Dodaj do ulubionych

Jak powinna żyć 11 latka po udarze?

25.05.08, 09:13
Moja córka miała 17 maja udar. Na razie niewiele wiadomo. Paraliż prawostronny
szybko minął. Ale pozostały kłopoty z widzeniem na prawe oko - widzi tylko pół
obrazu i bardzo niewyraźnie. Obecnie przebywa w szpitalu. Lekarze szukają
przyczyn wylewu.
Ale tak się zastanawiam, jak ona teraz ma żyć? Czy będzie mogła ćwiczyć na wf?
Opalać się na plaży? Dźwigać? Wisieć na trzepaku, głową na dół?
To takie myśli na przyszłość. Teraz mam nadzieję, że odzyska wzrok w tym oku -
na razie jest obrzęka tarczy nerwu wzrokowego. Odzyska? Jak myślicie?
No i lekarze boją się, żeby się wylew nie powtórzył... A ja z nimi!

Wiecie, że pogotowie do niej nie przyjechało?
Dyspozytorka kazała powolutku iść sobie na Izbę Przyjęć...
I dobrze, że nie poszłam, bo mogłoby się to skończyć tragicznie!
Obserwuj wątek
    • anka.g1 Re: Jak powinna żyć 11 latka po udarze? 19.07.08, 00:36
      Nie jestem w stanie fachowo odpowiedzieć na Pani pytania.Sama (21lat-udar niedokrwienny)zadaję sobie takie same. Rozmawiałam o tym z neurologiem, pod którego opieką pozostaję i powiedział: żyj normalnie, tak będzie najlepiej. No więc staram się, a jedyne czego się wystrzegam to słońce.
    • kiara09 Re: Jak powinna żyć 11 latka po udarze? 31.07.08, 20:07
      witaj,obie nauczycie się po tym żyć...wiem coś o tym
      zacznę może tak,moja 12-letnia córka w maju ,ale 2007r. też przeszła udar
      niedokrwienny mózgu,myślałam,że umrę!zatem rozumiem jak mało kto -twoje obawy i
      strach, minął rok jest coraz lepiej,codzienna rehabilitacja odnosi skutek -
      niemniej jednak dużo pracy przed moją córką ,aby zniwelować pozostałość po
      udarze: lewostronny niedowład;w szpitalu spędziłyśmy wiele miesięcy/obecnie
      turnusy rehabilitacyjne/i pamiętam moje własne myśli:jak to będzie? trzeba
      myśleć pozytywnie,nie jest to łatwe po takim przeżyciu,ale będzie dobrze.Mam
      nadzieję,że twoja córeczka czuje się lepiej i widzi prawidłowo.Życzę zdrowia i
      pozdrawiam gorąco,trzymam za was kciuki.musisz być dzielna!
      p.s.Zmiany w naszym życiu: moja córka nie może wyjść z domu bez telefonu
      komórkowego-muszę mieć z nią kontakt.A co do lekcji w-f - to nie ćwiczy jeszcze
      ,ale kiedyś ten dzień nastąpi .I jeszcze jedno ,za trzy dni obie wyjeżdżamy nad
      morze,oczywiście,że musi mieć czapeczkę na głowie,ale mamy zamiar poszaleć na
      plaży.wiesz... umiem już uśmiechać się
    • zebra12 Minęły 3 miesiące 23.08.08, 20:27
      Córka doszła do siebie po tym udarze prawie całkowicie. Okazało się, ze był to
      udar typu TIA. Po 8 tygodniach zmiany w mózgu się cofnęły CAŁKOWICIE! Wzrok
      powrócił.
      Przyczyn nie znaleziono!
      Tak sobie pomyślałam, może by stworzyć jakieś takie stowarzyszenie dla młodych
      ludzi/dzieci, którzy przeszli udar i ich rodzin/rodziców?
      Sama szukałam pomocy, byłam przerażona, a tu nikt nic na ten temat nie wiedział.
      Teraz każdy z nas ma jakieś kontakty, porady, może służyć wsparciem więc może
      pomyślimy o czymś takim? Możemy zacząć od stronki internetowej.
      Co o tym myślicie?
    • nika3121 Re: Jak powinna żyć 11 latka po udarze? 13.09.08, 00:06
      Witam jestem mamą 10 latki po udarze. W pażdzierniku minie rok jak
      mała miała niedokrwienny udar mózgu z niedowładem lewostronnym. Jak
      żyjemy.... w ciągłym strachu bo nie znamy przyczyny udaru. Caly czas
      rehabilitujemy sie ćwiczymy mierzymy ciśnienie bierzemy leki dbamy o
      diete. Niewim co jej wolno a co nie ostrożnie podchodzimy do wysiłku
      fizycznego.Lekarze nie moga znaleść przyczyny pocieszają że udary u
      dzieci nie wracaja ale we mnie strach jest bardzo duży po udarze ma
      nadciścienie.Niewiem jak to bedzie wyglądało dalej niewiem jak
      poprawi jej się sprawność choć wszyscy i tak są zdziwieni że tak
      ładnie jest wyrehabilitowana biega skacze. Ale ja widze że utyka na
      noge że stopa ma nieprawidłowy ruch palce pięta że ręka drży nawet
      przy lekkim obciążeniu. Niewiem jak bedzie się uczyć jakie będzie
      mieć problemy.
      • zebra12 Nika, napisz mi na gg lub maila 13.09.08, 18:35
        Moje gg 10107397 lub zebra12@poczta.onet.pl
        Mam pytania.
    • emilka_02 Re: Jak powinna żyć 11 latka po udarze? 22.04.16, 10:12
      Witam, nie wiem czy to forum jeszcze funkcjonuje bo widzę wpisy które zostały umieszczone bardzo dawno. Chciałam się zapytac jak Państwa dzieci funkcjonują na dzień dzisiejszy?
      Mam 24lata i jestem miesiąc po udarze. Lekarze nie mogą znaleźć przyczyny. Karetka również nie przyjechala uznano że mam napić sie wody i zjesc cos slodkiego i mi przejdzie. Udar objawił się u mnie paraliżem prawostronnym który po godzinie faktycznie ustąpił (tak jak powiedziala pani przez telefon) ale niedowidzenie prawostronne na obu oczach dalej się utrzymuje :( Chciałabym w jakiś sposób to rehablilitowac coś w tym kierunku robić, leczyć to ale usłyszałam od lekarzy że wzroku nie da się rehablilitować więc co dalej?
    • natak2002 Re: Jak powinna żyć 11 latka po udarze? 29.10.16, 19:41
      Witam wiem co to znaczy udar mózgu ponieważ sama go mialam. Wtedy 13 lat (teraz mam 14 ) moje zycie sie bardzo zmienilo chodze do szkoły sportowej. Taniec to całe moje życie ( <3) od marca(2016) nie mogłam chodzić na treningu ( załamałam sie ) ale niedawmo (24.10.2016) byłam u lekarza i nareszcie pozwolił mi chodzić na treningi ...
    • klostalia Re: Jak powinna żyć 11 latka po udarze? 31.03.20, 11:24
      Pomogę może moim blogiem: klostalia.site/index.php/wylew/zycie-po-wylewie/

Sama byłam w podobnej sytuacji nie widzę i już nie będę widziała niestety. Ja miałam wrodzonego naczyniaka, który jest nie do wykrycia bo naczyniaki są małe, tentniaki wykrywają bo są większe.
      Córka przede wszystkim aby odnalazła szczęście w życiu coś co może sprawić aby była szczęśliwa.
      Ćwiczyć musi już zawsze i dużo się poruszać to ważne... Opalanie zabronione bez zakrycia głowy i nie wolno zwisać głową w dół, nie może zwiększać ciśnienia w głowie w żaden sposób.
      Pozdrawiam i zapraszam na bloga: kłostalia.site
      klostalia.site/index.php/2020/03/19/grunt-to-pozytywne-nastawienie/
      Mam nadzieję że już wszystko w porządku. Zapraszam na mojego bloga kłostalia życie po wylewie
    • klostalia Re: Jak powinna żyć 11 latka po udarze? 31.03.20, 11:43
      Dużo pić wody i ruszać się to podstawa dla udaru niedokrwiennego! Bo to wszystko przez zakrzepy od siedzenia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka