Dodaj do ulubionych

co to za roślinka- fikus?

20.01.12, 08:37
nęci mnie w galrii handlowej. Liście ma jak ten wielki fikus stojący niegdyś w domach ciotek i babć. Tyle że te liście mniejsze o ponad połowę, zdecydowanie zielone bez różowych przebarwień i szersze. Rozgałęzia się pięknie, jest kruchy i puszcza sok - mleczko.

coo too? Bo planuję nabyć w ilościach większych i obiecałam narzeczonemu, że jak będzie toto, to pozbędę się 2 wielkich drzewek szczęścia z parapetu wink https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ge/cg/vecv/3Gnz4lqHmOnVjCSNBX.jpg

Obserwuj wątek
    • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 20.01.12, 10:38
      No jakby fikus. Figowiec sprężysty, czyli Ficus elastica. Uwaga, bo wielkie bydlę rośnie smile
      • 5th_element Re: co to za roślinka- fikus? 20.01.12, 11:30
        on jest podcinany-formowany. Zarąbiście wygląda. A jak urosnie za bardzo to znow zrobie szczepki. BTW ....pssst ale dziabnelam szczepki. Wiesz moze co sie z nimi robi? W ziemie/na mniejsze kawalki/do wody?
        • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 20.01.12, 12:17
          Bym w ziemię, potraktowawszy ukorzeniaczem dla pewności. Duże one?
          • 5th_element Re: co to za roślinka- fikus? 20.01.12, 15:00
            N dziabnął trzy takie po 15-25 cm. wink ojej wiem ze nieladnie ale nigdzie takich nie widzialam!
            • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 20.01.12, 15:29
              Spoko, kradzione lepiej rośnie smile E, to myślę, że nie ma co ciąć na mniejsze.

Nieładnie to podpieprzyć całą roślinę, jak mnie kiedyś jakiś *&^*^%#&% z klatki schodowej, gdyby wziął sobie szczepkę, nie broniłabym.
              • 5th_element Re: co to za roślinka- fikus? 20.01.12, 15:49
                Mi tez tak podpieprzyli. W bloku mieszka duzo studencików z Fsi podmiejskich, gdzie mama nie uczy ani "dzień dobry" mówić, ani szanować czyjąś własność. Drzewiej tak nie bywało.
    • kotka.szrotka Re: co to za roślinka- fikus? 22.01.12, 11:16
      To Clusia rosea (kluzja, okrętnica, jabłko balsamowe). Bardzo ciężka do rozmnożenia.
      • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 23.01.12, 14:14
        Myślisz? Ale kluzja mleczka chyba nie wypuszcza. A fikus tak.
        • 5th_element Re: co to za roślinka- fikus? 23.01.12, 14:36
          Kurcze, jak guglam to i ta kluzja pasuje, bo na niektorych zdjeciach to wa kluzja ma szpiczaste listki. I kurcze pokroj taki ciekawy. No chyba ze to jakas nowo zmutowana odmiana fikusa. Tak czy tak w sklepach nie widzialam...
          • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 23.01.12, 19:33
            Powiem tak: mnie się coś nie zgadzało na początku z fikusem, ale mleczko mnie przekonało. Drugi hint jest taki: czy kluzja, pochodząc z lasu deszczowego, przeżyłaby w galerii handlowej? A fikus zniesie wszystko, no prawie.

Hoduj, hoduj. Jak zakwitnie, to kluzja, a jak nie, to fikus smile
            • 5th_element Re: co to za roślinka- fikus? 24.01.12, 12:03
              no tak, światło słabe, w wiekszosci sztuczne. Ale liscie ma parami - czy fikus ma parami? kwitnac w galerii nie kwitnie.Moje poki co stoi na ...grzejniku (takim ledwo ledwo ) w kuchni, bo wycczytalam ,ze ma miec do rozmnazania temp 25-30 st.
              • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 24.01.12, 15:14
                Noż kurde nie ma parami! No to kluzja, hau hau hau, to jest kluzja, hau hau...

To jej jeszcze kapturek foliowy zalóż na okoliczność utrzymania wilgotności powietrza. A jakby co, to one bywają w sprzedaży, chyba nawet niedrogo.
                • 5th_element Re: co to za roślinka- fikus? 25.01.12, 10:07
                  wyruszę na poszukiwania więc, choć chyba szykuje sie przeprowadzka wiec na razie przystopuje wink
                  A moje szczepki sa pod foliją, a jakże smile
                  • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 25.01.12, 11:27
                    Mróz, niedobrze kwiatki kupowac, bo cierpią w transporcie. A ty z jakich okolic, jeśli wolno?
                    • 5th_element Re: co to za roślinka- fikus? 25.01.12, 11:53
                      Szczecin, flołtin' garden (kto zna to wie)
                      • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 25.01.12, 16:08
                        To nie; gdyby gdzieś w okolicach Wawy, tobym ci powiedziała, gdzie szukać.
                      • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 28.01.12, 19:38
                        Jeszcze przez chwilę myślałam, że to może korynokarpus, ale nie. No to musi co kluzja.
            • klara551 Re: co to za roślinka- fikus? 02.03.12, 22:22
              Mam kluzję 3 rok w doniczce hydroponicznej. I co jest u niej charakterystyczne to to ,że młode listki są jakby sklejone po dwa i jak rosną to się rozdzielają. Kupiłam przecenioną zdychającą w Obi.
              • 5th_element Re: co to za roślinka- fikus? 07.03.12, 15:29
                moje 3 szczepki niestety szlag trafił, a bardzo o nie dbałam. buu
                • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 07.03.12, 16:04
                  Przyjmij wyrazy współczucia. Wiesz, jeszcze za wcześnie mogło być, spróbuj znowu latem.
                • kotka.szrotka Re: co to za roślinka- fikus? 08.03.12, 08:35
                  Lepiej kupić nową roślinę. W praktyce niemal nie można jej samodzielnie w warunkach domowych rozmnożyć.
                  • 5th_element Re: co to za roślinka- fikus? 08.03.12, 08:51
                    no ba no basmile chcialam ale roslinki takiej nie widzialam.

PS. to juz nikt na hoye nie reflektuje? (nawiazanie do wątku gdzie chce rozdac hoye).
                    • yoma Re: co to za roślinka- fikus? 08.03.12, 10:04
                      Ja dziękuję, choćbym kolanem upychała, to już mi się nie zmieści.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka