Dodaj do ulubionych

Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata

23.10.12, 08:09
Witam cieszę się, że znalazłam takie forum. Uważam ,że w necie udar u osób młodych jest jakoś bagatelizowany. Ja mając 24 lata zachorowałam na udar niedokrwienny pnia mózgu i móżdżku. Byłam całkowicie sparaliżowana, nie mówiłam miałam, pieluchy. Dzisiaj mówie wolniej i ciszej, chodzę wolniej, no i mam lęki przestrzenne. Od 12 lat jestem sama i to chyba najbardziej mi doskwiera. Moim marzeniem jest być zdrowszą i poznać kogoś...Dużo wiem na temat udarów, służę pomocą . annix76@gmail.com
Obserwuj wątek
    • elzbos Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 04.12.12, 13:29
      witam serdecznie,jestem po podobnym udarze ale mialam go 2 lata temu,teraz mam 47 lat,czy dalsza rehabilitacja ma sens,prosze o odpowiedz
      • 1jadwiga11 Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 24.01.13, 16:41
        Odpowiadam w imieniu mojej Mamy, którą tu zarejestrowałem-chyba każda rehabilitacja ma sens? Niezależnie od jej wyników.
    • zebra12 Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 16.01.13, 08:21
      Moja córka też miała udar w wieku podobnym do Twojego, czyli 11 lat. Dziś minęło 4 lata od tego wydarzenia. Co nas niepokoi: słabsza ręka lewa i lewe oko nieco mniejsze, ale nie zawsze - gdy jest zmęczona, słaba, chora itd.
      Żadnej rehabilitacji nam nie zapisano.
    • axi297 Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 21.03.13, 22:11
      Witam i cieszę się że jesteś. Spotkało mnie wielkie nieszczęście- mąż dostał udar niedokrwienny mózgu i móżdżku. Leży już 4 tyg na intensywnej i dopiero zaczął otwierać oczy. Chciałabym się coś dowiedzieć. jak ćwiczyłaś i co jadłaś . Interesują mnie głównie przepisy na potrawy, mężowi założyli taką sondę do żołądka żeby go karmić (nie bardzo wiem jak to się nazywa chyba PEG) Jeśli możesz to napisz jakieś wiadomości i instrukcje. Dzięki. bardzo mnie podbudowałaś wiadomością że wyszłaś z tej choroby
      • elzbos Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 22.03.13, 09:44
        Witam serdecznie ,ja bylam na neurologii ok.2 miesiecy i bylam karmiona NUTRISON STANDART 1000 ml w pompie do PEG-a {100ml/h} i 5% Glu 1000ml do PEG-a.Bezposrednio z tamtad pojechalam karetka na rehabilitacje i bylam prawie 4 miesiace.Od razu tam rozpoczeli od 1-go dnia nauke jedzenia i picia ,trwalo to dlugo ale przez PEG bylam ciagle nawadniana.Rodzina dostarczala mi zmiksowane posilki/ 3 sloiczki dziennie sniadanie ,obiad,kolacja/Wazne zeby bylo duzo miesa, bo przy rehabilitacji potrzeba duzo sily i pomaga ono odbudowac miesnie /ok 1-1,5kg dziennie/i malo przypraw /wazny jest majranek bo ulatwia trawienie/oprocz tego jogurty,serki .PEG-a usuneli mi po ok 6 tygodniach na rehabilitacji .Wyszlam ze szpitala jeszcze niedoskonale jedzac ,ciagle trzeba sie pilnowac zeby sie nie zaksztusic,ale potrafie jadac w lokalu i jest ok.Wiele chyba 70% zalezy od pacjenta ,trzeba go bardzo motywowac i trzeba wiele cierpliwosci chorego ale i rodziny.Chory musi bardzo chciec i nie moze sie poddac.Zycze duzo zdrowia dla meza sily i wiary ,musi byc dobrze .Pozdrawiam i trzymam kciuki.
        • axi297 Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 24.03.13, 22:46
          witam. dzięki elzbos za szybką odpowiedź. Męża też karmią Nutrisem ale nie wiem w jakiej ilości. powiedz czy trzeba dokarmiać? sam Nutris nie wystarczy? przecież to jest bardzo kaloryczne.Zresztą miałby problemy z łykaniem bo ma rurę w szyji od respiratora. Oddycha już sam i niedługo mu respirator odłączą. Jeszcze jedno mnie interesuje. Powiedz czy to możliwe, że mąż po trzech tygodniach zaczął otwierać oczy, ale nie wodzi nimi. Czasem mrugnie. wydaje mi się że jak pytam o coś to zamyka powieki jakby mówił "tak". dr mówi że on nie patrzy pomimo otwartych oczu- jak myślisz? pozdrawiam
          • elzbos Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 25.03.13, 19:41
            czesc! dopuki jest lezacy mysle ze zadne dokarmianie nie jest potrzebne,nie wiem jak to jest w przpadku Twojego meza ale ja mimo zapewnien lekarzy ze nic nie kojarze ,wszystko slyszalam tylko nie umialam dac zadnego znaku ,takze lekarze nie do konca wiedza ,cierpliwosci i wiary ,trzymajcie sie mocno i duzo rozmawiaj z mezem i jeszcze jedno ,wazna jest rehabilitacja przyłóżkowa jak najszybciej ,powodzenia
            • axi297 Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 25.03.13, 22:57
              Dzięki, dzisiaj zaczęliśmy ostrą rehabilitację. Wydaje mi się, że po niej czół się lepiej, nie był taki spięty i zasnął spokojnie. Daję mu zawsze do wyssania kawałki greifruta .Zawsze to chętnie robi i łyka sok, więc może będzie dobrze. pozdrawiam Cibie bardzo serdecznie i życzę dużo zdrowia. skąd jesteś napisz coś o sobie.
    • emi.sz Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 22.04.13, 13:12
      witam:) szukam młodej, sprawnej osoby po udarze mózgu, która chce o swej historii opowiedzieć w tv; e.szumiec@tvn.pl
      • franiazet Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 04.05.13, 08:59
        emi.sz napisał(a):

> witam:) szukam młodej, sprawnej osoby po udarze mózgu, która chce o swej histor
        > ii opowiedzieć w tv; e.szumiec@tvn.pl

Dlaczego nie pokażecie osoby po udarze ,która na całe życie zostaje niepełnosprawna? Pokażcie kogoś młodego po udarze pnia mózgu. Tylko Wam w telewizji pasuje ładny obrazek sprawnego i zdrowego?
        • maciekvoldo Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 05.06.13, 22:47
          Witam cie napisz do mnie na gg 23852179
    • blada9 Re: Jestem 12 lat po udarze, miałam 24 lata 21.01.14, 15:07
      Smutne te nasze historie :( podobno każdy ma swój krzyż który musi dźwigać. duuużo wytrwałości WAM kochani życzę. moja mama jest 2 lata po udarze, u niej na szczęście nie był tak rozległy, udało się leczyć farmakologicznie. przez miesiąc lekarze nie pozwalali jej wstawać z łóżka. na szczęście szybko doszła do siebie, trochę utyka i chodzi o kulach, czasem ma problem z mówieniem tzn mówi niewyraźnie. cały czas chodzi na rehabilitację, początkowo miała w szpitalu, potem trochę w domu ćwiczyła plus chodziła na zajecia, teraz wozimy ją do Centrum Alpejska na rehabilitacje. ćwiczenia czynią cuda.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka