Dodaj do ulubionych

Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie

11.08.09, 06:15

Witam serdecznie.
Jestem tu pierwszy raz, mam nadzieje, że otrzymam jakieś cenne
wskazówki. Otóż mam problemy z kręgosłupem, często mam rwę kulszową,
ataki korzonków, czasami jest tak, że nie moge ani siadać, ani stać,
ani leżeć.
Ostatni wynik MR

- lordoza lędźwiowa spłycona,

- krążki m-k L3/4, L4/5, L5/S1 z cechami zmian zwyrodnieniowych w
postaci odwodnienia i obiżenia wysokośc,

- zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze na tylno bocznych krawędziach
trzonów oraz w stawach m-k ze zwężeniem światła otworów m-k,

- drobne naczyniaki w trzonach L2 i L5,

- centralna wypuklina krążka Th12/L1 z modelacją worka oponowego

- tylno lewoboczna wypuklina krążka L4/5 z modelacja worka oponowego
i zwężeniem lewego otworu m-k z możliwościa ucisku na korzeń nerwowy,

- okrężna wypuklina L5/S1 z modelacja worka oponowego i zwężeniem
obu otworów m-k z możliwością ucisku na korzeń nerwowy,

- ostre ustawienie kości krzyżowej.

Za tydzień dopiero wizyta u neurologa, mnie jako laika w tej
dziedzinie troche to wszystko przeraża.

Prosze o pomoc, co robic.
Pozdrawiam Irena
Obserwuj wątek
    • physiosport Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 03.06.11, 19:58
      Na zdjęciu czy rezonansie kręgosłupa bardzo często wychodzi bardzo dużo strasznych rzeczy. Natomiast jeszcze częściej 90% z nich jest w ogóle nieistotnych (ponieważ są "nieaktywne"). Np. 10lat temu zabolał kręgosłup (doszło do wypukliny). Od 9 lat nie mamy problemu z kręgosłupem i bólem pleców ale gdy zrobimy rezonans to okaże się iż mamy przepuklinę ( na rezonansie jest nadal widoczna tak jak blizna jest widoczna po skaleczeniu). Aby ocenić faktyczny stan zdrowia, kręgosłupa należy dokładnie przeprowadzić wywiad, zbadać ruchomość, bolesność, odruchy, wykonać parę testów klinicznych, ocenić jak to wszystko ma się do rezonansu (np patrząc na dermatomy czy mięśnie wskaźnikowe, czy pokrywa się to z wynikiem BADANIA DODATKOWEGO jakim jest rezonans).
      Na zapas nie ma co się martwić. W Gdyni takie badanie przeprowadzają np. w Physio Sport
      www.physio-sport.pl lub www.physiosport.pl
    • renis2 Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 07.06.11, 22:21
      Witam Cię Irenko.Dobrze Cię rozumiem .Też mam problemy z kręgosłupem.Jak zaatakuje to nie wiem gdzie i kiedy.Nie mogę sobie pozwolić na zwolnienie lekarskie,więc leczę się sama jak potrafię.Owszem w pierwszej kolejności idę do neurologa.Zażywam leki które mi zapisze,ale oprócz tego proszę córkę lub męża żeby mi zrobili masaż który nazywa się Akupresura.Jest to masaż przez ucisk odpowiednich miejsc. .Polecam Tobie stronę którą podaję poniżej.Oprócz tego bolące miejsca naświetlam sobie lampą Bioptron którą swego czasu kupiłam i jestem zadowolona.Też jest na tej stronie opisana.
      Pozdrawiam.
      zdrowie-zdrowie.blogspot.com
      • nitanka70 Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 30.06.11, 15:19
        Zwyrodnienia są częstym schorzeniem i można zapobiec im dalszemu rozwojowi. To jest ciężka praca i głównie polega na masażach, ćwiczeniach itp. Ja czasem ratuje się maścią np. Traumeels ale to tylko doraźnie jak boli. Poza tym ruch, odpowiednie ćwiczenia i profilowana poduszka do spania też daje dużo.
    • bozenus2 Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 15.06.11, 12:12
      Witam mogę polecić wszystkim cierpiącym na bóle kręgosłupa, zwyrodnienia czy rwy kulszowej mate relaksacyjną firmy Turboplast. Jest to jedyny taki produkt na rynku który daje niesamowitą gwarancję na eliminacje bólu. Każdy z nas powinien mieć taka matę w domu gdyż jest ona elementem nie zbędnym w każdym domu ponieważ jest zastosowanie można wykorzystywać także profilaktycznie. Więcej na naszej stronie internetowej www.turboplast.com Polecam i zachęcam do korzystania.
      • mart-arz Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 25.06.12, 10:48
        Ja również polecam matę Turboplast. Bardzo mi pomogła, gdy walczyłam z bólem kręgosłupa. Teraz używam jej regularnie. Nie tylko udało mi się pozbyć bólu, ale mata także świetnie relaksuje.
    • pomorskirehabilitant Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 16.07.11, 09:27
      Jeżeli ktoś potrzebuje profesjonalnej domowej rehabilitacji na terenie Trójmiasta to zapraszam. www.pomorskirehabilitant.pl/buttons.htm
    • grzesiek1qwerty Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 20.07.12, 12:55
      Na bóle kręgosłupa czy rwę kulszową polecam wizyty gabinetach rehabilitacji różnego rodzaju prądy i masaże pomagają łagodzić ból
    • bajarka4 Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 16.09.12, 17:47
      www.stawy-kregoslup.pl/p/1142/strona
    • sylwia2013 Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 28.02.13, 13:43
      Po pierwsze nie martw się na zapas, poczekaj na wizytę u lekarza.
      Przy takich problemach przede wszystkim ćwiczenia najlepiej rozciągające i wzmacniające mięśnie grzbietu.
      Masaż, fizykoterapia (czyli prądy, pole magnetyczne),gimnastyka.
      Jeśli chodzi o masaż to u masażysty, w domu alternatywą jest mata masująca.
    • 2margo00 Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 28.03.13, 16:56
      Witam!Ja piałam podobne dolegliwosci i podaję porady:lez z ugietymi nogami,oczywiscie cos przeciwbolowegoi bądz cierpliwa bo rwa kulszowa długo trwa.Pozdrawiam.M.
    • 2margo00 Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 29.03.13, 10:35
      Witam!!!!Zwyrodnienia kregoslupa są bardzo meczace rizumiem Ciebie bo sma na nie cierpie.Mi pomaga rehabilitacja.solux kolo magnetyczne i smarowanie rozne masci....Moze to pomoże pozdrawiam.Malgorzata
    • patrykm82 Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 07.06.13, 15:17
      Na bóle kręgosłupa najlepszy jest dobry materac. Polecam sprawdzony przeze mnie materac Natura typu bonell polskiej myśli i konstrukcji. Bardzo ważnym elementem naszego materaca jest jego górna część, uniwersalna na lato i zimę, z którą ludzkie ciało ma kontakt w czasie snu i odpoczynku.
      Wykonana jest ona z materiałów w 100% naturalnych tj.:
      bawełny
      łuski gryki
      naturalnej skóry
      Dzięki nim materac "NATURA" posiada wiele walorów leczniczo-zdrowotnych, a pozytywne opinie o naszym materacu stawiają go w grupie o najwyższej jakości klasy sprzętu. WWW.eko-med.otwarte24.pl
    • pomoc2018 Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 04.08.18, 11:45

Dzien dobry Panstwu,

chcialbym sie podzielic i udostepnic kazdej cierpiacej osobie nasze doswiadczenie i wiedze na temat pozbycia sie choroby kregoslupa. Wiedze i doswiadczenie zdobylismy z koniecznosci, poniewaz jeszcze nie tak dawno temu moja Zona byla osoba bardzo cierpiaca majac problemy z chorym kregoslupem a dokladnie ucisk na nerw tzw. zespol korzeniowy lędzwiowy. Wielomiesieczne konsultacje lekarskie i terapeutyczne nie przynosily poprawy, a wrecz przeciwnie.
      Wydalismy mnostwo pieniedzy, bo chcac bez kolejek trzeba bylo za wszystko placic.
      Celem uzupelnienie i zrozumienia, dlaczego „udalo” nam sie przez przypadek znalezc pozytywne rozwiazanie i pomoc, musze dodac, ze przez 39 lat mieszkalismy w Niemczech i dopiero od niedawna w Polsce. W naszej domowej bibiotece znajdowala sie ksiazka, ktora zmienila wszystko. Zapomnielismy o tej ksiazke, kupionej przed laty. Teraz okazala sie bardzo przydatna.
      Autor ksiazki, znany na swiecie niemiecki specjalista w dziedzinie leczenia ukladu kostnego a przede wszystkiem schorzen kregoslupa, opisuje sprawdzona i jedyna w swoim rodzaju metode, stosowana w Jego Klinikach w Niemczech, ktora juz pomogla tysiacom ludzi oraz moje Zonie rowniez.
      Nie musze dodawac, ze metoda ta nie jest stosowana w Polsce.
      Nawiazalismy kontakt z Klinika w Niemczech. Termin konsultacji wyznaczono za trzy dni.
      Zaraz po konsultacji otrzymalismy dwa pierwsze terminy zabiegow w krotkich odstepach czasowych. Zabieg trwal okolo 15 minut i jest praktycznie bezbolesny. Po zabiegu 20 minutowa obserwacja pacjenta i do domu.

W zaleznosci od stopnia doleglowosci, przewidywane sa 4 do 8 zabiegow.

W przypadku moje Zony juz po pierwszym zabiegu nastapila poprawa do tego stopnia, ze nie musiala przyjmowac od dlugiego czasu zadnych lekartw przeciwbolowych,bez ktorych wczesniej po prostu „nie funkcjonowala”.

Szukalismy mozliwosci leczenia na terenie Polski, lecz wszystkie nasze zapytania do wyspecjalizowanych klinik jak i konsultacje lekarskie sprowadzaly sie do operacji kregoslupa, ktore:
      - sa metodami bardzo inwazyjnymi z negatywnymi skutkami ubocznymi
      - nie gwarantuja calkowitego wyleczenia
      - zwiazane z duzymi kosztami
      - zwiazane z bardzo dlugim okresem wyczekiwania na termin operacji
      - dlugotrwalym, zmudnym i kosztownym okresie rekonwalescencji

Dlatego wybralismy inna droge, ktora okazala sie byc w kazdym punkcie lepsza.

Na koniec jeszcze mala dygresja: calkowity koszt leczenia w Niemczech sfinansowany zostal przez Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ) na podstawie dokumentacji oraz zlozonego wniosku.

Zainteresowanym, chorym i cierpiacym ze wzgl. na problemy z kregoslupem, chetnie wskaze droge, ktora wyzej opisalem.

• dorota1402 Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 18.02.19, 18:39
        Witam. Chciałbym dowiedzieć się o tej metodzie w Niemczech ponieważ w Polsce nie widzę możliwość i chyba trafiałam na lekarzy nie z powołania. Dziękuję
    • przemekjureczko Re: Zwyrodnienia kręgosłupa - pomóżcie 22.06.20, 15:33
      Cześć niestety problemy kręgosłupa to złożony problem. Kluczem do zdrowia w Twoim wypadku będzie znalezienie dobrego fizjoterapeuty i neurologa. Jestem fizjoterapeutą i oprócz dobrej terapii będziesz musiała wdrożyć pewne profilaktyczne zachowania. Bez tego ciężko będzie o efekt w dłuższej perspektywie czasu :( Zostawiam Ci linki do mojego portalu o rehabilitacji, zerknij na wiele ciekawych treści, życzę zdrówka, Przemek

www.swiatrehabilitacji.pl/przewlekly-bol-plecow-kregoslupa-jak-sobie-radzic,-leczenie-a488.html

www.swiatrehabilitacji.pl/dyskopatia-rwa-kulszowa,-rwa-barkowa,-rwa-udowa-objawy,-badania,-leczenie,-rehabilitacja-a352.html

www.swiatrehabilitacji.pl/zwyrodnienie-kregoslupa-szyjnego,-piersiowego,-ledzwiowego-objawy,-leczenie,-rehabilitacja-a338.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka