malopolanin 14.03.02, 11:55 wartych zwiedzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malop Re: Małop - czemu nie polecasz dalej miejsc... 14.03.02, 16:14 Już się robi ? Straszny brak czasu!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jawor Re: Małop - czemu nie polecasz dalej miejsc... IP: *.sympatico.ca 15.03.02, 20:38 W Jaworznie jest lepiej anizeli w Chrzanowie, i nie pragna ludzie powrotu do ziemi malopolskiej, znakomita wiekszosc cieszy sie z tego faktu. W Krakowie nie da sie zalatwic wielu spraw tak sprawnie i szybko jak w Katowicach. poza tym mentalnosc jaworzniakow jest bardziej zblizona do slaskiej czyt. wiecej luzu, mniej szpanu. Bezrobocie , owszem jest duze i moze wieksze anizeli w Chrznowie ale prosze zauwazyc jak uprzemyslowione bylo Jaworzno 5 i wiecej lat temu. W obecnych czasach wszedzie brakuje miejsc pracy a najbardziej tam gdzie bylo jej w nadmiarze - stad e liczby. Ponadto jest to miasto z bardzo duzym potencjalem przemyslowym , handlowym i komunikacyjnym, czego nie da sie powiedziec o Chrzanowie. Owszem Chrzanow byl wielki za komuny jak ktorys z Panow trafnie napisal, niemniej teraz jest i bedzie odbytnica Malopolski, zapomnianym strychem krakowskich urzedasow. pozdr, Facet z Jaworzna p.s. niemniej fakt jest faktem ze o Jaworznie nikt nie napisal na Forum a o Chrzanowie tak. GRATULUJE Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Małop - czemu nie polecasz dalej miejsc... 15.03.02, 22:40 1) Nikt inny tylko mieszkancy Jaworzna zorganizowali bieg Jaworzno - Rynek w Krakowie -Jaworzno pod hasłem "Jaworzno z Małopolską" 2) Proszę pojechać do sąsiedniej gminy Libiąż i zobaczyć jakie są możliwości gdy ktoś chce załatwić coś w Krakowie 3) W Krakowie coś załatwić jest cięzko(biurokracja Krakowska jest strasznie dolądna) ale jak się to załatwi to efekty są zdecydowanie lepsze 4)to w katowicach w urzędzie woj kwitła(kwitnie?) korupcja w Krakowie jest to nie spotykane 5) BUDŻET WOJ.śLASKIEGO - jAWORZNO - BRAK INWESTYCJI 6) BUDŻET WOJ.mAŁOPOLSKIEGO - INWESTYCJE W GMINACH - oŚWIĘCIM,cHEŁMEK,LIBIĄŻ ,CHRZANÓW,TRZEBINIA, rzeczywistość Jaworzna w woj.śląskim jest marna rzeczywistość resty Ziemi Chrzanowskiej woj.Małopolskim jest jednak dużo lepsza 7)Tradycyjnym i obecnym strojem ludowym Jaworzna jest strój Krakowski 8) Mowa Jaworznian to gwara małopolska 9) Tradycja i rzeczywistośc Jaworzna przemawia jednak za Małopolską a także za woj.malopolskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawor Re: Małop - odpowiadam IP: *.sympatico.ca 16.03.02, 01:57 Ja jestem z Jaworzna i moge powiedziec tylko tyle ze jakikolwiek ranking pomiedzy Jaworznem a Chrzanowem nie istnieje a dlatego ze Chrzanow jest malym miasteczkiem a raczej niewaznym dla ludzi z Jaworzna. Czy Chrzanow jest lepszy .... niewazne, on sie wcale nie liczy dla ludzi z Jaworzna, nie mowiac o Libiazu czy innych pomniejszych miasteczkach. A ze ktos organizuje jakis bieg czy festyn ....pal go licho...to tylko okazja do zarobienia paru groszy na piwie i kielbasie. Nam naprawde jest blizej do Katowic anizeli Krakowa...nie wspomne o Chrzanowie. pozdr. j. Zaluje ze nie ma nikogo z JawOrzna z kim mozna by bylo pogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Małop - odpowiadam 16.03.02, 12:17 1) Jaworzno liczy 96 tyś mieszkańców 2) Jaworzno to takie miasto które ma centrum w którym mieszka z 30tyś oraz kilka miast i gmin które przyłaczono (Szczakowa,Jeleń,Byczyna...) 3) Powiat Chrzanowski liczy 132 tyś czyli dużo więcej niż Jaworzno 4) Niektórzy mają spaczoną swiadomośc rzeczywistości Jaworzno w woj.śląskim Chrzanów w małopolskim są małoważnymi dodatkami Katowic i Krakowa 5) Wspólny region (ziemia) Jaworzno 96 tyś Pow.Chrzanowski 132 Gmina krzeszowice ,Chełmek 50 tyś Razem prawie 300 tyś mieszkańcow to realna która może konkurować 6) niezauważanie sąsiadów ,a zwłaszcza sąsiadów którzy poważnie inwestują jest głupotą 7)Dawno chyba nie byłeś woj.małopolskim samochodów z rejestracją SJ które jeżdżądo Krakowa,Chrzanowa,Oświęcimia jest bardzo dużo !!! Rynek pracy to nie śląsk to Budująca się Małopolska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jawor Re: Małop - odpowiadam IP: *.sympatico.ca 16.03.02, 13:53 Nie bede sie z Toba spieral na liczby, poniewaz nie w tym rzecz, no i co z tego ze jest tam 300 tys. ludzi . To tak jakbys chcial udowodnic ze w Korei Pol. jest lepiej anizeli w Monako poniewaz ludzi jest wiecej. Fakt jest faktem ze obecnie w Polsce tylko w duzych miastach mozna osiagnac jakikolwiek sukces a wyliczanie malych zapierdzianych wioch malopolski jako przeciwagi dla Jaworzna nie ma sensu. Ja pochodze z Jaworzna i czuje sentyment to tego miasta pomimo ze nie jest idealnym i moze kiedys tam wroce, natomiast niegdy bym nie mieszkal w Chrzanowie, Olkuszu czy Bukownie nawet za darmo. Nawet w Krakowie chociaz mieszkalem 5 lat ( studia ) dzis Krakow jest umeczonym miastem, pelnym spalin, tloku, zasranych psim gownem chodnikow, cwaniackim miastem, w ktorym niewiele sie dzieje i nie wiele mozna zrobic. Prosze nie odbierac tego jako pochwaly dla Katowic. P.S. Sukces mozna osiagnac prawie wszedzie i nie sadze ze isnieje jakakolwiek zwiazek pomiedzy zamieszkaniem w slaskim a malopolskim. pozdr. J jesli uwazasz ze na liczby chrzanow jest lepszy od jaworzna Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Małop - odpowiadam 16.03.02, 12:20 Do 01,2002 byłem mieszkancem (byłem zameldowany) Jaworzna 25 mieszkałem w woj.katowicki i ślaskim i wstarczy na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Małop - pytam 16.03.02, 13:20 malop napisał(a): > Do 01,2002 byłem mieszkancem (byłem zameldowany) Jaworzna > 25 mieszkałem w woj.katowicki i ślaskim > i wstarczy na zawsze Czyli mam rozumieć, że teraz mieszkasz w Małopolskiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Małop - pytam 16.03.02, 20:30 Miszkańcem Małopolski byłem zawsze (Jaworzno to też Małopolska) a od miesiąca jestem po raz pierwszy mieszkańcem woj.małopolskiego. Kilka lat byłem miszkańcem woj.krakowskiego-nie mylić z woj.miejskim krakowskim to było trochę temu. Większość życia mieszkałem w jednym miejscu - które(miejsce) zaliczyło cztery województwa Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Małop - pytam 16.03.02, 20:56 malop napisał(a): > Miszkańcem Małopolski byłem zawsze (Jaworzno to też Małopolska) > a od miesiąca jestem po raz pierwszy mieszkańcem woj.małopolskiego. > Kilka lat byłem miszkańcem woj.krakowskiego-nie mylić z woj.miejskim krakowskim > to było trochę temu. > Większość życia mieszkałem w jednym miejscu - które(miejsce) zaliczyło cztery > województwa Wiem, że Jaworzno jest w Małopolsce i dlatego napisałem "Małopolskiem" ( jako o województwie), a nie "Małopolsce" ( jako regionie). Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Małop - pytam 16.03.02, 21:25 malop napisał(a): > Jestem przewrażliwiony Jesteś przewrażliwiony na punkcie nazywania Jaworzna Śląskiem ? Nie dziwię się. Ale teraz nawet na Żywiec, który nie był nawet w katowickiem mówią, że to Śląsk :((( Ja też staram się pisać o województwach Śląskie i Małopolskie, bo nie mają nic wspólnego z historycznymi i kulturalnymi regionamii. Ale z drugiej strony piszesz, że większość radnych w Jaworznie jest za zostaniem w Śląskim. Tak więc nazywanie Jaworzna jako " Śląsk" będzie się zdarzać coraz częściej :( Odpowiedz Link Zgłoś