Dodaj do ulubionych

co może pomóc na ból kręgosłupa??

23.01.07, 18:12
zalozylam te forum zeby pomoc ludziom w zwalczaniu bólów kręgoslupa, niestety
ten problem także mnie dotyczy, jesli ktos zna jakiś skuteczny sposób na bóle
kręgosłupa może się tu ladnie wpisac
Obserwuj wątek
    • sciesinska Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 24.01.07, 20:39

-cześć. mnie też to dotyczy mam problem z odcinkiem lędżwiowym. mam dyskopatię.
      ja zaczęłam od lekarza neurologa i badań typu RTG i tomografia. następnie przy
      zapaleniach i bólach ostrych brałam leki a gdy przeszło poszłam na
      rehabilitację. pole magnetyczne i laser dziłają przeciw bólowo i przeciw
      zapalnie. polecam masaż ale taki co robi masażysta inne typu jakiś fotel
      masujący są do d........... super jest również krioterapia ale do tego musisz
      być zdrowy. na wszystko potrzebne jest skierowanie. możesz również układać się
      na łóżku np jak śpisz w taki sposób aby nie bolał cię kręgosłup są specjalne
      pozycje do leżenia i siedzenia tylko zależy co ci jest i co cię boli. nie wiem
      gdzie cię boli i z jakiej przyczyny więc napisz trochę więcej. może ty masz
      skrzywienie kręgosłupa jeżeli tak to idż do ortopedy. musisz wiedzieć ile
      stopni jeżeli jesteś młody to polecam gimnastykę korekcyjną i ćwicz w domu. a
      resztę powie ci ortopeda. są różne gorsety i inne wspomagania. pozdrawiam -
      monia
      • martita60 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 16.02.07, 16:28
        u mnie wszystko zaczelo sie gdy raz przeholowalam z kreceniem hula hop, od tego
        momentu mam te bole,moglo mi cos sie wtedy [przestawic w tym kregoslupie,
        mialam juz robiony rezonans magnetyczny na odcinek ledzwiowy ktory nic nie
        wykazal,a wczesniej rentgen, bralam jakies tableetki ale zadne mi nie pomagaly,
        co najwyzej taklie zwykle przeciwbolowe typu ibuprom.
        generalnie boli mnie srodkowa czesc , i promieniuje to czasem do lewegeo
        biodra, czasem tez czuje bol miedzy lopatkami,
        bylam juz u paru lekrzy, bralam zastrzyki, tabletki, probowalam jakis cwiczen,
        ale to niewiele mi daje, jakas pani probowala mi tez nastawiac te kregi, ale to
        tez pomoglo na chwile
        studiuje w poznaniu, 28 lutego ide na wizyte do jakies kiliniki
        Ackermana,www.gapinski.pl, facet skonczyl studia w szkocji, pare osob mi ja juz
        polecalo, i licze na to ze w koncu mi cos pomoga

teraz staram sie prosto siedziec i chodzic, ale to mnie jakos wcale nie leczy!
        no nic, zobaczymy
        • nicniewiem19 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 23.02.07, 20:09
          CZasem jest tak że podloże bólu kregosłupa tkwi w psychice.Jeśli mamy jakieś
          problemy,stresy może sie to objawiać wlasnie takimi bólami.
          -------------------------------------------------------
          Zapraszam na forum
          www.mswinvista.info/viewforum.php?f=2
          • katherine24 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 20.04.12, 14:38
            Przyczyną bólu kręgosłupa jest też nieprawidłowy sen - może zbyt miękki materac lub źle dobrana poduszka pod głowę?
            • katherine24 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 20.04.12, 14:40
              Spróbuj zamienić na kilka nocy poduszkę na wałek do spania - najlepiej taki z łuskami gryki. Tylko ważne, żeby miał rzep umożliwiający dodanie lub ujęcie łuski, jeśli byłoby jej za dużo lub za mało. Łuska dobrze rozchodzi się po poszewce, co zapewni dopasowanie do kształtu szyi i głowy. Daj znać, czy pomogło :)
            • 8man Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 22.07.12, 12:17
              wydaje mi się ze nawet jesli mamy prace obciazajaca kregoslup to duzo da sie naprawic odpowiednimi cwiczeniami ale przede wszystkim kregoslupowi nalezy sie dobry odpoczynek w nocy, dlatego duza role odgrywa wygodne lozko. tak ja mam, ze teraz spie na twardszym i cierpie.
        • fimon1 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 23.02.07, 21:38
          cześć. piszesz że masz bóle promieniujące do pośladka. właśnie tak przebiega
          nerw kulszowy. może ty poprostu miewasz rwę kulszową, i na to powinieneś się
          leczyć w razie jakichś ataków bólu. bóle między łopatkami też mogą być różnego
          pochodzenia np od skrzywienia kręgosłupa, problemów z sercem, jak również na
          drodze kompensacji tzn. że gdy boli cię kręgosłup w odcinku lędźwiowym to aby
          mniej cię bolało przykmójesz jakąś określoną pozycję obciążając odcinek
          pirsiowy i po pewnym czasie on zaczyna boleć. znajdź dobrego lekarz a jak
          pójdziesz tam gdzie piszesz to daj znać co ci powiedzieli bo jwstem ciekawa.
        • inka55 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 01.05.07, 19:16
          Mam zmiany w odcinku lędżwiowym, piersiowym i szyjnym .Dwa lata temu miałam
          tak silne bóle w każdym odcinku \najgorszy był piersiowy z trudem oddychałam\
          co pół godziny musiałam się na parę minut położyć aby dalej funkcjonować .
          Badało mnie kilkunastu lekarzy neurologów i ortopedów większość proponowała
          operacje ja jednak nadal szukałąm sama pomocy i wiecie kto okazał się
          najlepszy -fizykoterapeuta jego zalecenia to absolutnie nie godzić się na
          operacje ,to mi pomoże na początku ,ale wróci i może być jeszcze gorzej bo
          zmiany są bardzo duże a mięsnie słabe i przede wszystkim trzeba je wzmocnić .
          MUsiałam zbudować gorset z mięśni mozolna praca która trwa od dwóch lat .Na
          początku dwa razy dzienne po 40 min ćwiczenia izometryczne , nudne ale dają
          efekty jestem tego przykładem .Dodałam do tego basen nauczyłam się sama
          pływać ,chodzę trzy razy w tygodni pływam intensywnie \30 basenów\ a nie
          jestem nastolatką . Efekty są widoczne widać że ten gorset mięśniwy
          zbudowałam ,pracuję bardzo dużo ból owszem pojawia się ale można wytrzymać i
          nie trzeba brać tabletek które wyniszczją naszą wątrobę i żołądek .Mój neurolog
          był bardzo zaskoczony tak wymiernymi efektami . Pozdrawiam i wszystkim którzy
          skorzystają z moich rad życzę dużo cierpliwości a na pewno zobaczą efekty.
          • luckanowa Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 15.09.08, 16:06
            Witam Inka, jak mozna sie z Tobą skontaktować?
            Prosze o informacje.
            Pozdrawiam
            Lucyna
      • sheku Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 30.08.09, 13:35
