Dodaj do ulubionych

a co do skrzynek na cmentarzu?

10.04.12, 10:19
Może polecicie coś, co przetrwa cmentarne warunki (słońce, wiatr, rzadkie podlewanie) w donicy?
Obserwuj wątek
    • bakali Re: a co do skrzynek na cmentarzu? 10.04.12, 11:47
      Z moich doświadczeń: tylko rozchodniki.
      • olo2108 Re: a co do skrzynek na cmentarzu? 11.04.12, 10:51
        Rozchodniki jakoś do mnie nie przemawiają, ale wygląda na to, że będę musiała się przekonać.
        A co myślicie np. o pelargonii angielskiej czy osteospermum + jakiś hydrożel do donicy?
        • bakali Re: a co do skrzynek na cmentarzu? 11.04.12, 11:13
          Jesli masz możliwość podlewać to towarzystwo co kilka dni, to tak.
          Ale moim zdaniem to nie zda egzaminu. Sama zauważyłaś, że rośliny na cmentarzu muszą przetrwać ciężkie warunki, więc to musi być coś wytrzymałego.
          • horpyna4 Re: a co do skrzynek na cmentarzu? 13.04.12, 12:06
            Rozchodnik kamczacki. Może rosnąć w misie bez żadnego odpływu, co na płycie jest bardzo wygodne. Nie załatwi go upał, ani mróz. Nie zrobią mu krzywdy nawet długotrwałe deszcze.

Sprawdziłam, polecam. Ja posadziłam w niezbyt dużej, dość płytkiej misie z czarnego plastiku. Rośnie tak już przynajmniej kilkanaście lat.

Oczywiście mogą być też inne gatunki rozchodnika, ale ten akurat wypróbowałam i niestraszne mu stanie w wodzie podczas wiosennych roztopów.
            • olo2108 Re: a co do skrzynek na cmentarzu? 21.04.12, 06:58
              Przekonałyście mniesmile Kupiłam kilka sadzonek. I pytanie- czy można je już teraz wstawić do pojemnika i zostawić na cmentarzu czy poczekać ze 2-3 tyg. aż będzie cieplej?
              • horpyna4 Re: a co do skrzynek na cmentarzu? 22.04.12, 19:17
                Ale czego sadzonki kupiłaś? Bo jeżeli rozchodników, to one przecież zimują na świeżym powietrzu w pojemnikach bez żadnego zabezpieczenia przed mrozem i nie ma się co z nimi pieścić.
    • kass_1 Re: a co do skrzynek na cmentarzu? 07.05.12, 12:07
      Polecam aksamitki (potocznie zwane śmierdziuszkami) lub taką begonię www.magazyndomowy.pl/begonia-stale-kwitnaca-begonia-semperflorens/zdjecie/14895/
      • gazeciarz Re: a co do skrzynek na cmentarzu? 29.08.12, 13:52
        kolorową portulakę z nasion polecam, która potrafi sama się wysiać na drugi rok, kocha słońce a wodę gromadzi w liściach
    • domikka Re: a co do skrzynek na cmentarzu? 08.10.21, 12:21
      Sztuczne kwiaty przetrwają. Jest to dobre rozwiązanie jeśli chce się mieć pięknie udekorowany grób rodzinny, a do tego nie musieć się martwić, że trzeba wymienić kwiaty. Jak zamówi się przez internet można wybrać naprawdę piękną wiązanke czy bukiet po niskiej cenie: www.bomm.pl/pl/kategorie/bukiety-wiazanki-na-cmentarz/?page=1 Ja zamawiam tutaj jak czegoś potrzebuje do dekoracji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka