amelie_pi 31.03.09, 22:09 Jak w pytaniu. Mam duza donice i czy moge w niej zasadzic te 2 rosliny? Z gory dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robbi2 Re: Czy clematis i rdest Auberta w 1 doniczce? 01.04.09, 10:27 Niewiem jak wielkie masz te donice ale i tak wydaje mi sie że wymagaja osobnych donic. Mój rdest rośnie w 40l donicy. Rok temu go przesadzałam z 20 l donicy i bryła korzenioa była bardzo mocno przerośnieta korzeniami. Rósł przez to gorzej, widzialam że dusił się. Szybko ziemia wysychała. On potrzebuje miejsca. Clematis w życiu by tam sie nie zmieścił. Zreszta rdest rośnie ogromny, chyba by przytłoczył biednego klematisa. Moje wszystkie klematisy rosną w osobnych donicach 20l. I myślę że nie są to za duże donice. Osobiście doradzam sadzenie osobno. Odpowiedz Link
sylwia.ax Re: Czy clematis i rdest Auberta w 1 doniczce? 01.04.09, 13:17 Co do rdestu to się nie wypowiem, ale odnośnie powojników tyle mogę powiedzieć że donice muszą mieć spore; moze sadzonki sa niepozorne, ale rozrastają się intenswnie. U mnie 2 powojniki rosną sobie w jednej skrzyni z jodłą koreańską, ale skrzynia ma pojemność 150l; i nie sądzę abym mogła coś tam jeszcze wsadzić. Pozdr. Odpowiedz Link
ixeska Re: Czy clematis i rdest Auberta w 1 doniczce? 05.04.09, 13:16 Rdest to potwornie ekspansywna roślina. Nie wsadzałabym ich razem. Rdest 'pożre' wszystko. Raz posadziłam go na tarasie to przez 1 rok cały taras chciał sobie 'podporządkować'. Wywaliłam go w końcu, a ile się namęczyłąm z usuwaniem korzeni i starszych gałęzi.... Brrr.... Ale kusi mnie by znowu nabyć jegomościa i prowadzić go na drzewko. Trzebaby było go tylko mocno i często ciąć. Odpowiedz Link
amelie_pi Re: Czy clematis i rdest Auberta w 1 doniczce? 05.04.09, 23:45 Dziekuje Wam dziewczymy za porady. rdest juz posadzony samodzielnie w donicy chyba 25 l. Teraz zastanawiam sie, czy moge do tej donicy wsadzic jakas rosline okrywowa? Odpowiedz Link