lamia68 15.02.10, 21:00 Mam dwa pytania : 1) Czy można siać nasiona wilca już teraz i potem wysadzić do ogrodu ? Czy lepiej do gruntu ? 2) Czy można juz teraz wysiac bratki ? Czy moga zakwitnąć jeszcze w tym sezonie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: wilec i bratki - sianie 16.02.10, 09:13 Ale wszystkich nosi Wilec się sieje do gruntu, nie lubi przesadzania. Poza tym szybko rośnie i do kwietnia będzie ci się plątał dookoła nóg. Poza tym dni jeszcze krótkie. Jak nie możesz wytrzymać, to wysiej do doniczek torfowych, z których sadzonek się nie wyjmuje, tylko wtyka do gruntu razem z doniczką. A nuż coś z niego będzie, kto nie spróbuje, ten się nie dowie O ile pamiętam, bratki są dwuletnie. Sieje się latem i kwitną w następnym roku. Odpowiedz Link
bakali Re: wilec i bratki - sianie 16.02.10, 10:06 ad.2 zgadza się, bratki sieje sie poprzedniego roku, ale na wiosnę kup sadzonki, juz za tydzien - dwa będzie ich pełno w każdym sklepie za grosze ad.1 w części się nie zgadzam, mam doświadczenie z wilcami z ubiegłej wiosny. można go przesadzać, nic mu się nie stanie, sęk w tym, żeby nie uszkodzić korzeni, trzeba więc wsadzić na nowe miejsce z całą bryła korzeniową. Chociaqż siewek wilców miałam w tamtym roku sporo, częśc z nich właśnie straciła trochę korzeni przy przesadzaniu, ale zostawiłam je dla eksperymentu - wszystkie przeżyły i miały się dobrze. Także z tym przesadzaniem nie do końca jest tak, wilce nie są aż tak kapryśne jak się o nich mówi Bardziej grozi im przesuszenie podłoża: te torfowe doniczki szybko wysychają, szczególnie w ciepłe dni. Z własnego doświadczenia radzę więc posiać w zwykłych małych doniczkach, po 4-5 ziarenek na doniczke o srednicy 8 cm. Trzymać w domu na parapecie, bo na zewnątrz rosną trochę wolniej (zimno, wiatr, możliwe przymrozki itp.). A w maju przesadzić na stałe miejsce z cała bryłą z doniczki. Ale rzeczywiście jest jeszcze za wczesnie na sianie, najwcześniej na poczatku marca. Do tego czasu zalej nasiona wodą, puszczą kiełki i szybciej urosną, a Ty będziesz mogła wybrać najzdrowsze nasiona Odpowiedz Link
yoma Re: wilec i bratki - sianie 16.02.10, 12:31 > te torfowe doniczki szybko wysychają, Fakt. Trzymam je w szklarenkach, żeby miały wilgotno. Odpowiedz Link
bedada Re: wilec i bratki - sianie 16.02.10, 13:16 A w kwiaciarniu koło mojego domu juz dziś widziałam bratki w sprzedaży Odpowiedz Link
yoma Re: wilec i bratki - sianie 16.02.10, 13:38 Jak je wsadzę w te 60 cm śniegu, to się ucieszą Odpowiedz Link
krista57 Re;wilec 16.02.10, 23:21 Z doswiadczenia i z wiedzy forumowej wiem,że gatunek wilca Heavenly Blue bardziej niż inne wilce można siać ,potem pikować do odrębnych doniczek a następnie już podrośnięte wysadzac z bryłą korzeniową na miejsca stałe w ogrodzie lub do skrzynek balkonowych. Wysiewam pod koniec marca i wsadzam do ziemi na początku maja.Kwiat jest o barwie lazurowoniebieskiej. Odpowiedz Link