        Mi pomogl implant miedzykregowy i klatka tytanowa spajajaca L3 z L4.
        Ten odcinek nawet w zdrowym 'krzyzu' prawie wcale sie nie rusza.
        Mialem bardzo duzy ubytek przestrzeni miedzykregowej miedzy L3-L4
        wlasnie. Walczylem z tym jakies 18 lat. I pewnie gdyby nie cudowne
        rece doktora G. Plocharskiego z Kolobrzegu, to juz dawno bym musial
        byc operowany, albo jezdzilbym wozkiem.
        Operacje mialem 4 tyg temu w szpitalu w Slupsku - ordynatorem jest
        dr Galazka - fachowiec 1szej klasy. Operowal mnie doktor Nacewicz -
        tez sie zna na robocie. Reszta zespolu dra Galazki tez! Tydzien po
        operacji spedzilem w szpitalu. Jeszcze nie wolno mi zbyt duzo
        siadac, ale chodzic, stac, lezec moge ile chce. I to robie!!! I nie
        czuje pieprzonego bolu, ktory przez tyle lat byl elementem mojego
        zycia.
        W tej chwili oczywiscie odczuwam, ze cos mi 'grzebano' przy plecach
        i tak bedzie do pol roku. To odczucie porownac moge do odczuwania
        przyklejonego plastra, ktorego oczywiscie nie mam.
        Gdybym jeszcze raz mial sie zoperowac, zrobilbym to bez zawahania.
        I pamietajcie o tym, ze jak raz sie cos w kregoslupie popsulo, to
        sie samo nie naprawi. Jak z zebem.
        Specjalne cwiczenia, owszem, niweluja bol na jakis czas, przedluzaja
        czas 'do operacji', ale nie zalatwiaja sprawy do konca.
        Wszystkim czytajacym zycze duzo zdrowia i troche odwagi.
        • wooli2009 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 11.09.09, 13:21
          Na bóle kręgosłupa polecam materac magnetyczny - gorbina.pl/mm.html
          Dzięki zawartym paskom magnetycznych materac służy do domowego zabiegu
          magnetoterapii. Terapia polem magnetycznym to jedną z najbardziej skutecznych
          metod medycyny niekonwencjonalnej przy radzeniu sobie z bólami kręgosłupa, ale
          także nadciśnienia, migren, zaburzeń snu i wielu innych. O magnetoterapii więcej
          można przeczytać na: resmedica.pl/archiwum/zdart5014.html
          • benia332 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 03.02.10, 13:31
            Ja wychodzę z założenia, że nie należy eksperymentować z własnym zdrowiem. Na bóle kręgosłupa polecam udanie sie do dobrego fizjoterapeuty.Ja chodziłam do Gabinetu Rehabilitacji i Terapii Manualnej "SanoMed" w Rzeszowie. Postawiłam na doświadczenie i profesjonalizm i jestem bardzo zadowolona. Więcej możecie się dowiedzieć na www.sanomed.rzeszow.pl lub zadzwonić pod numer 0 600 386 451 Naprawdę polecam
      • alicja764 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 24.06.12, 21:08
        Ja miałam mega bóle pleców, chodziłam do osteopaty, właściwie byłam dwa razy i mi przeszło, mogę spokojnie polecić, młoda dziewczyna, ale ma parę w rękach - nazywa się Gosia Domżała i ma gabinet w Warszawie na mokotowie, przy metrze racławicka. Polecam, można ją znaleźć w necie
      • dmo2 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 16.10.12, 20:54
        Ja korzystam z usług Gabinetu Leczenia Bólu Kręgosłupa, który zajmuje się medycyną manualną i igłoterapią. polecam panów z tego gabinetu
        www.fizjoterapia-gabinet.pl
    • gobllin Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 01.03.07, 14:02
      Mam b. powazne problemy z odcinkiem lędźwiowym. Ból promieniuje do prawej
      łydki, co uniemożliwia chodzenie. Plączę sie po lekarzach od września 2006.Nie
      mogli mnie właściwie zdiagnozować ale leczyli. Wreszcie gdy nic nie pomagało
      (fizykoterapia, masaże) pani ortopeżka wypisała skierowanie na rezonans
      magnetyczny (400 zł prywatnie). Z tym badaniem poszedłem do poleconego mi
      rehabilitanta, też prywatnie. Ten szybko ustalił przyczynę i zaordynował
      specjalne ćwiczenia, zmianę niektórych nawyków związanych z siedzeniem,
      spaniem, chodzeniem. Aktualnie jestem w trakcie jego terapii. Jeżeli się nie
      uda, to operacja. W sumie zmarnowałem 4 miesiące wydając pieniądze na
      niepotrzebne lekarstwa, badania i marnując czas przez konowałów, którzy mają
      ambicje żeby leczyć ale niestety nie potrafią.Radzę więc zrobić rezonans i
      szukać potem dobrego lekarz lub rehabilitanta. W związku ze swoją chorobą
      zaliczyłem 12 lekarzy z tego większość w ramach NFOZ czyli, że wydano na mnie
      niepotrzebnie dużą kasę, która być może przyczyniła by się do pomocy
      rzeczywiście potrzebującym. Jak się dowiedziałem fachowe masaże nigdy nie
      zaszkodzą natomiast robienie gimnastyki w zakresie własnym czy też ze schematów
      znajdujących się na ulotkach lub w Internecie może doprowadzić do tragedii.
      • bezia51 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 12.03.07, 21:25
        Ja też od 3 lat lecze sie na nawracajace straszne bile odcinka lędzwiwego,
        odczuwam bóle w okolicy kosci ogonowej, ktore promieniuja do obu nóg, zjadam
        tyle tabletek, zasczykow tez juz sporo mialam, narazie czekam na termin do
        lekarza rehabilitanta.Czasem aż żyć sie nie chce.;-(((
        • fizjonet Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 04.04.07, 13:09
          Pomóc może:
          1. Dobra diadnostyka
          2. Odpowiednio nakierowana terapia (fizykoterapia, masaż, terapia manualna)
          Sam jestem fizjoterapeutą i wiem co mówię.
    • betula44 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 09.04.07, 19:24
      Witam, Bardzo sie cieszę że ktoś wpadł na pomysl zalożenia forum o schorzeniach
      kręgosłupa. Moja mama bardzo cierpiała na kręgosłup a ja zaczęlam odczuwać
      niezniośne bóle po porodzie (uroki macierzystwa :)). Na gwiazdke obie od męża
      dostałysmi masażery.Prezent z pozoru śmieszny ale bardzo uzyteczny. Polecam
      serdecznie.Codziennie w miarę możliwości stosuje przed telewizorkiem i efekty
      są widoczne. Firma masażera to "beactive" można dostać je na allegro lub ich
      stronie internetowej. Cena mniej niż 400 złotych fajny pomysł na prezent dla
      calej rodzinki.
    • mjk2001 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 16.04.07, 18:52
      Najpierw trzeba zrobic wszystkie zdjecia i dokladnie zdiagnozowac. Mnie zle
      zgiagnozowano i mam teraz powazne problemy. Nastepnie znalezc dobrego
      rehabilitanta - intensywna rehabilitacja przez kilka lat w zaleznosci od
      problemu. Na cale szcsescie mnie takiego sie udalo znalezc. Dbac o plecy,
      prosto siedziec, oduczyc sie zlych nawykow. Nie przemeczac plecow, ale duzo
      spacerowac pod warunkiem ze nie boli. Poza tym mam zestaw cwiczen. Z drugiej
      strony cudow nie ma, wazne zeby utrzymac sttus quo i zeby sie nie pogarszalo.
      Pozdrawiam
    • karolinnu Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 22.04.07, 18:11
      na pewno cwiczenia.
      polecam znakomitego ortopede - dr wojciech tajchman (przyjmuje prywatnie w
      toruniu i rowniez w szpitalu w dzialdowie). w dzialdowie prowadzi oddzial
      rehabilitacji, na ktorym dzieja sie "cuda".
    • ania.raczek Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 01.06.07, 15:02
      musisz iść do specjalisty.Idz do Pana Narosza na różanej 51w wawie oni mi
      pomogli.choć juz nie mogłam chodzic.Bardzo wysoko wykwalifikowani specjaliści
      rehabilitacji i ortopedzi tez tam sa.nie za drogo
    • roger0071 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 27.06.07, 14:51
      Mialem bol kregoslupa przez 5lat,niemoglem pracowac, chodzenie nie wiecej jak
      20-30 metrow ,zycie bylo koszmarem .Wizyty lekarskie,kreglarze,masaze
      lecznicze,blokady.To tylko tymczasowa ulga .Pewnego czasu poznalem kobiete
      Hirudoterapiste (jest to leczenie za pomoca pijawek).Po pierwszym seansie bol
      zmiejszyl sie do tego stopnia ze teraz robie spacery,narty,pracuje -nowe zycie
      Czesto odwiedzam ta Pania i widze na wlasne oczy jak ona pomaga swoja terapia
      Bole reumatyczne,hemoroidy,karku,kregoslupa,impotencja meska,zbicie wagi
      kolan ,stop spochlizny Naprawde polecam ,sam jestem swiadectwem .Jej email jest
      m.shot@op.pl ,cell tell 885190265
    • ivkk77 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 04.07.07, 04:06
      prywatny gabinet rehabilitacji leczniczej ,specjalizuje sie w leczeniu bólu
      kregoslupa

www.kregoslup.warszawa.pl/

martita60 napisała:

> zalozylam te forum zeby pomoc ludziom w zwalczaniu bólów kręgoslupa, niestety
      > ten problem także mnie dotyczy, jesli ktos zna jakiś skuteczny sposób na bóle
      > kręgosłupa może się tu ladnie wpisac
    • vermillion Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 12.07.07, 01:18
      "Od wielu lat stosowane są w medycynie niesterydowe leki przeciwzapalne (NLPZ).
      Jest do duża grupa leków na czele z Aspiryną, czyli kwasem acetylosalicylowym.
      Należą do niej też popularne Ibuprom i Naproxen - dostępne bez recepty. Leki te
      mają różną siłę działania, ale wszystkie niekorzystnie wpływają na przewód
      pokarmowy, układ krążenia i nerki. U osób wrażliwych lub przy długotrwałym
      stosowaniu NLPZ mogą wystąpić poważne powikłania. Dlatego też cały czas trwają
      poszukiwania leków naprawdę skutecznych i bezpiecznych.
      Alternatywą dla leków doustnych są substancje podawane miejscowo, w postaci maści
      i żelów, które działają bezpośrednio na chore miejsce, a ich działania
      niepożądane są niewielkie. Zastosowanie leków miejscowych umożliwia zmniejszenie
      lub nawet całkowite odstawienie leków doustnych. Podczas leczenia bólu pleców
      należy bardzo indywidualnie dobierać terapię, aby szybko zlikwidować
      dolegliwości i usprawnić chorego oraz zapobiec nawrotom. Ostre bóle, które
      pojawiają w dyskopatii lub podczas urazu, na początku należy schłodzić, aby
      zmniejszyć obrzęk i stan zapalny. Można zastosować okład z lodu lub wygodniejszy
      w użyciu hydrożelowy plaster - na przykład PRELblue.

Bóle przewlekłe, połączone ze wzmożonym napięciem mięśniowym, zwykle lepiej
      poddają się leczeniu rozgrzewającemu. Można stosować termofory lub poduszki
      elektryczne, ale z pewnością dla osób aktywnych najlepszym rozwiązaniem są
      plastry rozgrzewające. Hydrożelowy plaster PRELred, który obok leku
      przeciwzapalnego zawiera substancję rozszerzającą naczynia krwionośne, daje
      doskonały efekt przeciwbólowy i rozluźniający w miejscu podania.

Niezbędnym etapem leczenia są także odpowiednio dobrane przez specjalistę
      ćwiczenia i masaże. Należy pamiętać, że można je stosować po złagodzeniu ostrych
      dolegliwości, oraz że powinny być kontynuowane po ustąpieniu objawów. W ten
      sposób uda się zapobiec nawrotom."
      ogólnie polecam cały art: " Kiedy łamie w krzyżu i boli w stawach"
      e-kobiety.pl/content/view/3518/449/1/1/
    • mynia_pynia Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 15.07.07, 06:56
      Właśnie nie mogę spać, bo mnie kręgosłup boli.
      Ja mam problem z odcinkiem piersiowym, dopiero wybieram się do lekarza, bo
      stało się to wkurzające, teraz częściej boli niż nie boli.
      Boli mnie w jednym miejscu albo rozchodzi się po żebrach, i zawsze jak leże.
      Przestaje mnie boleć jak się rozchodzę, zajmuje mi to około 30min - wymycie
      głowy i zrobienie fryzury (rączki mam wtedy w górze). Później przez cały dzień
      zero czegokolwiek - mam prace siedzącą.

I co to jest.

Jestem z Wrocławia, zna ktoś dobrego lekarza - nawet nie wiem jak
      specjalność ;) (ortopeda???).
      • kaja75 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 20.07.07, 22:09
        Witajcie, ja także mam silne bóle w okolicy lędźwiowej tuż obok kręgosłupa po
        lewej stronie + zwyrodnienie stawu biodrowego (już niestety z ograniczoną
        możliwością ruchu)
        Przyznam szczerze, że nic jeszcze z tym nie robiłam - wiem wstyd :(
        Muszę jednak coś z tym zrobić bo te bóle niedługo nie pozwolą mi normalnie
        funkcjonować.
        Ciekawa jestem w jakim jesteście wieku ?
        Ja mam 39 lat i niestety sporą nadwagę.
        pozdrawiam
        A.B
    • kajfasz78 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 22.07.07, 22:22
      Na ból kręgosłupa polecam terapię manualną.Na czym polega terapia manualna orz
      inne metody rehabilitacji można przeczytać na stronie
      terapiadlaciebie.pl
    • bb1 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 08.10.07, 20:00
      fatalnie czuję się od tygodnia - okropny, promieniujący bol w
      okolicy lędźwiowej. Ale z problemem borykam się od dwóch lat - okres
      ciąży i po porodzie. Bagatelizowałam pierwsze objawy, a teraz juz
      tak dostaję w kość, ze poczyniłam pierwsze kroki - zrobilam RTG
      dolnej częsci kręgosłupa i zapisalam się na wizytę do neurologa.
      W piątek wyjeżdząm na wycieczkę - 9 godzin w jedną stronę. Nie wiem
      czy jazdę w autokarze przezyję. Pewnie głupio robię, bo czuje się
      fatalnie.
      Po przecztaniu Waszych postów doszło do mnie, ze mam wielki problem.
      Boze, jak życ z tym bólem?
      • agusia75 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 14.05.08, 14:11
        Mnie też to dopadło. Przyszedł moment - właśnie teraz kiedy
        powiedziałam dość. Po rehabilitacji w ub.roku niewiele pomogło, ból
        sie wzmaga i nie mogę, po prostu nie jestem w stanie juz normalnie
        funkcjonować.
        Mam nadzieję że uchronię się od operacji...
        Pozdrawiam wszystkich
        Agata
    • robson271069 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 29.09.08, 19:04
      W pierwszej kolejności warto odwiedzić lekarza, który może wysłać do konkretnego
      specjalisty (neurologa,ortopedy, kardiologa ....)w zależności od dolegliwości
      towarzyszących bólom kręgosłupa, w celu wykluczenia choroby organicznej. Lekarz
      może też zlecić inne badania. Lecz jeżeli nie znajdzie się żadna obiektywna
      przyczyna dolegliwości (a najczęściej tak bywa)warto skorzystać z pomocy terapii
      manualnej, bardzo skutecznej metodzie w leczeniu dolegliwości odkręgosłupowych.
      Nie nastawiać się na szybkie efekty, praca z narządem ruchu wymaga od pacjenta
      sporego zaangażowania, warto zaufać sobie i terapeucie, tylko wtedy można liczyć
      na trwałą poprawę.
      • malamikaa Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 04.06.18, 17:13
        Dokładnie tak. U mnie przy ostrym bólu kręgosłupa rehabilitacja do takiego w 100% normalnego stanu, gdzie nie bałam się, że zaraz zacznie boleć i mogę robić praktycznie wszystko na nowo to trwała w sumie ok. 6 miesięcy. Oczywiście nie codziennie były zabiei, najpierw częściej, później rzadziej. Ale opiekę na prawdę miałam świetną w Krakowie na Słomczyńskiego. rehabilitacje.org podpisuję się rękami i nogami z wdzięczności za pomoc jaką tam otrzymałam.
    • moiio Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 16.12.08, 19:08
      pomagaja cwiczenia, nawet takie proste ale wykonywane systematycznie
      daja efekty. tutaj kilka przykładów: www.nakregoslup.pl/cwiczenia-na-
      kregoslup
    • kaiaw Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 30.12.08, 10:18
      gorąco polecam stronkę www.akumat-i.pl to naprawdę działa
    • bajeczka28 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 26.02.09, 12:48
      Witajci,
      mam 35 lat i od 2 lat mialam ten sam problem co wy. Uwolnila mnie
      operacja, ktora mialam 2 tygodnie temu. Nie zwlekajcie, bo jest z
      kazdym dniem gorzej a nie lepiej wiem co mowie. Skonczyla bym na
      wozku, bo nie chcialam operacji. Wszyscy tylko mowili w moim wieku
      jest nie potrzebna!!! Zmienilam lekarza i jak zobaczyl moje wyniki
      (MRT, CT), to odrazu mnie operowal i jeszcze mi sie oderwalo od
      niego ze tak dlugo zwlekalam. Nie czejak tak dlugo jak ja!!!!
      Pozdrawiam i powodzenia.:
    • motoazja Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 08.03.09, 10:00
      Witam

Ja mam róniez stwierdzaona dyskopatie , terz staram sie ćwiczyc ale raz na dwa
      tuygodnie chodze na masaże , polecam super dziewczyna niedroga i skuteczna a
      zawsze po wizycie u niej czuje sie duzo lepiej.
      Moge Wam podac tel do niej.602 830 480

POzdrawiam i życze zdrowia
    • burzawa3 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 13.05.09, 12:37
      Mi bardzo pomógł materac z gorczycy który można znależć tutaj:
      www.dbamokregoslup.pl/sklep/21,zdrowotny-materac-z-gorczycy-termometr-gratis-nowosc!-teraz-z-dodatkiem-ziaren-gryki.html
      • 9jacek9 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 24.01.10, 09:23
        ból to znak że w naszym organiżmie jest coś , co trzeba
        poprawić.Napięcie powoduje obkurczenie mięśni i trzew i organy
        wewnęczne na tej wysokości kręgosłupa są uciskane i nie mogą
        swobodnie pracować.Przez to szybćiej się złużywają,ciało nas o tym
        informuje jak tylko potrafi.
    • massage2 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 18.05.09, 15:53
      Chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami po zabiegach na łóżku
      masującym z podczerwienią Life Care, na które chodziłem. Początkowo
      podchodziłem do tego z niedowierzaniem. Ku mojemu zaskoczeniu
      okazało się, że po każdym kolejnym masażu na łóżku nefrytowym czułem
      się coraz lepiej. Objawy mojego schorzenia były coraz mniej
      odczuwalne; nawet po dość dużym wysiłku fizycznym nie odczuwałem
      bólu w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Wcześniej chodziłem na inne
      zabiegi rehabilitacyjne lecz nie uzyskałem takiego efektu jak po
      masażu i terapii ciepłem.
    • justi21101984 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 19.05.09, 21:01
      Najlepiej zrobić sobie zdjęcie RTG i zacząć wedrówke po lekarzach. Mam problemy
      z kregosłupem trafna diagnoza, rehabilitacja w klinice w Nowym Dworze, ciągłe
      cwiczenia w domu i jest ok:)
    • monnia777 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 26.05.09, 14:30
      Cierpiałam na uporczywe bóle karku i pleców, ćwiczenia mi nie pomagały, czułam
      się coraz gorzej - nie wysypiałam się, często nie mogłam się obyć bez środków
      przeciwbólowych. Mój szwagier, który jest rehabilitantem, powiedział że to wina
      łóżka i polecił mi...łóżko wodne, bo tylko takie łóżko, dopasowuje się do
      kształtu ciała i zapewnia najlepszą pozycję dla kręgosłupa podczas snu. Na
      początku go wyśmiałam, ale potem poczytałam trochę o tych łóżkach i przekonałam
      męża, byśmy sobie takie kupili. Już po kilku dniach bóle kręgosłupa zniknęły.
      Teraz jestem uzależniona od łóżka wodnego, na innych materacach trudno mi
      zasnąć. Ale, by łóżko wodne spełniało swe funkcje, warto kupić solidne, a nie
      jakąś chińską podróbkę. My mamy łóżko z renomowanej firmy Morpheo i jesteśmy
      bardzo zadowoleni.
      • aga.as1 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 30.05.09, 13:52
        monnia777 napisała:

> Cierpiałam na uporczywe bóle karku i pleców, ćwiczenia mi nie
        pomagały, czułam
        > się coraz gorzej - nie wysypiałam się, często nie mogłam się obyć
        bez środków
        > przeciwbólowych. Mój szwagier, który jest rehabilitantem,
        powiedział że to wina
        > łóżka i polecił mi...łóżko wodne, bo tylko takie łóżko, dopasowuje
        się do
        > kształtu ciała i zapewnia najlepszą pozycję dla kręgosłupa podczas
        snu. Na
        > początku go wyśmiałam, ale potem poczytałam trochę o tych łóżkach
        i przekonałam
        > męża, byśmy sobie takie kupili. Już po kilku dniach bóle
        kręgosłupa zniknęły.
        > Teraz jestem uzależniona od łóżka wodnego, na innych materacach
        trudno mi
        > zasnąć. Ale, by łóżko wodne spełniało swe funkcje, warto kupić
        solidne, a nie
        > jakąś chińską podróbkę. My mamy łóżko z renomowanej firmy Morpheo
        i jesteśmy
        > bardzo zadowoleni.

Zabrzmiało jak reklama w TV Markecie.... A swoją drogą to szwagier
        chyba trochę minął się z powołaniem, chyba, że to właśnie on jest
        przedstawicielem firmy sprzedającej reklamowane przez Ciebie łóżko,
        no al ew tym przypadku nie nazywajmy go "rehabilitantem"
    • questweb Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 02.07.09, 13:29
      jesli chodzi o leki naturalne to moge polecic z cała pewnoscia zestaw ktory zlikwidowal moje bole kregoslupa w odcinku ledzwiowym, no a przy okazi kolana mnie juz tak nie bolą :)
      tutaj wiecej informacji :)
      www.stawy-kregoslup.pl/p/87/strona
      zamówić bezposerdnio mozna tu:
      www.stawy-kregoslup.pl/z/87/zamow
      pozdrawiam,
      Grzesiek.
    • bogdann36 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 11.08.09, 14:30
      Witam serdecznie, na bóle kręgosłupa stosuję pas HARMONIUM firmy Butterfly-Bio-Magnetic z Białegostoku. Długo cierpiałęm na dolegliwości związane z bólem pleców, tabletki dawały mi tylko chwilową ulgę. Znajomy polecił mi ten pas i rzeczywiście już po kilku dniach ból zaczynał mijać. Oto link na stronę firmy: www.butterfly-mag.pl/
    • 1.emkaz Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 23.08.09, 23:30
      Jest kilka sposobów radzenia sobie z bólem kręgosłupa:
      1 zimne okłady np.: mrożony groszek dlatego że w ostrych stanach
      zapalnych nagrzewanie szkodzi
      2 pozycje ułożeniowe czyli jeśli chodzi o kręgosłup lędźwiowy
      kładziemy się na twardym podłożu z nogami położonymi na taborecie
      tak by zgięcie w stawach kolanowych i biodrowych były zgięte pod
      kątem 90 stopni
      3 fizykoterapia i kinezyterapia
      z fizykoterapi najlepiej spisują się:
      ultradźwięki - wysuszają krążki międzykręgowe i wykonują mikromasaż
      prądy tens - przez pulsacyjne kurczenie mięśni powodują ich
      rozluźnienie
      wibracje wysokonapięciowe - bardzo dobry zabieg prądowy przynoszący
      prawie natychmiast ulgę
      Ćwiczenia 30 minut dziennie nie pozwala na wyłączenie człowieka z
      powodu potężnego bólu
      4 techniki "autonastawiania" w postaci pozycji ułożeniowych
      połączonych z ruchem
      5 Techniki manualne najlepiej sprawdzony terapeuta
      6 Farmakologia - tablety i zastrzyki innymi słowy mówiąc
      Więcej na www.emkaz.kgb.pl można tam za darmo ściągnąć ćwiczenia
      kręgosłupa. Transwer raczej lichy ale opracowanie dobre pozdrawiam
      • pomidorek1303 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 05.11.16, 21:19
        Zainteresowanym likwidowaniem bólu kręgosłupa, czy wszelakich innych, różnego pochodzenia odsyłam na stronę plazmamagrav.pl.tl
        Jestem w posiadaniu 2 małych urządzeń opisanych na stronie. Sięgam po nie zamiast "prochów" i świetnie spełniają swoje zadanie.
        Niestety, ból kręgosłupa dopada mnie co jakiś czas. Pomaga mi w tym mały przedmiot zwany pache. Można o nim przeczytać więcej na podanej stronie
      • holi34 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 23.02.20, 11:54
        Czy to możliwe, że przy zmianach w kręgosłupie szyjnym można mieć wysokie OB (stan zapalny) bo mi oprócz kregoslupa nic nie dolega, a ob ponad 60

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka