Dodaj do ulubionych

Kawa po amerykańsku

13.03.07, 16:47
Cóż to takiego wiecie? Dziś zobaczyłam taki napis, ja nigdy nie piłam. A
przynajmniej nie wiem o tym ;-)

Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • kashiashtheone Re: Kawa po amerykańsku 13.03.07, 18:14
      idź do starbucka to zobaczysz ;) . Podobnie jak siekana wolowina z warzywami i
      pieczywem po amerykansku czyli big-mac. Jakośc tez w tym stylu. Smak wywaru z
      onuc żołnierza wracającego z bitwy pod Stalingradem.

      We Włoszech można spotkać sie z czymś takim jak caffe americano. Jest to
      espresso z dolaną wodą do prawie pelnej filizanki - wychodzi w smaku cos a la
      nasz kawa po turecku (to podpowiedz dla tych co mają ekspres i trafią im się
      goscie którzy chc zwykłą kawę)
    • kashiashtheone Co piją amerykanie ... 14.03.07, 01:00
      Kopi Luwak, kawa Luwak - gatunek kawy pochodzący z południowo-wschodniej Azji,
      wytwarzany z ziaren kawy, które wydobyte są z odchodów zwierzęcia z rodziny
      łaszowatych łaskuna muzanga (Paradoxurus hermaphroditus), nazywanego popularnie
      cywetą.

      Cyweta bardzo chętnie zjada owoce kawy. Miąższ owoców kawy zostaje strawiony,
      ale samo ziarno nie, lecz tylko po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim
      sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy przechodzi przez przewód
      pokarmowy i jest wydalane. Zwierzę zjada tylko najlepsze owoce, a przez
      przejście przez przewód pokarmowy cywety ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z
      nich wytwarzana zyskuje nowy, niepowtarzalny aromat. Po oczyszczeniu i
      wyprażeniu kawę przetwarza się w typowy sposób. Ten gatunek zbierany jest przez
      ludność z wysp indonezyjskich Sumatra, Jawa, Sulawesi, a w mniejszym stopniu z
      Filipin i Wietnamu i sprzedawany do punktów skupu. Wysoka cena skupu czasem
      skłania mieszkańców tych terenów do łowienia cywet i karmienia ich owocami kawy
      dla łatwego uzyskania znacznych ilości tego gatunku kawy.

      Kopi Luwak jest najdroższą kawą na świecie, a kilogram tego przysmaku może
      kosztować do 1 000 euro. Wynika to z tego, że rocznie światowe "zbiory" tego
      gatunku kawy wynoszą zaledwie 300-400 kg. Głównymi konsumentami są Stany
      Zjednoczone i Japonia, chociaż staje się dostępna też w innych krajach (w
      Polsce opakowanie 450 gram sprzedawane jest za ponad 1500 złotych[1]).
    • turzyca Re: Kawa po amerykańsku 14.03.07, 01:25
      co pija Amerykanie - obserwacje poczynione w kilku domach prywatnych dowodza, ze
      zazwyczaj kawe z ekspresu przelewowego, uzywajac do tego gotowej mielonej. Po
      trzech tygodniach nauczylam sie pic i nawet po powrocie zaczelam tesknic.
    • ag.gu Re: Kawa po amerykańsku 04.02.08, 12:03
      To nie może być nic dobrego,biorąc pod uwagę co oni piją.Kawa z
      ekspresu przelewowego naparzona rano w ilości hurtowej,która stoi
      cały dzień na podgrzewaczu.W dodatku lura bez smaku.Włosi nazywają
      toto brodo americano-amerykański rosół.FU!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka