Dodaj do ulubionych

mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat

11.12.10, 13:32
Jest mi bardzo ciężko z tą sytuacją się oswoic, mama jest w tej chwili po tracheotomii i pewnie za tydz zostanie wypisana ze szpitala. Jest w nim od 2 -mcy, problem jest w tym, że nie mieszkam z rodzicami, muszę znaleźc dla niej dalszy etap leczenia, ośrodek długoterminowy, dzwoniłam i w tej chwili nie ma miejsc. Mam pytanie czy szpital pomaga w znalezieniu takiego ośrodka???? no i jesli ktoś jest w podobnej sytuacji proszę o psychiczne wsparcie, AGNIESZKA
Obserwuj wątek
    • amsterdam-1 Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 29.03.11, 20:09
      Witaj Agnieszko. Mam męża po udarze, wiem coś o tym jak możesz się czuć. A jak z Mamą teraz ? Jak sobie radzisz ? Pozdrawiam serdecznie.
    • brain_bitch_project Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 29.03.11, 21:53
      Agnieszko
      mój tata miał udar 5lat temu i był wtedy osobą leżącą - tracheostomia, cewnik, karmienie sondą i konieczność podawania tlenu, tetraplegia, która powoli się cofała tzn. odzyskiwał władze w kończynach na tyle aby np. poruszyc palcami. W szpitalu zaproponowali nam ZOL, ale nie zdecydowałyśmy się, bo na 33 pacjentów leżących, po udarach, wylewach, w terminalnych stanach raka itp. przypadały 3 pielęgniarki, nie było rehabilitacji, terapii nic-taka trochę ujmę to w strasznych słowach - umieralnia. Znalazłyśmy dom opieki społecznej dla osób starszych i chorych taki z miejscami komercyjnymi, podobno najlepszy w województwie,z rehabilitacją, terapią zajęciową itp.
      Tata pojechał tam karetką,prosto ze szpitala,po 3msc leżąc w lipcu 2006.Najpierw był przyjęty jako pacjent komercyjny z pełną odpłatnością,bo zalezało nam na czasie (szpital i neurolog strasznie naciskali na ZOL),a potem przez wniosek bodajże do MOPSu (który również on musiał podpisac) jako pacjent z skierowany do opieki przez MOPS - z jego emerytury pobierano 80% na poczet opłat za miejsce w domu opieki, a my z mamą dopłacałyśmy resztę jako osoby zobowiązane prawem do alimentacji. Tata był tam poddawany rehabilitacji, najpierw na leżąco, potem w miarę postepów pionizowany itp. miał też terapię zajęciową, zajęcia z logopedą itp. mimo, iż nie miał i nie ma pełnej sprawności umysłowej ani fizycznej udało się go postawić na nogi i w czerwcu 2007 wrócił do domu. W domu opieki mial swój pokój, łóżko takie jak szpitalne, tyle, że drewniane i sterowane elektronicznie,materac przeciwodlezynowy była możliwość podawania mu tlenu z koncentratora, który wypożyczyłysmy z wypożyczalni medycznej, na miejscu była stale pielegniarka i lekarz, była również mozliwość konsultacji specjalistów bez konieczności wyjazdów, obsługa była przeszkolona i nie było problemów z podawaniem jedzenia przez sondę, specjalną dietą itp.
      skoro szukasz miejsca dla mamy to może poszukaj domu opieki, ale na podstawie własnych i znajomych mi osób doświadczeń doradzam Ci państwowy,miejski, gminny, nie prywatny i mimo wszystko sugeruję, żeby wcześniej go odwiedzić zobaczyć czy mają tam pacjentów leżacych (czy np. tylko staruszków,poruszających się), jaka jest możliwość rehabilitacji itp.
      Dodam, że tata po wyjściu z DPS potrafił w miarę dobrze chodzic, próbował mówić, potrafił z pomoca sam sie ubrac i ogolić, niestety potem zaczęły go dopadac powikłania, spedzła mieisące w szpitalu i teraz jest w stanie o wiele gorszym(chodzi pod ramię po parę metrów, nie kontroluje czystości, prawie całkowita afazja) ale wiemy, że umiejętna opieka w DPSie przyczyniła się do tego, że w ogóle wstał i moglyśmy go wziąć do domu i że nie zaniknęły mu mięśnie. Wiem też, że codzienne jeżdżenie do taty po 30km w jedną strone na pewno spowodowało, że w DPSie zajmowano się nim dobrze, bo niestety ale nawet w najlepszych zakładach zdarza się, ze personel sobie odpuszcza gdy nikt nie patrzy im na ręce.
      mam nadzieję, że znajdziesz coś dla mamy przynajmniej na czas dopóki nie zwolni się miejsce w ood.powodzenia
      Gosia
      • amsterdam-1 Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 29.03.11, 22:29
        Gosiu, ile lat miał Twój Tata gdy dostał udar ?
        • brain_bitch_project Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 30.03.11, 00:47
          miał 2 mikro udary w wieku 52 i 53 lat,a 2miesiące przed 54 urodzinami pękł mu niezdiagnozowany tętniak aorty, w wyniku którego pojawił się trzeci masywny udar.Tata to "klasyka" gatunku - papierosy, nadwaga, siedzący tryb życia i nadciśnienie "leczone" w miejscowej poradni poprzez przepisywanie tych samych tabletek co miesiąc
          • amsterdam-1 Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 30.03.11, 18:01
            Po pięćdziesiątce, no tak to ten wiek niestety... a jak się czuje teraz i ile czasu minęło od ostatniego incydentu ?
    • pomorskirehabilitant Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 28.03.12, 08:59
      Informacje jak postępować po udarze można znaleźć na stronie. www.pomorskirehabilitant.pl/udary.htm
    • magdallena1967 Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 16.08.12, 20:33
      Ja osobiście miałam duży dylemat kiedy musiałam podjąć decyzję o oddaniu mamy do domu opieki. Teraz jednak wiem, że to było najlepsze rozwiązanie, a co więcej tego zdania jest również moja mama. Opiekunki, które przychodziły do nas do domu nie zawsze były przyjaźnie nastawione i odpowiednio wykwalifikowane. Teraz mama mieszka w pięknym domu, w malowniczej okolicy. Dodatkowo ma kontakt z wieloma osobami w swoim wieku, a to bardzo ważne. Sądzę, że jeżeli tylko dom jest dobrze wybrany to wszyscy są zadowoleni z takiego rozwiązania. Wejdźcie na stronę i sami oceńcie czy w takim miejscu można być nieszczęśliwym.
      www.gorskidomseniora.pl
      • michal.inaaaa Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 16.05.13, 11:29
        Wszędzie można być nieszczęśliwym, nawet w pałacu. Najważniejsza w przypadku opieki nad osobą po udarze jest odpowiednia terapia i rehabilitacja. Nie ma co ukrywać, że publiczne ośrodki opieki nie oferują najwyższych standardów w tym względzie. zakłady są przepełnione, a personel medyczny tak nieliczny, że pielęgniarki nie radzą sobie z opieką nad pacjentami. dlatego szukając miejsca dla mamy zdecydowałam się na Geriamed, który jest placówką prywatną. Jest niedaleko lublina i faktycznie, też może się pochwalić ładnym otoczeniem, ale nie to jest najważniejsze. przede wszystkim trzeba pamiętać o jakości obsługi. a tam są fachowi rehabilitanci, którzy starają się utrzymać też dobrą atmosferę. co nie jest takie znowu łatwe, biorąc pod uwagę stan fizyczny i psychiczny starszych osób, które są coraz mniej samodzielne.
    • 1marta999 Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 28.05.13, 22:14
      Na państwowy dom trochę trzeba czekać, zawsze moZesz wybrać placówkę prywatna do momentu otrzymania miejsca w tej docelowej.
      Mogę polecić pensjonat w Kobylce koło Warszawy.
      Specjalizuje się w Osobach chorych po udarze, wylewach, somatycznie chorych, chorych na Alzhaimera.
      Placówka posiada windę i. Specjalistyczne łóżka ortopedyczne dla osob leżących.
      W ofercie jest rehabilitacja.
      W placówce prywatnej to ty określasz na jaki czas chcesz zakwaterowac swoją bliska osobę.
      W tym Domu jest moja mama...
      Jestem bardzo zadowolona i z ręka na sercu mogę ja POLECIĆ... Personel życzliwy, miły, chętny do pomocy. Opieka jest całodobowa.
      Kobylka Dom Spokojnej Starosci p Agnieszka...
    • maniekpi Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 13.12.13, 13:26
      Witam.
      Trzeba wiedzieć,jak leczyć przyczynę,a nie tylko skutek.
      Jeżeli jeszcze potrzebujesz wiedzy,to pisz.
      maniekpi@interia.pl
      • cen-tek Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 08.01.16, 19:25
        Niestety niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę!!! Potrzebna jest rehabilitacja neurologiczna, aby zdrowe obszary mózgu przejęły funkcję tych obszarów, które zostały uszkodzone w wyniku udaru! Tak na mniej więcej tłumaczyli lekarze oraz fizjoterapeuci. Okazało się, że mieli rację, bo pojechaliśmy na specjalistyczny turnus rehabilitacyjny do centrum Norman do koszalina na taką właśnie rehabilitację, która przyniosła bardzo dużą poprawę stanu zdrowia, ruchomości itp. Odnośnie tego co było wyżej napisane, to sądzę, że powrót do złego stanu zdrowia, był spowodowany zaniedbaniami. Wiem o tym, bo sami jak myśleliśmy, że już jest dobrze i przestaliśmy tak intensywnie rehabilitować między turnusami, albo robilismy zbyt dlugie przerwy, to robiliśmy krok do tylu.
      • bstroke Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 12.02.16, 01:21
        Witam, Wiedza o udarze, oraz o mozliwych powikłaniach a także profilaktyka przed wystąpieniem kolejnego udaru który moze przyczynic się do pogorszenia stanu chorego jest bardzo wazna. Dobrze jesli osobą może zając się profesjonalny rehabilitant który dopasuje odpowiednia terapie w zalezności od stanu pacjenta. Polecam też poczytać na ten temat. Dobrym zródłem mże być np. portal fizjoplaner.pl lub udarmozgu.com.pl Na przykład w tym pierwszym jest ciekawy artykuł o pozycjach ułożeniowych. fizjoplaner.pl/pozycje-ulozeniowe-po-udarze-mozgu.html Już samo odpowiednie układanie osoby dotknietej udarem może byc pomocne, warto o tym poczytać. I przedewszystkim nalezy pamietac ze okres wczesniej fizjoterapi pierwsze pół roku, rok są najważniejsze. Idzie wtedy osiągnąć najlepsze efekty . Czas w przypadu udaru jest bardzo wazny. Zarówno przy udzielaniu pierwszej pomocy jak i pozniej przy rehabilitacji
    • maxx87 Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 31.01.16, 19:45
      Jestem w podobnej sytuacji, tylko mój brat się wyprowadził i ma mnie i mamę w nosie. Nie mam siły się nią zajmować, ma lewą stronę sparaliżowaną, ja pracuję też mi mega ciężko się z tym oswoić.. to trwa niedługo i myślę o opiekunce/pielęgniarce, np. z Holistic Care bądź skądś indziej,ale jestem już na skraju
    • bamaryls31 Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 27.02.18, 20:09
      Po pierwsze bardzo Ci współczuję, bo niestety wiem z czym się taki udar wiąże…Mogę Ci polecić ośrodek Finezja w Dąbrówce w powiecie wołomińskim. Miejsce na na prawdę wysokim poziomie, gdzie podopieczni stawiani są na pierwszym miejscu. Zapewniają profesjonalną kadrę medyczną, sam wyjazd może być też w części pokryty przez NFZ.
    • kalinowa Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 02.01.19, 09:19
      klawiterapia..mozna samemu probowac stosowac zwyklymi patykami do szaszlyka ..ponoc dziala cuda..Ferdynand Barbasiewicz tworca
    • kalinowa Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 02.01.19, 09:20
      Klawiterapia..Tworca Ferdynand Barbasiewicz.Mozna samemu stosowac patykami szaszlykowymi.Dziala cuda.Są filmiki .Mozna podpatrzec wybrane punkty.I stymulowac mozg roznymi suplementami.Ponoc Samax z rosji ukrainy 1% super.
    • sabrina1221 Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 29.09.19, 15:56
      W ramach psychicznego wsparcia historie innych pacjentów po udarze mózgu: normanrehabilitation.com/o-nas/efekty/ Część z nich była w takim samym stanie jak Twoja mama. Życzę dużo zdrowia.
    • gdy_763 Re: mam mamę po udarze jest leżąca i ma 55 lat 14.10.19, 11:03
      Życzę dużo siły w niełatwej sytuacji, żeby stan szybko się poprawił i można było przejść do ogólnej rehabilitacji z udziałem pacjenta. Jeśli chodzi o ośrodki rehabilitacyjne dla pacjentów neurologicznych dość już samodzielnych, mogę polecić Alto z Gdańska. Mają na bardzo wysokim poziomie ćwiczenia indywidulne, pinoterpię, masaż tkanek głębokich (pracę z powięzią), terapię czaszkowo-krzyżową, lokomat i różne inne. I fizjo są bardzo pozytywnie nastawieni do pracy którą wykonują, potrafią zmotywować i zadbać o samopoczucie, dobrze dla pacjenta i opiekuna. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka