morena.p 26.02.07, 21:59 Jesli pozwolicie to do Was dołaczę, eksperymentuję z kawą i właśnie podejmuje decyzje w sprawie zakupu. Może ktoś mi doradzi w sprawie wyboru ekspresu jak w temacie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kashiashtheone Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 26.02.07, 23:09 to zalezy czy ma być do biura, domu czy kawiarni ? Jedyne rozsądne zastosowanie to biuro i raczej professional. Gdzie chcesz go kupic i za jakie pieniądze ? Odpowiedz Link
morena.p Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 26.02.07, 23:54 ekspres z przeznaczeniem do domu, zastanawiam sie czy ten system dobrze spienia mleko, ponoć plastiki robią to lepiej niz te z metalowa grupą. Ciekawe jak zachwuje sie zwykła dysza w Profesionalu . Róznica w cenie spora. Urządzenie chcę kupic nowe. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 01:07 W obu jest metalowa grupa. Professional pozwala mieć większy wplyw na jakość espresso. A dobra kawa to przede wszystkim espresso a nie spienione mleko. W dodatku automatyczne spieniacze nie spieniaja tak mleka jakbys to przy odrobinie wprawy byla w stanie zrobic za pomocą dyszy do spieniania. Ja osobiscie nie lubie automatów, przydaja sie w biurze gdzie kawę robią rózni ludzie i ciężko wszystkich nauczyc robic dobrą kawę. Do domu sugerowałbym jednak zwykły półprofesjonalny ekspres. Np la pavoni domus bar lub tanszy celini (tylko wtedy trzeba dobry młynek dokupić) Odpowiedz Link
morena.p Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 16:20 Jednak to musi byc automat i wybór spośród tych dwóch modeli. Dlaczego Profesional daje mozliwość uzyskania lepszego espresso? Moim zdaniem one niczym sie nie róznia poza tym dodatkiem w postaci spieniacza. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 17:01 np przeciez sama napisałas ze jedno jest plastikowe a drugie metalowe. Odpowiedz Link
morena.p Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 18:10 Jakieś przekłamanie, jeden i drugi model jest wyposażony w grupę wykonaną w całości ze stopów metali; miedź, mosiądż i chromonikiel i to gwarantuje otrzymywanie naparu blisko włoskiego espresso czego oczywiście nie można osiagnąć w ekspresach typu Saeco i Jura. Natomist jesli chodzi o spienianie mleka te automaty np. Jura Z5 radzi sobie lepiej . Stąd dylemat, czy ma sens zakup ekspresu o 2 tys droższego(Supercapuccino) który będzie spieniał tak sobie, czy tańszego i mozolna nauka spieniania dyszą. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 18:23 Jasne ze tanszy. To wcale nie jest mozlona nauka, nalezy wyczaic kilka niuansow i bedziesz spieniac mleko lepiej niz najlepszy automat do spieniania. Odpowiedz Link
morena.p Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 18:30 myslisz? ;) na razie spienianie słabo mi wychodzi, mam nadzieje, ze to zalezy również od rodzaju ekspresu. widziałam zdjęcie Twojej maszyny, co to za model? Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 18:50 La pavoni Domus Bar - razem z młynkiem - w sumie nie znajmuje duzo miejsca. Do domowego uzytku rewelacja. Nauka spieniania mleka zajeła mi jakies 6-7 litrów mleka. Obecnie spieniam na zwykłej rurce bez żadnych bajerów i tak wychodzi najlepiej ;) Jak bedziesz chciala kupic w Warszawie w DJP to daj najpierw znac - mam tam drobne układy ;) Odpowiedz Link
morena.p Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 21:15 Mnie ta nauka pożarła więcej mleka a efekt niestety nie jest zadowalający, oczywiście wszystko zganiam na ekspresy których do tej nauki używałam ;) Ten Twój Domus troche nietypowy chyba bo jakoś go nie rozpoznałam na pierwszy rzut oka. Z miłymi Panani z DPJ jestem juz w zasadzie umówiona. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 21:22 Kiedys tez myslalem ze to wina ekspresu. Ostatnio na Saeco brata wyszla mi taka pianka, ze moje poglądy zostały zweryfikowane i obecnie uwazam ze winny jest użytkownik a nie ekspres. Co do mojego ekspresu to taki sam model jak ten www.lapavoni.pl/index.php?pic=212&tekst=212 tyle ze w moim ulubionym kolorze - czyli czarny ;) Odpowiedz Link
morena.p Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 21:25 Teraz poznałam ! Kashia, nagraj film jak spieniasz mleko ;) Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 21:31 jak tylko bede mial czym to nagram. Niestety posialem aparat podczas niedawne wycieczki do Wloch a takiej marnej szmiry jak wrzucilem ostatnio juz wrzucac nie będę. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 21:33 dosc konkretne opisy i kilka filmików znajdziesz pod tym linkiem: caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1332 Odpowiedz Link
morena.p Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 21:40 Dzięki kashiashtheone i sorry za podmiane płci. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 21:44 Nie ma sprawy. Zaczynało mnie to nawet bawić. Stwierdziłem jednak ze to zabawa waszym kosztem i ja przerwałem. Odpowiedz Link
morena.p Re: Quickmill Profesional czy Supercapuccino ? 27.02.07, 21:48 Polecam również taka stronę, sporo informacji gdyby którys z tematów kogos zainteresował to służę tłumaczeniem. www.kaffee-netz.com/board/viewforum.php?f=4 Odpowiedz Link