Dodaj do ulubionych

dlaczego ciśnieniowy lepszy niż przelewowy?

13.05.07, 08:42
Witajcie,
mam dosyć rozpuszczalnych płynów, których raczej nie można nazwać kawą, ani
pić na dłuższą metę. Postanowiliśmy kupić ekspres. Super! I teraz się zaczęło:
JAKI????
Z wypowiedzi na forum wynika, że ekspresy ciśnieniowe są o wiele lepsze niż
ciśnieniowe. Nie mam doświadczenia z żadnym, więc pytam - dlaczego? Poradźcie cos
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: dlaczego ciśnieniowy lepszy niż przelewowy? 31.05.07, 14:53
      Bo kawa z nich jest smaczniejsza. I tyle.

      Przelewowe to to co sie widzi na amerykanskich filmach - takie z szklanym
      dzbankiem na dole.
      Cisnieniowe to, to co stoi np w porzadnych kawiarniach czy restauracjach. Robi
      sie zazwyczaj kawe na filizanki.

      Przepuszczanie wody przez kawe pod cisnieniem wydobywa smak i aromat.
      • malgosiek2 Re: dlaczego ciśnieniowy lepszy niż przelewowy? 24.02.08, 19:58
        bizarre86 napisała:

        > Wykonanie dobrego espresso na ciśnieniowym
        > wymaga trochę umiejętności, ale opłaca się:)

        A jak tego cudu dokonać?:)
        Mam od dawna ekspres ciśnienieniowy i raczej nie narzekam na smak i
        aromat kawy,ale chciałabym mieć jeszcze lepszą.
        I też polecam ciśnieniowy:)
        Pzdr.Gośka
        • studentk Re: dlaczego ciśnieniowy lepszy niż przelewowy? 26.02.08, 22:59
          90% smaku to "kawa" ale pozostałe 10% czyli ekspres musi potrafić
          wydobyć ten aromat.

          Najwżniejsze to kawa która odpowiada, później odpowiednie zmielenie,
          ubicie, ciśnienie pary a na koniec creme :)

          Ważne jest też zmielenie, powinien być młynek żarnowy bo on nie
          przecina ziaren a je miażdży. Ziarna zmiażdżone posiadają
          mikropęknięcia przez które później para wydobywa "esencję smaku".

          Ale bez dobrej kawy nic się nie zrobi.

    • mcmacpl Re: dlaczego ciśnieniowy lepszy niż przelewowy? 01.04.08, 15:23
      Ciśnieniowe nie są "lepsze" od przelewowych. Po prostu służą do czego innego.
      Przelewowy robi kawę przelewową, a ciśnieniowy robi espresso. Tylko i wyłącznie.
      Nie da się z ciśnieniowego zrobić kubła dobrej kawy. A kawa z przelewowego
      zawsze będzie inaczej smakować niż espresso. I paradoksalnie mimo że wodnista i
      lurowata ma więcej kofeiny i szkodliwych składników niż "esencja" z ciśnieniowego.

      Czymś pośrednim może być kawiarka typu moka.

      Można z przelewowego zrobić nawet niezłą "kawę". Ale jak ktoś spróbuje naprawdę
      dobrze zrobionego espresso, albo cappucino, to już przepadł :-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka