1.gonzo 09.02.10, 08:16 Od września chcę zapisać córkę do przedszkola i zbieram opinie, które przedszkole podoba sie rodzicom (i dzieciom oczywiscie tez7yu6hgh}mk9ol; Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.02.10, 20:32 poczytaj poprzednie wpisy.Do przedszkola dostac sie graniczy z cudem w naszym mieście. Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.02.10, 17:27 Od razu Ci napisze, ze "wybierzesz" to, do ktorego przyjma Ci dziecko...W Ożarowie nie ma wyboru... Do Urszulanek juz nie ma miejsc dla trzylaktow w 2012 r. W zeszlym roku w przedszkolu na Floriana nie przyjeto ponad 60 dzieci... Na Kablu nie przyjeto 40 maluchow. Pozostaje niepubliczna Bajlandia, nam sie tam podoba, choc to nowe przedszkole, wiec jeszcze nie wszystko funkcjonuje super sprawnie... Odpowiedz Link
1.gonzo Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 00:15 przepraszam za dziwne dopiski na koncu posta i tytulu. Syn chcial tez cos dopisac od siebie :) i w dodatku wyslal zanim wykasowalam. Wiem, ze z przedszkolami kiepsko, ale w końcu jakieś dzieci do publicznych sie dostaja. Mam nadzieje ze moze Bajlandia sie rozkreci, zawsze to jakis plan B. Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 10:00 Ja wlasnie sie zastanawiam jakie dzieci dostaja sie do publicznych przedszkoli. Jak pani dyrektor z Floriana przedstawila mi co jest brane pod uwage, to bardzo mnie zastanowila, ze w karcie zgloszenia dziecka nie ma w ogole takic pytan. Nie wiem skad zatem komisja wie wszystko na temat dzieci. Rozumiem, ze mozna zalaczyc zalecenia z poradni, ale czy tez list z opisem sytuacji dziecka??? Samotni rodzice, oboje pracuja, starsze dziecko juz chodzi do tego przedszkola, informacja z poradni, ze dziecko powinno przebywac z rowiesnikami, wtedy moze sa jakies szanse... Powiem szczerze, ze mimo wszystko kryteria naboru sa dla mnie bardzo nie jasne. Podobnie jak ustalanie miejsc na liscie rezerwowej... Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 11:53 A gdzie jest przedszkole na ul. Floriana?? Moze chodzi Ci o te na Obrońców? Ja w zeszłym roku zapisywałam tam syna. Jakimś cudem się dostał. A kryteria sa wszędzie takie same z tego co wiem, tyle, że raczej nieweryfikowalne. To tak jak z samotnym macierzyństwem - wg. prawa samotna matka to tez taka, która zyje z ojcem dziecka, razem mieszkaja, razem dziecko wychowuja - ale nie maja slubu. A samotne matki maja pierszeństwo. Kryteria sa mniej więcej takie: ─ dzieci matek lub ojców samotnie je wychowujących, ─ dzieci matek lub ojców, wobec których orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności bądź całkowitą niezdolność do pracy oraz niezdolność do samodzielnej egzystencji, na podstawie odrębnych przepisów, ─ dzieci umieszczone w rodzinach zastępczych. ─ dziecko, którego oboje rodzice/prawni opiekunowie pracują (w wymiarze pełnego etatu)/studiują w systemie dziennym, ─ dziecko, którego rodzeństwo uczęszcza do danego przedszkola, ─ dziecko posiadające orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, ─ dziecko, które posiada rodzeństwo z orzeczonym średnim lub znacznym stopniem niepełnosprawności, ─ dziecko posiadające dwoje i więcej rodzeństwa poniżej 14 roku życia, ─ dziecko, którego rodzeństwo zgłoszone jest jednocześnie po raz pierwszy do tego samego przedszkola, ─ dziecko uczęszczające wcześniej do żłobka. Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 11:57 A i jeszcze - ja w zeszłym roku łapałam się tylko na ten punkt o pracujacych rodzicach. W tym roku (zapisuję drugiego syna) juz mam 2 punkty - i praca i rodzeństwo w przedszkolu, a do grupy mojego syna chodzi przynajmniej 3 dzieci, które mają starsze rodzeństwo w tym przedszkolu. A pewnie jest ich więcej. I to nie jest wina kryteriów tylko niejasnego prawa i braku miejsc. W zeszłym roku podobno rodzice doprowadzili nawet do sesjii i sprawdzali te zasady rekrutacji. Poniewaz jakos nie ciagnęła się ta sprawa więcej, podejrzewam, ze wszystko musiało byc OK. A tak prywatnie to myslę, że jak juz zbiora tych uprzywilejowanych wg. kryteriów, to resztę losują:) Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 14:37 Miałam na myśli to przedszkole o ktorym piszesz, nie znam dokladnego adresu. Mi sie kojarzylo z ul. Floriana bo jest blisko. To jest wrecz niesamowite, ze Twoje dziecko zostalo przyjete (2008 czy 2009?) do przedszkola, jesli jedyne kryterium, ktore spelnialo, to oboje rodzice pracujacy. My tez oboje pracujemy, a dziecko bylo chyba 50-te na liscie rezerwowej... To musi byc chyba rzeczywiscie losowanie... To mala miejscowosc, duzo osob sie zna, wiec mam nadzieje, ze trudno przepchnac dziecko np. radnego, jesli wiadomo, ze odrzucono inne dzieci spelniajace wiecej kryteriow. Choc kto wie. Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 14:41 Nie mam radnego w rodzinie, ani burmistrza, ani starosty:)) Moje dziecko jest z 2006 r:) Przyjmuja tylko trzylatki. Teraz w tym roku ma startowac drugi- 2007 rocznik. No to tez mówię - cuda się zdarzaja:)Teraz juz jestem spokojniejsza, bo mam juz 2 punkty. Ale nawet nie wiem, który był na liście, bo liste sprawdzała znajoma:) Odpowiedz Link
rozalski.maciej Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 16:53 Ty przy Obrońców Warszawy właśnie się rozbudowuje. Planowana jest budowa dwóch kolejnych. Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.02.10, 21:42 Akurat.. jak moje dzieci będa miały dzieci to beda chodziły do tych nowych przedszkoli:)))))) Odpowiedz Link
rozalski.maciej Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 12.02.10, 09:30 Raczej bym obstawiał,, że to kwestia przyszłej kadencji samorządowej :). Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 12.02.10, 15:24 Buduja nowe, ale nie wiem, czy przybedzie duzo miejsc, bo dzieciaki ze starego budynku przeniosa do nowego... Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 12.02.10, 15:29 Chodzilo mi rok, w ktorym dziecko poszlo do przedszkola. Moj tez jest z 2006 r. W momencie zapisywania byl jedynakiem, wiec to pewnie byl minus... Odpowiedz Link
przedszkolegwiazdeczka Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 28.02.10, 15:54 Szanowni, od lipca 2010 powstanie nowe wyjątkowe przedszkole w samym centrum Ożarowa po więcej informacji zapraszam 509 766 613 Pozdrawiam Szczęśliwa Gwiazdeczka Odpowiedz Link
marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 19.03.10, 13:20 na dzien dzisiejszy w przedszkolu numer 1 wydano ponad 80 kart dla 3 latków,a jeszcze nie ma końca marca.Miejsc 25. Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 07.04.10, 08:55 Dzisiaj powinny byc wyniki rekrutacji w przedszkolu przy Obroncow. Wiecie jak wyglada sytuacja i jak dluga jest lista rezerwowa? Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 07.04.10, 09:00 Pomyliły mi się daty, dzisiaj zbiera sie komisja, wyniki dopiero jutro. Odpowiedz Link
marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 07.04.10, 17:04 kitka tak jak napisałam miejsc 25 a w marcu wydano ponad 90 kart;) Odpowiedz Link
marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 08.04.10, 14:52 no i jak Kitka udało sie Wam?Mój syn 40 któryś na liście rezerwowej.Śmiech na sali.Jeszcze pare tygodni temu minister edukacji w tv się wypowiadała jaki to rozdmuchany przez rodziców problem z przedszkolami.Wg niej miejsca są i to rodzice kręca nosami. Jasne tylko,że nie każdego stać na prywatne przedszkole za 1000 zl miesięcznie+ wpisowe.Porażka. Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 08.04.10, 18:40 My w zeszlym roku bylismy 50... W tym roku staralismy sie do 4 latkow, ale juz bez wiekszych nadziei... Tez jestesmy na liscie rezerwowej, ale troche wyzej ;) Dziecko znajomych dostalo sie do 3 latkow - rodzice oboje pracuja i starszy brat w przedszkolu wystarczyl... Podobno w warszawie utworzyli 2 tys. nowych miejsc w przedszkolach, ale co nam z tego... Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 08.04.10, 22:50 Mój się dostał.. ale ja oprócz rodziców pracujących miałam starszaka w przedszkolu. Natomiast mnie sredni stac na 950 zł, które płacę za przedszkole prywatne dla młodszego, ale płące, bo lubię to co robie, a praca tego typu, ze bez kontaktu z zawodem po paru latach cięzko wrócic. Więc zaciskamy pasa i płacimy na razie. Po za tym prawda jest tez taka, ze w tym przedszkolu do którego młodszy chodzi (prywatnym) nie wszystko mi sie podoba (np. zaklasyfikowanie dzieci do grup mój z 2007 z października czyli 2,5 latek- jest w grupie z maluszkami mającymi rok i 9 m-cy itp.). Tutaj pójdzie rocznikowo. Przykre to, że puszczaja te durne reklamy w telewizji a ludzie nie moga posyłać dzieci do przedszkoli, bo nie ma w nich miejsc.. gdzie sens?? Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.04.10, 08:20 A tak z ciekawosci - ile kosztuje co miesiac panstwowe przedszkole w Ozarowie ? Odpowiedz Link
marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.04.10, 14:40 nie wiem ile w Ożarowie,ale w Piastowie to rząd 350 zł-400 zł z dodatkowymi zajęciami. No nam tez zostanie prywatne ,bo nie wyobrażam sobie,żeby syn w wieku 3 lat nie miał kontaktu z rówiesnikami i możliwości fajnego rozwoju w grupie.To przedszkole na Spacerowej chyba kosztuje około 1000 zł. Wczoraj przejechałam się kilka ulic dalej,gdzie podobno zaczęto prace dla nowego prywatnego przedszkola,ale nie było widać jakiś prac na zewnątrz,więc nie znalazłam.Chyba,że to po klubiku ma być budynek. Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.04.10, 22:40 W ozarowie jest 1,90 za godzinę ponad minimum programowe. Minimum to 5 godzin od 7.30 do 12,30. Stawka zywieniowa 7 zł za dzień. Rada rodziców co m-c 35 zł. To obowiazkowe.Czyli gdyby dziecko chodziło cału m-c (średnio 22 dni w m-cu), i przyjmujac, ze moje osobiste dziecko jest poza podstawa 4,5 godziny to wychodzi 188 zł za pobyt, 154 za wyzywienie, 35 za radę rodziców. Czyli 377 zł. Mój starszak chodzi jeszcze na angielski - czyli plus 34 zł. Czyli opłata przedszkolna to dla mnie 411 zł. (biorac pod uwagę brak absencji przez ciały m-c). Młodszak chodzi teraz na spacerowa własnie do Bajlandi. Niestety, tam jest tak, ze własciciel klasyfikuje dzieci, nie rocznikowo tylko wg własnego widzimisię. Tzn. Widzimisie, że Pani syn pasuje do dzieci z 2008 roku, to tam bedzie itp. To w zasadzie jest jedyne zastzrezenie do tej placówki, które mam. Jedzenie dobre, ciocia mojego syna OK. Wizyty Panów strazaków, policjantów itp. o których moje dziecko jeszcze tydzień wspominało, bale itd. itp. No opłaty to 950 zł na m-c (bez angielskiego), ale podobno od nastepnego roku ma byc mniej bo dostana dotacje od gminy. Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.04.10, 22:43 Przepraszam, ale nie wiem czemu tak pokroiło mój post. Mam nadzieje, ze jednak jest czytelny. Odpowiedz Link
marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 09.04.10, 23:22 mandzila a w jakich godzinach jest na spacerowej otwarte? Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 00:11 Strona internetowa www.przedszkole-bajlandia.pl/ Odpowiedz Link
marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 12:20 tak tak przeczytałam chwile po tym jak zadałam to durne pytanie:) mandziola wysłałam do ciebie wiadomośc na gazetowa pocztę. Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 14:39 Też mam dziecko w Bajlandi. Wydaje mi sie, że problem niedopasowania wieku dotyczy tylko dzieci w wieku "żłobkowym". Przedszkolaki sa raczej dobrze pogrupowane. 3 latki w obu grupach realizuja ten sam program MEN. Moj 3,5 latek chodzi do grupy co prawda z dzieciakami rocznikowo z 2007 r., ale z poczatku roku (on jest z konca 2006). Odpowiedz Link
marta76 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 14:54 kitka,czy mogłabyś (równiez madziola) napisac tak od serca o bajlandii co uważacie na plus,a co na minus? zastanawiam sie nad tym przedszkolem,ale tez to nowe co ma powstać kusi ceną. Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 21:06 Odpisałam Marta:) Dopiero co moje dzieci poszły spac:)> Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 10.04.10, 21:08 Ja nie rozumiem takiego grupowania w duzym przedszkolu. Po to ktos wymyslił grupy rocznikowe, że okazały się one najlepsze dla dzieci. Żadne przedszkole państwowe nie grupuje dzieci w ten sposób. I przyznam, że mnie się to nie podoba. Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 11.04.10, 07:53 Myślę, że to wynika z tego, że przedszkole jest małe i właściciel jest ograniczony liczba sal a chce przyjąć wszystkie chętne dzieci... Opowiadajac na pytanie dotyczace plusów i minusów Bajlandii, to na plus dla nas: dobre wyposażenie sal, dobre jedzenie, miłe wychowawczynie, ktore lubi dziecko, doswiadczona pani dyrektor (wieloletnia dyrektor publicznego przedszkola), spotkania z ciekawymi ludzmi, imprezy dla dzieciakow, przedszkole jest czyste i zadbane a co dla nas wazne spelnia wymogi MEN. Na minus to czasem jest problem, by porozumiec sie z wlascicielem, ale w sumie nie mozna mu nic powaznego zarzucic, minusem jest pewnie tez to, ze to nowe przedszkole i jeszcze kilka rzeczy musi sie dotrzec. To tak na gorąco co mi przychodzi do głowy. Odpowiedz Link
justynaks Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 14.04.10, 17:09 Dziewczyny, usłyszałam kiedys, że przedszkole w Kablu nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Wiecie coś o tym? Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 14.04.10, 21:34 A gdzie tak usłyszałas??? To chyba z bardzo dawnych czasów te informacje.... Odpowiedz Link
kasia80-1 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 27.04.10, 15:41 Witam, czy możecie napisać coś na temat przedszkola publicznego nr 1 i 2 w Ożarowie, tzn. jak tam naprawdę jest, chodzi mi o atmosferę, opiekę, zajęcia itp. bo opinii na forum brak, a jak pytałam znajomych to raczej słyszę same negatywne głosy. Wiem, że na dostanie się tam szans nie ma, ale mimo wszystko niewiele jest informacji o tych placówkach. No i oczywiście mam pytania na temat przedszkoli prywatnych w Ożarowie, jeśli w ogóle są jeszcze jakieś miejsca. Z góry dziekuję za wszelkie informacje. pozdrawiam Odpowiedz Link
kitka80 Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 28.04.10, 09:48 Rekrutacja na najblizszy rok szkolny w publicznych przedszkolach juz sie zakonczyla. Rozumiem, ze interesuje Cie poslanie dziecka w przyszlym roku. Ja o przedszkolu nr 1 na Obroncow slyszalam od znajomych same dobre opinie. Moje dziecko chodzi do Bajlandii, swoje wrazenia opisalam w tym watku wczesniej. Ma powstac jakies drugie nowe przedszkole prywatne, ale jak tam bedzie nie wiadomo. Odpowiedz Link
mandziola Re: Przedszkola w Ożarowie-=[99ol= 28.04.10, 13:20 Szkoda, że nie przedstawiłaś konkretów - czyli co dokładnie zarzucaja przedszkolom Twoi znajomi, bo tak to ciężko się odnieść. Moje dziecko chodzi do przedszkola nr 1. Jestem bardzo zadowolona z tego przedszkola, z opieki Pań, ze wszystkiego w zasadzie.Dziecko do przedszkola chodzi chetnie. Jedno jedyne zastrzeżenie jakie mam to wychodzenie na dwór w zimnych miesiącach - moim zdaniem za rzadko. Odpowiedz Link
tussinka Re: Przedszkola w Ożarowie 10.06.10, 14:13 Czy macie jakieś opinie o fotografach działających w przedszkolach w Ożarowie? Teraz robią dzieciom fotki z byle okazji, pokazują dziecku, a rodzic postawiony przed faktem dokonanym (i pod presją dziecka) kupuje jakieś gnioty. Odpowiedz Link
nike1177 Re: Przedszkola w Ożarowie 14.06.10, 23:28 witam serdecznie, Jeszcze sporo pracy przed nami, ale możemy już zaprosić Państwa do przedszkola Szczęśliwa Gwiazdeczka na ulicy Niskiej 12. Będzie nam niezmiernie miło spotkać się i udzielić odpowiedzi na wszelkie pytania już w sobotę 26.06.2010r w godzinach 14-18 Z wyrazami szacunku Katarzyna Łazarewicz Odpowiedz Link
nike1177 Re: Przedszkola w Ożarowie 12.10.10, 12:58 zapraszamy do odwiedzenia naszej placówki oraz na stronę internetową gwiazdeczka.com.pl Odpowiedz Link
nike1177 Re: Przedszkola w Ożarowie 20.03.11, 22:17 zapraszamy do zapisów na rok 2011/2012 Szczęśliwa Gwiazdeczka 509 766 613 Odpowiedz Link