Dodaj do ulubionych

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów???

30.10.09, 13:51
Zastanawiam się, która z marek kaw będzie odpowiednia do mojego
ekspresu. Tyle firm oferuje swoje produkty jako te najlepsze. Jednak
nie zawsze to co tak reklamowane musi faktycznie być najlepsze. Czy
ma ktoś jakieś doświadczenia w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • apra_live Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 10.11.09, 13:10
      To zależy, każdy ma inny gust i smak, jednemu smakuje kwaśna kawa, drugiemu
      bardziej gorzka. Dla mnie najbardziej odpowiada niskodrazniąca. Sam musisz się
      zdecydować, która kawka będzie dla Ciebie najlepsza :)
      • piechur_84 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 10.11.09, 14:33
        A jeśli nie lubię goryczki w kawie?możesz mi cos ciekawego doradzić.
        Z regóły lubię słodkie rzeczy.. Wiem, że kawa kawie nie równa, a tym
        bardziej kawa parzona w ekspresie.
        • apra_live Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 11.11.09, 15:21
          Duża ilość wody przepuszczona przez kawę daje gorycz, dlatego też wszystko
          zależy od ekspresu. Kawa zbyt długo zaparzana tez gorzknieje, najlepiej to
          wybierać arabiki, one są delikatne i nie gorzkie.
          • cold-case-love Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 04.12.09, 13:05
            To wszystko zależy od Twoich osobistych upodobań. Ja na przykład bardzo lubię
            kawę Lavazzę i Douwe Egberts, ale już mojej siostrze nie smakują. Tylko, że ona
            w ogole prawie w ogóle nie pija kawy, więc to może też dlatego. Zajrzyj sobie na
            stronę caffetea.pl bo oni tam sprzedają kawy w zasadzie tylko do ekspresów więc
            może znajdziesz coś dla siebie :)
            • 17stopni Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 20.12.09, 15:54
              Kawę do ekspresów należy kupować przede wszystkim ciemno paloną - jest ona
              mocniejsza i bardziej wyrazista. Jasne kawy po prostu nie dobrze wychodzą z
              ekspresów wysokociśnieniowych.
              Kawy do ekspresów należy również odpowiednio zmielić. Jeśli zmieli się kawy zbyt
              grubo (nie na miałko) woda będzie swobodnie przelatywać pomiędzy ziarenkami. Tak
              zmielona kawa nadaje się do ekspresów przelewowych (tych z filtrem) - dzięki
              większym ziarenkom, fusy nie dostają się do filiżanki.

Polecam Sumatre, Meksyk Maragogype ciemno palony lub Kenię AA - idealnie nadają
              się do wybornego espresso.
              Kawy pochodzą ze sklepu Pożegnanie z Afryką.
        • sadowski.d Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 25.05.12, 16:37
          właśnie poeksperymentuj, dla każdego co innego jest dobre,mi np smakuje lavazza
        • tipos Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 23.11.14, 15:52
          unikaj dużej zawartosci robusty w mieszankach. Z defincji ma ona najwieksza ilośc goryczk. Powinna Ci smakowac kawa indyjska monsunowa zobacz sobie ja tutaj SwiezoWypalana_pl
      • korfu22 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 08.04.15, 20:27
        witam kawa do ekspresów maxim polecam bardzo
    • flying_citron Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 28.12.09, 16:43
      To chyba zależy od tego jaki jest ekspres. Ja mam ekspres senseo i do niego
      najlepsza moim zdaniem jest kawa lavazza, ale to jest moje subiektywne zdanie.
      Może jeśli potrzebujesz dobrej kawy do ekspresu warto zajrzeć na stronę już
      polecanego sklepu caffetea.pl, gdzie możesz sobie wybrać kawę, która tobie
      będzie najlepiej smakować;)
      • samantaczer Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 09.09.21, 23:25
        spróbuj ekspresu ciśnieniowego - do wyboru do koloru - najlepsza jakość bo ma młynek i zachowuje aromat
        jakość jak u baristy - tu mają tanie sprzęty
        allegro.pl/uzytkownik/MatShop83?string=ekspres
    • cafesklep Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 24.01.10, 10:58
      Ja polecam kawy Portugalskie a zwłaszcza: Delta Oro i Delta Platinum.
      link: cafesklep.pl

Pozdrawiam
      • robercik99 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 06.02.10, 00:51
        najlepsza jest Bazzara (oczywiście wg mnie)
        • wiorka_mrau Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 14.03.10, 02:54
          A ja polecam gorąco ILLY, już wypiłam jej kilkadziesiąt puszek i ciągle uważam,
          że jest świetna.
          • wieczny-ped Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 22.03.10, 11:39
            Ja w sumie pewnie już się powtórzę, ale mi najbardziej smakuje Lavazza.
            Dodatkowo jeśli ktoś nie przepada za bardzo cierpkim smakiem kawy, można zawsze
            zrobić sobie słodkawą, mleczną piankę, no ale ten bajer już zależy od modelu
            ekspresu jaki posiadasz.
            • millaisa Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 25.03.10, 11:38
              Jeśli chodzi o Lavazze, to super są ich ekspresy Blue. Zwłaszcza z kapslami
              Intenso;) Świetna kawa!
    • it_wawa Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 26.03.10, 01:59
      A jaki masz ekspres :) ? Jak Lavazza A Modo Mio - to jestes
      wygrany :) - masz z czego wybierac:
      www.lavazzaamodomio.pl/produkty/kapsuly
      • millaisa Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 26.03.10, 09:39
        Ja mam Lavazza Blue LB 1000 - i to jest zdecydowanie najlepszy ekspres tego typu...
    • kasienkha Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 26.04.10, 14:57
      Ostatnio też miałam z tym problem, i nieco wątpliwości pomogła mi rozwiać stronka którą znalazłam w internecie. Jest tam trochę ciekawych informacji na temat kawy do ekspresu - kawadoekspresu.pl

Pozdrowienia dla kawoszy!
    • kinia347 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 05.07.10, 14:08
      ja do swojego ekspresu moccamaster używam kawy jakobs razem dają
      super smak a dotego kawa z takiego ekspresu mam działanie zdrowotne.
    • manu_pe Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 01.08.11, 23:12
      Najlepsza jest oczywiście dobra włoska kawa ziarnista, polecam Pellini, największy wybór kaw tej marki widziałem w www.delizia.pl/m-22/pellini.html
    • merkuryimars Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 10.08.11, 08:29
      Ja w swojej kawiarni używam kaw Segafredo Zanetti...więc takowe mogę polecić:) klienci nie narzekają - wrecz przeciwnie- smakuje im bo wracają na małą czarną wiec mozna powiedzieć ze jest sprawdzona...
      • bogda-3203 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 15.08.11, 18:07
        Od dwóch lat uzywam do ekspresu kawe Segafredo-Zanetti, również mójsyn, jego szwagierka oraz teściowie. Ilekroc przychodzą do mnie kolezanki nie moga nachwalic sie wybornego smaku kawy. Polecem!!!!
        • segafredo_zanetti Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 17.08.11, 12:26
          Nic nas tak nie cieszy jak uznanie klientów:) Zapraszamy do skorzystania z aplikacji "umów się na kawę", którą znajdziesz na naszej stronie
          • malinova_80 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 29.04.12, 16:05
            ja polecam dla odmiany hiszpańską kawę, a nie włoską :P polecam oquendo, mają mieszankę arabiki z robusta. jest idealna do cappucino i latte. kupuje w ziarnach oczywiscie :D
            • jak_kawa_to_kawa Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 07.05.12, 15:43
              Zdecydowanie polecam 100% Arabiki. Są delikatniejsze i bardziej szlachetne niż mieszanki z Robustą. Jeżeli chodzi o typy Arabik to tak naprawdę jest ich tak wiele, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Np. kawy z Brazylii, Kolumbii czy Meksyku są słodsze bardziej łagodne i delikatne w smaku, ale już kawy pochodzące z Kenii czy Indii to kawy zdecydowanie bardziej wyraziste - ostre i mocne.

Ekspres mam już od ....20 lat (proszę nie przeliczać mojego wieku:P). Testowałam różne kawy i zdecydowanie polecam kawy świeżo palone z małych polskich palarni. Jakość ziaren jest nieporównywalnie wyższa od ziaren pochodzących od masowych producentów.

Osobiście od jakiegoś czasu kupuję kawę w sklepie internetowym MoonLightCoffee - jak dla mnie kawa pierwsza klasa. Sami ją palą i dostarczają już kilka dni po wypaleniu:)

Tylko błagam nie kupujcie kawy zmielonej (szczególnie w dużych opakowania), nawet gdy wasz ekspres nie ma wbudowanego młynka, to mielcie ją na bieżąco lub kupujcie małe opakowania tej mielonej, żeby nie traciła na swojej jakości i świeżości.
    • rzesiasta Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 22.05.12, 11:01
      z kaw 100% arabica polecam oquendo gran reserva, bardzo dobra jakościowo kawa, delikatny smak i wyczuwalna słodycz. Świetna wychodzi z ekspresu, z kafeterki tez nie najgorsza :)
      • malinova_80 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 24.05.12, 13:46
        jak_kawa_to_kawa zgadza się że 100% Arabica jest delikatniejsza i szlachetna, ale to właśnie te mieszanki z Robustą przypadły mi do smaku. piję oquendo cafeteria torrefacto i jestem bardzo zadowolona. ale to wszystko zalezy od gustu, jeden woli bardziej wyraziste, czy wręcz cierpkie, inny delikatniejsze :) a to że należy kupowac kawę w ziarnach to fakt! o niebo lepsza świezo zmielona :D
        • rzesiasta Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 29.05.12, 12:01
          Malinova_80 - dla prawdziwego kawosza kawa w ziarnach, samodzielnie mielona to świętość :P ja czasem piję inną, w sensie rozpuszczalną czy kupioną mieloną, ale zawsze wracam do samodzielnego mielenia. Ja powiem, że zawsze piję Arabicę 100% takiej mieszanej nawet nigdy nie piłam więc nie wiem jak to smakuje i czy jest różnica :P
          • jak_kawa_to_kawa Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 05.07.12, 15:39
            Co do smaku, to Arabiki sa delikatniejsze. Bardziej łagodne. Robusta dodaje jakby kwasku, ostrości, tak ja bym to określiła:) W każdym razie jak dla mnie rządzą Arabiki, więc pochwalam Twój wybór!
            • manu_pe Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 06.07.12, 13:12
              Witam, mała poprawka - dodatek robusty tłumi nuty kwaskowe a dodaje nuty gorzkie (czekoladowe) oraz intensywny smak:)
              Około 5% dodatek wysokiej jakości robusty (np indyjskiej, indonezyjskiej, zairskiej) jest jak najbardziej pożądany w profesjonalnych kawach (gastronomicznych). Poprawia cremę, balans smaku oraz body kawy.
    • bieniasss Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 14.07.12, 12:54
      Moim zdaniem najlepszą kawą na polskim rynku jest w tej chwili Bazzara Espresso Top Class.
      Piłem juz większość kaw ale ta szczególnie przypadła mi do gustu.
      Można ją znaleść w sklepach internetowych, ja zaopatruje się na www.kawywloskie.pl
      • manu_pe Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 14.07.12, 14:40
        Witam, Bazzara Top Class to rzeczywiście jedna z lepszych mieszanek arabik, ale czy od razy najlepsza hm... ?
        Każda włoska palarnia ma swoją sztandarową, luksusową kawę - skomponowaną z najszlachetniejszych arabik, czasami z minimalnym dodatkiem najlepszej robusty.
        Jest wiele porównywalnych kaw tego typu, jak np Antica Tostatura Triestina Opera, GMA Dimensione Arabica, New York Caffe Extra... mógłbym spokojnie wymienić z 20-30 tego typu luksusowych włoskich kaw
    • allekawa Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 04.02.13, 14:37
      Jeśli nie wiesz jaka kawa jest najlepsza, to zapraszam do wypróbowania kaw z różnych zakątków świata w sklepie allekawa.pl. Każdy wybierze tu coś dla siebie osoby delektujące się łagodnym smakiem kawy z delikatną kremą, jak i osoby lubiące mocne, czarne espresso. W ofercie kawy ziarniste, mielone oraz kapsułki. Wszystkie kawy są odpowiednio wyselekcjonowane. Większość z nich jest importowana z Niemiec, Włoch i Holandii. Gwarantuje to zachowanie największych norm jakości, jak i nieustającą świeżość. Serdecznie polecamy!
      • ewelina_791 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 27.05.13, 14:13
        Polecam : www.rajsmakosza.pl/lavazza-crema-e-aroma-espresso-kawa-ziarnista-1kg-p-1639.html
        • manu_pe Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 27.05.13, 16:23
          z tą Lavazzą to chyba dobry, żart:) albo powinna być jako najtańsza i najgorsza kawa do ekspresu :)
      • salsaa1 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 28.05.13, 11:26
        Jako, że prowadze sklep z kawą, mogę się pomądrzyć;-) Polecam Ci wypróbować kilka kaw jednorodnych i jakieś mieszanki, jeśli potrzebujesz dużo kofeiny to najlepsza będzie mieszanka Arabiki z Robustą w stosunku 80%/20%. Jeśli wolisz kawę delikatniejszą w smaku i z mniejszą zawartością kofeiny powinieneś spóbować mieszanek Arabik (tzw. espresoo blend) lub kaw jednorodnych ale z przeznaczeniem do ekspresu, np: Kolumbia Excelso ciemno palona, Gwatemala Santa Rosa, Indie Monson malabor, Nepal Himalayan, Kostaryka AA, Java Jampit itp. jest ich sporo w wyspecjalizowanych sklepach.
        Oczywiście ważne jest też jaki masz ekspres, ile ma barów, czy ma młynek itp.

Także w każdym dobrym sklepie z kawą Ci doradzą, a jak już musisz kupować przez Internet, to wybierz sklep, który sprzedaje małe ilości ale świeżo palonej kawy. Warto też poznać metode wypalania tej kawy, kawy przemysłowe o których była mowa są wypalane i studzone powietrzem, kawy, wypalane np te które ja mam w ofercie są studzone powietrzem, jest duża różnica w aromacie i wilgotności ziarna.

Zapraszam w razie co na FB/PalonaSuszona
        Piaseczno
        Szkolna 16 A
        • salsaa1 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 28.05.13, 15:54
          Oczywiście kawy przemysłowe są studzone wodą a nie powitrzem... jak się człowiek spieszy to...
        • tipos Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 23.11.14, 15:56
          Do ekspresu zasadniczo może być każda kawa, najważniejsze, żeby była świeża to znaczy żeby był jak najmniejszy upływ czasu pomiędzy jej wypaleniem a mieleniem i piciem. Zajrzyj sobie tutaj- maja dobre kawy wypalane po zamówieniu w przystępnej cenie SwiezoWypalana.pl
    • kon-eser Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 03.06.13, 20:21
      Wypróbuj kawę Ottolina jest naprawdę rewelacyjna. www.littleblackcoffee.pl
    • jacekmaciola Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 30.09.13, 22:23
      Ja polecam eksperymentować... duży wybór kawy ziarnistej (a jeśli ekspres jest bez młynka także mielonej, choć polecam kupić osobno młynek i mielić kawę ziarnistą przed parzeniem w ekspresie ciśnieniowym) jest tutaj www.coffee-world.pl duży wybór włoskiej Lavazza oraz innych kaw... znajdziesz coś dla siebie. Pewny sprawdzony sklep (nie tylko przeze mnie) i dobre ceny kawy ziarnistej.
      • bogus144 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 22.12.13, 19:37
        też uważam, że lepiej samemu mielić [url=http://coffeetime.sklep.pl]kawę[/url] niż kupować mieloną… zupełnie inny smak, o niebo lepszy
    • shamb-alla Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 31.01.14, 17:15
      Bardzo duży asortyment naprawdę dobrych kaw masz do dyspozycji w sklepie internetowym Kawy Włoskie. Znajdziesz tam wyłącznie starannie wyselekcjonowane gatunki wysokiej jakości aromatycznych kaw. Próbowałam już większości z nich. Najbardziej jednak przypadła mi do gustu kawa Illy Espresso black (ta w 250 gramowej puszce). Tutaj na przykład możesz sobie zerknąć, masz duży wybór kaw ziarnistych: www.kawywloskie.pl/pol_m_KAWA-ZIARNISTA-148.html
    • 0kiwi Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 26.02.14, 18:45
      Dla mnie osobiście najlepsza jest Izzo Premium Quality arabica dedykowana do ekspresów, na stronie ascaso.pl
      • rakson91 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 28.03.14, 13:41
        Izzo Premium Quality to faktycznie całkiem niezła kawa, kiedyś miałem przyjemność ją spróbować, ale zostawanie przy jednym smaku to nie w mojej naturze. Cały czas szukam i wybieram coś innego, wiadomo czasem się trafi coś co ciężko wypić, ale wtedy się dziele z kolegami w pracy :D:D Warto szukać i zmieniać mieszanki, polecam sklep www.kawywloskie.pl
        mają całkiem sporą ofertę włoskich kaw, a do tego słyszałem że niedługo asortyment ma się nieco poszerzyć.
    • f.fuchs Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 19.05.14, 11:11
      Z tych kosztownych najlepsza jest portugalska Delta, z tańszych i, być może bliższych polskiemu gustowi może być także Dallmayer. Tutaj masz obie:
      www.cafesklep.pl/
    • kochasie Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 13.06.14, 18:18
      W Biedronce okazjonalnie jest kawa ziarnista w dwóch wersjach ecspresso i cremme Le Grand bardzo dobre niczym nie ustępuje drogim kawą.
      • tipos Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 23.11.14, 16:04
        W kawie świat jest prosty jak u dyskontera płacisz za kg kawy 20-30 zł to możesz być pewien że ziarno kosztował 3-4 zł więc z jednej strony to tania kawa a z drugiej to najdroższe badziewie na rynku. Dlaczego tak się dzieje ? plantacja, pośrednik lokalny przy plantacji, pośrednik europejski, pośrednik polski, palarnia, sieć handlowa, klienta. W małej lokalnej palarni poza minimalnymi kosztami unikasz 2 pośredników zajrzyj i porównaj sobie kawy tutaj e-piotr i paweł z cenami kaw SwiezoWypalana.pl. Poza tym na świezowypalanej masz coś czego nie da Ci żadna sieć czyli kawę w 2-3 dni po wypaleniu. Duzi producenci zawsze piszą tylko datę przydatności, żeby nie było widać że palono ją kilka miesięcy wcześniej. Z kawa jest jak z chlebem im świeższy tym lepszy ale oczywiści można go zafoliować i trzymać kilkanaście miesięcy.
        • rafalpoz0 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 05.12.14, 15:37
          Najbardziej polecam włoską kawę Pellini TOP
    • jacekmaciola Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 15.12.14, 22:04
      Wszystko będzie dobre jeśli kupić wyselekcjonowaną kawę w sklepie w dobrą włoską kawą, ja kupuję kawy włoskie tutaj: Kawy włoskie od KawaPartner.pl, Kawy włoskie od Coffee-World.pl
    • korfu22 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 08.04.15, 22:03
      www.kawadoekspresow.pl
      • szars Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 20.10.15, 20:21
        Ja ostatnio poznałam kawę Kimbo, którą w promocji kupiłam w Trafice www.trafika.pl/ - idealna do porannego pobudzenia :)
    • radomy Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 09.11.15, 14:29
      Ja zamawiam kawę od jakiegoś czasu do firmy. Prowadzę niewielką firmę oraz mamy tam ekspres. Dobra kwa w okolicach godziny 10 kiedy ma się spadek formy potrafi naprawdę postawić pracowników na nogi. Jak do tej pory wypróbowaliśmy kilka rodzajów kaw ale w tym momencie preferuję kawę ziarnistą Saeco Gold.Jest bardzo aromatyczna oraz cena nie jest taka wysoka ( zamawiając regularnie ma się zniżki: www.flint.com.pl/asortyment/content/9-kawa-ziarnista ).
    • mariner4 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 26.12.15, 13:58
      "Luwac" ale kosztuje ok 4000/kg
      Trzebe dobrać w/g gustu. Polecam "Gevalię" nioedroga i znakomita.
      Ja po kupnie ekspresu z pół roku szukałem optymalnej. Nie warto płacić za firmę. W Netto jest hiszpańskiego producenta w zielonym opakowano 30PLN/kg Mnie odpowiada.
      M.
      M.
      • tikitaka21 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 14.02.16, 02:35
        Co do KopiLuvac proponuję do przeczytania
        ekoitalia.pl/smartblog/9_Kawowe-Kontrowersje-cz--1.html
        Oczywiście cena za kg KL jest szalona. Ale z drugiej strony 30PLN za kilo? nie mam zweryfikowanej kawy, za taką kwotę którą da się wypić.
    • martynag11 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 21.06.16, 18:16
      Ja ostatnio za namową przyjaciółki odwiedziłam kawiarnię Coffee Brothers, którą można znaleźć w Krakowie. Sprzedają tam naprawdę pyszną kawę o przeróżnych smakach, a oprócz tego można kupić gotową, świeżo paloną mieszankę na miejscu. Na spróbowanie wzięłam mieszankę o smaku czekolady z winnym posmakiem. Ziarna po otwarciu miały intensywny zapach, a po zmieleniu i zaparzeniu smakowała wyśmienicie. W tym sezonie został też otwarty taras, gdzie można wypić kawę na zewnątrz. Osobiście bardzo polecam tam zajrzeć!
    • samisia117 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 28.06.16, 15:19
      Ja bardzo długo szukałam dobrej kawy w ziarnach do zaparzania. Sprawdziłam chyba z kilkanaście różnych marek, ale ani jedna nie smakowała tak dobrze, jak chciałam. Znajomy napomknął mi kiedyś, że najlepszą kawę mogę wypić w lokalu The Blue Berry. Z ciekawości poszłam do tego lokalu i faktycznie, wypiłam tak chyba najlepszą kawę. Czuć było, że ziarna są świeżo palone, a smak bardzo wyrazisty. Dodatkowo dowiedziałam się, że w tej kawiarni można też kupić gotową mieszankę do zmielenia i zaparzenia w domu. Każdemu polecam tam zajrzeć.
    • tikitaka21 Re: Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów??? 30.11.16, 05:35
      Sprawa jest mocno zindywidualizowana.
      Można sprawdzić, któreś z tych:
      ekoitalia.pl/62-kawa-ziarnista

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka