Dodaj do ulubionych

Przyłączcie Olkusz do Śląska.

IP: 195.94.208.* 22.12.02, 02:48
Przestańcie mieszkańcy powiatu olkuskiego siedzieć cicho i opowiedzcie się za
przyłączeniem do województwa śląskiego.
Mój dziadek wyjechał 80 lat temu do Sosnowca i uważam, że bardzo dobrze
zrobił bo wyrwał się z małopolskiego kotła raz na zawsze.
Ciekawy jestem co takiego dała wam Małopolska przez ostatnie lata?
Może ktoś napisze? Jestem bardzo ciekawy.

Ps Malop i małopolanin to zawodowi bajkopisarze na forach Olkuskim,
Chrzanowskim, Oświęcimskim, Katowickim i ich opinię znam. Wolałbym by nie
odpowiadali.
Obserwuj wątek
    • Gość: Hania Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 15:02
      Nigdy.Na śląsku nie czuję się Polakiem.I te stroje regionalne też nie
      krakowskie.I ta gwara nie małopolska.I brudne powietrze.
      A gdzie sie kończy miasto a zaczyna następne.? Brak przestrzeni i aż duszno
      od tłoku
    • Gość: X.X. Przyłączcie Olkusz do Zagłębia ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 16:29
      Od kiedy to Sosnowiec jest częścią Śląska? Ja walczę o to by tak nie było!
      Sosnowiec, Dąbrowa G., Jaworzno, Chrzanów, Olkusz, Będzin, Czeladź to jeden
      region!!!! Świadczy o tym przynależność do jednej diecezji (sosnowieckiej) i
      jednego Rejonowego Urzędu Poczty (w Sosnowcu).

---
      Pomóż w założeniu OWzSZDiZM:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=6883703
      • pifciopafcio Re: Przyłączcie Olkusz do Zagłębia ! 02.02.04, 22:20
        pytanie ile jest diecezji a ile jest wojewodztw rozumiem ze jestes za zmiana
        wojewodztw majac na uwadze diecezje a na poczte chodzic do RUP w sosnowcu oj
        logika argumenta zacna.
    • Gość: Darek Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.03, 17:11
      Przylącz sie sam i odpad od Malopolski!Wiejska ślaska "świnioo"
      Precz z tego forum!Masz śląskie!
      • Gość: XXX Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. IP: *.jedrzejow.sdi.tpnet.pl 15.10.03, 14:20
        Małopolska to zacofany region, powinni go dołączyć do ślaska ze stolicą w
        Katowicach!
      • marysiowamama Gość Darek !!! 08.07.06, 18:17
        Piwa mu nalać
    • mar_log Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 24.11.03, 23:48
      Oj chyba etnicznie i geograficznie byloby nam blizej do Zagłebia z ktorym
      historycznie byliśmy blizej niz z Krakowem. Tak nawiasem: prawdziwi Slazacy
      (30% spolecznosci Slaska, reszta to naplywowi - gorole) to wspaniali, serdeczni
      ludzie, znajacy prawdziwa, ciezka prace - w przeciwieństwie do malopolan (tak
      przez male m). Wiem cos o tym: urodzilem sie i mieszkam w Malopolsce, ale kilka
      lat uczylem sie, studiowalem na Slasku i do tego prawdziwego zawsze z duzym
      sentymentem wracam. Co do tego przylaczenia to moze by to bylo niezle!
      • marysiowamama Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 08.07.06, 18:19
        Ja też studiowałam na Śląsku i sentyment mi niestety nie pozostał,wręcz
        przeciwnie!!!
      • poglodzio Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 25.11.06, 09:36
        Ale powiat olkuski w 99 procentach składa się z krakusów
      • poglodzio Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 25.12.06, 12:32
        Silniej jesteśmy powiązani z ziemią krakowską i etnicznie i gospodarczo i
        kulturowo i religijnie i historycznie i jak jeszcze tam chcesz
    • pifciopafcio Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 02.02.04, 22:08
      Skoro Twoj dziadek pojechal do sosnowca to naprawde dobrze zrobił!!!Moze i TY
      pojedziesz za nim? To byłby "podwójny" powód zeby olkusz był w śląskim ;-)
      Lepiej sie czuje w środowisku osób wykształconych kulturalnych i mentalnie
      zwiazanych z krakowem....taki jest moj wybór i mysle wielu innych. Nie
      okznacza to ze w slaskim nie ma osob wyksztalconych ale jakkolwiek krakow
      osrodkiem nauki ikultury jest a tego mi trza ;-)
      woj slaskie dawało prace i coż z tego kiedys byl przymus pracy i wszyscy
      musieli praCOWAC a jednak nie chcialbym aby tamte czasy wrocily!
      poza tym wydaje mi sie ze tej pracy teraz jest wiecej w krakowie....zadam
      jeszcze jedno pytanie czy zdajecie sobie sprawe iz my ze swoja wymowa sposobem
      bycia nie odrozniamy si od typowego slazaka? RóZNIMY SIE!!! wiem bo sam mam
      tam rodzine....no nic pozno juz a minibus odjezdza za chwilke.....zreszta za
      chwile nastepny a do katowic hmmm pociag po 5ej? i o.......zreszta mi ten
      kierunek nie interesuje
      • owzszdizm Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 02.02.04, 22:44
        Czyżbyś twierdził, że Sosnowiec leży na Śląsku?
      • mar_log Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 08.02.04, 23:51
        Jeżeli Tobie chodzi o krakowską kulturę, to większość olkuszan ma jej dość!
        Dobrze tu znamy pojęcie "krakowski centuś"; sknerus lubiący oszczedzać na
        innych (patrz pieniądze z budżetu wojewodzkiego dla Olkusza!). "Kulturalnych"
        polityków jak panowie: J M Rokita, Br Cieślak i wielu innych wolałbym zamienić
        na prostego i szczerego prawdziwego Ślązaka lub prawdziwego Zagłębiaka!
        (Koniecznie tych prawdziwych, gdyż ci nowi to w większości ludzie wredni i
        fałszywi, mający za nic bliżnich; typowy wytwór mentalności komunistycznej,
        która ich tu ściągnęła z identycznej przyczyny jak ludność napływową do Nowej
        Huty.) Zobacz co dotychczas po nowym podziale admin. Kraków zrobił dla nas
        olkuszan: do dzisiaj nie mamy telewizji regionalnej, radio regionalnego (RMF to
        nie regionalne), komunikacji kolejowej i wiele by się jeszcze znalazło! A z tą
        pracą, to tam nie ma nawet jak dojechać! Jeżeli o wymowę chodzi , to każdy
        region ma swoje gwary i akcenty, przy odrobinie chęci zrozumiesz na pewno
        prawdziwą gwarę ślaską (nie mylić z naleciałościami niemieckimi ostentacyjnie
        używanymi przez "nowych ślązaków" i "autochtonów"). Takie jest moje i moich
        znajomych zdanie (wynikające z długoletnich kontaktów ze Śląskiem i Zagłębiem),
        natomiast inni mogą mieć odmienne! Proszę o dalsze głosy w dyskusji
        (uwzględniające obecny podział administracyjny). Pozdrowienia dla uczestników
        forum olkuskiego; proszę o większą aktywność!
    • mr.angol Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 29.12.04, 02:24
      Panie mar_log.Odsylam do podrecznikow historii.Laczenie Olkusza z Zaglebiem to
      nieodlegla przeszlosc.Zaczelo sie wraz z zaborami.NIestety Olkusz dostal sie do
      zaboru rosyjskiego.co trwale odbilo sie na poziomie kultury i nauki w naszym
      regionie na dziesieciolecia.Pozniej wiekszosc zacnych olkuszan opuscila to
      miasto,bo pod rosyjskim zaborem to niewiele mogli nawojowac.Laczenie Slaska z
      Zaglebiem w obecnosci rdzennych slazakow,panie ma_log.Moglo by sie skonczyc
      ogolnymi obrazeniami ciala.Zeby cos pisac najpierw nalezy sie co nieco
      douczyc.stosunek Zaglebia i zaglebiakow do ostatnich powstan slaskich
      chociazby.Pouczyc sie troche nigdy nie zaszkodzi.a potem dopiero zabierac
      glos.A to czy Krakow cos dal ostatnio Olkuszowi czy nie!Ma jeszcze inne
      podloze.Polityczne ze sie tak wyraze.Panom z olkuskiego SLD,ktore tak dlugo
      rzadzilo i rzadzi tym miastem zawsze blizej bylo do Katowic.W 4 lata nie da sie
      wyrobic odpowiedniego lobbingu.Ot zycie!!!
      • mar_log Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 04.02.05, 20:55
        Cóż mr angol przypomina mi w dyskusji bulteriera, ktory raz zacisnnąwszy
        szczeki nie otworzy ich do śmierci! Mentalnością przypominasz kolego
        zaściankowego szlachciura (tego targowickiego)o LPR-owskiej orientacji. Sądząc
        po twoich wypowiedziach z prawdziwą historią niewiele masz wspólnego (olkuski
        wątek małopolsko-zagłębiosko-śląski na przestrzeni wieków). Cóż, życzę ci
        powodzenia w kontaktach z "krakusami"; miej przy sobie wystarczajacą ilość
        wazeliny, by oszczędzić im i sobie wielu fizycznych niedogodności, oraz
        pokaźnych rozmiarów i pełną kabzę dla wsparcia swej ku nim sympatii! Jeżeli
        chodzi o wątek polityczny to mnie samemu daleko od sympatii do sld i im
        podobnych(do koloru czerwonego, tak samo jak do czarnego) - preferuję raczej
        umiarkowanie i obiektywizm we wszystkim i takich też chciałbym polityków,
        włodarzy i reprezentujących mnie samorządowców w Olkuszu: bardziej dbających o
        swoje otoczenie, środowisko niż uskuteczniających prywatę i partykularyzm.
        Reasumując:każdy z nas może mieć swoje zdanie i sympatie, ale interes naszego
        miasta i ziemi olkuskiej powinien zjednoczyć wszystkich prawdziwych olkuszan
        (niekoniecznie tych z urodzenia) do działań we wspólnym kierunku - poprawy
        jakości życia, kultury i zasobności naszych portfeli jak rownież naszego
        wizerunku na zewnątrz. Wybory już niedaleko; pora by ponadpartyjne interesy
        przekształcić w nasze wspólne dobro lokalne, wprowadzając "na Urzędy" ludzi
        swiatłych, mądrych, zaangażowanych, bezkompromisowych! Skończmy więc dyskusje
        dzielące nas, z myślą o przyszłości i naszych dzieciach poczyńmy kroki w celu
        zjednoczenia działań dla dobra Olkusza i Ziemi Olkuskiej w nieodległej
        przyszłości. Przyszłość ta zgodnie z wytycznymi UE niewiele będzie miała
        wspólnego z miniregionalizmem (w ty lokalnymi ansami zagłębiowsko-małopolskimi)
        a wspierać będzie makroregionalizm; mamy więc szanse w ramach nowych jednostek
        administracyjnych znależć się razem ze ślązakami, zgłębiakami i krakusami
        (wide: rządowy projekt reorganizacji podziału administracyjnego - likwidacja
        województw)! Pozdrawiam wszystkich tak myślących!
        • marysiowamama Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 08.07.06, 18:21
          Dajcie spokój z podręcznikami i podziałami powiedzcie gdzie Waszemu sercu jest
          bliżej...
    • docups Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 29.04.05, 14:32
      W zyciu do slaska... Tam cuchnie i wogole... Slask zakopac i oddac niemcom za free...
    • bdx65 Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 13.07.05, 19:26
      Jesteśmy w dawnym woj. katowickim od 16 lat (a więc w 1991 r. to było), wchodzę
      do Kuratorium Ośw. w Katowicach i chcę załatwić jakąś sprawę dot. konkursu j.
      pol. Przedstawiam się, mówię, skąd jestem, a na to pani urzędniczka z wyższym
      wykształceniem na to: "Olkusz?, a kaj to jest?"

Rok 1989 - dawno, bo od 14 lat niestety, należymy do Śląska; jestem na UJ i
      rozmawiam z prof. Strutyńskim. Jestem z Olkusza - mówię, na co prof. - "A, to
      prawie Kraków"
      Pozostawiam bez komentarza!
    • rafal_kaszuba Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 31.08.05, 08:32
      Co wyście skretyniali. Olkusz do Śląska NIGDY!!
    • sloggi Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 01.03.06, 11:22
      Czy w obecnych czasach przynależność administracyjna odgrywa według Ciebie duże
      znaczenie?
      • jorge.martinez Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 03.03.06, 09:48
        Lepiej należeć do bogatego regionu niż do bogatego inaczej (czyli
        skoncenrowanego wokół Krakowa).
        Tu chodzi o kasę i o rozwój, a nie o jakieś sentymenty.
    • jorge.martinez Przyłączcie Olkusz to silnego województwa śl. 03.03.06, 09:44
      Bo cóż nas łączy z Krakowem, oprócz średniowieczniej historii i gwary rzekomej,
      której przecie nikt nie używa?
      Tory nas łączą?
      Telefony nas łączą?
      Zakłady przemysłowe nas łączą?
      Uczelnie państwowe nas łączą? (na pewno tak samo jak te mieszczące się na
      śląsku)
      Miejsca pracy nas łączą?
      Perspektywy rozwoju nas łączą?

Cóż łączy nas jakiś grubymi nićmi szyty sentyment i na tym sentymencie oparty
      podział terytorialny państwa.
      Sławków już wybrał, zaraz zrobi to Bolesław i Bukowno. Kiedy uczyni to Olkusz?
      • sloggi Re: Przyłączcie Olkusz to silnego województwa śl. 03.03.06, 22:17
        Prędzej powstanie 17 województwo.
      • poglodzio Re: Przyłączcie Olkusz to silnego województwa śl. 24.12.06, 15:56
        Gware iżywa się na codzien widac ze nie jesteś z tąd, zaś bolesław i bukowno
        nie odłączą się gdyz w małopolsce im lepiej i krakusami się czują
    • marysiowamama Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 08.07.06, 18:15
      Kochany mów za siebie!!!Ja nigdy nie miałam powiązań ze Śląskiem, ani jego
      tradycjami.Mam udokumentowane że rodzina od XVIw mieszka w Olkuszu.A Wiesz co
      mnie spotkało na Śląsku? Kiedy miałam 14lat zostałam zwyzywana na czym świat
      stoi tylko dlatego że nie mówiłam gwarą.A skoro Twój dziadek wyrwał się z tego
      małopolskiego kotła to może ty też to zrób.Mnie los rzucił 4 lata temu na inny
      koniec Polski i codziennie cierpię z tego powodu i kkrew mnie zalewa czytając
      takie rzeczy.I nie będę się opowiadała za przyłączeniem Olkusza do innego
      woj.tylko z racji Twoich powiązan rodzinnych z tym miejscem!!!!!!!!!!!!!!!!
      • mr.lordi co za wal 27.07.06, 16:57
        • poglodzio Powiat olkuski to krakusy i małopolska 11.09.06, 14:35
          zresztą jeżeli olkusz nie czuje z malopolską powiązań to i tak jest to mało
          ważne bo reszta powiatu czuje. Pójdź w trzyciązu albo w wolbromiu bądż też w
          innej wsi lub mieście i powiedz pare słów po krakowsku, a potem po śląsku -
          zrozumieją tylko po krakowsku
          • jorge.martinez Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 26.11.06, 04:49
            Ale argument. Idź w Beskidy i powiedz coś tamtym ludziom po góralsku a potem po
            śląsku. Zrozumieją tylko po góralsku. Tylko czy przeszkadza im to w jakiejś
            części należeć do województwa śląskiego?
            • poglodzio Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 26.11.06, 12:10
              Zywieczczyzna została siłą wciągnięta to tegoż województwa. A przynależnośc
              administracyjna ma znaczenie gdyż ślązacy choć są u siebie mniejszością chcą
              autonomi a nawet niepodległości co się kompletnie nie ima interesom karkusów z
              ziemi częstochowskiej czy olkusza którzy są związani i to mocno z Polską. Zaś
              na tą gware wskazałem latego iż w niektórych postach pisano o tym że rejony
              olkusza nie mają gwary lub jej nie używają co jest nieprawdą gdyż jest ona
              używana na codzień szczególnie na wsiach, w gminach ościannych -
              bukowno,trzyciąż, wolbrom jak i w samym olkuszu i prz naszych powiatowych
              granicach po krakowsku mówią w skale,jaworznie,sławkowie,zawierciu miechowie
              pińczowie i jędrzejowie czyli przy naszych bliskich granicach
              • poglodzio Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 26.11.06, 12:12
                nawet rozwój gospodarczy ma większy małopolska niż sląsk, u nas jest
                najmniejsze bezrobocie,jedne z większych przedsiębiorstw, duży rozwój turystyki
                • jorge.martinez Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 27.11.06, 19:55
                  Małopolska ma turystykę, kulturę, Kraków, UJ'ot, parki technologiczne etc.,
                  śląsk jest silniej zurbanizowany, jest największym rynkiem regionalnym, z
                  historycznym etosem pracy, ze świetną siecią specjalistycznych placówek
                  leczniczych, z dobrze rozwiniętą infrastrukturą drogową i kolejową i konurbacją
                  górnośląską jako perspektywistyczną bazą dla dalszego rozwoju regionu.

Zamknij Hutę Katowicę i Koksownię, które znajdują się na terenie woj. śląskiego,
                  a w Olkuszu zapanuje 30% (albo i większe) bezrobocie, którego nie zaabsorbuje
                  nawet świetnie rozwijająca się Małopolska.

Ziemia Olkuska to kraina pogranicza. Uważam że to jej atut. I nie zmiani tego
                  przynależność do Małopolski, Śląska czy nawet Kielecczyzny.
                  • poglodzio Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 28.11.06, 13:38
                    śmieszny jesteś w olkuszu nie było by takiego bezrobocia. Większe problemy za
                    to miały by katowice i cały śląsk. W małopolsce jest najmniejsze bezrobocie w
                    kraju, a tych ludzi mogły by zatrudnić fabryki japońskie,stomil,albo zakłady w
                    bukownie mogli by też znaleść prace w kopalniach w powiecie oświęcimskim
                    • jorge.martinez Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 03.12.06, 18:40
                      poglodzio napisał:

W małopolsce jest najmniejsze bezrobocie w
                      > kraju, a tych ludzi mogły by zatrudnić fabryki japońskie,stomil,albo zakłady w
                      > bukownie mogli by też znaleść prace w kopalniach w powiecie oświęcimskim

Czy zatrudnią kilkaset 40-50 latków z wykształceniem podstawowym, zawodowym lub
                      średnim technicznym, z alergią na komputer, przyzwyczajonych do przewozów które
                      zawożą ich na Hutę czy do Koksowni i stamtąd przywożą?

Mittal do 2009 zobowiązany jest do utrzymania istniejącego stanu zatrudnienia.
                      Myślisz że olkuszan redukcje nie dotkną?
                      • poglodzio Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 24.12.06, 15:59
                        W małopolsce ciągle powstają nowe zakłady, zresztą moga skorzystac z darmowych
                        kursów dla bezrobotnych które mają szkolić ich w zakresie budowlanki
                        • jorge.martinez Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 24.12.06, 20:00
                          Oczywiście że mogą, mogą też nauczyć się Norweskiego, zrobić MBA, albo założyć
                          firmę internetową...

Ci ludzie mają po 50 lat, a nie 25!

• poglodzio Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 26.12.06, 11:43
                            A w czym to przeszkadza?? jeszcze szmat życia przed nimi, sama gmina wolbrom i
                            trzyciąż ( jak i reszta) pomaga w zakładaniu własnych
                            przedsiębiorstw,potrzebini są ludzi do budolanki więc dają możliwość szkoleń
                            lub przekwaliwikowania się, a pracę można znaleśc dość łatwo szczegółnie że
                            dużo ludzi wyjeżdża na zachód ( i tą pracę stałą i tę sezonową)
                            • jorge.martinez Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 26.12.06, 17:17
                              A kobietom też zaproponujesz pracę w budowlance?

Nie mówię, że Śląsk jest cacy, a Małopolska be, ale zwracam uwagę na fakt
                              niepodważalny, gdyby nie praca na Śląsku bezrobocie w takim choćby powiecie
                              olkuskim nie wynosiłaby kilkanaście procent jak dziś, lecz ponad dwadzieścia.
                              Dziś ludzie aż zza Wolbromia jeżdżą do Dąbrowy Górniczej do pracy. Codziennie 2
                              godziny w jedną stronę. Czy gdyby mieli pracę pod nosem, to by im się chciało o
                              robić?
                              • poglodzio Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 27.12.06, 12:29
                                Kobiety też by znalażły pracę ( czy w masarni,jakiejś szwalini) zreszta prace
                                mogli by dostać w pilicy,zawirciu czy gdzie tem bez górnego ślaska się
                                obejdziemy , zresztą dąbrowa górnicza nie leży na ślasku tylko w zagłębiu (
                                zachodniej ziemi krakowskiej)
                                • jorge.martinez Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 27.12.06, 13:14
                                  poglodzio napisał:

> Kobiety też by znalażły pracę ( czy w masarni,jakiejś szwalini) zreszta prace
                                  > mogli by dostać w pilicy,zawirciu czy gdzie tem bez górnego ślaska się
                                  > obejdziemy , zresztą dąbrowa górnicza nie leży na ślasku tylko w zagłębiu (
                                  > zachodniej ziemi krakowskiej)

Ja tu przez cały wątek próbuję przekonywać, że historyczno-kulturowe
                                  regionalizmy są gówno warte, że liczą się tylko związki gospodarcze i
                                  infrastrukturalne, a Ty mi tu wyjeżdżasz z Dąbrową jako ziemią krakowską.
                                  Nie obchodzi mnie to, nie dbam o to. I cieszę się, że moi rodzice pracują na
                                  hucie i na kolei w zagłębiu (chcąc nie chcąc województwie śląskim) niż w szwalni
                                  i na budowie w woj. małopolskim (choć precyzyjniej byłoby nazwać je
                                  województwem miasta Krakowa).
                                  • poglodzio Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 28.12.06, 13:09
                                    Acha i stąd wyskoczyły ci wtedy te tysiące olkuszan pracujących na górnym
                                    sląsku, więcej olkuszan pracuje już w czechach
                                  • poglodzio Re: Powiat olkuski to krakusy i małopolska 28.12.06, 13:10
                                    W dobie regionalizacji ( za sprawą UE i RAŚ) lepiej być po swojej historycznej
                                    i kulturowej stronie
                                    • bdx65 Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 06.04.07, 09:33
                                      takie androny wypisujecie PT. zwolennicy uśląskowienia krakowskiego miasta...
                                      • jorge.martinez Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 08.04.07, 01:27
                                        Pieniądze, rozwój i dobrobyt nie są ani śląskie, ani małopolskie ani
                                        zagłębiowskie. Uważam że przed Olkuszem większe perspektywy w ramach woj.
                                        śląskiego i obok konurbacji katowickiej, niźli w woj. małopolskim i jego
                                        aglomeracji krakowskiej.

Choć Bogiem a prawdą, zarówno jedno jak i drugie województwo dobrze się rozwija.
                                        Z tego powodu pograniczne położenie Olkusza jest jego atutem.
                                      • poglodzio Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 13.05.07, 12:49
                                        popieram częstochowa i zywiec chcą do krakowa
                                        • cover_wielki Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 16.07.07, 20:50
                                          Zagłębie podobnie wolało by do Małopolski niż do mieszanców niemieckich.

Śląsk przyłączył sobie bez pytania kogokolwiek Jure Krakowsko - Częstochowską i
                                          w dodatku Śląskie Skarby zeszyt 12 zawiera "Szlakiem Orlich Gniazd".
                                          Typowo niemiecka polityka udawania że nic sie nie dzieje.
                                          • jorge.martinez Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 17.07.07, 20:09
                                            Jakich niemieckich mieszkańców?
                                          • poglodzio Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 08.09.07, 17:38
                                            Tyle że małopolska nie chce zagłebia, po co nam czerwone ścierwo???
                                            • jorge.martinez Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 08.09.07, 22:59
                                              I Zagłębie się powoli platformizuje.
                                              • poglodzio Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 09.09.07, 12:23
                                                Czyli z lewicy SLDowksiej na lewice rodem z PO ??
                                                • jorge.martinez Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 10.09.07, 00:30
                                                  W tamtych stronach PO to zdecydowana prawica.
                                                  • poglodzio Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 10.09.07, 16:28
                                                    Tyle że PO to partia lewicowa, więc jest to troche cyniczne być w
                                                    partii lewicowej a reprezentować inny pogląd ( lub sprzeniewierzenie
                                                    się swoim zasadą)
                                                  • jorge.martinez Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 10.09.07, 17:45
                                                    Lewicowa według jakich kryteriów?
                                                  • poglodzio Re: Częstochowa chce do Krakowa, a Wy tu... 11.09.07, 16:40
                                                    Normalnych ludzi, co tam jest z liberalizmu gospodarczego ?? - nic
                                                    co tam jest z idei narodowych i chrześcijańskich- nic co w PO jest z
                                                    idei suwerenności państwa - nic
                  • bdx65 Śląsk... 11.12.06, 13:45
                    jorge.martinez napisał:

>
                    > śląsk jest silniej zurbanizowany, jest największym rynkiem regionalnym, z
                    > historycznym etosem pracy, ze świetną siecią specjalistycznych placówek
                    > leczniczych, z dobrze rozwiniętą infrastrukturą drogową i kolejową i
                    konurbacją
                    > górnośląską

i z pozamykanymi kopalniami, hutami - zapomniałeś dodać..
                    • jorge.martinez Re: Śląsk... 12.12.06, 01:25
                      Tia, tylko że w tych otwartych brakuje rąk do pracy.
      • mar_log Re: Przyłączcie Olkusz do Śląska. 04.12.06, 09:20
        No cóż, musiałaś trafić na małopolskiego (miechowski) lub kieleckiego ślązaka
        lub autochtona!!!
        Prawdziwi Ślązacy tak nie robią, zaręczam znam ich od dziesiątków lat z
        autopsji; kontakty służbowe, związkowe i towarzyskie na codzień!!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka