avea123 Re: ogród na tarasie?co robić? 24.05.07, 07:20 Witam Mam taras w bloku o wielkości ok. 36m2. Na tarasie jest warstwa zimi ok. 20-30 cm. Ma być posiana trawka. A jak narazie jest albo wysuszona ziemia z chwastami albo błoto ) w zależności od pogody. Od strony balkonu jest wylewka, pas ok. 1m, na którym położona jest terakota. W maju spółdzielnia dołożyła mi do tego paska ok. 0,5 m kostki brukowej, aby zniwelować kałuże tworzące sie po deszczu w tym miejscu. Wszystko wygląda beznadziejnie. Odprowadzenie wody do d... i ogólny misz - masz. Co byście mi polecali? Obsiać taras trawą? Tylko jak o nią dbać w bloku? ) koszenie..podlewanie.. Czy może lepiej dołożyc tej kostki, wyłożyć nią prawie cały taras a zostawić tylko po bokach tarasu pas ziemi na kwiatki i małe krzewinki? Proszę o radę Pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link
usianka Re: ogród na tarasie?co robić? 24.05.07, 10:25 Warstwa 20-30 cm ziemi to chyba ciutke za mało na krzewy, nawet niezbyt duze - tak mi sie wydaje. Mysle, ze powinnas sie raczej nastawic na rosliny w donicach, ewentualnie niewielkie kwiaty bezposrednio w ziemi. Obok mnie ludzie mają takie tarasy z trawą. Niektóre są zadbane, inne troche mniej Nigdy nie zwróciłam uwagi, czy kazdy kosi we wlasnym zakresie, jak czesto i co robią ze skoszoną trawą. Są trawy wolnorosnące i chyba wlasnie te odmiany nadawalyby sie na taki taras - zeby nie trzeba bylo co 2-3 tygodnie latać z kosiarą. Tylko ze troche poczekasz na piekny trawniczek.... Na jednym z sąsiednich tarasów widzialam, ze posadzono bezposrednio do ziemi winobluszcz - ale jestem na 100% pewna, ze warstwa ziemi jest tam grubsza niz napisalas (sprawdzone przez dzieciaki na sąsiadującym z tarasami miniplacu zabaw ) Pozostale rosliny ludzie mają w donicach. Odpowiedz Link
avea123 Re: zagospodarowanie tarasu 24.05.07, 13:35 Hm...to może lepiej jednak położyć kostkę? nie wiem jak ona sie dokładnie nazywa ale taką okragławą, zółtą lub czerwoną? nie wymaga koszenia i podlewania ) Potem tylko zakupić stolik z krzesełkami, roślinki w donicach postawić i zaprosić forumowiczów na kawkę ) Na początku myślałam zeby posiać trawę. Mam 2 letniego brzdąca, wiec miałam wizję domowej piaskownicy, baseniku i trawki z kocykiem).....Tak sielsko........ Odpowiedz Link
usianka Re: zagospodarowanie tarasu 24.05.07, 13:55 Taaaaaak, tam tez takie szkraby buszują No, buszowaly, teraz latają po placach zabaw. Moja wyzywa/wyzywala sie na działce Koszenie tych 30m2 trawnika to drobiazg, naprawde. Trzeba tylko gdzies trzymac kosiareczke - znajdziesz miejsce w piwnicy? W gorący letni dzien taki kamienny tarasik chyba sie chowa przy tawie. Qrcze, sama nie wiem co Ci poradzić Odpowiedz Link
awok Re: ogród na tarasie?co robić? 24.05.07, 13:28 mam w bloku 2 tarasy, każdy po 20m2. Wyłożone są płytkami i wydaje mi się, że to rozsądne rozwiązanie. Od 5 lat eksperymentuję z roslinami w donicach. Mam fajne tuje, cyprysy, mam też sporo bylin, które potrafia przezimować. Ogólnie frajda... Jesli masz jakieś konkretne pytania - pisz... Odpowiedz Link
avea123 Re: ogród na tarasie?co robić? 24.05.07, 14:04 Mąż wymyślił sobie tą nieszczęsną kostke. Osobiście wolałabym płytki bo już jest metrowy pas. Ale może i ładna kostka nieco niżej albo nawet na równi z gresem położona nie bedzie taka najgorsza ) Pewnie upiera się dlatego ze na ziemi kostkę łatwiej będzie położyć. Terakota wiąże sie z uprzednim zrobieniem wylewki betonowej...i tu moze być problem ( A gdyby tak zostawić chociaż pas ok. 0,5 metra ziemi- takie jakby misy z trzech stron-i tam posadzić jakieś ładne kwiaty i małe karłowate iglaki????Moze chociaż roślinki takie jak na skalniaki? one raczej nie korzenia sie głeboko? A przy okazji bedzie gdzie odprowadzić deszczówkę )) Bo system odprowadzania wody nie został niestety przez dewelopera przemyślany.A jak to działa u Ciebie Awok? gdzie płynie woda z tarasu? Odpowiedz Link
awok Re: ogród na tarasie?co robić? 24.05.07, 18:43 na każdym tarasie mam spadki i odpływ rynną nie wyobrażam sobie zbytnio tego inaczej zimą potrafię mieć tam po pas sniegu... Odpowiedz Link
avea123 Re: do Uli 24.05.07, 14:15 no właśnie... nie wiadomo co robić... i trawa kusi dla maluszka.. (nawet z wizją blokowiczów gapiących sie z góry...) i kosteczka i gresik........ powinny być 2 tarasy tak jak u Awok )) byłby wilk syty i owca cała. Odpowiedz Link
0yotte Re: do Uli 24.05.07, 14:40 no ale pod kostkę też trzeba dać jakąś podbudowę, nie da się jej położyć bezpośrednio na ziemi, bo nie bedzie trwała... a gdyby tak zaaranżować ten taras w inny sposób? Położyć parę płyt kamiennych, albo nieregularne płyty, tzw kamienia łamanego? a pomiedzy nimi dać maleńkie byliny, niech zarosną przestrzenie miedzy kamieniami, a po bokach zostawić nieregularny pas ziemi szer powiedzmy od 0,5 do 1,5m i posadzić tam byliny. Oczywiście odpowiednie do wystawy i niezbyt wymagające? Moze jakieś kompozycje z trawami ozdobnymi, niskie okrywowe rośliny skalne itp. Im wystarczy taka warstwa zimi. A do tego coś jeszcze w donicach, moze nawet jakieś małe drzewko? Odpowiedz Link
avea123 Re: płyty kamienne 24.05.07, 14:50 oooooooo .......wizja ładna......pomysł mi sie bardzo podoba jakbyś z nudów znalazł/a jakieś zdjecie byłabym wdzięczna... please ) Odpowiedz Link
usianka Re: płyty kamienne 24.05.07, 15:26 Żeby Ci namotac w głowie - moze zamiast plyt kamiennych podesty drewniane albo belki drewniane (podklady kolejowe) ? Nie takie twarde jak plyty kamienne, co przy takim dwulatku jest jednak ważne. A juz na pewno bezpieczniejszy gdy popada deszcz. Nie wiem tylko jak z wykonczeniem tych podestów - chodzi mi glownie o drzazgi. Pomysł z płytami kamiennymi tez jest fajny - mam nawet jakis taki duzy album o ogrodach i tam są tez pomysly na tarasy.... zobacze co tam pokazują - jesli bedzie cos ciekawego to po prostu cykne fotke i Ci wysle na maila gazetowego Tak naprawde najbardziej by mi chyba jednak pasowal trawniczek z fajnie obsadzonymi obrzeżami i donicami gdzieniegdzie Przyszlo mi do głowy, ze mogłabyś w pasie ziemi (byle nie w trawniku!!!) posadzic rozne cebule - na wiosne mialabys piekny widok Odpowiedz Link
0yotte Re: płyty kamienne 24.05.07, 15:55 dużo tego jest, raczej znalazłam różne ściezki ogrodowe, ale pokazują ideę potraaktuj to jako inspirację przy dzieku drewno byłoby lepsze, bo amortyzuje upadki, ale kamien tez nie jest zły, byle nie polerowany!!! Taki surowy kamień śliski nie jest www.tucsongardener.com/Year04/Quickanswerphotos/sweetfflag.JPG www.arboretum.ie/images/garden_paving_gravel_oldtown.jpg www.rd.com/images/tfhimport/2001/Mar01_Stone_Path/20010301_Stone_Path_page006img001_size2.jpg www.turnerphotographics.com/gardens/images/9707985.jpg www.sundancelandscaping.com/images/projects/51SeasideHomeandStonePath.jpg www.islandrockandwater.com/images/landscape-path.JPG i.timeinc.net/aolhome/i/gardening_main/0306_sunset_makeover_6.jpg www.bedfordstone.com/images/landscape/land8.jpg independenceantiquebrick.com/images/gardenpath.jpg www.bellewood-gardens.com/GWA_PA_Fox%20Hollow_Path.jpg bearfortlodge.typepad.com/bearfort_lodge/images/stone2.jpg i15.photobucket.com/albums/a359/CoDIY/Backyard/DSCN0018.jpg www.wave.co.nz/~mbarkman/garden/latest/2002-11/stone-path.jpg www.gardencreationsnc.com/ www.evabel.co.uk/images/bk_path.jpg www.innogize.com/path/index.html Odpowiedz Link
0yotte Re: płyty kamienne 24.05.07, 16:03 coś jeszcze www.gardener.republika.pl/porady/podkladykolejowe2.jpg dom.gazeta.pl/ogrody/51,72079,3256772.html?i=0 Odpowiedz Link
awok Re: do Uli 24.05.07, 18:44 ja mam ten taras na ostatnim piętrze (dodam w zwykłym 3 piętrowym bloku), nade mną nikogo, obok też, reszty się domyslcie Odpowiedz Link
avea123 Re: domyślam sie :))) 25.05.07, 07:49 Bardzo dziekuję za zdjęcia i cenne uwagi) Namieszane w głowie troszkę mam ale mam i zarys tego co chcę ) Kładąc "jeszcze do końca nie wiem co" zrobię delikatny spadek w kierunku zostawionych pasów ziemi,żeby woda tam ściekała. Nie wiem dlaczego taki projekt został dopuszczony do budowy...jest tylko 1 kratka sciekowa i to nad poziomem gleby. Rynny żadnej. Kompletna porażka. Jeszcze zostało mi przeanalizowanie jaki materiał łatwiej i taniej zdobyć ) Raczej zrezygnuję z trawki(( Więcej możliwości korzystania z tarasu daje jednak utwardzona powierzchnia. Poza tym nie ma rosy, można posiedzieć też po deszczu no i mniej sie nanosi do domu.A przez balkon prosto wejście do "mini salonu". Kłaniam sie wszystkim nisko i pozdrawiam. Fajne to forum )) Tylko mój 2 latek zamiast piaskownicy bedzie miał parking dla samochodzików ) Odpowiedz Link
usianka Re: domyślam sie :))) 25.05.07, 09:32 Piaskownice tez moze miec - kupujesz taki plastikowy minibasenik w hiepramarkecie albo na allegro (są z przykrywkami albo bez). Odpowiedz Link
kleopatryx Re: ogród na balkonie? 30.06.07, 08:23 Słuchaj, a może po prostu posiej tam trawy, których sie nie ścina? Na allegro jest wielu sprzedawców, którzy mają w swojej ofercie jakieś trawy pampasowe (czy tak się to pisze?) i niebieskie i inne, same cuda! Piękna kompozycja z takich traw będzie cieszyła oko nawet w sezonie zimowym. Pomiędzy trawami zróbcie ścieżki z owej kostki męża Odpowiedz Link
avea123 Re: ogród na balkonie? 03.07.07, 09:01 A wiesz Kleo że posiałam wkońcu tą trawkę ))Wizji było mnóstwo. Miała byc kostka albo kamień. Naszczęście sąsiad mnie uprzedził. Położył kamień.Wygląda całkiem nieźle ale z tarasu zrobił się deptak. Poza tym kamienie są dość nierówne i dziecko sąsaidów skacze po kamyczkach jak kózka )Oby sie tylko nie wywróciło bo siniaków będzie sporo. Trawkę jakąś sportową zasiałam.Ciągle "słucham" jak rośnie )A w rogu tarasu umieściłam rollborder, nasypałam ziemi i posadziłam różne skalniaczki.Teraz mam wizje poodwyższenia tego kącika. Dokupiłam juz kolejny rolborderek i zrobie schodek na jakieś mini iglaczki. Mąż dał sie udobruchać przedłużeniem wylewki betonowej i ułożeniem terakoty. Podzieliliśmy taras na pół )) Odpowiedz Link