Dodaj do ulubionych

Przedszkola w Ożarowie-=[99ol=

09.02.10, 08:16
Od września chcę zapisać córkę do przedszkola i zbieram opinie,
które przedszkole podoba sie rodzicom (i dzieciom oczywiscie
tez7yu6hgh}mk9ol;
Obserwuj wątek
    • marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.02.10, 20:32
      poczytaj poprzednie wpisy.Do przedszkola dostac sie graniczy z cudem w naszym
      mieście.
    • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.02.10, 17:27
      Od razu Ci napisze, ze "wybierzesz" to, do ktorego przyjma Ci
      dziecko...W Ożarowie nie ma wyboru... Do Urszulanek juz nie ma
      miejsc dla trzylaktow w 2012 r. W zeszlym roku w przedszkolu na
      Floriana nie przyjeto ponad 60 dzieci... Na Kablu nie przyjeto 40
      maluchow. Pozostaje niepubliczna Bajlandia, nam sie tam podoba, choc
      to nowe przedszkole, wiec jeszcze nie wszystko funkcjonuje super
      sprawnie...
    • 1.gonzo Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 00:15
      przepraszam za dziwne dopiski na koncu posta i tytulu. Syn chcial
      tez cos dopisac od siebie :) i w dodatku wyslal zanim wykasowalam.
      Wiem, ze z przedszkolami kiepsko, ale w końcu jakieś dzieci do
      publicznych sie dostaja. Mam nadzieje ze moze Bajlandia sie
      rozkreci, zawsze to jakis plan B.
      • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 10:00
        Ja wlasnie sie zastanawiam jakie dzieci dostaja sie do publicznych
        przedszkoli. Jak pani dyrektor z Floriana przedstawila mi co jest
        brane pod uwage, to bardzo mnie zastanowila, ze w karcie zgloszenia
        dziecka nie ma w ogole takic pytan. Nie wiem skad zatem komisja wie
        wszystko na temat dzieci. Rozumiem, ze mozna zalaczyc zalecenia z
        poradni, ale czy tez list z opisem sytuacji dziecka??? Samotni
        rodzice, oboje pracuja, starsze dziecko juz chodzi do tego
        przedszkola, informacja z poradni, ze dziecko powinno przebywac z
        rowiesnikami, wtedy moze sa jakies szanse... Powiem szczerze, ze
        mimo wszystko kryteria naboru sa dla mnie bardzo nie jasne. Podobnie
        jak ustalanie miejsc na liscie rezerwowej...
        • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 11:53
          A gdzie jest przedszkole na ul. Floriana?? Moze chodzi Ci o te na Obrońców? Ja w
          zeszłym roku zapisywałam tam syna. Jakimś cudem się dostał. A kryteria sa
          wszędzie takie same z tego co wiem, tyle, że raczej nieweryfikowalne. To tak jak
          z samotnym macierzyństwem - wg. prawa samotna matka to tez taka, która zyje z
          ojcem dziecka, razem mieszkaja, razem dziecko wychowuja - ale nie maja slubu. A
          samotne matki maja pierszeństwo.
          Kryteria sa mniej więcej takie:
          ─ dzieci matek lub ojców samotnie je wychowujących,
          ─ dzieci matek lub ojców, wobec których orzeczono znaczny lub umiarkowany
          stopień niepełnosprawności bądź całkowitą niezdolność do pracy oraz niezdolność
          do samodzielnej egzystencji, na podstawie odrębnych przepisów,
          ─ dzieci umieszczone w rodzinach zastępczych.

─ dziecko, którego oboje rodzice/prawni opiekunowie pracują (w wymiarze pełnego
          etatu)/studiują w systemie dziennym,
          ─ dziecko, którego rodzeństwo uczęszcza do danego przedszkola,
          ─ dziecko posiadające orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego,
          ─ dziecko, które posiada rodzeństwo z orzeczonym średnim lub znacznym stopniem
          niepełnosprawności,
          ─ dziecko posiadające dwoje i więcej rodzeństwa poniżej 14 roku życia,
          ─ dziecko, którego rodzeństwo zgłoszone jest jednocześnie po raz pierwszy
          do tego samego przedszkola,
          ─ dziecko uczęszczające wcześniej do żłobka.
        • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 11:57
          A i jeszcze - ja w zeszłym roku łapałam się tylko na ten punkt o pracujacych
          rodzicach. W tym roku (zapisuję drugiego syna) juz mam 2 punkty - i praca i
          rodzeństwo w przedszkolu, a do grupy mojego syna chodzi przynajmniej 3 dzieci,
          które mają starsze rodzeństwo w tym przedszkolu. A pewnie jest ich więcej.
          I to nie jest wina kryteriów tylko niejasnego prawa i braku miejsc. W zeszłym
          roku podobno rodzice doprowadzili nawet do sesjii i sprawdzali te zasady
          rekrutacji. Poniewaz jakos nie ciagnęła się ta sprawa więcej, podejrzewam, ze
          wszystko musiało byc OK.
          A tak prywatnie to myslę, że jak juz zbiora tych uprzywilejowanych wg.
          kryteriów, to resztę losują:)
          • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 14:37
            Miałam na myśli to przedszkole o ktorym piszesz, nie znam dokladnego
            adresu. Mi sie kojarzylo z ul. Floriana bo jest blisko. To jest
            wrecz niesamowite, ze Twoje dziecko zostalo przyjete (2008 czy
            2009?) do przedszkola, jesli jedyne kryterium, ktore spelnialo, to
            oboje rodzice pracujacy. My tez oboje pracujemy, a dziecko bylo
            chyba 50-te na liscie rezerwowej... To musi byc chyba rzeczywiscie
            losowanie... To mala miejscowosc, duzo osob sie zna, wiec mam
            nadzieje, ze trudno przepchnac dziecko np. radnego, jesli wiadomo,
            ze odrzucono inne dzieci spelniajace wiecej kryteriow. Choc kto wie.
            • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 14:41
              Nie mam radnego w rodzinie, ani burmistrza, ani starosty:))
              Moje dziecko jest z 2006 r:) Przyjmuja tylko trzylatki. Teraz w tym roku ma
              startowac drugi- 2007 rocznik.
              No to tez mówię - cuda się zdarzaja:)Teraz juz jestem spokojniejsza, bo mam juz
              2 punkty. Ale nawet nie wiem, który był na liście, bo liste sprawdzała znajoma:)
              • rozalski.maciej Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 16:53
                Ty przy Obrońców Warszawy właśnie się rozbudowuje. Planowana jest budowa dwóch
                kolejnych.
                • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 21:42
                  Akurat.. jak moje dzieci będa miały dzieci to beda chodziły do tych nowych
                  przedszkoli:))))))
                  • rozalski.maciej Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 12.02.10, 09:30
                    Raczej bym obstawiał,, że to kwestia przyszłej kadencji samorządowej :).
                    • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 12.02.10, 15:24
                      Buduja nowe, ale nie wiem, czy przybedzie duzo miejsc, bo dzieciaki
                      ze starego budynku przeniosa do nowego...
              • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 12.02.10, 15:29
                Chodzilo mi rok, w ktorym dziecko poszlo do przedszkola. Moj tez
                jest z 2006 r. W momencie zapisywania byl jedynakiem, wiec to pewnie
                byl minus...
                • przedszkolegwiazdeczka Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 28.02.10, 15:54
                  Szanowni,
                  od lipca 2010 powstanie nowe wyjątkowe przedszkole w samym centrum Ożarowa
                  po więcej informacji zapraszam 509 766 613

Pozdrawiam
                  Szczęśliwa Gwiazdeczka
                • marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 19.03.10, 13:20
                  na dzien dzisiejszy w przedszkolu numer 1 wydano ponad 80 kart dla 3 latków,a
                  jeszcze nie ma końca marca.Miejsc 25.
                  • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 07.04.10, 08:55
                    Dzisiaj powinny byc wyniki rekrutacji w przedszkolu przy Obroncow.
                    Wiecie jak wyglada sytuacja i jak dluga jest lista rezerwowa?
                    • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 07.04.10, 09:00
                      Pomyliły mi się daty, dzisiaj zbiera sie komisja, wyniki dopiero
                      jutro.
                    • marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 07.04.10, 17:04
                      kitka tak jak napisałam miejsc 25 a w marcu wydano ponad 90 kart;)
                      • marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 08.04.10, 14:52
                        no i jak Kitka udało sie Wam?Mój syn 40 któryś na liście rezerwowej.Śmiech na
                        sali.Jeszcze pare tygodni temu minister edukacji w tv się wypowiadała jaki to
                        rozdmuchany przez rodziców problem z przedszkolami.Wg niej miejsca są i to
                        rodzice kręca nosami.
                        Jasne tylko,że nie każdego stać na prywatne przedszkole za 1000 zl miesięcznie+
                        wpisowe.Porażka.
                        • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 08.04.10, 18:40
                          My w zeszlym roku bylismy 50... W tym roku staralismy sie do 4
                          latkow, ale juz bez wiekszych nadziei... Tez jestesmy na liscie
                          rezerwowej, ale troche wyzej ;) Dziecko znajomych dostalo sie do 3
                          latkow - rodzice oboje pracuja i starszy brat w przedszkolu
                          wystarczyl... Podobno w warszawie utworzyli 2 tys. nowych miejsc w
                          przedszkolach, ale co nam z tego...
                          • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 08.04.10, 22:50
                            Mój się dostał.. ale ja oprócz rodziców pracujących miałam starszaka w
                            przedszkolu. Natomiast mnie sredni stac na 950 zł, które płacę za przedszkole
                            prywatne dla młodszego, ale płące, bo lubię to co robie, a praca tego typu, ze
                            bez kontaktu z zawodem po paru latach cięzko wrócic. Więc zaciskamy pasa i
                            płacimy na razie. Po za tym prawda jest tez taka, ze w tym przedszkolu do
                            którego młodszy chodzi (prywatnym) nie wszystko mi sie podoba (np.
                            zaklasyfikowanie dzieci do grup mój z 2007 z października czyli 2,5 latek- jest
                            w grupie z maluszkami mającymi rok i 9 m-cy itp.). Tutaj pójdzie rocznikowo.
                            Przykre to, że puszczaja te durne reklamy w telewizji a ludzie nie moga posyłać
                            dzieci do przedszkoli, bo nie ma w nich miejsc.. gdzie sens??
                            • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.04.10, 08:20
                              A tak z ciekawosci - ile kosztuje co miesiac panstwowe przedszkole w
                              Ozarowie ?
                              • marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.04.10, 14:40
                                nie wiem ile w Ożarowie,ale w Piastowie to rząd 350 zł-400 zł z dodatkowymi
                                zajęciami.
                                No nam tez zostanie prywatne ,bo nie wyobrażam sobie,żeby syn w wieku 3 lat nie
                                miał kontaktu z rówiesnikami i możliwości fajnego rozwoju w grupie.To
                                przedszkole na Spacerowej chyba kosztuje około 1000 zł.
                                Wczoraj przejechałam się kilka ulic dalej,gdzie podobno zaczęto prace dla nowego
                                prywatnego przedszkola,ale nie było widać jakiś prac na zewnątrz,więc nie
                                znalazłam.Chyba,że to po klubiku ma być budynek.
                                • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.04.10, 22:40
                                  W ozarowie jest 1,90 za godzinę ponad minimum programowe. Minimum to 5 godzin od
                                  7.30 do 12,30. Stawka zywieniowa 7 zł za dzień. Rada rodziców co m-c 35 zł. To
                                  obowiazkowe.Czyli gdyby dziecko chodziło cału m-c (średnio 22 dni w m-cu), i
                                  przyjmujac, ze moje osobiste dziecko jest poza podstawa 4,5 godziny to wychodzi
                                  188 zł za pobyt, 154 za wyzywienie, 35 za radę rodziców. Czyli 377 zł. Mój
                                  starszak chodzi jeszcze na angielski - czyli plus 34 zł. Czyli opłata
                                  przedszkolna to dla mnie 411 zł. (biorac pod uwagę brak absencji przez ciały m-c).
                                  Młodszak chodzi teraz na spacerowa własnie do Bajlandi. Niestety, tam jest tak,
                                  ze własciciel klasyfikuje dzieci, nie rocznikowo tylko wg własnego widzimisię.
                                  Tzn. Widzimisie, że Pani syn pasuje do dzieci z 2008 roku, to tam bedzie itp. To
                                  w zasadzie jest jedyne zastzrezenie do tej placówki, które mam. Jedzenie dobre,
                                  ciocia mojego syna OK. Wizyty Panów strazaków, policjantów itp. o których moje
                                  dziecko jeszcze tydzień wspominało, bale itd. itp. No opłaty to 950 zł na m-c
                                  (bez angielskiego), ale podobno od nastepnego roku ma byc mniej bo dostana
                                  dotacje od gminy.
                                  • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.04.10, 22:43
                                    Przepraszam, ale nie wiem czemu tak pokroiło mój post. Mam nadzieje, ze jednak
                                    jest czytelny.
                                  • marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.04.10, 23:22
                                    mandzila a w jakich godzinach jest na spacerowej otwarte?
                                    • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 00:11
                                      Strona internetowa www.przedszkole-bajlandia.pl/
                                      • marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 12:20
                                        tak tak przeczytałam chwile po tym jak zadałam to durne pytanie:)
                                        mandziola wysłałam do ciebie wiadomośc na gazetowa pocztę.
                                        • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 14:39
                                          Też mam dziecko w Bajlandi. Wydaje mi sie, że problem niedopasowania
                                          wieku dotyczy tylko dzieci w wieku "żłobkowym". Przedszkolaki sa
                                          raczej dobrze pogrupowane. 3 latki w obu grupach realizuja ten sam
                                          program MEN. Moj 3,5 latek chodzi do grupy co prawda z dzieciakami
                                          rocznikowo z 2007 r., ale z poczatku roku (on jest z konca 2006).
                                          • marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 14:54
                                            kitka,czy mogłabyś (równiez madziola) napisac tak od serca o bajlandii co
                                            uważacie na plus,a co na minus?
                                            zastanawiam sie nad tym przedszkolem,ale tez to nowe co ma powstać kusi ceną.
                                            • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 21:06
                                              Odpisałam Marta:) Dopiero co moje dzieci poszły spac:)>
                                          • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 21:08
                                            Ja nie rozumiem takiego grupowania w duzym przedszkolu. Po to ktos wymyslił
                                            grupy rocznikowe, że okazały się one najlepsze dla dzieci. Żadne przedszkole
                                            państwowe nie grupuje dzieci w ten sposób. I przyznam, że mnie się to nie podoba.
                                            • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.04.10, 07:53
                                              Myślę, że to wynika z tego, że przedszkole jest małe i właściciel
                                              jest ograniczony liczba sal a chce przyjąć wszystkie chętne
                                              dzieci...
                                              Opowiadajac na pytanie dotyczace plusów i minusów Bajlandii, to na
                                              plus dla nas: dobre wyposażenie sal, dobre jedzenie, miłe
                                              wychowawczynie, ktore lubi dziecko, doswiadczona pani dyrektor
                                              (wieloletnia dyrektor publicznego przedszkola), spotkania z
                                              ciekawymi ludzmi, imprezy dla dzieciakow, przedszkole jest czyste i
                                              zadbane a co dla nas wazne spelnia wymogi MEN. Na minus to czasem
                                              jest problem, by porozumiec sie z wlascicielem, ale w sumie nie
                                              mozna mu nic powaznego zarzucic, minusem jest pewnie tez to, ze to
                                              nowe przedszkole i jeszcze kilka rzeczy musi sie dotrzec. To tak na
                                              gorąco co mi przychodzi do głowy.
                                              • justynaks Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 14.04.10, 17:09
                                                Dziewczyny, usłyszałam kiedys, że przedszkole w Kablu nie cieszy się
                                                zbyt dobrą opinią. Wiecie coś o tym?
                                                • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 14.04.10, 21:34
                                                  A gdzie tak usłyszałas??? To chyba z bardzo dawnych czasów te informacje....
                                • kasia80-1 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 27.04.10, 15:41
                                  Witam, czy możecie napisać coś na temat przedszkola publicznego nr 1
                                  i 2 w Ożarowie, tzn. jak tam naprawdę jest, chodzi mi o atmosferę,
                                  opiekę, zajęcia itp. bo opinii na forum brak, a jak pytałam
                                  znajomych to raczej słyszę same negatywne głosy.
                                  Wiem, że na dostanie się tam szans nie ma, ale mimo wszystko
                                  niewiele jest informacji o tych placówkach.
                                  No i oczywiście mam pytania na temat przedszkoli prywatnych w
                                  Ożarowie, jeśli w ogóle są jeszcze jakieś miejsca. Z góry dziekuję
                                  za wszelkie informacje.
                                  pozdrawiam
                                  • kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 28.04.10, 09:48
                                    Rekrutacja na najblizszy rok szkolny w publicznych przedszkolach juz
                                    sie zakonczyla. Rozumiem, ze interesuje Cie poslanie dziecka w
                                    przyszlym roku. Ja o przedszkolu nr 1 na Obroncow slyszalam od
                                    znajomych same dobre opinie. Moje dziecko chodzi do Bajlandii, swoje
                                    wrazenia opisalam w tym watku wczesniej. Ma powstac jakies drugie
                                    nowe przedszkole prywatne, ale jak tam bedzie nie wiadomo.
                                  • mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 28.04.10, 13:20
                                    Szkoda, że nie przedstawiłaś konkretów - czyli co dokładnie zarzucaja
                                    przedszkolom Twoi znajomi, bo tak to ciężko się odnieść.
                                    Moje dziecko chodzi do przedszkola nr 1. Jestem bardzo zadowolona z tego
                                    przedszkola, z opieki Pań, ze wszystkiego w zasadzie.Dziecko do przedszkola
                                    chodzi chetnie.
                                    Jedno jedyne zastrzeżenie jakie mam to wychodzenie na dwór w zimnych miesiącach
                                    - moim zdaniem za rzadko.
    • tussinka Re: Przedszkola w Ożarowie 10.06.10, 14:13

Czy macie jakieś opinie o fotografach działających w przedszkolach w Ożarowie?
      Teraz robią dzieciom fotki z byle okazji, pokazują dziecku, a rodzic postawiony
      przed faktem dokonanym (i pod presją dziecka) kupuje jakieś gnioty.
      • nike1177 Re: Przedszkola w Ożarowie 14.06.10, 23:28
        witam serdecznie,
        Jeszcze sporo pracy przed nami, ale możemy już zaprosić Państwa do przedszkola Szczęśliwa Gwiazdeczka na ulicy Niskiej 12.
        Będzie nam niezmiernie miło spotkać się i udzielić odpowiedzi na wszelkie pytania
        już w sobotę 26.06.2010r w godzinach 14-18

Z wyrazami szacunku
        Katarzyna Łazarewicz
        • nike1177 Re: Przedszkola w Ożarowie 12.10.10, 12:58
          zapraszamy do odwiedzenia naszej placówki
          oraz na stronę internetową gwiazdeczka.com.pl
          • nike1177 Re: Przedszkola w Ożarowie 20.03.11, 22:17
            zapraszamy do zapisów na rok 2011/2012

Szczęśliwa Gwiazdeczka
            509 766 613

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?