłone IPP 40 to jest ok , do tego przeciwbólowe Tramal lub Doreta ale po tych lekach nie wolno prowadzić pojazdów .Rwa barkowa puściła po 6 miesiącach po rehabilitacji i masażach . Następnie to cholerstwo zeszło niżej jak u ciebie czyli rwa kulszowa - tyłek dosłownie wyrywa z promieniowaniem do całej prawej nogi więc dalej te same leki , neurolog , ortopeda i czekam na neurochirurga bo w RM centralno-prawostronna protruzja krążka międzykręgowego L5/S1, z zaznaczonym prawostronnym konfliktem krążkowo-korzeniowym w kanale kręgowym . Ta rwa trzyma mnie już 7 miesiąc , nie pracuję , nie pływam i nie mogę nawet siedzieć bo jeszcze gorzej boli, jak dwa dni jest lepiej to na trzeci tak przypiepszy że się kompletnie do niczego nie nadaję . I tylko Tramal lub Doreta bo do operacji daleko - pozdrawiam cierpiących Grażyna
    • maxik85 Re: Uraz po dżwignięciu Kręgosłup czy coś innego 16.05.16, 18:22
      Miałem podobny uraz podnosiłem ciężki worek i coś mi strzeliło. Najgorzej było znalesc jakiegos sensownego lekarza. Tego sie naszukałem dużo, ale jak trafiłem na kogoś sensownego to na zdiagnozował uraz kilku kręgów. Tylko ze mnie bolalo w chu.. mocno i nie dalo sie zyc. Na sam bul pomogl mi smieszne urzadzenie recoreryrx taka pentelka ktora przyklejasz sobie na plecach tam gdzie cie boli. Ma to dzialac wysylajac jakis sygnal i zaklucajac czucie bulowe z tego miejsca. Na sobie przetestowalem i to ustrojstwo na prawde dziala i pomogla mi w przetrwaniu calego leczenia i rehabilitacji bo trwalo to nieziemsko dlugo. Dopiero po 2 latach udalo mi sie calkowicie wyleczyc kregoslup powodzenia z leczeniem
    • dzooo27 Re: Uraz po dżwignięciu Kręgosłup czy coś innego 29.05.16, 03:37
      Mam ten sam problem :/ rtg nic nie wykazało dostaje ibuprofen w Nl to lek na wszystko . Ketonal nie działa na mnie boli noga cały czas . W domu siedzę 1,5 miesiąca a lekarz Hmmm moze to rwa kulszowa .. Chodzę na fizjoterapie i nic nie daje i nie jest jak sie to okazało rwa .. Ręce mi opadają . Lekarz nie wie co to mam lekarza z pracy 31.05 ponieważ l4 wiec wiadomo beda szukać czegos zeby posłać mnie do pracy . Poproszę o rezonans moze on cos pokaże . Kiedy ja wrócę do normalności ? :/ nie jestem w stanie nawet isc z psem na spacer .. Dół pleców Grrr ból niemiłosierny i prawa noga cała Grrr . Pomocyyyy !
    • teresa_tesia Re: Uraz po dżwignięciu Kręgosłup czy coś innego 08.06.16, 15:47
      Pan Wojtek razem z kolegami sprawnie posługują się metodą Cyriax, czy terapią manualną. W Constance Care mają najnowszy sprzęt nie tylko fala uderzeniowa ale też i laser. Do dyspozycji masz też lekarza rehabilitacji medycznej. Panowie jak nie dają rady zawsze mogą prosić o pomoc lekarza. Operaja zawsze powinna być ostatecznością. Oni pokazali mi że można żyć bez bólu .Łap link constancecare.pl/ +48 22 111 00 57
      Teresa
    • karolinamarel00 Re: Uraz po dżwignięciu Kręgosłup czy coś innego 09.06.16, 15:36
      Tutaj uzyskasz wszystkie informacje rehmedis.pl/przepuklina_krazka.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka