Dodaj do ulubionych

Co zabrać w góry

06.06.16, 21:59
Napiszcie co trzeba mieć w górach głównie chodzi mi o kurtkę i buty. Dzieci
6 klasa będą nad Morskim Okiem,Gubałówce.jesteśmy znad morza,tu jest zupełnie inny klimat.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Co zabrać w góry 06.06.16, 22:05
      Kurtka z kapturem, lekka, ale nieprzemakalna. Grube skarpetki. Płaszcz deszczowy - koniecznie!
      Na Gubałówkę można w klapkach i letniej sukience, nad Morskie Oko teoretycznie wystarczą adidasy, bo idzie sie po szosie. Ale gdyby szli nad Czarny Staw, to konieczne sa buty górskie. W ogóle lepiej górskie, bo może padać.
      W plecaku musi mieć sweter, albo flanelowa koszula, albo bluza. W górach pogoda potrafi sie zmieniać błyskawicznie, można wyjść w piękny gorący dzień i wrócić w zimnym, lejącym deszczu.
    • be.a Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 07:01
      plastry na pecherze
    • kanga_roo Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 07:44
      były już wątki tej wiosny, poszukaj i poczytaj sobie smile
    • ewa_mama_jasia Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 08:24
      Wygodne, nieślizgające się buty i lekka, nieprzemakalna kurtka. To na pewno. I zdrowy rozum z odrobiną wyobraźni. Nie pisze tego złośliwie, dzieciaki czasem ogarnia głupawka i robią w grupie to, czego nie zrobiłyby indywidualnie.
      • patria5 Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 11:51
        czapka z daszkiem tez się przyda
    • tusia-mama-jasia Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 17:40
      Buty sznurowane koniecznie, z porządnym bieżnikiem, cholewką nad kostkę /nie tylko stabilizują staw skokowy i chronią przed urazem, ale też minimalizują ryzyko ukąszenia przez żmiję/.
      Kurtka p-deszczowa jak najlżejsza /i tak nie ma takiej, która wytrzyma prawdziwą ulewę, a w foliowej pelerynie człowiek tak się poci w marszu, że i tak jest mokrusieńki/.
      Polar/inna ciepła bluza, ew. softshell.
      Wygodne, wyższe skarpetki, sprawdzają się turystyczne koszulki i spodnie z odpinanymi nogawkami - te rzeczy szybko schną, łatwo też reagować na zmiany pogody.
      Rękawiczki - nawet latem, ew. nakrycie głowy/okulary p-słoneczne.
      Latarka /optymalnie czołówka/.
      Krem z filtrem.
      Plastry, fenistil, apteczkę z prawdziwego zdarzenia na pewno będzie mieć opiekun.

Lista powyższa dotyczy tytułu postu /"w góry"/, jeśli to sama Gubałówka i Moko można nieco zliberalizować tę listę wink /choć nad Mokiem bywa chłodno, nawet gdy na asfalcie skwar, nad Czarny Staw - tak jak napisała verdana - konieczne są buty, a nie adidasy, Gubałówka jeśli nie jest zdobywana kolejką też pozwoli docenić obuwie turystyczne - da się znaleźć przyzwoicie strome zejścia z tejże/.
      • iza232 Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 18:21
        Odpuściłabym sobie płaszcz przeciwdeszczowy i rękawiczki. Jeżdżę z rodziną w góry od lat i nie widzę potrzeby pakowania w/w rzeczy. Spodziewasz się mrozu latem? Może w Himalajach... Wystarczy kurtka przeciwdeszczowa i tak nie będą łazić w wielkim deszczu, tylko przeczekają. Pod kurtkę polar albo softshel. Buty - zwykłe adidasy wystarczą. Myślę, że z 12 latkami nie będą wypuszczać się w wysokie góry wymagające specjalistycznego obuwia. To zbyt niebezpieczne. Zwykłe szlaki oblecą w adidasach.
        • verdana Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 18:44
          Gdzie na trasie do Morskiego da się przeczekać deszcz? W górach , jak zaczyna lać, żadna kurtka nie pomoże, wszyscy łażą w płaszczach. Rękawiczki też moim zdaniem zbędne, w górach w lecie sa potrzebne tylko na łańcuchach.
          Adidasy sa takie sobie o tyle, ze przemakają, a wystarczy wycieczka dookoła Morskiego, aby przekonać się, jak w górach bywa ślisko.
          • zuzanka79 Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 20:40
            Buty wysokie. Obowiązkowo. Mój syn wrócił właśnie w ub. tygodniu z wycieczki do Zakopca, w planie był spacer Kościeliską i jakieś dolinki do tego Gubałówka, Butoorwy w trzecim dniu. Głupia byłam, że uległam jego bo wszyscy .... Pojechał w adidasach, wrócił ze skręconym stawem skokowym bo poślizgnął się na błocie. Jasne że w adidasach się da, ale wystarczy chwila nieuwagi. Orteza i kule będą mu towarzyszyć do końca czerwca.
          • morekac Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 21:09
            Też dałabym dziecku płaszcz foliowy: w czerwcu lubi naprawdę lunąć i mogą nie być akurat w pobliżu dachu.
            • zuzanka79 Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 21:24
              No właśnie ja nie wiem o co chodzi z tym uprzedzeniem do płaszczy foliowych. Jak Tatry długie i szerokie można je kupić na każdym stoisku, w każdym kiosku a nawet w warzywniaku. Widziałam w nich tłumy turystów zaskoczonych przez deszcz. Sama mam coś ala ponczo, zakładam na siebie i plecak zawsze gdy mocniej pada.
              • verdana Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 21:32
                Płaszcz foliowy to obciach na nizinach. W górach zakładają go wszyscy.
                • morekac Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 21:44
                  Całe stada teletubisiów latają po górach... smile
                  Pamiętam jak nam lunęło kiedyś w górach: przykro przyznać, że puściły goretexy, aquatexy i inne cudexy - sucha pozostała tylko dziewczyna w folijce. Owszem, człowiek się pod nimi zapaca, ale jako ochrona na przeczekanie deszczu się sprawdzają.
                  • tusia-mama-jasia Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 23:51
                    Kiedyś też w nich chodziłam, ale to było dawno. Szczerze ich nie lubię tongue_out
                    Może właśnie dlatego, że jestem w nich tak samo mokra, jak po solidnym deszczu.
                    Znam też rzesze zwolenników parasoli w górach - niejeden stary wyjadacz parasol ma przytroczony do plecaka. Fakt, że przed deszczem chroni lepiej niż kurtka i eliminuje problem pocenia. Ale trzeba go nieść w garści, bywa, że tańczy na porywistym górskim wietrze... Zatem jego też nie lubię tongue_out
                    Taka wybredna jestem. To już wolę wilgotną kurtkę.
                    A najbardziej to lubię w deszczu zdjąć z siebie ile się da, zostać w koszulce i na jakiejś mecie zamienić tę koszulkę na suchy polarek, który przez cały deszcz leżakował w plecaku zabezpieczony workiem. Mmm, jedna rozkosz smile Tyle że ta frajda dostępna tylko latem wink
                    A co do rękawiczek - kiedyś nie wzięłam. Maj, niziutkie Góry Stołowe, no bez przesady. W drugim dniu wyjazdu spadł śnieg. Nawet najmniejsze góreczki uczą pokory, a że rękawiczki nic nie ważą, nie zajmują miejsca, to przy moich wiecznie marznących rękach wolę mieć je wciśnięte gdzieś w klapę plecaka, żeby nie wypowiadać tak niecenzuralnych słów, jak w tamtym maju tongue_out
                    Jeśli chodzi o buty, to w adidasach nawet na Gubałówkę bym nie poszła, z powodów takich jak te podane przez Zuzankę. Na asfalcie - ok, ale cokolwiek innego, nawet mokre kamienie wokół Moka, to już nie dla adidasów.
          • silje78 Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 09:51
            Wlasnie, rekawiczki i cienka czapka lub opaska. Dwa lata temu w drugiej polowie lipca byl tak zimny wiatr, ze bez opaski by mi uszy odpadly. Mloda miala czapke z cienkiego polaru. Wjechalismy na Kasprowy i szlismy nad Czarny Staw przez Przelecz Swinicka. Wiec wystarczy sam wjazd na gore zeby dzieciaki przemarzly.
    • zielonazielona1 Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 09:21
      serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Bardzo mi pomogą pakować syna na ten wyjazd
    • silje78 Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 09:44
      Zalezy kiedy jada. Jak teraz to buty turystuczne niskie z membrana. Wygodne sandaly. Kurtka membranowa, polar. Wygodne spodnie i koszulki. Wymienione przez Ciebie miejsca nie sa wymagajace. Membrana w butach po to zeby dzieciak mial siche nogi jak bedzie padalo.
      Moja jak jedzie w gory do w/w dorzuca buty turystyczne, niskie bez membrany na cieple, suche dni. Koszulki oddychajace. Na dol legginsy, spodnir lekkie z odpinanymi nogawkami. Do tego ma cienkie, nieprzemakalne spodnie. Wygodny plecak z odprowadzajacym wilgoc systemem nosnym. Zwroc uwage na wygodne, grubsze skarpety. Corce mimo wszystko bardziej pasuja bawelniane frotte. Wymienia 2-3 razy podczas wyjscia.
      • morekac Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 19:34
        Jeśli nie jeździ się w góry , to zakup kurtki czy butów z membraną jest wywalaniem kasy w błoto. To samo dotyczy oddychających koszulek i innych gadżetów.
        • silje78 Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 19:56
          napisałam, że moja zabiera, co uważam za niezbędne jest na początku postu. kurtka membranowa przyda się nie tylko w górach, a można kupić choćby w decathlonie za niespełna stówkę. podobnie polar. koszulki oddychające córka używa na co dzień. na rower, rolki itd. zakłada je też na gimnastykę.
          co do wywalania kasy w błoto to jak zacznie lać, a dzieć będzie w bluzie i zwykłych adidasach to można się zastanowić czy było warto...
          • morekac Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 20:06
            Dlatego należy zabrać płaszczyk przeciwdeszczowy. wink
            Serio: jeśli nie będzie się wykorzystywało zakupionych rzeczy czy to w górach czy innych działalnościach - można sobie darować zakup na okazjonalną wycieczkę. Zwłaszcza dupereli, od których nie zależy bezpieczeństwo. Od przemoczonych butów czy koszulki można się co najwyżej przeziębić.
            • silje78 Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 23:11
              Mozna i tak wink. Ja lekko spaczona jestem poniewaz w gorach jestesmy przynajmniej dwa razy w roku (z Gdanska daleko), poza tym corka na codzien ubiera sie nieco sportowo wiec zarowno buty jak i kurtka sa w uzyciu. No i codziennie jezdzi na rowerze i "reszcie" i odziez oddychajaca najbardziej jej pasuje. Na dwor w zasadzie chodzi tylko w termoaktywnych.
            • kanga_roo Re: Co zabrać w góry 09.06.16, 09:13
              morekac napisała:
              od przemoczonych butów czy koszulki można się co najwyżej przeziębić

żartujesz, prawda?
              od przemoczonych ubrań w górach można sobie zafundować hipotermię, a bywa, że i zejść z tego padołu. temperatura w czasie burzy potrafi spaść do paru stopni powyżej zera, dodaj do tego wiatr i brak ruchu (bo grupa np. postanowi "przeczekać" ulewę stojąc w miejscu), oraz zmęczenie i można paść zwyczajnie. co zresztą może by mi nie przyszło do głowy, gdybym nie czytała wspomnień goprowców.

więc ta pelerynka foliowa, która rzeczywiście nic nie waży i nie kosztuje, jest super sprawą. podobnie jak zapakowane do plecaka zapasowe skarpety i legginsy.
              • morekac Re: Co zabrać w góry 09.06.16, 11:46
                Daj spokój, na szkolnej wycieczce na drodze do MOKA ? Zakładam oczywiście, że opiekunowie są w miarę rozgarnieci, grupa będzie z przewodnikiem.
                Poza tym miałam na myśli koszulkę mokrą od potu . Że dziecko będzie miało jakiś zapasowy sweter czy polar oraz płaszczyk foliowy to już zostało ustalone?
                Mokre buty o tej porze roku i na wysokościach schroniskowym są powodem dyskomfortu, można sobie nogi obetrzeć i dostać kataru, ale większych nieszczęść bym nie oczekiwała.
                • kanga_roo Re: Co zabrać w góry 10.06.16, 11:04
                  niestety, wycieczki zorganizowane są najgorsze, imo, bo przy tej ilości dzieci nikt się pojedynczą sztuką nie przejmie, może nawet nie zauważyć problemu. no i pół biedy, jak będzie przewodnik, ale coś mi mówi, że "szkolna wycieczka na drodze do MOKA" nie weźmie przewodnika, bo i po co.
                  co do deszczu to hmm, myśmy potężnie zmokli i zmarzli w lipcu, na Kruczych Skałach, a gdzie im do Tatr. z tym, że tam kurtki impregnowane przemokły i buty też, tak lało. w takiej sytuacji rzeczywiście tylko folia smile
                  • morekac Re: Co zabrać w góry 10.06.16, 12:17
                    > ale coś mi mówi, że "szkolna wycieczka na drodze do MOKA" nie weźmie przewodnika,

Tak jakby TPN wymaga przewodnika przy takiej grupie.
                    • zuzanka79 Re: Co zabrać w góry 10.06.16, 19:09
                      Przewodnik na wycieczce szkolnej zależy teraz chyba tylko i wyłącznie od zdrowego rozsądku i woli organizatora.
                      • jakw Re: Co zabrać w góry 10.06.16, 20:20
                        Z punktu widzenia kuratorium - chyba masz rację. Ale TPN też ma swoje przepisy co do grup.
                      • morekac Re: Co zabrać w góry 11.06.16, 08:57
                        TPN wymaga przewodnika dla grup zorganizowanych.
              • jakw Re: Co zabrać w góry 10.06.16, 13:24
                Zwłaszcza może się to zdarzyć na Gubałówce i drodze do MOka. Gdyby tak było - co roku słyszałabyś o kilku przypadkach tego typu.
      • jakw Re: Co zabrać w góry 09.06.16, 02:04
        Litości, właśnie zapronowałaś wzięcie na kilkudniową wycieczkę 3 par butów (a pewnie jeszcze zapomniałaś o adidasach), ze 3 pary spodni/leginsów, co najmniej z 15 par skarpet, a być może kupno nowej kurtki czy plecaka.
        Przy czym wyprawa jest raczej okazjonalna (gdyby nie była to autorka wątku lepiej orientowałaby się w temacie)
        • silje78 Re: Co zabrać w góry 09.06.16, 08:50
          Czytanie ze zrozumieniem sie klania. Napisala co moja zabiera.
          • jakw Re: Co zabrać w góry 09.06.16, 09:07
            Można to odebrać jako sugestię co należy zabrać.
    • ga-ti Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 17:07
      I do tego, co napisane dorzucę jeszcze: zadbać o kondycję smile Serio, dzieciaki 'komputerowe' padają na Morskim Oku, a trzeba jeszcze wrócić wink

I też pamiętam nasz rodzinny wyjazd do Zakopanego w lipcu, gdy naszym ukochanym kompanem wyjść został foliowy płaszcz lub pelerynka, w kolorach rożnych wink
      • tusia-mama-jasia Re: Co zabrać w góry 12.06.16, 23:18
        Z tymi komputerowymi dzieciakami to święte słowa... Samochodowo-komputerowe nawet na dłuższym spacerze mają problem... Smutno się na to patrzy.

A co do majdanu zabieranego w góry, to aktualna obserwacja mi się nasunęła:
        otóż wróciłam właśnie z wycieczki z klasą syna, jechałam jako opiekun-przewodnik z 4 klasą SP w Beskidy. Nocleg w Chatce, wejście szlakiem, lasem z plecakami, konieczne śpiwory, wspólne żarcie porozdzielane do plecaków itp.
        Przed wyjazdem na zebraniu było mówione, gdzie jedziemy, co zabrać. Potem na mailu klasowym szczegóły pisałam ja i wychowawczyni. Rodzice dzwonili nadal z pytaniami o każdą rzecz, łącznie z wysyłaniem mmsem zdjęcia kiełbas zakupionych na ognisko, codzienie ktoś dzwonił z pytaniem o karimaty czy sztućce, choć zostało to powiedziane raz i napisane 3 razy, że nie trzeba. Spokojnie odbierałam milionowy telefon i udzielałam informacji.
        Po czym na miejscu okazało się, że na niespełna dwudniową wycieczkę z 1 noclegiem niektórzy zabrali 3 pary butów, inni poduszki, kubeczki do płukania zębów, wielkie słuchawki, nadwymiarowe żarcie w ilościach przemysłowych, zestawy do manicure i Bóg wie co jeszcze....
        Przed podejściem, kiedy nastał moment na spakowanie bluz i polarów do plecaków, okazało się, że większość nie ma już miejsca. A plecaki konkretne od 40l wzwyż! Na 2 dni!
        • morekac Re: Co zabrać w góry 13.06.16, 04:53
          To kwestia braku wprawy i doświadczenia. Kiedyś dorosłym ludziom mówiłam, co zabrać koniecznie, a czego nie zabierać... Cuda się zdarzały... wink Na wyjazd w listopadzie, noclegi częściowo bez prądu, była suszarka, a nie było termosu; niektórzy wzięli po 2 kurtki i kreacji tyle, że mogli się przebierać na każdej górce, inni - tylko jedną parę majtek na zmianę. Ale na kolejny wyjazd stawili się już spakowani z sensem,
    • mruu1 Re: Co zabrać w góry 13.06.16, 11:24
      Jeśłi będziesz kupować dziecku nowe buty na tę wycieczkę, niech pochodzi w nich jak najdłużej przed wyjazdem. Czasem po godzinie, dwóch marszu okazuje się, że but, który wyadawał się wygodny, gniecie czy obciera. To chyba najgorsze na szlaku.
    • anetchen2306 Re: Co zabrać w góry 13.06.16, 12:21
      Mieszkam w gorach.
      Podstawa to dobre buty plus dobry, lekki plecak, najlepiej z pasem piersiowym, szerokimi szelkami. Bawelniane skarpety, najlepiej nieco grubsze, chocby nawet upal doskwieral. To w zasadzie tylko te dwie rzeczy decyduja o rzeczywistym komforcie wedrowania. Jak -ujowy plecak uwiera, ciagle z ramion sie zsuwa, buty sie podloza nie trzymaja, to nawet najcieplejsza lekka kurteczka wydaje sie przy nim pryszczem ... I solidna peleryna (coby i plecak sie pod nia zmiescil, inaczej po cieplym swetrze na zmiane tylko wspomnienie pozostanie lub ciuchy do plecaka pakowac w foliowy worek).
    • michal.fraczyk Re: Co zabrać w góry 14.01.17, 16:22
      Polecam artykuł:
      cenowe.pl/artykul/co-zabrac-na-urlop-w-gory.html
    • mgla_jedwabna Re: Co zabrać w góry 16.01.17, 11:39
      Rękawiczek co najmniej 2 pary, bo będą non stop mokre. Nauczyć, że jak wychodzą na wycieczkę, to trzeba zabrać do plecaka m.in. zapasowe rękawiczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka