kfffiatek 17.01.11, 09:47 Jak w temacie Ja nie wytrzymałam- wczoraj wysiałam lobelię, lwią paszczę, koleuski i tytoń ozdobny. No i czekam aż coś wzejdzie A wy jak się trzymacie? Chyba jeszcze bazylię posieję. I koperek. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bedada Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 18.01.11, 08:17 Posiałam pelargonię tydzień temu. A dziś mam w planie wysiać lobelię. A czy tytoń jest też zwisający? Bo w zeszłym roku porosły mi takie prawie metrowe badyle. Pięknie pachniały,ale ciągle mi przeszkadzału Odpowiedz Link
yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 18.01.11, 11:33 Palmę kanaryjską, Arum cornutum i Tecomę stans Odpowiedz Link
kfffiatek Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 18.01.11, 14:48 Kurczę Yoma to wszystko będziesz trzymać na balkonie?? Ładna ta tecoma, a masz żółtą czy pomarańczową? Odpowiedz Link
yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 18.01.11, 18:10 Na balkonie, w ogrodzie i gdzie się da Podobno pomarańczową. Odpowiedz Link
yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 19.01.11, 13:03 Tecoma wyłazi po tygodniu, no nieźle Odpowiedz Link
yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 18.01.11, 18:11 PS Palmę dostał ode mnie chłop na rocznicę, żeby sam sobie posiał i zobaczył, jak to jest. Posiał, wyrosło mu i teraz ja muszę tego doglądać Odpowiedz Link
kfffiatek Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 20.01.11, 10:54 Mi też rośnie, mi też! Wszystko mi rośnie, nie sądziłam że tak szybko wszystko skiełkuje. Mam mini kiełki na tytoniu, lwiej paszczy i aksamitkach. Chyba te aksamitki zakwitną w kwietniu szybko im idzie. Ale siane w marcu zeszłego roku zakwitły dopiero w lipcu, więc może to i lepiej. Odpowiedz Link
yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 20.01.11, 19:12 Rośnie jak głupie. Ciekawe, czy to znaczy, że będzie wczesna wiosna Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 21.01.11, 08:58 ja jeszcze nie sieje ale wczoraj odkrylam ze frezje to sie juz od lutego sadzi, przynajmniej tak na opakowaniu moich napisali. a ze do lutego tylko kilka dni to moze by juz? Odpowiedz Link
yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 22.01.11, 18:23 Jak cię nosi, to dawaj, one na długość dnia ponoć niewrażliwe. Tylko jak przyjdzie czas je wystawić, to może być jeszcze za zimno. Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 23.01.11, 14:39 najwyzej postoja troche dluzej na klatce schodowej Odpowiedz Link
pyskata.1 Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 24.01.11, 18:58 Koperek i rzeżuchę Odpowiedz Link
bakali Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 27.01.11, 08:58 Ja posiałam pinię. Odpowiedz Link
nuvvo tylko cebulowe 27.01.11, 22:37 krokusy, szafiry, hiacynty, tulipany, i przykrylam to galazkami swierka. chcialabym frezje ale na balkonie moglyby zmarznac, narazie ciesze sie kwitnacymi na klatce schodowej Odpowiedz Link
bakali Re: tylko cebulowe 28.01.11, 13:42 nuvvo, frezje posadź w domu,nawet w mniejszych doniczkach (można przesadzić) wyniesiesz na balkon jak juz będa miały zielone liście, a na zewnątrz będzie cieplej. Odpowiedz Link
yoma Re: tylko cebulowe 28.01.11, 18:17 Ja bym się jeszcze wstrzymała. Niby u Nuvvo cieplej... Odpowiedz Link
nuvvo Re: tylko cebulowe 28.01.11, 22:26 niby cieplej, ale w nocy tez przymrozki. rano szoruje szyby samochodu. zakwitly te frezje co staly na nieogrzewanym korytarzu. narazie maja paki nabrzmiale. Odpowiedz Link
yoma Re: tylko cebulowe 29.01.11, 14:23 Super To te, co latem odpoczywały na slońcu? Przepraszam, że mi się myli... Odpowiedz Link
kfffiatek rosnie mi :) 29.01.11, 22:47 Posiałam już bazylię, pietruszkę, koperek. Dokupiłam niebieskiej lobelii krzaczastej (różowa jest już piękną zieloną łączką) i różowego barwinka. Nawet nie miałam pojęcia że jest coś takiego Dokupiłam też wilca, innego zupełnie od zeszłorocznych- nazywa się pospolity, ma niesamowicie białe kwiaty i pierzaste liście. Ale wilce posieję dopiero w kwietniu. Coś padły mi siewki lwiej paszczy, zostało może z 10 sztuk, tak samo z tytoniem. Nie można mieć wszystkiego Bakali, skąd wzięłaś orzeszek piniowy? Wydłubałaś z pesto? Odpowiedz Link
yoma Re: rosnie mi :) 30.01.11, 13:41 Za ciemno jeszcze. Za trzy tygodnie by było w sam raz... Odpowiedz Link
kfffiatek Re: rosnie mi :) 01.02.11, 09:28 Wiem że za ciemno... Ale nie mogę się powstrzymać, naprawdę. A do tego wszystkiego roślinki siane u mnie w terminie kwitną bardzo późno albo wcale (jak dziwaczek wysiany w kwietniu ) więc wolę zacząć wcześniej. No i mam już czego doglądać, serce mi się cieszy Odpowiedz Link
yoma Re: rosnie mi :) 01.02.11, 18:12 Wiesz, ja sobie gadam, że za ciemno, za wcześnie, za to, za tamto, a sama co robię? Tamto było na temat padniętej lwiej paszczy Ale. Dostałam od kumy nasiona ketmii bagiennej, którą się ponoć wysiewa z końcem stycznia, więc chodzę dumna, blada i z czystym sumieniem Odpowiedz Link
nuvvo Re: tylko cebulowe 01.02.11, 21:22 yoma napisała: > Super To te, co latem odpoczywały na slońcu? Przepraszam, że mi się myli. > .. tak to te co latem sobie odpoczely na 35 stopniwym upale. ja juz sie sama gubie. narazie jest jedne paczek, fioletowo zolty, jak juz sie rozwina to przesle zdjecia w odpowiednim watku Odpowiedz Link
yoma Re: tylko cebulowe 01.02.11, 21:34 Koniecznie. Wychodzi, że dana frezja twardsza jest, niż przewidywalam... Odpowiedz Link
i-meadow Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 10.03.11, 10:07 A ja pierwszy raz w życiu posiałam pomidorki koktailowe. I już się pojawiają! Co ciekawe, pierwsze ruszyły nasionka, które sama pozyskałam, a te z torebki jeszcze nie wyłażą.. I koperek posiałam. Następne będą tymianek, lebiodka i może bazylia, choć nie wiem czy jej u mnie słońce nie spali.. Zastanawiałam się nad truskawkami i werbeną , ale jednak chyba kupię sadzonki. Odpowiedz Link
kfffiatek Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 11.03.11, 14:38 U mnie cały parapet zastawiony już paletami. Nie powstrzymałam się i posadziłam jaskry peoniowe i anemony, właśnie zaczęły wyłazić Koleusy mają już po 3 pary liści z pięknymi różowymi plamkami. A na wszystkich aksamitkach, które mają raptem ze 4 cm wysokości pojawiły się pierwsze pączki kwiatowe No i muszę popikować pomidorki, znowu posiałam. Też z "własnego chowu" czyli wydłubane. W zeszłym roku siałam koraliki z torebki i prawie nie miały owoców. W tym roku znów będę mieć niespodziankę Wieczorem wrzucę zdjęcia, naprawdę jest już zielono! Odpowiedz Link
i-meadow Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 11.03.11, 15:18 Kffiatuszku, a jak to jest z tym pikowaniem pomidorków? Bo to mój pierwszy raz To nie jest tak, że jak podrosną, to je po prostu przesadzam do większej doniczki?.. Odpowiedz Link
yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 11.03.11, 18:45 Rozsadzasz je. Każdemu osobną doniczkę... Odpowiedz Link
kfffiatek Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 12.03.11, 13:05 Załączam obiecane zdjęcia. Moje pomidorki po prostu rozsadzam do pojemników po serkach homo. A później już do dużej donicy na balkon. Rozsadziłam dziś też pietruszkę i koperek I zrobiłam fotkę pączkowi na aksamitce A to moje jaskry peoniowe: Odpowiedz Link
i-meadow Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 13.03.11, 12:07 Aaaa! Ale czad )) Co ja bym dała za takie szerokie parapety... Odpowiedz Link
yoma Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 24.03.11, 20:15 Ta ma znowu plantację, no Gratuluję Odpowiedz Link
ls48 Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 22.03.11, 19:08 Przepraszam że podpinam sie pod wątek, ale nie chce niepotrzebnie zakladac nowego. Otóż dzisiaj do skrzynek balkonowych wysialam nasturcje i wilca. I teraz pytanie. Czy moge je już wystawic na balkon czy potrzymac troche w domu.? Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam. Odpowiedz Link
kfffiatek Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 23.03.11, 09:55 W zeszłym roku siałam wilca do donicy w marcu, ponieważ posiałam go razem z groszkiem. Groszek wylazł i miał już z 15cm, kiedy nieśmiało pod koniec kwietnia zaczęły wychodzić wilce. Wilcom nie zaszkodziło, rosły później jak głupie, chociaż parę razy temperatura spadła delikatnie poniżej zera. W tym roku też sieję już od razu do donicy ale zaczekam aż zrobi się troszeczkę cieplej, bo donica ciężka i nie chce mi się jej w te i wewte taszczyć w razie silnych przymrozków. Odpowiedz Link
ls48 Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 23.03.11, 17:34 Dzięki. Ja na wszelki wypadek na noc wganiam do domui. Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 24.03.11, 10:02 Kfffiatku - masz imponującą uprawę na parapecie. Dech zapiera!! A za parę miesięcy będzie to wszystko wielkie, dorodne i kwitnące Też się zmobilizowałam w tym roku i tydzień temu zasiałam minę lobatę, pomidorki koktajlowe (3 sztuki), szałwię omączoną i granaty. Ale kiepsko to widzę bo mam doniczki na podłodze i ciągle ktoś je wywraca. Odpowiedz Link
kropkaaga Re: nieśmiało spytam... siejecie już coś? :) 25.03.11, 19:35 Ja posiałam lwie paszcze i jutro posieję nemezję.Paszcze trzymam w domu.Nemezję też będę trzymać w domu na razie.Bratki posadziłam i dałam na balkon ale coś zimno jest.Mam nadzieję,że wytrzymają.No i jeszcze kupiłam rododendrona.Wystawiłam też na balkon.Wytrzyma?Noce jakieś chłodne...Co z tą wiosną?Przyjdzie wreszcie?U mnie żadne drzewa się jeszcze nie zazieleniły Odpowiedz Link