Dodaj do ulubionych

Ból pleców w ciąży

25.10.16, 08:58
witam was, jestem w 6 miesiacu ciazy, wciaz jestem aktywna zawodowo i zamierzalam jak najdluzej chodzic do pracy bo wszystko przebiega prawidlowo, ale od jakiegos czasu nie moge wytrzymac na bol plecow, nigdy nie mialam takich problemow mimo pracy siedzacej a teraz no nie do wytrzymania. jezeli to od brzucha to nie wiem jak ja wytrzymam jak to sie bedzie nasilalo az do porodu. co robic?
Obserwuj wątek
    • pastellova Re: Ból pleców w ciąży 27.10.16, 08:56
      możesz wykonywać jakieś nieskomplikowane ćwiczenia które nie zaszkodza tobie ani dziecku, spróbuj też częściej wstawac od biurka i przejsc sie kawalek, porozciagac, no nie wiem co jeszcze, moze lekarza zapytaj
    • rugpoli Re: Ból pleców w ciąży 28.10.16, 08:42
      Bóle kręgosłupa w czasie ciąży, zwłaszcza w drugim i trzecim trymestrze to powszechna dolegliwość. Wynika z kilku czynników: po pierwsze - kręgosłup musi poradzić sobie ze zwiększającym się ciężarem; po drugie - przednia ściana jamy brzusznej przemieszcza się w stronę kręgosłupa, co dodatkowo potęguje uczucie dyskomfortu; po trzecie - stawy krzyżowo-biodrowe przygotowują się do porodu i nieco rozluźniają. Aby choć trochę złagodzić dolegliwości, można zastosować lekkie ćwiczenia gimnastyczne, takie jak koci grzbiet czy poruszanie biodrami na piłce. Pomóc może też pływanie, jednak zawsze warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym, czy nie ma przeciwwskazań dla określonego typu aktywności fizycznej. Najważniejsze, aby nie zaszkodzić sobie ani dziecku. Więcej na temat bólów kręgosłupa w ciąży oraz sposobów im zapobiegania i ich zwalczania można przeczytać na stronie Rugpoli: www.rugpoli.pl/o-nas/blog/191-jak-cwiczyc-kregoslup-bedac-w-ciazy.
    • prymulec Re: Ból pleców w ciąży 29.12.16, 12:04
      Dobrze byłoby wstawać co jakiś czas, spróbować to zorganizować tak, żebyś nie musiała ciągle siedzieć. Ale poza tym musisz znaleźć dla siebie jakąś metodę która nie zaszkodzi ani Tobie, ani dziecku żeby się trochę rehabilitować. Moja siostra w ciąży chodziła na akupunkturę akupunkturapokrywka.pl/ bardzo sobie chwaliła, mówiła że pomaga jej na wszystko. A też miała takie bóle pleców i bóle głowy straszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka