Dodaj do ulubionych

Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach?

19.11.11, 12:38
Mój ośmiolatek chodzi dodatkowo na angielski do przemiłej dziewczyny, którą oboje jesteśmy zachwyceni i ze względu na sposób bycia i metody nauczania i tegoż nauczania wyniki.

Wczoraj wrócił cały w skowronkach, bo pani na zajęciach go filmowała- to znaczy z okazji tematu o rodzinie, on przedstawiał jakieś tam zwierzątka i opowiadał po angielsku o ich koligacjach rodzinnych, a pani filmowała to kamerą w telefonie.

Ja też pracuję w szkole, nie jako nauczyciel, ale jako terapeuta i za numer z filmowaniem dziecka bez zgody rodziców, dyrektor i ci rodzice zjedli by mnie żywcem. Owszem, zdarza się, ale zawsze muszę mieć zgodę na piśmie i konkretny cel tego nagrania.

Jaki cel miała anglistka mojego syna, nie wiem. Mały wspominał coś o internecie, filmie instruktażowym.
NIe chciałabym robić afery, ta dziewczyna jest naprawdę rewelacyjną nauczycielką i w dodatku bardzo miłą, ale jakoś mam opory przed myślą, że ktoś może wrzucić film z moim, jakby nie było osobistym dzieckiem, do internetu. W dodatku nie mruknąwszy ani słowem, że ma taki zamiar.
Przesadzam, czy nie? A jak nie, to co byście zrobiły na moim miejscu?
Obserwuj wątek
    • beatulek Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 12:56
      Że tez ludzie potrafią piękny post napisać a nie potrafią normalnie z anglistką porozmawiać? Normalnie zrób - zadzwoń - zapytaj GRZECZNIE czy to prawda co syn mówił i poproś by więcej syna nie nagrywała i ie wrzucała filmu do internetu. To, ze jest dobrym nauczycielem nie oznacza, ze nie można z nią rozmawiać. Tylko rozmawiać a nie od raz atakować.
      • annes67 Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 13:51
        no własnie...i to ze jest przemila i doskonała nie znaczy ,ze ją znasz...i ufasz bezgranicznie (?) prawda?

dziwne zachowanie...przeciez powinna wiedziec ,ze jej tego wolno. dlaczego to jednak zrobiła?

Ja bym radziła tak:film ma ci przesłać na twój nosnik ( przy tobie) a potem przy tobie wykasowac swój. majac nadziej ze nie ma kopii.

obojetnie jak bardzo jest miła powinna raz na zawsze zapamietac ,ze tak sie nie robi!

zadzialaj taktycznie i jak tylko mozna przedelikatnie i miło( niczym ona)

dociekaj, dociekaj...
        • lidka73 Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 14:42
          Ależ ja umiem porozmawiać z anglistką, tylko zgłupiałam, czy w ogóle jest o czym smile
          Zaczęłam się już zastanawiać, czy ogólnie nie przesadzam z tym chronieniem wizerunku dziecka i w tym celu założyłam ten wątek. Dzięki za radę z przesłaniem filmu na mój nośnik, dobry pomysł.
          • mamusia1999 Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 14:51
            no wiec z tym chronieniem wizerunku dziecka to jest powazna sprawa. obecny stan prawny jest ponoc taki: od momentu kiedy za twoja wiedza wizerunek pojawia sie w sieci nie masz mozliwosci oprotestowac zadnych przyszlych naduzyc np. ze strony glupawych kolegow. czyli jesli sobie wstawisz gdzies ladna fotke, to nie mozesz nikogo pozwac do sadu o wstawienie twojej mniej ladnej fotki. tak troche: jak sie powiedzialo a to trzeba powiedziec b. ponoc takie sa orzeczenia sadowe.
          • annes67 Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 15:15

tylko nie ulegnij, ze jednak filmik jest godny powielenia i posłania go gdzies.

urocze osoby ...ach...nie daj sie zwiesc.....
          • beatulek Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 19:41
            Moim zdaniem nie przesadzasz. Ja też nie pozwalam filmowac moich dzieci a już wogóle za moimi plecami. Anglistce, (ale także pani od pianina, panu od basenu, pani od zajec plastycznych) płacę za naukę moich dzieci. Nie umawiałam się najakiekolwiek wykorzystywaie ich wizerunku.
    • olena.s Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 14:45
      Ja bym na twoim miejscu jednak wyluzowała. Przemyśl sobie, czego się obawiasz, co cię drazni w całej sytuacji, i czy to jest coś poważnego (np z mojego pkt widzenia - nie pozwoliłabym na umieszczenie wizerunku dziecka w kontekście, w którym jakiś wariat mógłby sie na nim zafiksowac i je znaleźć w realu. Natomiast w ogóle mi nie przeszkadza, że jest na zdjęciach/filmach w innych kontekstach.) Potem zagadnij nauczycielkę, dowiedz się, o o co biega: może byc i tak, że twoje dziecko coś przerysowało czy przekłamało, nawet mimowolnie.
      • verdana Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 14:51
        A mnie by szlag trafił. Nie zyczyłabymsobie, aby film z moim dzieckiem umieszczano w internecie, niezaleznie od kontekstu. To powinna być wyłącznie decyzja rodziców i dziecka, a nie kompletnie obcych osób. Nie chodzi mi o wariatów, tylko o sam film - nie kazdy zyczy sobie, aby wszyscy oglądali jego dziecko w filmie instruktazowym, aby jego dziecko służyło jako czyjaś reklamówka.
    • lolinka2 Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 14:51
      Z tego, co kojarzę, to w większości szkół rodzicom daje się do podpisania zgodę na filmowanie/ fotografowanie dzieci w czasie zajęć i umieszczenie filmów/fotografii na stronie www szkoły w celach promocyjnych. Bez tej zgody, filmowanie/ fotografowanie i upublicznianie wizerunku jest po prostu nielegalne.
      • vatum Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 15:31
        No dobra, zgoda na filmowanie: a jeśli filmowana jest klasa to co? Zwykły rodzic ma zamaskowac dziecko w programie do obróbki video by moc przekazac ten film innym rodzicom? Oj, zaraz, zakaz filmowania to to dziecko musi zejsc z kadru...hm.. Ciężki temat. Ja zabroniłam upubliczniania wizerunku dziecka, reszta rodziców wyraziła zgodę i tak młoda może być nakręcona ale nie można tego pokazac na stronce szkoły.
        Kiedyś rodzice na tańcach prawie się pobili bo jak zwykle pod koniec zajęć rodzice nagrywaja układ żeby dzieci w domu poćwiczyły no i ktoś sobie nie życzył żeby obcy ludzie nagrali przypadkiem jego dziecko. Afera z pobiciem i wyrokiem sądowym, ale jakim to już nie wiem smile Myślę że to indywidualna sprawa.
        I z tego co się orientuję to można nagrywac bez zgody, chyba że nagrywa się profesjonalną kamerą a profesjonalna kamera jest większa od zwykłej kamery nie wspominając o telefonie.
        • canuck_eh Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 16:25
          Dokladnie tak.Kiedys moje dziecko wyjechalo do Polski i wpadlam na pomysl zeby na adres meza przeslac zdjecie klasy z zyczeniami urodzinowymi syna( w czasie 2tygodniowego wyjazdu mial urodziny) od klasy.Przyszlam do szkoly i w klasie zapuytalam czy jest to mozliwe.Bylo z wyjatkiem jednego dziecka bo rodzice sie nie zgodzili na jakiekolwiek filmowanie i robienie zdjec dziecku.Odszedl dzieciak na bok , ja zrobilam zdjecie , poprosil mnie tylko by jego umiescic tez w zyczeniach - rozumie sie - syn wie ze on zawsze stawal na uboczu jak byly robione zdjecia wiec bedzie wiedzial dlaczego go na zdjeciu nie ma.
          Trzeba szanowac decyzje rodzicow.Nie wnikac dlaczego maja takie widzimisie.Nie chca by dziecko bylo fotografowane i juz.
    • canuck_eh Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 16:15
      Zadzwonilabym i zapytalam o co chodzi z tym filmem instruktazowym.Poprosilabym ze chcialabym go zobaczyc zanim go wrzuci do sieci i podejme decyzje czy wydam zgode na to bo jednak to w sieci bedzie i zanim sie tam pojawi chcioalabym to zobaczyc.Jezeli uznasz ze nie ma sz nic przeciwko to co ci szkodzi.Jezeli jednak masz opory to popros by jednak nie zamieszczala.Jezeli ci dziewczyna wyjasni ze syn ma dobra dykcje itp itd to popros ze w takim razie nie ma sprawy, ale prosisz by jednak nakrecila ten film jeszcze raz i w jakis sposob troche ukryla jego twarz zeby nie byla az tak widoczna - mozna to zrobic.Pomoc kobicie tez mozesz, ale ona tez musi zrozumiec twoje obawy.no i na przyszlosc poprosic by takie akcje z toba porozumiec bo zbytnio nie lubisz wrzucac zdjec i filmow ze swoja rodzina do sieci.A ze jest fantastycznym nauczycielem i swietnie sie wspolpracuje to chcialabys by ta wspolpraca nadal taka pozostala.Ot co.Dlaczego jakies podchody robic.Awantury robic nie trzeba, a dziewczynie tez mozna zwrocic na to uwage bomoze do glowy jej ie przyszlo ze MUSI miec zgodze rodzicow na takie manewr.Lepiej jej powiedziec teraz niz natnie sie na kogos jak juz bedzie za pozno i ciagac ja beda po sadach.
      • azjaodkuchni Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 19.11.11, 17:20
        Mnie też by coś trafiło... nie nie nie. Zawsze jestem pytana czy można mojemu dziecku zrobić zdjęcie. Urodę moje dziecko ma oryginalną więc chętnych sporo. Nie przeszkadza mi zdjęcie z koleżanką czy kolegą zawsze proszę by nie wrzucać zdjęć mojego dziecka do sieci. Szkoła też ma na stornie jedynie zdjęcia dzieci których rodzice się na to zgodzili. Pogadałabym i popropsiła o nieumieszczanie w sieci oraz nienagrywanie bez mojej zgody.
    • asia_i_p Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 20.11.11, 13:20
      Zadzwoniłabym i spytała, o co chodzi.
      Bo może być i tak, że zamieszczenie w internecie dziecko sobie dorobiło, a film był robiony albo na użytek lekcji, żeby dziecko samo się zobaczyło i usłyszało mówiące po angielsku (czasem się robi) albo, jeśli pani jest jeszcze studentką, na jakieś zaliczenie (tu zwróciłabym pani uwagę, że potrzebna jest moja zgoda). Przeciwko umieszczaniu w internecie bez mojej zgody zaprotestowałabym stanowczo.
      • lidka73 Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 20.11.11, 21:06
        Bardzo wam dziękuję za przywrócenie zdrowego oglądu rzeczywistości smile
        Bo w rodzinie uzyskałam już opinię pieniaczki, która robi z dziecka celebrytę, albo nielegalnego imigranta.
        Pani rzeczywiście jest studentką i mogła robić to na jakieś zaliczenie,ale zadzwonię do niej jutro i pogadam.
        Tak przy okazji: niedawno był u mnie na terapii pięknie ostrzyżony chłopiec- nigdy nie umiałam wytłumaczyć fryzjerowi, że o taką właśnie fryzurę dla mojego syna mi chodzi. Więc napisałam kartkę do mamy tego chłopca z prośbą o zgodę na sfotografowanie tyłu i boku głowy dziecka. Nie przyszłoby mi na myśl, żeby zrobić to samowolnie. I pewnie dlatego tak mnie zdziwiły metody naszej anglistki.
        • paliwodaj Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 21.11.11, 07:53
          prawdopodobnie kobieta od angielskiego wcale nie wie , ze powinna miec zgode rodzica, co nalezy z niz przedyskutowac
          Moja corke tez jakis fotograf, na jakiejs polonijnej imprezie fotografowal, wkoncu poprosilam zeby przestal i jako ze nie mam pojecia po co i na co , poprosilam zeby w mojej obecnosci usunal wszystkie zdjecia z corka
    • mw144 Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 21.11.11, 10:13
      W przedszkolu podpisywaliśmy zgodę na filmowanie dzieci. Jeśli ktoś nie podpisał jego dziecko nie może się pojawiać na stronie internetowej przedszkola ani na ogólnodostępnych zdjęciach. Moje dziecko za moja zgodą było też tematem pracy doktorskiej jednej z jego opiekunek, na dołączenie do pracy filmów z jego udziałem też musiałam wyrazić zgodę.
      • mariela1987 Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 21.11.11, 18:54
        u mnie w przedszkolu wszyscy rodzice podpisali zgodę na filmowanie i zdjęcia. Ja robię zdjęcia dzieciom ale niestety nie mogę ich udostępnić rODZICOM. mOŻE,że na zdjęciu jest tylko to jedno konkretne dziecko. Kilka lat temu w tym przedszkolu,,niby" rodzic pozwał nauczycielkę do sądu,że ta zrobiła zdjęcie chłopcu z innym chłopcem ( którego ojciec jednego z dzieci nie lubił... czy tam nie lubił ich rodziców)..

Jeżeli chodzi o sytuację z nauczycielką. Ja bym zapytała o co chodzi.. nie podoba mi się ten pomysł wrzucaniu filmów z dzieckiem do internetu
        • mamusia1999 Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 22.11.11, 08:58
          perwersja aktualnego orzecznictwa w kraju gdzie mieszkam (to sie wsyzstko dopiero robi i z reguly nie nadaza za rozwojem mediow) polega niestety na tym, ze jesli dobrowolnie umiescilas swoje/dziecka zdjecie na facebooku lub innym portalu spol. to sobie sama strzelilas gola i nie mozesz oprotestowac twoich/dziecka wizerunkow umieszczanych przez innych. sama siebie/dziecko zadeklarowalas jako osobe publiczna.
    • iin-ess Re: Zgoda na filmowanie dziecka na zajęciach? 22.11.11, 20:13
      lidka73 napisała:

A jak nie, to co byście zrobiły na moim miejscu?

Zapytały pani od angielskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka