Dodaj do ulubionych

Tradycyjnie- siejecie już coś? :)

14.02.13, 08:27
Jak w temacie smile Ja w tym roku z powodu nadmiaru dzieciowych obowiązków prawie nic sad Zostawiłam jedną donicę białych i różowych pelargonii, widzę że z 15 sadzonek da się zrobić smile

I kupiłam jedne tylko jedne nasionka, nasturcji kanaryjskiej bo nie mogłam się powstrzymać big_grin
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 14.02.13, 11:59
      No ba smile Na razie egzotyki, licząc na to, że jak wylezą, to będzie już ciepło i jasno.
      • kfffiatek Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 16.02.13, 23:10
        No i za przeproszeniem goooowno z moich postanowień uncertain Pojechałam do centrum ogrodniczego na krakowską po ukorzeniacz i wróciłam z dwiema torebkami nasion pelargonii, browalii amerykańskiej, werbeny i kocimiętki sad I kiedy ja to wszystko posieję i powysadzam, no kiedy?

Yoma a jakie egzotyki siejesz? Mi się marzy ta plumeria ale to w innym życiu a na pewno w innym mieszkaniu...
        • yoma Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 18.02.13, 11:58
          > goooowno z moich postanowień

No przecież to było do przewidzenia smile Ja już nawet nie udaję, że jadę tylko po, dajmy na to, środek przeciw chorobom grzybowym albo ziemię do kaktusów. Wiadomo, że oprócz głównego celu zawsze coś wpadnie w ręce.

Przywiozłam sobie z wakacji różne takie i posiałam na razie Ensete ventricosum i Antigonon leptopus. Jak wyrośnie, to dżungla. Jeszcze Asteriscus sericeus, ale to tymi ręcami zbierałam, czort wie, czy dojrzałe.

Hej, czy ja na tym forum pisałam o plumerii? smile
          • kfffiatek Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 20.02.13, 21:09
            O kurka toż to prawdziwa dżungla będzie big_grin A to drugie różowe nie ma nazwy po polsku? Nie mogę znaleźć uncertain Co do plumerii- nie wiem czy na tym forum kochana pisałaś, ale dałabym sobie cokolwiek uciąć że jednak chciałabyś plumerię tongue_out

U mnie postępy już są, wylazły pelargonie- jak zawsze niezawodne nasionka z ożarowa smile Oby tylko kota znów czegoś nie zeżarła bo przysięgam, wyprowadzę ją na balkon tongue_out

Aaaa werbenę posiałam jeszcze. Zwisającą.
            • yoma Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 21.02.13, 09:06
              Drugie różowe chyba nie ma nazwy po polsku, ale możesz guglnąć po angielsku coral vine. Plumerię to nawet mam i właśnie niedawno przeprowadziłam ją z klatki schodowej do mieszkania, bo się obudziła. A pytałam, bo chyba pisałam o niej na innym forum i jak podczytujesz, to może byś wpadła, z tym, że tam bardziej ogrodowo niż balkonowo się działa.
              • kfffiatek Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 21.02.13, 10:58
                Na rok ogrodnika zaglądam i owszem wink Cierpię jednakowoż na brak ogrodu więc się nie udzielam na razie.
                • yoma Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 21.02.13, 12:12
                  A masz tam wjazd? Nie masz. Temu i pytam, bo jakbyś chciała, to pewnie da się zrobić.
                  • kfffiatek Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 23.02.13, 05:51
                    Kurcze Yoma aż sprawdziłam smile Ale mam, mogę czytać i mogę nawet pisać.
                    • yoma Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 23.02.13, 09:53
                      Nie może być smile CZytać owszem, ale pisać? Chyba że pod innym nickiem smile
    • julinka601 Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 18.02.13, 17:21
      Posiałam smagliczkę /wzeszła po 3 dniach/ i macierzankę. Niech sobie rosną a jak przyjdzie czas to je wyprowadzę do skrzynek albo do ogrodu.
      • 5th_element Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 02.03.13, 14:26
        ja posiałam wilec - rośnie jak ocipiały, procz tego werbenę, pelargonię, petunie, kosmos i cos tam jeszcze, ale bylam durna i nie chcialo mi sie pojsc po dobra ziemie. Mialam jakies cholerstwo w szafie i posialam w toto. A to nie ziemia tylko jakies trociny parchlate. Nie wroze siewkom szczescia..
        Procz tego wlasnie rzesadzilam wybujale juz krokusy, w domu posialam miete i powsadzalam dymke i juz mam 30 cm szczypior big_grin
    • squirk Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 28.02.13, 15:17
      Tak, właśnie namoczyłam kapsle torfowe, wysiewam kilka odmian pomidorków koktajlowych, karłowaty bób i groch, także na pędy, minicukinie, minibakłażany, rukiew wodną, rukolę, po 2-3 gatunki dymki i rzodkiewki, w tym strączkową, mizunę i kilka odmian chili. Poza tym zioła, tyle, ile zmieszczę.
      smile
      • kfffiatek Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 03.03.13, 08:07
        Squirk a duży masz ten balkon? Brzmi imponująco smile
        • squirk Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 03.03.13, 13:43
          kfffiatek napisała:

> Squirk a duży masz ten balkon? Brzmi imponująco smile

W zeszłym roku miałam na nim dynie, jestem z tych szaleńców, których przestrzeń nie ogranicza, choć próbuje wink Balkon ma 4x1 m, właśnie kiełkuje mi ogórek Miniature White, rzodkiewka Rat-tailed i cukinia Early Gem a koleżanka zamówiła dla nas wczoraj nasiona bakłażanów i jednej cukiniowej miniaturki więc mam nadzieję, że bogowie powtorzą zeszłoroczny cud i jakoś wszystko upchnę wink
          PS. Jamie Oliver poleca hodowanie ziemniaków w worku - przyznam, że mam już worek i pilnie obserwuję, czy któryś z zakupionych ostatnio ziemniaków nie planuje przekazac genów wink
          • yoma Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 04.03.13, 09:51
            IMHO szkoda worka na ziemniak, wystarczy głęboka donica - ale worek dobrej ziemi dla dyń to jest faktycznie to.
            • squirk Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 04.03.13, 17:37
              yoma napisała:

> IMHO szkoda worka na ziemniak, wystarczy głęboka donica - ale worek dobrej ziem
              > i dla dyń to jest faktycznie to.

Szkoda mi donicy na ziemniaki, bo nie są priorytetem, mam wobec niej inne plany, balkon nie jest elastyczny ale worek w kącie zawsze jakoś upchnę smile
          • enaka Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 04.03.13, 09:58
            Możesz napisać coś więcej na temat miniaturowych warzyw? Mój balkon to 2x1m, więc do tej pory sadziłam tylko pomidorki koktajlowe, ale cukinia i bakłażan brzmią bardzo zachęcającosmile
            • squirk Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 04.03.13, 17:36
              enaka napisała:

> Możesz napisać coś więcej na temat miniaturowych warzyw? Mój balkon to 2x1m, wi
              > ęc do tej pory sadziłam tylko pomidorki koktajlowe, ale cukinia i bakłażan brzm
              > ią bardzo zachęcającosmile

Zamówiłyśmy z koleżanką po raz pierwszy, generalnie zamawiamy nasiona w sklepach online w UK (u nas wybór jest bardzo mizerny), małe warzywa tym razem kupiłyśmy tu - www.nickys-nursery.co.uk/garden-shop/seeds/patio-vegetable-seed/ - bakłażany Ophelia i Pinstripe, cukinię Patio Star, z zeszłego roku mam nasiona ogórka Miniature White i cukinii Early Gem (już kiełkują), pomidorków koktajlowych też kilka odmian już wysiałam. W zeszłym roku miałam nawet 3 krzaki malinowych i nie wiem, czy i w tym roku się nie skuszę jeśli lokalny Pan Truskawka będzie miał dorodne sadzonki smile
              • enaka Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 05.03.13, 09:12
                Pięknie dziękujęsmile
                Czy te miniaturki rzeczywiście są małe? Ja co roku sieję cukinię na działce rodziców, gdybym zostawiła ją na balkonie, to już bym na niego nie weszłasmile
                A jak ze smakiem?
                • squirk Re: Tradycyjnie- siejecie już coś? :) 06.03.13, 11:32
                  Miniaturki kupiłyśmy po raz pierwszy (od wczoraj wiem, że dostanę także nasiona białego minibakłażana, kończy mi się miejsce nawet w wyobraźni! smile) ale kupujemy w solidnych firmach, dotąd wszystkie opisy kupionych roślin dokładnie odpowiadały rzeczywistości więc jestem spokojna o to, że miniaturki będa naprawdę miniaturowe. Co do smaku - kupuję czasem małe bakłażany czy mini-cukinie do jedzenia na surowo, smak jest bez zarzutu więc zakładam, że moje rośliny będą smakowały tak dobrze, jak duże, tyle, że będą małe.
                  Bardzo polecam wysiew w kapslach torfowych, jak dotąd, odpukać, wszystko mi kiełkuje jak szalone, nawet nasiona kupione 2 lata temu.
                  smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka