Dodaj do ulubionych

ogródek warzywno-ziołowy na balkonie

16.03.12, 09:42
Witam wszystkich,
Chciałabym się poradzić w kwestii hodowli warzyw i ziół na balkonie.
Mam 6 niedużych skrzynek balkonowych i trochę okrągłych doniczek różnej wielkości.
Słyszałam, że na balkonie radzi sobie groszek, pomidory koktajlowe.
Chciałabym zapytać doświadczonych co warto posadzić. Mój balkon jest osłonięty od południowego zachodu. Czy dla warzyw muszę kupić wielkie drewniane donice, czy w takich barierkowych coś mogę hodować? Lepiej kupić nasiona i robić rozsadę czy warto zainwestować w sadzonki.?
Które zioła można siać/sadzić razem w jednej doniczce?
I czy macie może jakieś owoce, typu krzaczki jagód, porzeczki? Warto próbować na balkonie?

Pozdrawiam wszystkich ogrodników z zamiłowania smile
Obserwuj wątek
    • yoma Re: ogródek warzywno-ziołowy na balkonie 16.03.12, 10:13
      Ależ oczywiście!

Warzywa możesz spokojnie w "barierkowych", niektóre przynajmniej. Krzaczkom kup donice. Nie muszą być drewniane. Mogą być plastikowe jak najbardziej. A może wiśnię karłową?

Groszek możesz spokojnie posiać do skrzynek już. Jeśli nie dasz mu podpórek, będzie wdzięcznie zwisał.
      Rzodkiewkę możesz sobie posiać już. Koperek. Rukolę. Cebulę jedną czy dwie wetknąć na szczypior.

Zioła też do skrzynek. Bazylia, oregano, cząber kochają słońce, jeśli masz balkon od południa, to dawaj. Rozmaryn. Lawenda.
      Mięta, estragon i melisa nie muszą być w słońcu. Mięta i estragon się strasznie rozłażą i są w stanie szybko opanować całą skrzynkę.
      Radzę wytrzymać i kupić sadzonki, bo wtedy kupisz te kilka, których potrzebujesz. Jak kupisz nasiona, zrobi ci się mnóstwo rozsady, z którą potem nie będziesz wiedziała, co zrobić - ale oczywiście zakazu nie ma smile

Pomidor potrzebuje czegoś większego niż skrzynka, może być większa doniczka taka do kwiatków. Miałam kiedyś całkiem zwykłego, wcale nie koktajlowego, i urósł potwór do sufitu...

A jak masz miejsca na pnącze, to posiej w maju fasolkę szparagową fioletową, kapitalnie wygląda smile
    • kotka.szrotka Re: ogródek warzywno-ziołowy na balkonie 16.03.12, 10:37
      Jak już będziesz miała ten warzywnik na balkonie to może posiej słoneczniki, będą bardzo pasowały do takiego ogródka. Różne - duże i małe i średnie fajnie rosną na balkonie, ale te duże trzeba bardzo mocno nawozić i podlewać. Jest jeszcze fajne ziółko - ogórecznik. Ja go właściwie nie używam kulinarnie, ale ma piękne, w pięknym niebieskim odcieniu, gwiaździste kwiaty.
      Zioła kupuję w supermarketach w doniczkach i przesadzam na balkon do doniczek albo do skrzynki. Po tygodniu krzepną i normalnie pięknie rosną na zewnątrz do późnej jesieni. Nie rozdzielam bazylii, jedynie przerywam trochę, wywalam te najsłabsze łodyżki. Osobno powinny rosnąć zioła, które dość mocno i wysoko rosną jak mięta czy melisa. Bazylia też, bo lubi wodę. Inne jak tymianek, rozmaryn, oregano, szałwia mogą razem. Najbardziej wykorzystuję balkonowy szczypior i tymianek. Pięknie wyglądają różnokolorowe szałwie - szara, w plamki zielonkawe, fioletowa. Jest jeszcze hyzop, cząber, majeranek, estragon,
      Są takie donice z balkonikami ( takie otwory dookoła doniczki) do ziół albo poziomek czy truskawek.
    • kfffiatek Re: ogródek warzywno-ziołowy na balkonie 16.03.12, 16:06
      A jak chcesz siać groszek to siej już smile Będziesz miała co jeść w maju i czerwcu. Hodowałam też pomidorki koktajlowe i rosły bardzo dobrze, w tym roku mam do posiania same ziółka. Siałam wszystko do zwykłych plastikowych doniczek i rosły ładnie. Tylko pomidorki do takich większych.
    • alux Re: ogródek warzywno-ziołowy na balkonie 12.11.18, 22:25
      Polecam uprawę pomidorów na balkonie.
      Ogród na balkonie
      https://alejak.pl/images/uprawa_balkonowa.jpg
      • shambala Re: ogródek warzywno-ziołowy na balkonie 29.08.19, 11:06
        Ale piękne plony!! Ja też mam na balkonie pomidorki. Oprócz tego bazylia, mięta, melisa, szałwia, tymianek... ogólnie zioła. Trzeba o nie dbać, le wielka satysfakcja no i zdrowie napić się naparu z własnej roślinki lub dorzucić gałązkę do mięsiwa czy sałatki. Polecam używać do tego balkonowy zielnik wooder, który jest na allegro. Fajnie mieści się na balkonie i ma nóżki, więc nie trzeba się schylać. Pod nim trzymam skrzynki, więc dobrze organizuje przestrzeń... Ogólnie to opcji jest wiele, brak ogrodu nie oznacza, że nie masz opcji na własne plony, tylko trzeba pokombinować. Ja od lat uprawiam zioła, poziomki, pomidory, czasami inne smakołyki na balkonie i pieknie się przyjmują. Drewno pięknie na balkonie wygląda, z plastiku nie korzystam, chyba że sama zrobię sobie mini doniczkę np. z połowy butelki. Warto pamiętać o ekologii!!
        Pozdrawiam
        Marysia
    • jacek-ogr Re: ogródek warzywno-ziołowy na balkonie 15.01.20, 16:31
      Uprawa ziół i niektórych warzyw na balkonie jest naprawdę łatwe i daje dużo radochy. Trochę na temat takiej uprawy znajdziesz tu pod tym linkiem
    • jarekcda Re: ogródek warzywno-ziołowy na balkonie 01.04.20, 11:44
      Do uprawy warzyw i ziół na balkonie polecam ten zbiór poradników dzialka.bazafirmy.pl/warzywa/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka