kreatywni 13.03.07, 16:47 Cóż to takiego wiecie? Dziś zobaczyłam taki napis, ja nigdy nie piłam. A przynajmniej nie wiem o tym ;-) Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kashiashtheone Re: Kawa po amerykańsku 13.03.07, 18:14 idź do starbucka to zobaczysz ;) . Podobnie jak siekana wolowina z warzywami i pieczywem po amerykansku czyli big-mac. Jakośc tez w tym stylu. Smak wywaru z onuc żołnierza wracającego z bitwy pod Stalingradem. We Włoszech można spotkać sie z czymś takim jak caffe americano. Jest to espresso z dolaną wodą do prawie pelnej filizanki - wychodzi w smaku cos a la nasz kawa po turecku (to podpowiedz dla tych co mają ekspres i trafią im się goscie którzy chc zwykłą kawę) Odpowiedz Link
jadwiszka Re: Kawa po amerykańsku 13.03.07, 19:05 mialam mozliwosc sprobowac sturbackas raz w zyciu, przyjemnoscia tego sie nazwa nie da, smierdzi, a nie pachnie kawe, jednym slowem fuj.... Odpowiedz Link
morena.p Re: Kawa po amerykańsku 13.03.07, 20:25 Ja mam jeszcze cały kg tego paskudztwa kupionego na Allegro. Za kilka dni zakopię to w ogródku. Jeszcze nigdy przy całym moim pechu nie kupiłam tak wstrętnej kawy. Najciekawsze są komentarze kupujących ;-) Odpowiedz Link
kashiashtheone Co piją amerykanie ... 14.03.07, 01:00 Kopi Luwak, kawa Luwak - gatunek kawy pochodzący z południowo-wschodniej Azji, wytwarzany z ziaren kawy, które wydobyte są z odchodów zwierzęcia z rodziny łaszowatych łaskuna muzanga (Paradoxurus hermaphroditus), nazywanego popularnie cywetą. Cyweta bardzo chętnie zjada owoce kawy. Miąższ owoców kawy zostaje strawiony, ale samo ziarno nie, lecz tylko po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy przechodzi przez przewód pokarmowy i jest wydalane. Zwierzę zjada tylko najlepsze owoce, a przez przejście przez przewód pokarmowy cywety ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, niepowtarzalny aromat. Po oczyszczeniu i wyprażeniu kawę przetwarza się w typowy sposób. Ten gatunek zbierany jest przez ludność z wysp indonezyjskich Sumatra, Jawa, Sulawesi, a w mniejszym stopniu z Filipin i Wietnamu i sprzedawany do punktów skupu. Wysoka cena skupu czasem skłania mieszkańców tych terenów do łowienia cywet i karmienia ich owocami kawy dla łatwego uzyskania znacznych ilości tego gatunku kawy. Kopi Luwak jest najdroższą kawą na świecie, a kilogram tego przysmaku może kosztować do 1 000 euro. Wynika to z tego, że rocznie światowe "zbiory" tego gatunku kawy wynoszą zaledwie 300-400 kg. Głównymi konsumentami są Stany Zjednoczone i Japonia, chociaż staje się dostępna też w innych krajach (w Polsce opakowanie 450 gram sprzedawane jest za ponad 1500 złotych[1]). Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Co piją amerykanie ... 14.03.07, 01:01 zapomnialem dopisac ze to z wikipedii Odpowiedz Link
turzyca Re: Kawa po amerykańsku 14.03.07, 01:25 co pija Amerykanie - obserwacje poczynione w kilku domach prywatnych dowodza, ze zazwyczaj kawe z ekspresu przelewowego, uzywajac do tego gotowej mielonej. Po trzech tygodniach nauczylam sie pic i nawet po powrocie zaczelam tesknic. Odpowiedz Link
julija_primic Re: Kawa po amerykańsku 01.02.08, 15:44 Starbucks nie jest taki zly :) Tzn. kawa robiona na miejscu to syf totalny (wiem bo u nich pracowalam :D ) ale te kawy sprzedawane w paczkach po niebotycznie wysokich cenach sa dla mnie jak najbardziej ok. Odpowiedz Link
ag.gu Re: Kawa po amerykańsku 04.02.08, 12:03 To nie może być nic dobrego,biorąc pod uwagę co oni piją.Kawa z ekspresu przelewowego naparzona rano w ilości hurtowej,która stoi cały dzień na podgrzewaczu.W dodatku lura bez smaku.Włosi nazywają toto brodo americano-amerykański rosół.FU! Odpowiedz Link