mamapata 01.03.11, 14:48 I czy taki zestaw: obiad, przekąski, tort, lody, ....???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agach77 Re: A jakie menu na komunię? 01.03.11, 20:29 przystawki, obiad, przekąski, słodkości -ciasto, czekoladowa fontanna z owocami, lody, kawa, herbata. Odpowiedz Link Zgłoś
mamapata Re: A jakie menu na komunię? 02.03.11, 09:25 No właśnie, ale tak bardziej szczegółowo-zupa (rosół czy żurek czy flaczki?) rózne rodzaje mięs na drugie, z ziemniakami i kluskami ślaskimi do wyboru, 3 sałatki, półmisek wedlin, galareta, jaja w majonezie, ryba jakaś( po grecku?), ile rodzajów ciast (sernik, makowiec, cos z owocami)? Co własciwie polecają restauracje? Odpowiedz Link Zgłoś
agach77 Re: A jakie menu na komunię? 02.03.11, 10:38 Zupa- rosół, pomidorowa, domowy makaron, 2 danie: schab pieczony w sosie kurkowym, polędwiczki z kurczaka w sezamie, płatkach migdałów, ziemniaki, surówka marchewka z jabłkiem. 2 ciasta sernik, makowiec, babeczki a przystawki i przekąski nie wiem jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
agava07 Re: A jakie menu na komunię? 02.03.11, 11:39 z flaczkami to chyba żartujesz? Dziecko tego nie przełknie! Odpowiedz Link Zgłoś
freedoro Re: A jakie menu na komunię? 02.03.11, 21:11 Jeżeli dziecię je grzyby to proponuję flaczki z boczniaków - pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: A jakie menu na komunię? 03.03.11, 18:02 Nasza pani przygotowująca przygotuje wszystko, co wymyslimy I ciasta napiecze. I powiedziała jedną ważna rzecz: menu ma smakowac DZIECKU. Bo to jego święto. Wiec zakładam, że fasolowa będzie Odpowiedz Link Zgłoś
agach77 Re: A jakie menu na komunię? 04.03.11, 21:00 dokładnie, u nas menu również pod dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamapata Re: A jakie menu na komunię? 05.03.11, 09:57 To u nas naleśniki i rosół Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_wp Re: A jakie menu na komunię? 10.03.11, 19:08 Jak pod dzieci to rosół i pizza. A tak poważnie to u nas tak: przystawka: caprese lub szynka z melonem, zupa: rosół lub zupa krem z białych warzyw drugie danie: filet z indyka nadziewanymi lub polędwiczki wieprzowe. deser: tort mascarpone lub lody. Obiad podawany na talerzach w porcjach. Dla dzieci mogę zamówić coś z menu dla dzieci w tej restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
gerbera17 Re: A jakie menu na komunię? 14.04.11, 10:22 Przygotowuję komunie w domu na 23 osoby. Menu będzie takie: OBIAD godz 13.30 ZUPA PIECZARKOWA KREMOWA ZIEMNIAKI PYZY parowane FRYTKI SOS PIECZENIOWY SOS POMIDOROWY COLESŁAW Z CZERWONEJ KAPUSTY DOMOWA SURÓWKA Z MARCHWI KOLOROWA OBIADOWA SAŁATKA KOLOROWA SURÓWKA MARCHEW W KOSTKĘ Z GROSZKIEM DE VOLAILLE KOTLETY z piersi KARCZEK Z PIECZARKAMI DESER DESERY LODOWE z owocami, galaretka i smietaną KAWA Ciasta 5 szt + TORT KSIĄŻKA baunty, toffi, biszkopt z masą serową z porzeczką Popapraniec, snikers czekoladowy z wiśniami KOLACJA LECZO cygańskie STARA JAK ŚWIAT SAŁATKA WARSTWOWA SAŁATKA TRADYCYJNA WARZYWNA SAŁATKA BROKUŁOWA Z FASOLKĄ I FETĄ KIEŁBASA PARZONA (biała, slaska, parowki, pieprzowe cienkie) JAJKA GOTOWANE OGÓRKI KISZONE PAPRYKA KONSERWOWA GALARETA Z DORSZA Klopsiki z pieczarkami bigos Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: A jakie menu na komunię? 14.04.11, 17:28 O matko.. ale rozumiem, że nie sama to przygotowujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
gerbera17 Re: A jakie menu na komunię? 18.04.11, 09:51 To juz "moja" trzecia komunia - trzecie dziecko. Mam zamówione mięsa i tort. Resztę robię sama z małą pomocą chętnej przyjaciółki. W niedzielę będą 2 panie do pomocy w kuchni i przy gościach. W piątek biorę w pracy urlop. Pierwszą komunię - 4 lata temu - robiłam sama - bez koleżanki - tylko tort przyjechał gotowy i mama upiekła część mięs. Da radę - trzeba tylko dużo chęci i rozplanowanie zajęć. A koszt całej komunii wychodzi mi ok 55 zl za osobę + spoooooro jedzenia na następne dni lub do zamrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamapata Re: A jakie menu na komunię? 18.04.11, 13:44 O rany, imponujace! Szacun wielki! P.S. Czy mogę prosić o przepis na popaprańca? Odpowiedz Link Zgłoś
gerbera17 Re: A jakie menu na komunię? 04.05.11, 13:55 Popapraniec - pyszne ciastko do kawy Ciasto jest pyszne, tak jak nazwa wskazuje to "popaprany" biszkopt składajacy się z wiórków kokosowych, maku i kakao, przełożony masą budyniową. Ciasto rozpływa się w ustach. Składniki na ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki maku (suchy) 1 łyżka kakao Masa: 1/2 litra mleka 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej łyżka masła 3-4 łyżki wody Ponadto: 1/2 szklanki wódki dżem z jabłek lub czarnej porzeczki rodzynki wiórki kokosowe migdały lub orzechy Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Polewa czekoladowa: Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody. Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki. Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
viomil Re: A jakie menu na komunię? 04.05.11, 14:27 My już jesteśmy po komunii, poczęstowaliśmy gości: OBIAD - Zupa krem z zielonego groszku i szpinaku + groszek ptysiowy, - Zapiekane piersi drobiowe z ananasem, serem żółtym i żurawiną, - Schab w sosie, - Koperty drobiowe z pieczarkami i żółtym serem, - Nuggetsy, - Młode ziemniaki + zapiekane kopytka - 2 surówki, PRZYSTAWKI - Polędwica wieprzowa ze szpinakiem w cieście francuskim, - Schab z morelami, - Pieczarki faszerowane, - Sałatka z wędzonym kurczakiem, - Sałatka z tortellini, - Tortille zawijane z łososiem i serkiem śmietankowym, DESER - Tort, - Sernik z brzoskwiniami, - Jabłecznik z sosem waniliowym, - Lody, - Owoce, cukierki, Na koniec podaliśmy Strogonowa wołowo-wieprzowego. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: A jakie menu na komunię? 04.05.11, 17:35 U nas będzie takie: 1.antipasti wybór przekąsek zimnych i gorących (nie trzeba nic wybierać) - indyk w ziołach - cukinie, bakłażany z grilla - szynka parmeńska z melonem - bakłażan zapiekany z mozarellą - boczniak w zalewie balsamiczno-czosnkowej - marynowany kurczak - marynowany łosoś - caprese 2. zupa do wyboru (prośba o wybór dwóch pozycji) - krem z pomidorów - krem ze szparagów - zupa minestrone - brodo (delikatny rosół z makaronem) 3. danie główne do wyboru przez gości na miejscu (prośba o wybór trzech pozycji) - polędwica wołowa ze szparagami i ziemniakami zapiekanymi po francusku - polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola z warzywami i ziemniakami opiekanymi - stek z tuńczyka na puree karczochowym - sandacz z koprem włoskim i warzywami - borowikowe ravioli - atramentowe tagliolini z krewetkami i szparagami 4. deser - do wyboru - sorbety owocowe - semi-freddo -panna cotta + tort sami przynosimy __________________ wycietezmejli.blogspot.com "Ucinam w tej chwili wymianę mejli i ustalam, że ja opieprzam, a Ty jesteś opieprzany, bo inaczej się pogubimy...sorry taki job" Odpowiedz Link Zgłoś
fredek8 Re: A jakie menu na komunię? 09.05.11, 14:55 Minkapina po menu poznałam restauracje jest jedna z tych nad którą właśnie zastanawiamy się na obiad po komunii dla córki w przyszłym roku czy byłabyś tak miła i po napisała czy byliścuie zadowoleni.Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś