Dodaj do ulubionych

Mielenie kawy a ekspres ciśnieniowy

04.02.08, 20:06
Drodzy kawowielbiciele,

Jest problem. Otóż mam ekspres ciśnieniowy Saeco - jeden z prostszych modeli (Via Veneto). Do niedawna parzyłem w nim kawy mielone - zwykle Lawazzę (przeznaczone do ekspresów ciśnieniowych). Pod choinkę dostałem młynek żarnowy - kupiony, jak się potem dowiedziałem - w sklepie DUKA (i przez ten sklep firmowany). Niestety, z parzeniem kawy zmielonej w tym młynku są problemy. Przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie (a i tak - moim zdaniem - wychodzi grubiej, niż było to w przypadku kawy mielonej do ekspresów ciśnieniowych), często jest tak, że podczas parzenia napar do filiżanki ścieka bardzo powoli. Przy próbach z grubszym mieleniem jest jeszcze gorzej - nie cieknie wcale...

Co może być przyczyną? Na mój gust winny jest niestety młynek - ale może coś robię nie tak? Może ktoś ma podobny młynek i mógłby podzielić się doświadczeniami?
Obserwuj wątek
    • wojtek33 Re: Mielenie kawy a ekspres ciśnieniowy 05.02.08, 08:54
      Nie piszesz nic o smaku tej "wolnocieknącej" kawy. Z moich
      obserwacji tanich ekspresów wynika, że im wolniej ona cieknie to
      jest gorętsza i mocniejsza. A może kawa nie jest najlepszej jakości?
      wilgotna itp.? Zanim odstawisz młynek i wrócisz do marketowej
      mielonki spróbuj poeksperymentować z kawą, kup na wagę niewielką
      ilość w kilku sklepach i sprawdź, czy nie będzie lepiej.
      • diquial Re: Mielenie kawy a ekspres ciśnieniowy 05.02.08, 14:25
        Smak kawy "wolnocieknącej" jest kiepski. Nie ma również cremy. O
        smaku kawy "niecieknącej wcale" ;-) nie mogę nic powiedzieć.

        Eksperymenty były robione z czerwoną, ziarnistą kawą Segafredo
        kupionej w kilogramowym opakowaniu - oraz jeszcze jakąś, której
        nazwy w tej chwili nie pamiętam. Próbowałem różnych grubości
        mielenia, im grubiej zmielona - tym jest gorzej (aż do sytuacji,
        kiedy kawa nie cieknie wcale). Przy ustawieniu młynka na mielenie
        najdrobniejsze, nie jest jednak dobrze - cały czas mam wrażenie, że
        kawa zmielona jest zbyt grubo. Zrobiłem natomiast eksperyment
        polegający na tym, że porcję kawy zmieliłem dwukrotnie - i parzenie
        wypadło dobrze! Jednocześnie jednak stwierdzam, że młynek mieli kawę
        nierównomiernie - są drobinki różnych wielkości. Tak chyba być nie
        powinno..
    • wojtzab Re: Mielenie kawy a ekspres ciśnieniowy 22.05.08, 17:15
      Raczej nie wina młynka tylko ekspresu. Nigdy nie uda Ci się w nim
      zrobić espresso, bo 15 bar ma raczej teoretycznie, a o temperaturze
      wogóle szkoda gadać. Jak zmielisz kawę drobno- nic nie pocieknie
      (ew. pójdzie górą). Zmielisz grubo- przeleci ciurkiem i o
      pieszczocie zmysłów zapomnij. Ale o grubości mielenia można by dużo
      opowiadać. Normalnie ma lecieć bardzo powoli (jakieś 20 sekund-
      minimum). Miałem kiedyś via veneto, robiłem różne kombinacje, ale
      nic to nie dawało. Młynek z Duki może być dobry,sprzedają Jurę, więc
      i młynki chyba porządne.
    • zosiaaa_12 Re: Mielenie kawy a ekspres ciśnieniowy 06.09.18, 11:31
      Też mi się wydaje, że problem jest raczej w młynku. Ja wolę pić kawę z ekspresu niż mielić samemu kawę w młynku :) Tutaj możesz sobie poczytać o młynkach :) www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/coffee-culture/mlynek-stalowy-czy-ceramiczny-w-ekspresie-do-kawy#
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka