Dodaj do ulubionych

Lobelia - bardzo słoneczny balkon

26.04.07, 19:46
Witam,
mam bardzo sloneczny balkon, ostatnie lata kupowałam tylko i wyłacznie
pelargonie, w tym roku skusiłam sie równiez na lobelię (nie sprawdzają
wcześniej jakich warunków potrzebuje) po kilku słonecznych dniach mam
wrażenie, że słońce spaliło mi cześc liści.
Moje pytanie:
jakie optymalne warunki zapewnić lobelii?
i czy uda mi sie uratować te spalone sadzonki
co polecacie innego na balkon, w którym słońce jest non stop - ostatnie
pietro, nie osłoniety balkon?
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Lobelia - bardzo słoneczny balkon 26.04.07, 20:38
      Lobelia woli półcień,jak zresztą wszystkie rośliny o drobnych kwiatach.Wiele z
      nich nie lubi zbyt wysokiej temperatury powietrza,które jest wtedy bardzo suche
      i wysusza delikatne płatki.Obfite podlewanie wtedy też nie jest zbyt
      korzystne,bo wiele takich delikatnych roślinek nie znosi z kolei zalania
      podłoża.Nie ma jednak innego wyjścia,trzeba podlewać,ale lepiej mniejszymi
      dawkami i dwa razy dziennie.Ja nigdy świeżo zakupionych roślin nie wystawiam od
      razu na słońce,bo choćby roślina kochała słońce, to nie służy jej nagła zmiana
      warunków.Trzeba najpierw przyzwyczaić ją do innych warunków niż miała w
      szklarni.Spalone sadzonki myślę,że w cieniu dojdą do siebie,a o roślinach na
      bardzo słoneczny balkon było coś wcześniej,więc napewno znajdziesz.
    • freebutterfly Re: Lobelia - bardzo słoneczny balkon 26.04.07, 21:11
      A ja mam pytanie odnośnie właśnie Lobelii.. Posiałam ją w marcu i rośnie sobie
      i rośnie i ma tylko ok 1-1,5cm.. Czy to normalne u niej i czy mam jakieś szanse
      na kwiaty w tym roku bo to chyba jednoroczna roślina prawda.. Podobają mi się
      jej malutkie kwiatki i nie wiem co robie źle że tak wolno rosną.. proszę o
      jsakąś porade i ewentualnie pocieszenie że to naturalne u tej roślinki..
      Pozdrawiam..
      • gabula777 Re: Lobelia - bardzo słoneczny balkon 26.04.07, 21:27
        Nic nie robisz źle,siewki są bardzo drobne,a w warunkach domowych roślinki nie
        rosną tak szybko jak w szklarniach.Zakwitnie Ci po prostu później.Trzeba pikować
        ją kępkami do małych doniczek z lekką ziemią,a potem dopiero przesadzić do
        skrzynki lub doniczki.
        • freebutterfly Re: Lobelia - bardzo słoneczny balkon 26.04.07, 21:30
          Dzięki.. Pocieszyłaś mnie bo się już zaczęłam dołować że nic mi z nich nie
          będzie.. Pozdrawiam..
    • jadwiha Re: Lobelia - bardzo słoneczny balkon 01.05.07, 23:13
      No niestety, ostre słońce nie służy lobelii. Kilka razy podchodziłam do nich na
      moim południowym balkonie i nici. Więcej ich męczyć nie będę. Stwierdziłam, że w
      takich warunkach najlepiej trzymają się pelargonie i z bólem ograniczam się do nich.
      • usianka Re: Lobelia - bardzo słoneczny balkon 02.05.07, 13:32
        a surfinie, petunie, aksamitki?? a zioła? na pelargoniach zycie na poludniowym
        balkonie sie nie konczy wink
        • gabula777 Re: Lobelia - bardzo słoneczny balkon 02.05.07, 20:35
          Na południowym balkonie można jeszcze werbeny zwisające,scewolę(ostatnio trudno
          ją kupić bynajmniej w mojej okolicy) heliotrop,osteospermum i gazanie.
        • jadwiha Re: Lobelia - bardzo słoneczny balkon 08.05.07, 22:25
          smile
          Surfinie piją strasznie dużo wody, a ja czasem musze pozostawić moje kwiatki na
          dzień - dwa samopas.
          Aksamitki uwielbiam ale co rok pod koniec lata zżerają mi je przędziorki -
          niestety regularne opryski niewiele dają, zraszanie też.
          A lawenda w zeszłym roku nie wytrzymała - nie mam pojęcia czemu. Uwielbiam
          mieszanie różnych gatunków ale zauważyłam, że najlepiej udają mi się pelargonie
          i gazaniesmile
      • savanna Re: Lobelia - bardzo słoneczny balkon 30.05.07, 19:42
        Na poludniowy balkon, oprocz wymienionych pelargonii i gazanii, polecam z
        autopsji:
        werbene, szalwie, nasturcje, osteospermum, smagliczke, kocanki, aksamitki,
        bidens, fasole ozdobna, wilec, mine, niektore powojniki, winobluszcz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka