zielonazielona1 06.06.16, 21:59 Napiszcie co trzeba mieć w górach głównie chodzi mi o kurtkę i buty. Dzieci 6 klasa będą nad Morskim Okiem,Gubałówce.jesteśmy znad morza,tu jest zupełnie inny klimat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: Co zabrać w góry 06.06.16, 22:05 Kurtka z kapturem, lekka, ale nieprzemakalna. Grube skarpetki. Płaszcz deszczowy - koniecznie! Na Gubałówkę można w klapkach i letniej sukience, nad Morskie Oko teoretycznie wystarczą adidasy, bo idzie sie po szosie. Ale gdyby szli nad Czarny Staw, to konieczne sa buty górskie. W ogóle lepiej górskie, bo może padać. W plecaku musi mieć sweter, albo flanelowa koszula, albo bluza. W górach pogoda potrafi sie zmieniać błyskawicznie, można wyjść w piękny gorący dzień i wrócić w zimnym, lejącym deszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 07:44 były już wątki tej wiosny, poszukaj i poczytaj sobie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 08:24 Wygodne, nieślizgające się buty i lekka, nieprzemakalna kurtka. To na pewno. I zdrowy rozum z odrobiną wyobraźni. Nie pisze tego złośliwie, dzieciaki czasem ogarnia głupawka i robią w grupie to, czego nie zrobiłyby indywidualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 17:40 Buty sznurowane koniecznie, z porządnym bieżnikiem, cholewką nad kostkę /nie tylko stabilizują staw skokowy i chronią przed urazem, ale też minimalizują ryzyko ukąszenia przez żmiję/. Kurtka p-deszczowa jak najlżejsza /i tak nie ma takiej, która wytrzyma prawdziwą ulewę, a w foliowej pelerynie człowiek tak się poci w marszu, że i tak jest mokrusieńki/. Polar/inna ciepła bluza, ew. softshell. Wygodne, wyższe skarpetki, sprawdzają się turystyczne koszulki i spodnie z odpinanymi nogawkami - te rzeczy szybko schną, łatwo też reagować na zmiany pogody. Rękawiczki - nawet latem, ew. nakrycie głowy/okulary p-słoneczne. Latarka /optymalnie czołówka/. Krem z filtrem. Plastry, fenistil, apteczkę z prawdziwego zdarzenia na pewno będzie mieć opiekun. Lista powyższa dotyczy tytułu postu /"w góry"/, jeśli to sama Gubałówka i Moko można nieco zliberalizować tę listę /choć nad Mokiem bywa chłodno, nawet gdy na asfalcie skwar, nad Czarny Staw - tak jak napisała verdana - konieczne są buty, a nie adidasy, Gubałówka jeśli nie jest zdobywana kolejką też pozwoli docenić obuwie turystyczne - da się znaleźć przyzwoicie strome zejścia z tejże/. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 18:21 Odpuściłabym sobie płaszcz przeciwdeszczowy i rękawiczki. Jeżdżę z rodziną w góry od lat i nie widzę potrzeby pakowania w/w rzeczy. Spodziewasz się mrozu latem? Może w Himalajach... Wystarczy kurtka przeciwdeszczowa i tak nie będą łazić w wielkim deszczu, tylko przeczekają. Pod kurtkę polar albo softshel. Buty - zwykłe adidasy wystarczą. Myślę, że z 12 latkami nie będą wypuszczać się w wysokie góry wymagające specjalistycznego obuwia. To zbyt niebezpieczne. Zwykłe szlaki oblecą w adidasach. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 18:44 Gdzie na trasie do Morskiego da się przeczekać deszcz? W górach , jak zaczyna lać, żadna kurtka nie pomoże, wszyscy łażą w płaszczach. Rękawiczki też moim zdaniem zbędne, w górach w lecie sa potrzebne tylko na łańcuchach. Adidasy sa takie sobie o tyle, ze przemakają, a wystarczy wycieczka dookoła Morskiego, aby przekonać się, jak w górach bywa ślisko. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 20:40 Buty wysokie. Obowiązkowo. Mój syn wrócił właśnie w ub. tygodniu z wycieczki do Zakopca, w planie był spacer Kościeliską i jakieś dolinki do tego Gubałówka, Butoorwy w trzecim dniu. Głupia byłam, że uległam jego bo wszyscy .... Pojechał w adidasach, wrócił ze skręconym stawem skokowym bo poślizgnął się na błocie. Jasne że w adidasach się da, ale wystarczy chwila nieuwagi. Orteza i kule będą mu towarzyszyć do końca czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 21:09 Też dałabym dziecku płaszcz foliowy: w czerwcu lubi naprawdę lunąć i mogą nie być akurat w pobliżu dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 21:24 No właśnie ja nie wiem o co chodzi z tym uprzedzeniem do płaszczy foliowych. Jak Tatry długie i szerokie można je kupić na każdym stoisku, w każdym kiosku a nawet w warzywniaku. Widziałam w nich tłumy turystów zaskoczonych przez deszcz. Sama mam coś ala ponczo, zakładam na siebie i plecak zawsze gdy mocniej pada. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 21:32 Płaszcz foliowy to obciach na nizinach. W górach zakładają go wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 21:44 Całe stada teletubisiów latają po górach... Pamiętam jak nam lunęło kiedyś w górach: przykro przyznać, że puściły goretexy, aquatexy i inne cudexy - sucha pozostała tylko dziewczyna w folijce. Owszem, człowiek się pod nimi zapaca, ale jako ochrona na przeczekanie deszczu się sprawdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: Co zabrać w góry 07.06.16, 23:51 Kiedyś też w nich chodziłam, ale to było dawno. Szczerze ich nie lubię Może właśnie dlatego, że jestem w nich tak samo mokra, jak po solidnym deszczu. Znam też rzesze zwolenników parasoli w górach - niejeden stary wyjadacz parasol ma przytroczony do plecaka. Fakt, że przed deszczem chroni lepiej niż kurtka i eliminuje problem pocenia. Ale trzeba go nieść w garści, bywa, że tańczy na porywistym górskim wietrze... Zatem jego też nie lubię Taka wybredna jestem. To już wolę wilgotną kurtkę. A najbardziej to lubię w deszczu zdjąć z siebie ile się da, zostać w koszulce i na jakiejś mecie zamienić tę koszulkę na suchy polarek, który przez cały deszcz leżakował w plecaku zabezpieczony workiem. Mmm, jedna rozkosz Tyle że ta frajda dostępna tylko latem A co do rękawiczek - kiedyś nie wzięłam. Maj, niziutkie Góry Stołowe, no bez przesady. W drugim dniu wyjazdu spadł śnieg. Nawet najmniejsze góreczki uczą pokory, a że rękawiczki nic nie ważą, nie zajmują miejsca, to przy moich wiecznie marznących rękach wolę mieć je wciśnięte gdzieś w klapę plecaka, żeby nie wypowiadać tak niecenzuralnych słów, jak w tamtym maju Jeśli chodzi o buty, to w adidasach nawet na Gubałówkę bym nie poszła, z powodów takich jak te podane przez Zuzankę. Na asfalcie - ok, ale cokolwiek innego, nawet mokre kamienie wokół Moka, to już nie dla adidasów. Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 09:51 Wlasnie, rekawiczki i cienka czapka lub opaska. Dwa lata temu w drugiej polowie lipca byl tak zimny wiatr, ze bez opaski by mi uszy odpadly. Mloda miala czapke z cienkiego polaru. Wjechalismy na Kasprowy i szlismy nad Czarny Staw przez Przelecz Swinicka. Wiec wystarczy sam wjazd na gore zeby dzieciaki przemarzly. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonazielona1 Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 09:21 serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Bardzo mi pomogą pakować syna na ten wyjazd Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 09:44 Zalezy kiedy jada. Jak teraz to buty turystuczne niskie z membrana. Wygodne sandaly. Kurtka membranowa, polar. Wygodne spodnie i koszulki. Wymienione przez Ciebie miejsca nie sa wymagajace. Membrana w butach po to zeby dzieciak mial siche nogi jak bedzie padalo. Moja jak jedzie w gory do w/w dorzuca buty turystyczne, niskie bez membrany na cieple, suche dni. Koszulki oddychajace. Na dol legginsy, spodnir lekkie z odpinanymi nogawkami. Do tego ma cienkie, nieprzemakalne spodnie. Wygodny plecak z odprowadzajacym wilgoc systemem nosnym. Zwroc uwage na wygodne, grubsze skarpety. Corce mimo wszystko bardziej pasuja bawelniane frotte. Wymienia 2-3 razy podczas wyjscia. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 19:34 Jeśli nie jeździ się w góry , to zakup kurtki czy butów z membraną jest wywalaniem kasy w błoto. To samo dotyczy oddychających koszulek i innych gadżetów. Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 19:56 napisałam, że moja zabiera, co uważam za niezbędne jest na początku postu. kurtka membranowa przyda się nie tylko w górach, a można kupić choćby w decathlonie za niespełna stówkę. podobnie polar. koszulki oddychające córka używa na co dzień. na rower, rolki itd. zakłada je też na gimnastykę. co do wywalania kasy w błoto to jak zacznie lać, a dzieć będzie w bluzie i zwykłych adidasach to można się zastanowić czy było warto... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 20:06 Dlatego należy zabrać płaszczyk przeciwdeszczowy. Serio: jeśli nie będzie się wykorzystywało zakupionych rzeczy czy to w górach czy innych działalnościach - można sobie darować zakup na okazjonalną wycieczkę. Zwłaszcza dupereli, od których nie zależy bezpieczeństwo. Od przemoczonych butów czy koszulki można się co najwyżej przeziębić. Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 23:11 Mozna i tak . Ja lekko spaczona jestem poniewaz w gorach jestesmy przynajmniej dwa razy w roku (z Gdanska daleko), poza tym corka na codzien ubiera sie nieco sportowo wiec zarowno buty jak i kurtka sa w uzyciu. No i codziennie jezdzi na rowerze i "reszcie" i odziez oddychajaca najbardziej jej pasuje. Na dwor w zasadzie chodzi tylko w termoaktywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Co zabrać w góry 09.06.16, 09:13 morekac napisała: od przemoczonych butów czy koszulki można się co najwyżej przeziębić żartujesz, prawda? od przemoczonych ubrań w górach można sobie zafundować hipotermię, a bywa, że i zejść z tego padołu. temperatura w czasie burzy potrafi spaść do paru stopni powyżej zera, dodaj do tego wiatr i brak ruchu (bo grupa np. postanowi "przeczekać" ulewę stojąc w miejscu), oraz zmęczenie i można paść zwyczajnie. co zresztą może by mi nie przyszło do głowy, gdybym nie czytała wspomnień goprowców. więc ta pelerynka foliowa, która rzeczywiście nic nie waży i nie kosztuje, jest super sprawą. podobnie jak zapakowane do plecaka zapasowe skarpety i legginsy. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Co zabrać w góry 09.06.16, 11:46 Daj spokój, na szkolnej wycieczce na drodze do MOKA ? Zakładam oczywiście, że opiekunowie są w miarę rozgarnieci, grupa będzie z przewodnikiem. Poza tym miałam na myśli koszulkę mokrą od potu . Że dziecko będzie miało jakiś zapasowy sweter czy polar oraz płaszczyk foliowy to już zostało ustalone? Mokre buty o tej porze roku i na wysokościach schroniskowym są powodem dyskomfortu, można sobie nogi obetrzeć i dostać kataru, ale większych nieszczęść bym nie oczekiwała. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Co zabrać w góry 10.06.16, 11:04 niestety, wycieczki zorganizowane są najgorsze, imo, bo przy tej ilości dzieci nikt się pojedynczą sztuką nie przejmie, może nawet nie zauważyć problemu. no i pół biedy, jak będzie przewodnik, ale coś mi mówi, że "szkolna wycieczka na drodze do MOKA" nie weźmie przewodnika, bo i po co. co do deszczu to hmm, myśmy potężnie zmokli i zmarzli w lipcu, na Kruczych Skałach, a gdzie im do Tatr. z tym, że tam kurtki impregnowane przemokły i buty też, tak lało. w takiej sytuacji rzeczywiście tylko folia Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Co zabrać w góry 10.06.16, 12:17 > ale coś mi mówi, że "szkolna wycieczka na drodze do MOKA" nie weźmie przewodnika, Tak jakby TPN wymaga przewodnika przy takiej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Co zabrać w góry 10.06.16, 19:09 Przewodnik na wycieczce szkolnej zależy teraz chyba tylko i wyłącznie od zdrowego rozsądku i woli organizatora. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Co zabrać w góry 10.06.16, 20:20 Z punktu widzenia kuratorium - chyba masz rację. Ale TPN też ma swoje przepisy co do grup. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Co zabrać w góry 11.06.16, 08:57 TPN wymaga przewodnika dla grup zorganizowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Co zabrać w góry 10.06.16, 13:24 Zwłaszcza może się to zdarzyć na Gubałówce i drodze do MOka. Gdyby tak było - co roku słyszałabyś o kilku przypadkach tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Co zabrać w góry 09.06.16, 02:04 Litości, właśnie zapronowałaś wzięcie na kilkudniową wycieczkę 3 par butów (a pewnie jeszcze zapomniałaś o adidasach), ze 3 pary spodni/leginsów, co najmniej z 15 par skarpet, a być może kupno nowej kurtki czy plecaka. Przy czym wyprawa jest raczej okazjonalna (gdyby nie była to autorka wątku lepiej orientowałaby się w temacie) Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Co zabrać w góry 09.06.16, 08:50 Czytanie ze zrozumieniem sie klania. Napisala co moja zabiera. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Co zabrać w góry 09.06.16, 09:07 Można to odebrać jako sugestię co należy zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co zabrać w góry 08.06.16, 17:07 I do tego, co napisane dorzucę jeszcze: zadbać o kondycję Serio, dzieciaki 'komputerowe' padają na Morskim Oku, a trzeba jeszcze wrócić I też pamiętam nasz rodzinny wyjazd do Zakopanego w lipcu, gdy naszym ukochanym kompanem wyjść został foliowy płaszcz lub pelerynka, w kolorach rożnych Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: Co zabrać w góry 12.06.16, 23:18 Z tymi komputerowymi dzieciakami to święte słowa... Samochodowo-komputerowe nawet na dłuższym spacerze mają problem... Smutno się na to patrzy. A co do majdanu zabieranego w góry, to aktualna obserwacja mi się nasunęła: otóż wróciłam właśnie z wycieczki z klasą syna, jechałam jako opiekun-przewodnik z 4 klasą SP w Beskidy. Nocleg w Chatce, wejście szlakiem, lasem z plecakami, konieczne śpiwory, wspólne żarcie porozdzielane do plecaków itp. Przed wyjazdem na zebraniu było mówione, gdzie jedziemy, co zabrać. Potem na mailu klasowym szczegóły pisałam ja i wychowawczyni. Rodzice dzwonili nadal z pytaniami o każdą rzecz, łącznie z wysyłaniem mmsem zdjęcia kiełbas zakupionych na ognisko, codzienie ktoś dzwonił z pytaniem o karimaty czy sztućce, choć zostało to powiedziane raz i napisane 3 razy, że nie trzeba. Spokojnie odbierałam milionowy telefon i udzielałam informacji. Po czym na miejscu okazało się, że na niespełna dwudniową wycieczkę z 1 noclegiem niektórzy zabrali 3 pary butów, inni poduszki, kubeczki do płukania zębów, wielkie słuchawki, nadwymiarowe żarcie w ilościach przemysłowych, zestawy do manicure i Bóg wie co jeszcze.... Przed podejściem, kiedy nastał moment na spakowanie bluz i polarów do plecaków, okazało się, że większość nie ma już miejsca. A plecaki konkretne od 40l wzwyż! Na 2 dni! Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Co zabrać w góry 13.06.16, 04:53 To kwestia braku wprawy i doświadczenia. Kiedyś dorosłym ludziom mówiłam, co zabrać koniecznie, a czego nie zabierać... Cuda się zdarzały... Na wyjazd w listopadzie, noclegi częściowo bez prądu, była suszarka, a nie było termosu; niektórzy wzięli po 2 kurtki i kreacji tyle, że mogli się przebierać na każdej górce, inni - tylko jedną parę majtek na zmianę. Ale na kolejny wyjazd stawili się już spakowani z sensem, Odpowiedz Link Zgłoś
mruu1 Re: Co zabrać w góry 13.06.16, 11:24 Jeśłi będziesz kupować dziecku nowe buty na tę wycieczkę, niech pochodzi w nich jak najdłużej przed wyjazdem. Czasem po godzinie, dwóch marszu okazuje się, że but, który wyadawał się wygodny, gniecie czy obciera. To chyba najgorsze na szlaku. Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen2306 Re: Co zabrać w góry 13.06.16, 12:21 Mieszkam w gorach. Podstawa to dobre buty plus dobry, lekki plecak, najlepiej z pasem piersiowym, szerokimi szelkami. Bawelniane skarpety, najlepiej nieco grubsze, chocby nawet upal doskwieral. To w zasadzie tylko te dwie rzeczy decyduja o rzeczywistym komforcie wedrowania. Jak -ujowy plecak uwiera, ciagle z ramion sie zsuwa, buty sie podloza nie trzymaja, to nawet najcieplejsza lekka kurteczka wydaje sie przy nim pryszczem ... I solidna peleryna (coby i plecak sie pod nia zmiescil, inaczej po cieplym swetrze na zmiane tylko wspomnienie pozostanie lub ciuchy do plecaka pakowac w foliowy worek). Odpowiedz Link Zgłoś
michal.fraczyk Re: Co zabrać w góry 14.01.17, 16:22 Polecam artykuł: cenowe.pl/artykul/co-zabrac-na-urlop-w-gory.html Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Co zabrać w góry 16.01.17, 11:39 Rękawiczek co najmniej 2 pary, bo będą non stop mokre. Nauczyć, że jak wychodzą na wycieczkę, to trzeba zabrać do plecaka m.in. zapasowe rękawiczki. Odpowiedz Link Zgłoś