dawidalan 28.08.14, 14:51 Dawidek starszy mój synek na stopach ma takie guzy nieraz robią sie czerwone byłam teraz u pediatry ale ona nie wie co to i dała skierowanie do ortopedy, który jest dopiero 11.09.14 . Dzisiaj Dawiś sie budzi i mówi ze znowu mu wyszło tym razem bolesny guzek nastepny dołaczam zdjecia moze cos wam to bedzie mówić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olga727 Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 28.08.14, 15:09 Zanim trafisz do lekarza,zajrzyj tutaj: forum.echirurgia.pl/temat972.htm Może znajdziesz jakieś wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 28.08.14, 15:23 Znalazłam jeszcze coś takiego: ganglion .Gangliony to torebki wypełnione galaretowatym płynem tworzą się najczęściej w stawach bądź w miejscach połączenia ścięgien.Dlatego pewnie synka bolą nogi,że jest ich więcej i jak napisałaś zaczęły rosnąć.Takie schorzenia leczą ortopedzi stąd skierowanie do nich.Ortopeda może tylko po dotykać gangliony i zadecydować o leczeniu a może również zlecić badania dodatkowe jak RTG stopy lub USG w skrajnych przypadkach MR.Leczenie jest miejscowe nie jestem pewna co do dzieci myślę,że nie różni się zbytnio od leczenia dorosłych podaje się miejscowo w ganglion sterydy.Możliwe jest też usuniecie płynu z ganglionu robi się to w znieczuleniu miejscowym i igłą ze strzykawką ściąga się płyn ale wtedy pozostaje torebka ganglionu w znieczuleniu miejscowym usuwa się też torebkę wraz z jej zawartością wszystkie te zabiegi zazwyczaj robione są ambulatoryjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 28.08.14, 19:11 A nie są to ukąszenia, np. komarów? Moja córka koszmarnie puchnie po komarach, ma takie wielkie bulwy, ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
dawidalan Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 28.08.14, 19:23 nie nie sa to ukąszenia po komarach ma to non stop od paru mc Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 28.08.14, 20:10 To parę miesięcy temu powinien to obejrzeć lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 28.08.14, 20:37 dawidalan napisała: ma to non stop od paru mc Dopiero TERAZ byłaś z synem u lekarza,widząc że te zmiany na stopach ma od kilku miesięcy ? To jest dosyć nieodpowiedzialne. Odpowiedz Link Zgłoś
dawidalan Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 28.08.14, 21:18 nie nie teraz bylam. Juz wczesniej tez bylam to tez stwierdzila ze moze to jest wlasnie pogryzienie i kazala sie nie martwic i dala skierowanie na morfologie tylko, która wyszła dobrze. Ale teraz znowu zaczelam zagłebiac temat bo wlasnie cos za długo to jest juz Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 29.08.14, 07:40 Ja się dziwię,że lekarka poprzestała na wersji o komarach,bo komary gryzą wszędzie,a nie tylko na stopach.Od ilu miesięcy ma te guzki:od wczesnej wiosny(wtedy komarów jeszcze nie ma),czy też wcześniej(zimą też) ? Odpowiedz Link Zgłoś
paulina00089 Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 16.04.15, 16:29 Witam, czy dowiedziała się Pani może co to jest? Moja córeczka ma też coś takiego na stopach i też chodzimy od lekarza do lekarza i nic nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 29.08.14, 08:44 wygląda jak moje gangliony na stopach, jeśli to jest to samo to nie martw się - upierdliwe, ale niegroźne. ortopeda to dobry kierunek Odpowiedz Link Zgłoś
tati1977 Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 16.04.15, 21:18 Ja będąc dzieckiem miałam coś takiego na rękach a konkretnej w nadgarstku. Raz większe raz mniejsze ale były. Miętosiłam te zgrubienia i miętosiłam (chyba nie bolały, tego nie pamiętam) aż mi popękały tam w środku pod skórą i od tamtej pory się nie pojawiły. Skonsultuj to może jeszcze z innym lekarzem np. z chirurgiem do nich nie ma takich długaśnych kolejek. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 16.04.15, 21:32 Jeśli masz taką możliwość finansową zrób płatnie rezonans magnetyczny stopy, koszt ok 350zł, prywatnie( przynajmniej w moimi mieście czas oczekiwania parę dni) Ani chirurg, ani ortopeda nic na 100% Ci nie powiedzą we wrześniu, a takie badanie konkretnie wykryje przyczynę i będziesz miała od razu opis. Ja, będąc na Twoim miejscu tal bym właśnie zrobiła. Rezonans jest absolutnie nieszkodliwy dla organizmu to nie RTG czy TK, a więc promieniowanie Rentgenowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 05.06.15, 13:19 we wrześniu zeszłego roku... Odpowiedz Link Zgłoś
twoja_matka Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 05.06.15, 10:53 Moja córka też to miała Zapytałam znajomej lekarki, powiedziała, że nie ma pojęcia, ale sama miała to samo w dzieciństwie...przy jakiejś wizycie (nie związanej) u dermatologa, pani dermatolog powiedziała, że to...od siedzenia z podwiniętymi nogami. Dzieciak siedzi na stopie i narasta mu takie zgrubienie właśnie. Zwróć uwagę, jak siedzi Twoje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
pingielkova Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 20.12.21, 17:39 Bzdura - często siedziałam na podwiniętych nogach i nie miałam takiego czegoś Odpowiedz Link Zgłoś
mrzepcz76 Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 19.08.20, 13:25 dzień dobry; czy udało się pani wyjaśnić pochodzenie guzków; mam taki sam problem teraz z córką i poszukuje odpowiedzi co to ?? Odpowiedz Link Zgłoś
smorag Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 15.04.21, 19:14 Dzien dobry Czy udało się Panstwu ustalić ci jest powodem guzków? Mamy taki sam problem. Odpowiedz Link Zgłoś
pingielkova Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 20.12.21, 17:40 smorag napisał: > Dzien dobry > > Czy udało się Panstwu ustalić ci jest powodem guzków? > Mamy taki sam problem. Trudno coś powiedzieć bez zdjęć, ale jak takie coś pojawia się przy stawach (stopy, kostki, nadgarstki), to najprawdopodobniej sa to gangliony, czyli cysty galaretowate - prosze pod tym kątem zapytać pediatrę Odpowiedz Link Zgłoś
komciakom Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 01.07.22, 22:42 dzien dobry, czy komukolwiek udalo sie ustalic co to jest? Synek ma cos podobnego, nieco mniejszego jednak...bylismy u tym u pediatry i dermatologa -problem bagatelizowany. Po dzisiejszej wizycie dostal skierowanie na usg i do ortopedy. Syn chodzi rok na piłkę do szkółki piłkarskiej , mam wrazenie ze to i piłka zbiega się w czasie...ale w sumie inne dzieci chyba takich rzeczy od piłki nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
mikruszynka Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 27.01.22, 19:27 Coś podobnego jak na zdjęciach lekarz zdiagnozował jako rumień. Dziecko miało te guzy na nogach od stóp do kolan. Rumień sam w sobie jest chorobą wtórną. U nas powiązano go z gruźlicą. Dziecko przebadane wzdłuż i w szerz w szpitalu okazało się jednak całkowicie zdrowe. Rumień ustał samoistnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 21.01.23, 10:54 Też pomyślałam o rumienia guzowatym. Ale tu było tylko na stopach, a u mnie i u dziecka mikrokruszynki do kolan. U mnie to było większe i podłużne. Potem doszła opuchlizna od stóp do kolan a na koniec okropny ból stawów i mięśni. Nie ustąpiło samoistnie, dopiero po w sumie 40-dniowej antybiotykoterapii. Interniści nie wiedzieli co to, pierwsza dermatolog odesłała mnie na Akademię Medyczną. Więc raczej to nie to samo, skoro przez parę miesięcy się nie zmieniało, lub niewiele i nie dawało innych dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
smorag Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 23.01.23, 17:09 Problem związany z tą przypadłością jest taki, że lekarze nie potrafią jednoznacznie określić co to jest. W naszym przypadku byliśmy u pediatry, ortopedy, laryngologa na nawet chirurga. Przeprowadziliśmy pełną diagnostykę. Zamrażaliśmy, smarowaliśmy sterydami i w końcu dostaliśmy skierowanie do chirurga... Chirurg przeprowadził prawidłowe rozpoznanie jako : Ziarniniak obrączkowaty (granuloma annulare) . Zmiana samoistnie ustąpiła po 2 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: guzy na stopach u 6 l. dziecka zdjecia 25.01.23, 17:10 Dziękuję! Życzę Wam zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś