Dodaj do ulubionych

nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginalnego?

17.04.10, 22:24
Jest coś ciekawego w tym roku albo coś na co chorujecie? Coś oryginalnego?
Chyba w końcu kupię dipladenię. Miałam kilka lat temu ale kupiłam późno, byłam
w ciąży i padła. Na pewno jakaś mandarynka mi się marzy, rozmaryn, lawenda.
Nigdy nie miałam bugenwilli. Powtórzę osteospermum ale to ze zwinęitymi
płatkami. W ub. roku miałam i rosło jak szalone (na Substralusmile. I przetacznik
muszę kupić. Aha, kupiłam wczoraj minę lobatę (gwiezdny powój) więc zaraz
jutro posieję. Lukrecję jeszcze muszę pamiętać by kupić bo pięknie pachnie. I
tylko 2 m2 balkonu to tak strasznie małosad(
Obserwuj wątek
    • i-meadow Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 19.04.10, 11:52
      Ja zachorowałam na dipladenię różową pełną (odm. super trouper double pink).. W
      zeszłym roku miałam czerwone i rozrosły się rewelacyjnie, obsypane kwiatami aż
      do mrozów.
      Niestety nie przeżyły zimy na korytarzu (przędziorek sąsiadki uncertain), także jeśli
      znajdę i sobie posadzę to już chyba jako jednoroczną.
      Zapragnęłam też sprawdzić akebię - już nabyłam trzy sztuki (variegata, silver
      bells i jedna zwykła) ależ piękne i już mają pąki kwiatowe! smile Zobaczymy czy
      dadzą radę..
      • yoma Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 20.04.10, 12:35
        Gdzie kupiłaś akebie z pączkami?
        • i-meadow Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 20.04.10, 14:27
          Allegro, "Szkółka Przytok". Zrobili na mnie jak dotąd bardzo dobre wrażenie smile
          Yoma, a Ty masz już doświadczenie z akebiami? To mój pierwszy raz i się o nie
          trzęsę wink
          • yoma Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 20.04.10, 14:50
            W ogrodzie mam. W półcieniu, na słabej glebie, a rosną jak wściekłe. Ale nie
            kwitną. Dlatego pytam smile
            • stef63 Re: aktinidie arguta i akitinide kolomikta 20.04.10, 17:35
              Aktinidie arguta i akitinide kolomikta - co o nich myślicie i czy macie jakieś
              doświadczenie z tymi roślinami.

Polecono mi je na innym forum ogrodniczym, podobno szybko rosną (nadają się
              przeciw sąsiadom), poczytałam o nich trochę w necie i wyglądają zachęcająco.
              • yoma Re: aktinidie arguta i akitinide kolomikta 20.04.10, 17:54
                Argutę mam. Czy tak szybko, to nie wiem, akebie na pewno szybciej.

A co powiecie na poczciwe dzikie wino, czyli winobluszcz?
              • i-meadow Re: aktinidie arguta i akitinide kolomikta 20.04.10, 18:50
                Akinidia kolomikta Dr Szymanowski na moim pd-zach tarasie wyglądały ślicznie,
                ale tylko do końca maja, potem słońce paliło im kwiatki i liście na brąz sad Po
                dwóch latach nadziei poddałam się i oddałam przyjaciółce do ogrodu (musiałam jej
                jeszcze dokupić "męża" - od. Adam, bo okazało się że wcale samopylna nie jest.
                Wcale też nie rosły zbyt szybko, za to wytrzymywały mrozy bez żadnych
                zabezpieczeń. Ciekawa jestem czy w ogrodzie się wreszcie rozbujają wink W naszym
                ogrodzie botanicznym ta sama aktinidia wygląda bardzo ładnie..
                • smutas13 kuflik 25.05.10, 07:25
                  Kupiłam wczoraj dwie roślinki. Przesadziłam.
                  Zauroczyły mnie te "szczotki do mycia butelek" smile Piękny czerwony
                  kolor pręcików z kuleczką pyłku na końcu - no cudo.
                  Podobno wieloletnie. Cieszę się smile
                  • stef63 Re: komonica 25.05.10, 18:45
                    Ja kupiłam komonicę plamistą albo płomienistą (nie wiem jaką bo na zdjęciach w
                    necie wyglądają bardzo podobnie). Inna nazwa to chyba lotos.
                    Jak ją kupiłam to miała kilkanaście kwiatków, teraz ma dwa - przez tą koszmarną
                    pogodę.
            • joanka-r Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 25.05.10, 22:08
              ''W ogrodzie mam. W półcieniu, na słabej glebie, a rosną jak wściekłe. Ale nie
              > kwitną. Dlatego pytam smile''

dlatego, ze w cieniu, na slońcu kwitłyby jak oszalałe.
    • anasz Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 09.06.10, 11:54
      mam dwie lewizje różowa i łososiowa, teraz poluje na biała, jedna przekwitla, a
      gdy usunelam uschle resztki, zaraz pokazaly sie nowe paki. druga roslina...tej
      nazwy nie znam, jej kwiaty to puszyste "kocie " ogonki koloru czerwonego,listki
      ciut podobne do malej pokrzywy. Jak dorasta, jest piekna roslina zwisająca. Może
      ktoś zna jej nazwe? Podobno da sie przechowac w piwnicy.
      • yoma Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 09.06.10, 12:12
        Celozja?
      • anasz Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 09.06.10, 15:59
        nie, podobno pokrzywiec, ale na pewno nie wiem
        • kotka.szrotka Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 09.06.10, 16:40
          To zobacz, wrzuciłam twoją nazwę wrzuciłam w grafikę google, takie?
          https://www.swiatkwiatow.pl/foto/pokrzywiec-szorstkowlosy_5112.jpg
          Ładne nigdy nie miałam.
          • anasz Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 09.06.10, 16:52
            taak dzieki, taka, tylko moja jest jeszcze malenka sadzonka kupiona na
            warszawskim bazarku za całe 4złote, ale pan mial i taka wielka zwisajaca ,
            sliczna! sęk ci ju bardzo za fotke
            • yoma Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 09.06.10, 17:04
              O, a na którym bazarku? smile

Dyń nie miał pan?
              • i-meadow Re: nowości balkonowe, coś niezwykłęgo, oryginaln 12.07.10, 20:47
                A ja jeszcze tylko apendyks - ciekawostka do aktinidii:

otóż działają one na KOTY silniej niż wszystkie kocimiętki (!)
                Byłam ciekawa jak sobie poradzą w ogrodzie - tak więc zostały DOSZCZĘTNIE
                zeżarte przez koty sąsiadów sad A nigdzie tego kurna nie piszą.. Ślad po nich nie
                został sad
                • pyskata.1 Podoba mi się ten kwiat 14.07.10, 12:43
                  niestety zapomniałam nazwy

https://www.mein-ostdeutschland.de/imedia/732/32732_xQiPKZNgD50q3L0Dl7nvoy1OKdW3IZeS_CoS2MzXIPg=.jpg
                  • pyskata.1 Już wiem, Campsis 14.07.10, 12:45
                    https://farm4.static.flickr.com/3652/3361904014_ebb00c720f.jpg
            • iwo-go Re: pytanie 09.01.11, 13:06
              Witam,
              kupiła Pani pokrzywca tego z kocimi ogonkami, czy bylaby mozliwosc kupienia od Pani sadzonki.Bardzo mi zależy na tej roślince, miałam ją kilka lat a w ubbiegłym roku padła. W mojej miejscowosci jest nie do kupienia.Proszę o kontakt.Może ktokolwiek kto ma pokrzywca może mi pomóc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka