Dodaj do ulubionych

nieśmiało spytam... siejecie już coś? :)

17.01.11, 09:47
Jak w temacie smile

Ja nie wytrzymałam- wczoraj wysiałam lobelię, lwią paszczę, koleuski i tytoń ozdobny. No i czekam aż coś wzejdzie smile A wy jak się trzymacie? Chyba jeszcze bazylię posieję. I koperek.
Obserwuj wątek
    • bedada Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 18.01.11, 08:17
      Posiałam pelargonię tydzień temu. A dziś mam w planie wysiać lobelię.
      A czy tytoń jest też zwisający? Bo w zeszłym roku porosły mi takie prawie metrowe badyle. Pięknie pachniały,ale ciągle mi przeszkadzału sad
    • yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 18.01.11, 11:33
      Palmę kanaryjską, Arum cornutum i Tecomę stans smile
      • kfffiatek Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 18.01.11, 14:48
        Kurczę Yoma to wszystko będziesz trzymać na balkonie??

Ładna ta tecoma, a masz żółtą czy pomarańczową?
        • yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 18.01.11, 18:10
          Na balkonie, w ogrodzie i gdzie się da smile Podobno pomarańczową.
          • yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 19.01.11, 13:03
            Tecoma wyłazi

po tygodniu, no nieźle smile
        • yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 18.01.11, 18:11
          PS Palmę dostał ode mnie chłop na rocznicę, żeby sam sobie posiał i zobaczył, jak to jest. Posiał, wyrosło mu i teraz ja muszę tego doglądać smile
          • kfffiatek Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 20.01.11, 10:54
            Mi też rośnie, mi też!

Wszystko mi rośnie, nie sądziłam że tak szybko wszystko skiełkuje. Mam mini kiełki na tytoniu, lwiej paszczy i aksamitkach.
            Chyba te aksamitki zakwitną w kwietniu uncertain szybko im idzie. Ale siane w marcu zeszłego roku zakwitły dopiero w lipcu, więc może to i lepiej.
            • yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 20.01.11, 19:12
              Rośnie jak głupie. Ciekawe, czy to znaczy, że będzie wczesna wiosna smile
    • aaaguniaaa Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 21.01.11, 08:58
      ja jeszcze nie sieje ale wczoraj odkrylam ze frezje to sie juz od lutego sadzi, przynajmniej tak na opakowaniu moich napisali. a ze do lutego tylko kilka dni to moze by juz?
      • yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 22.01.11, 18:23
        Jak cię nosi, to dawaj, one na długość dnia ponoć niewrażliwe. Tylko jak przyjdzie czas je wystawić, to może być jeszcze za zimno.
        • aaaguniaaa Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 23.01.11, 14:39
          najwyzej postoja troche dluzej na klatce schodowejsmile
    • pyskata.1 Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 24.01.11, 18:58
      Koperek i rzeżuchę smile
      • bakali Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 27.01.11, 08:58
        Ja posiałam pinię.
        • nuvvo tylko cebulowe 27.01.11, 22:37
          krokusy, szafiry, hiacynty, tulipany, i przykrylam to galazkami swierka.

chcialabym frezje ale na balkonie moglyby zmarznac, narazie ciesze sie kwitnacymi na klatce schodowej
          • bakali Re: tylko cebulowe 28.01.11, 13:42
            nuvvo, frezje posadź w domu,nawet w mniejszych doniczkach (można przesadzić) wyniesiesz na balkon jak juz będa miały zielone liście, a na zewnątrz będzie cieplej.
            • yoma Re: tylko cebulowe 28.01.11, 18:17
              Ja bym się jeszcze wstrzymała. Niby u Nuvvo cieplej...
          • yoma Re: tylko cebulowe 28.01.11, 18:17
            Kwitną jednak? smile
            • nuvvo Re: tylko cebulowe 28.01.11, 22:26
              niby cieplej, ale w nocy tez przymrozki. rano szoruje szyby samochodu.
              zakwitly te frezje co staly na nieogrzewanym korytarzu. narazie maja paki nabrzmiale.
              • yoma Re: tylko cebulowe 29.01.11, 14:23
                Super smile To te, co latem odpoczywały na slońcu? smile Przepraszam, że mi się myli...
                • kfffiatek rosnie mi :) 29.01.11, 22:47
                  Posiałam już bazylię, pietruszkę, koperek. Dokupiłam niebieskiej lobelii krzaczastej (różowa jest już piękną zieloną łączką) i różowego barwinka. Nawet nie miałam pojęcia że jest coś takiego smile Dokupiłam też wilca, innego zupełnie od zeszłorocznych- nazywa się pospolity, ma niesamowicie białe kwiaty i pierzaste liście. Ale wilce posieję dopiero w kwietniu.
                  Coś padły mi siewki lwiej paszczy, zostało może z 10 sztuk, tak samo z tytoniem. Nie można mieć wszystkiego sad

Bakali, skąd wzięłaś orzeszek piniowy? Wydłubałaś z pesto? wink

• yoma Re: rosnie mi :) 30.01.11, 13:41
                    Za ciemno jeszcze. Za trzy tygodnie by było w sam raz...
                    • kfffiatek Re: rosnie mi :) 01.02.11, 09:28
                      Wiem że za ciemno... Ale nie mogę się powstrzymać, naprawdę. A do tego wszystkiego roślinki siane u mnie w terminie kwitną bardzo późno albo wcale (jak dziwaczek wysiany w kwietniu uncertain) więc wolę zacząć wcześniej. No i mam już czego doglądać, serce mi się cieszy smile
                      • yoma Re: rosnie mi :) 01.02.11, 18:12
                        Wiesz, ja sobie gadam, że za ciemno, za wcześnie, za to, za tamto, a sama co robię? tongue_out Tamto było na temat padniętej lwiej paszczy smile

Ale. Dostałam od kumy nasiona ketmii bagiennej, którą się ponoć wysiewa z końcem stycznia, więc chodzę dumna, blada i z czystym sumieniem smile
                • nuvvo Re: tylko cebulowe 01.02.11, 21:22
                  yoma napisała:

> Super smile To te, co latem odpoczywały na slońcu? smile Przepraszam, że mi się myli.
                  > ..

tak to te co latem sobie odpoczely na 35 stopniwym upale.
                  ja juz sie sama gubie.
                  narazie jest jedne paczek, fioletowo zolty, jak juz sie rozwina to przesle zdjecia w odpowiednim watku
                  • yoma Re: tylko cebulowe 01.02.11, 21:34
                    Koniecznie. Wychodzi, że dana frezja twardsza jest, niż przewidywalam...
    • i-meadow Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 10.03.11, 10:07
      A ja pierwszy raz w życiu posiałam pomidorki koktailowe. I już się pojawiają! Co ciekawe, pierwsze ruszyły nasionka, które sama pozyskałam, a te z torebki jeszcze nie wyłażą..
      I koperek posiałam. Następne będą tymianek, lebiodka i może bazylia, choć nie wiem czy jej u mnie słońce nie spali.. Zastanawiałam się nad truskawkami i werbeną , ale jednak chyba kupię sadzonki.
      • kfffiatek Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 11.03.11, 14:38
        U mnie cały parapet zastawiony już paletami. Nie powstrzymałam się i posadziłam jaskry peoniowe i anemony, właśnie zaczęły wyłazić smile Koleusy mają już po 3 pary liści z pięknymi różowymi plamkami. A na wszystkich aksamitkach, które mają raptem ze 4 cm wysokości pojawiły się pierwsze pączki kwiatowe big_grin

No i muszę popikować pomidorki, znowu posiałam. Też z "własnego chowu" czyli wydłubane. W zeszłym roku siałam koraliki z torebki i prawie nie miały owoców. W tym roku znów będę mieć niespodziankę smile Wieczorem wrzucę zdjęcia, naprawdę jest już zielono!
        • i-meadow Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 11.03.11, 15:18
          Kffiatuszku, a jak to jest z tym pikowaniem pomidorków? Bo to mój pierwszy raz smile
          To nie jest tak, że jak podrosną, to je po prostu przesadzam do większej doniczki?.. wink

• yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 11.03.11, 18:45
            Rozsadzasz je. Każdemu osobną doniczkę...
            • kfffiatek Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 12.03.11, 13:05
              Załączam obiecane zdjęcia. Moje pomidorki po prostu rozsadzam do pojemników po serkach homo. A później już do dużej donicy na balkon.

Rozsadziłam dziś też pietruszkę i kopereksmile I zrobiłam fotkę pączkowi na aksamitce wink

https://img848.imageshack.us/edit_preview.php?l=img848/1830/p3120497.jpg&action=rotate

https://img861.imageshack.us/edit_preview.php?l=img861/9519/p3120492.jpg&action=rotate

https://img864.imageshack.us/edit_preview.php?l=img864/9259/p3120493.jpg&action=rotate

https://img856.imageshack.us/edit_preview.php?l=img856/6715/p3120498.jpg&action=rotate

A to moje jaskry peoniowe:

https://img857.imageshack.us/edit_preview.php?l=img857/7995/p3120502.jpg&action=rotate

https://img819.imageshack.us/edit_preview.php?l=img819/3600/p3120501.jpg&action=rotate
              • i-meadow Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 13.03.11, 12:07
                Aaaa! Ale czad smile)) Co ja bym dała za takie szerokie parapety... smile
              • yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 24.03.11, 20:15
                Ta ma znowu plantację, no smile Gratuluję smile
    • ls48 Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 22.03.11, 19:08
      Przepraszam że podpinam sie pod wątek, ale nie chce niepotrzebnie zakladac nowego. Otóż dzisiaj do skrzynek balkonowych wysialam nasturcje i wilca. I teraz pytanie. Czy moge je już wystawic na balkon czy potrzymac troche w domu.? Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
      • kfffiatek Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 23.03.11, 09:55
        W zeszłym roku siałam wilca do donicy w marcu, ponieważ posiałam go razem z groszkiem. Groszek wylazł i miał już z 15cm, kiedy nieśmiało pod koniec kwietnia zaczęły wychodzić wilce. Wilcom nie zaszkodziło, rosły później jak głupie, chociaż parę razy temperatura spadła delikatnie poniżej zera. W tym roku też sieję już od razu do donicy ale zaczekam aż zrobi się troszeczkę cieplej, bo donica ciężka i nie chce mi się jej w te i wewte taszczyć w razie silnych przymrozków.
        • ls48 Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 23.03.11, 17:34
          Dzięki. Ja na wszelki wypadek na noc wganiam do domui.
    • kotka.szrotka Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 24.03.11, 10:02
      Kfffiatku - masz imponującą uprawę na parapecie. Dech zapiera!! A za parę miesięcy będzie to wszystko wielkie, dorodne i kwitnącesmile
      Też się zmobilizowałam w tym roku i tydzień temu zasiałam minę lobatę, pomidorki koktajlowe (3 sztuki), szałwię omączoną i granaty. Ale kiepsko to widzę bo mam doniczki na podłodze i ciągle ktoś je wywraca.
    • kropkaaga Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 25.03.11, 19:35
      Ja posiałam lwie paszcze i jutro posieję nemezję.Paszcze trzymam w domu.Nemezję też będę trzymać w domu na razie.Bratki posadziłam i dałam na balkon ale coś zimno jest.Mam nadzieję,że wytrzymają.No i jeszcze kupiłam rododendrona.Wystawiłam też na balkon.Wytrzyma?Noce jakieś chłodne...Co z tą wiosną?Przyjdzie wreszcie?U mnie żadne drzewa się jeszcze nie zazieleniłysad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka