bakali 09.07.10, 14:34 Na balkonie i w ogródku. Zaczynają już mnie odwiedzać, czekam jeszcze na motyle Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyskata.1 Re: Goście, goście ... :) 09.07.10, 18:39 Takich gości to i ja mam. Uwielbiają moją bakopę. Ale pomijając już pszczółki, chciałam napisać, że bardzo ładne zdjęcia. Odpowiedz Link
bakali Re: Goście, goście ... :) 10.07.10, 09:51 Dziękuję Dziś rano widziałam chyba już z 10 motyli niesttey żaden jeszcze nie dotarł na mój balkon, ale czekam ciepliwie (razem z kosmosem, maciejką, lawendą, kocimiętką, heliotropem, lantaną i smagliczką i budleją, która ma już coraz większe pąki kwiatowe). Odpowiedz Link
i-meadow Re: Goście, goście ... :) 10.07.10, 17:24 Moja lantana obsypana kwieciem i nic do niej nie przylatuje.. Trzmiele preferują zawciągi i drobne surfinie, ale najwięcej to przylatywało pszczół do pachnącego groszku (przepięknie mi się udał, ale już przekwitł). Motyla żadnego (chyba że specjalnie przylatują jak do domu wchodzę he he). Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Goście, goście ... :) 12.07.10, 11:20 Wczoraj pojawił się pierwszy motyl. A wieczorem wleciał do mieszkania pasikonik gignat - ok. 10 cm długości. Kot oszalał, na szczęście pasikonik wyleciał. Odpowiedz Link
to-wlasnie-ja Re: Goście, goście ... :) 12.07.10, 12:38 Nie wiem, czy chcialabym motyle. Ostatnio usuwalam kilka gasienic plus wycinalalm pousychanae ogryzione liscie i pedy. Odpowiedz Link
to-wlasnie-ja Re: Goście, goście ... :) 12.07.10, 17:18 A propos . Co to za gosc ? wyglada troche jak pajak, bardzo szybko skacze, biega, ucieka, w czarno-zolte paski? Mam tego troche na balkonie i chyba mi zre kwiatki Do donic i skrzynek tez wlazi, nie tylko po scianach. Odpowiedz Link
i-meadow Re: Goście, goście ... :) 12.07.10, 17:53 Może skakun arlekinowy? Też mam pełno pajączków różnych (na szczęście niewielkich) a skakuny tonawet lubię, bo nie robią sieci w które można by się wplątać przy podlewaniu Skakuny są bardzo pożyteczne, a nawet wyróżniają się wśród pająków czymś na kształt inteligencji pl.wikipedia.org/wiki/Skakun_arlekinowy Odpowiedz Link
to-wlasnie-ja Re: Goście, goście ... :) 16.07.10, 16:10 Zgadza sie, to chyba on, dziekiNiegrozny mowisz? Ok, dam mu szanse Odpowiedz Link
bakali Re: Goście, goście ... :) 22.07.10, 14:23 Hitem jest kosmos. Jeden z gości stracił wręcz dla niego głowę. Odpowiedz Link
krista57 Re: Goście, goście ... :) 22.07.10, 15:08 Jak kosmosy dają sobie radę na balkonie? Mam cały ich łan ale na działce...są takie,takie delikatne... Odpowiedz Link
bakali Re: Goście, goście ... :) 23.07.10, 08:38 Kosmosy dobrze rosną w doniczkach, ale trzeba je podlewac kilka razy dziennie, bo zuzywają bardzo dużo wody, szczególnie w upały. Dla mnie jedyny minus to taki, że nawet w doniczce rosną na wysokość metra, rozkładają szeroko te pierzaste liście i zacieniają nimi wszystko inne, co rośnie na dole. Odpowiedz Link
bakali Re: Goście, goście ... :) 29.07.10, 09:44 Nie wiem jak nazywają się te ćmy, ale w dzień śpią w surfiniach, a wieczorem buszują mi w roslinach. Najczęsciej widzę je na kosmosie i surfiniach. Z moich obserwacji wynika, że to właśnie kosmos wabi najwięcej owadów. Obok rosną inne, podobno bardziej miododajne gatunki, a największe powodzenie ma zawsze kosmos. Także jeśli chcecie zwabić motyle, siejcie kosmosy Odpowiedz Link
bakali Re: Goście, goście ... :) 02.08.10, 11:03 Ćmy z poprzedniego postu to Autographa gamma, czyli błyszczka jarzynówka. Jesli ktoś chce przyciągnąc motyle, powinien posadzić przede wszystkim kosmos i jeżówkę. To wniosek z wlasnych oberwacji. Od kilku dni kwitnie mi tez budleja, ale poza jednym trzmielem nikt się nią na razie nie interesuje. Poza tym czytałam gdzieś, że budleja ma pachnące kwiaty. Hmmm, okreslenie "pachnące" jest bardzo wzgledne, dla mnie mają one zapach sfermentowanych wiśni Jeżówka: Heliotrop: Odpowiedz Link
krista57 Re: Goście, goście ... :) 02.08.10, 20:54 Czarujesz tymi fotkami ) Dopiero w następnym sezonie będę miała jeżówke, dużo jeżowki.Niestety biała nie wykiełkowała. Odpowiedz Link
kfffiatek Re: Goście, goście ... :) 08.08.10, 10:58 U mnie zlatują się do wilca: Tylko trudno zrobić zdjęcia wykręcając ręce za barierką Odpowiedz Link
i-meadow Re: Goście, goście ... :) 08.08.10, 17:10 Aaaa! Przed chwilą był u nas fruczak gołąbek na tarasie!! Jaki piękny!! Wygląda toto zupełnie jak malutki koliberek )) Zabawił całkiem ładną chwilę na werbenach i jeszcze dłuższą na lantanie )) Taki jak ten: foto.recenzja.pl/Forum-album_showpage-pic_id-47295.html Zdjęcia nie zrobiłam, bo akurat zaczęło padać, choć gołąbkowi to akurat nie bardzo przeszkadzało najwyraźniej Warto było kurcze posadzić tą lantanę Odpowiedz Link
bakali Re: Goście, goście ... :) 13.08.10, 12:53 i-meadow, niesamowite sa te wielkie ćmy, prawda? Mnie wczoraj odwiedził (chyba) zawisak powojowiec, coś nieprawdopodobnego! Wielki, szybki, furkoczący, z paseczkami na odwłoku, ciagle w ruchu, jak lata to wisi nie zdążyłąm zrobić mu zdjęcia, bardzo załuję. Chyba będę częściej siedziała wieczorami na balkonie. Odpowiedz Link
i-meadow Re: Goście, goście ... :) 13.08.10, 19:20 To prawda, są cudowne )) Zawisaki w ogóle są niezwykłe. Pierwszy raz czytałam o nich u Arkadego Fiedlera w dzieciństwie, wydały mi się obłędne, ale dopiero teraz mam przyjemność na żywo Ten fruczak to sama słodycz - te pseudo piórka na dupce ) on koniecznie chce wyglądać jak koliberek ) Mój młody teraz mnie ciągnie wieczorami na taras: "chodź, może nasz fluczak gołąbek przyleci utochany.." ))) Odpowiedz Link
len-di Re: Goście, goście ... :) 26.06.11, 19:55 Witam, jestem biologiem i zbieram dane o tym, czy ogrody balkonowe mogą być alternatywnym źródłem pokarmu dla zapylaczy (motyli, pszczół, bzygów, trzmieli). Niestety w ostatnich latach obserwujemy znaczący spadek liczby tych cennych owadów. Ustalenie, co można zrobić aby je chronić jest bardzo ważne i Państwo mogą się do tego przyczynićsmile Przypadkowo trafiłam na to forum i jestem bardzo ciekawa co decyduje o tym że ludzie chcą wabić motyle i inne latające stworzenia na swój balkon. Bardzo bym się cieszyła, gdyby Państwo mogli poświęcić chwilkę i odpowiedzieć na następujące pytania (proszę skopiować do wiadomości e-mailowej i wypełnić używając pseudonimu, bez umieszczania imienia i nazwiska!!!): Pseudonim: 1. Podaj pięć przyczyn, dlaczego uprawiasz/ chciałbyś uprawiać na balkonie rośliny wabiące zapylacze 2. Od jak dawna wabisz zapylacze na swój balkon? 3. Jakie rośliny uprawiasz aby przywabić zapylacze? 4. Jak często rozmawiasz z rodziną/sąsiadami o tym co odwiedza Twój balkon? (raz na tydzień/raz na miesiąc/nie pamiętam/wcale nie rozmawiam) 5. Czy Twoi sąsiedzi również wabią zapylacze na swoje balkony? 6. Podaj swoją płeć 7. Wiek 8. Wykształcenie (kierunek - np ekonomia, psycholgia, biologia itp) 9. Miasto w którym mieszkasz Mój e-mail: magdalena.lenda@uj.edu.pl Odpowiedz Link
i-meadow Re: Goście, goście ... :) 25.08.11, 14:58 U mnie w tym roku duży ruch, chyba głównie za sprawą bardzo obficie kwitnącej budlei )) A to Florian, gość honorowy )) Poznaliśmy się w dramatycznych okolicznościach Po majowej śnieżycy znalazłam go w jednej ze skrzynek jak był maciupeńki i prawie przezroczysty (!) z krótszym lewym czółkiem (znak rozpoznawczy do dziś . Po czym musiałam go ratować przed mrówką która chciała go zawlec do mrowiska na obiad (!) Od tej pory Florek pojawia się od czasu do czasu w różnych miejscach na tarasie i rośnie (wypasł się na moich mszycach . Mój przyjaciel Florian Pasikonik A taki był malutki: Odpowiedz Link
bakali Re: Goście, goście ... :) 26.08.11, 11:49 i-meadow, piękna historia! Każdy by chciał mieć takiego fajnego Floriana Odpowiedz Link
kfffiatek Re: Goście, goście ... :) 14.02.13, 08:14 No pięknie, a ja mam dwa kotki i chyba by zawału pod oknem dostały, gdybym karmnik dla ptaków wystawiła Odpowiedz Link
i-meadow Re: Goście, goście ... :) 19.02.13, 19:07 U nas akurat pierwsze wymiękły sikorki Jeszcze w listopadzie był duży ruch, ale w grudniu (kiedy wprowadził się nasz domowy lew i zaczął patrolować parapety) ptaszki zmieniły stołówkę Wraz z kotem ubolewamy Odpowiedz Link
anka.g1 Re: Goście, goście ... :) 15.02.13, 19:56 Ja mam jedną koteczkę i ten karminik był trochę dla mnie i troche dla niej, bo sobie siedzi na oknie i patrzy. Ma rozrywkę Odpowiedz Link