sewerynki 16.12.09, 16:13 Ja w sumie przestałam się tak bardzo martwić ale zapytać nie zaszkodzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1majuszek Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 17.12.09, 09:15 Ha! Ja tyle ważyłam. Tak myślę, bo jak miałam 5 lat ważyłam 12 kg więc rok wcześniej z pewnością mniej. To był rekord, którego nikt nie pobił. Moja matka też nie sie za bardzo martwiła, zwłaszcza, że byłam zdrowa jak ryba. Śmiała się tylko, że powinnam chodzić z obciążeniem, żeby mnie wiatr nie porwał:) Teraz sama jestem mamą niejadka - 2,5 letniej panny ważącej 11 kg. Odpowiedz Link
strzalka501 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 17.12.09, 09:25 Dziewczyny... Lejecie miód na moje serce:) Dlaczego. Dlatego,że mając 5lat ważyłaś 1majuszek 5 kg i wyrosłaś na zdrową kobietę-to dla mnie ważne!To oznacza,że nie ma co rwać włosów z głowy.Jak dziecko jest przebadane-to należy odpuścić i cieszyć się z tego,że sa zdrowe i kochane. Moja ma 3,5roku i wazy 12,1kg(schudła ostatnio). I tez już zbastowałam jakiś czas temu.Ale nie powiem...radośc by była wielka,gdyby na 4urodziny osiągnęła np...hmmmm....14kg!!!! Hehehhe,wiem,że to nie realne,ale co tam...marze sobie światecznie;) Pozdrawiam Was dziewczyny i Wesołości na Świeta:) Odpowiedz Link
1majuszek Strzałka... 17.12.09, 09:43 ...mało, że na zdrową to na dorodną:) W liceum zaczęłam jeść, przez kilka lat bezkarnie a nagromadzone kalorie eksplodowały na studiach. Najlepsze jest to, że doskonale pamiętam jak zmuszano mnie do jedzenia, jakie lamenty były a dokładnie to samo robie z córką. Mimo doświadczenia własnego 2 lata zajęło mi wyluzowanie (mniej więcej)i odpuszczenie dzieciakowi (oczywiście po przebadaniu wzdłuż i wszerz i wykluczeniu wszelkich chorób). Wszystkiego dobrego:) Odpowiedz Link
amoch1 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 17.12.09, 13:47 no niestety.. moja Majka, 4 lata i 1 m-c, troszke ostatnio przytyła ;-) (po Bioaronie) ale od trzech dni jest chora i nic nie je więc pewnie znów bedzie 11.5.... a ostatnio nawet anemii nie ma, tylko troszeczkę żelazo poniżej normy, więc muszę się do tego przyzwyczaić albo zwariuję ;-)) Odpowiedz Link
mamamaja30 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 17.12.09, 22:31 Sewerynka, dzięki za ten wątek :). Normalnie kamienie z serca spadają... Co prawda moja ma niecałe 2,5l, ale waży 9,5kg. Biorąc jej średnią przybierania to może dobije do 12kg na 4 urodziny :) Odpowiedz Link
jewunia Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 18.12.09, 11:12 Cześć dziewczyny jestem tu nowa i dzisiaj dopiero Was znalazłam, oj jak ja się z tego cieszę:):):) Mój Michał ma 3 latka i 2 m-ce waży jedyne 11,8 kg i mierzy 90 cm. Odpowiedz Link
annulka79 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 07.01.10, 18:52 Ja również witam wszystkie mamy! Znalazłam to forum i czytam jak o swoim dziecku:) jewunia Mój synek na 3 latka miał 12 kg i 90cm. Teraz ma 3,5 i niewiele więcej, taki drobiazg ;) Odpowiedz Link
jewunia do annulka79 08.01.10, 10:16 A robiłaś swojemu jakieś badania, my na 20 stycznia jesteśmy umówieni do gastroenterologa. Dodam, że mój urodził się z hipotrofią więc i tak sporo nadrobił:) Odpowiedz Link
annulka79 Re: do annulka79 08.01.10, 19:51 Robiłam podstawowe badania i wszystko ok. Jest baaardzo ruchliwym dzieckiem, niewiele choruje. Urodził się na przełomie 36 i 37 tygodnia i też sporo nadrobił. Je niewiele rzeczy i jak nie ma ochoty to nie wmuszę w niego nic - taki jadek wybiórczy: suchy chleb, sam makaron ;) W sumie to waga do wzrostu nie wypada najgorzej tylko czasem się martwię że taki malutki jest. W przedszkolu wygląda raczej na 2,5 roku :( Odpowiedz Link
adamko27 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 17.10.10, 14:14 annulka79 napisała: > Ja również witam wszystkie mamy! > Znalazłam to forum i czytam jak o swoim dziecku:) > > jewunia > Mój synek na 3 latka miał 12 kg i 90cm. Teraz ma 3,5 i niewiele więcej, taki > drobiazg ;) witam ,mój synek 5lat waży 17kg.jest chudy jak patyczek Odpowiedz Link
kina82 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 19.10.10, 13:15 moja 7 letnia siostra waży 15 kg i nie jest niejadkiem, za to mój synek 2 latek niejadek waży 12,5 kg. Niedługo będą ważyć tyle samo. Odpowiedz Link
bebe52 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 16.11.10, 18:15 U nas podobnie Kate skonczone 5lat i wazy 13.5kg na dzien dzisiejszy. ostatnio przytyla wlasnie 0,5kg bo zaczela jesc regularne sniadanka w szkole jak zje caly lunch to dostaje naklejke od nauczycielki taka mala zacheta.Po za tym regularnie odwiedzamy dietetyka dzieciecego i ustalamy razem diete oraz dostaje specjalne wysoko kaloryczne specyfiki aby lekko jej w tym pomoc.ogolnie dziecko jest zdrowe i jak na jej wage to jest bardzo silna. Odpowiedz Link
aluczak76 Re: 6 lat i 13 kg oraz 98 cm 16.03.11, 00:50 Witam, chyba zakasuję większość Was, dawno nie byłam na tym forum. Mam synka z 2004 r z listopada - Julek ma autyzm i nie wiadomo czemu nie wytwarza tkanki tłuszczowej, nie umie gryźć - bardzo słabo od urodzenia przybiera na wadze i bardzo słabo rośnie. Wygląda na 3 latka. W marcu po raz trzeci idziemy na kontrolę hormonu wzrostu. Prawdę mówiąc borykamy się z autyzmem i przez chwilę przestaliśmy się skupiać na nierośnięciu. Ale też było już lepiej i ładniej wyglądał, a teraz znowu skóra i kości. Więc jestem przerażona, bo nie wiem czy to nie jest jakaś choroba genetyczna. Na początku życia miał podstawowe badanie genetyczne, które nic nie wykazało. Jeśli macie podobny problem odezwijcie się. Odpowiedz Link
epreis Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 22.12.09, 01:20 mój 4 latek w czerwcu ważył jeszcze niespełna 13 kg..teraz waży 16, za wszystko dziękuję kuracji bioaronem c ;) nie uwierzyłabym, ale to prawda- dziecko które przez 4 lata niejadło, potrafiło 3 dni na 1 małym danonku żyć, na widok czekolady darło się jak opętane- jakbym chciała go nim otruć.. od września nagle zaczął jeść..szok dla wszystkich, ciągle myśli i mówi o jedzeniu- jakby nagle zamierzał stracony czas nadrobić... Odpowiedz Link
vanillafields Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 22.12.09, 12:50 A mnie kiedys wiatr porwal :O, no prawie hehe... Mialam okolo 8 lat i sobie szlam z parasolka i zawialo i 'pofrunelam' przez trawnik... Moja babcia prawie ze smiechu usiadla.. Nie wiem ile wazylam ale bylam strasznym niejadkiem i zawsze najchudsza z klasy. Za to teraz jem wszystko i czasem w nienormalnych wrecz ilosciach i utylam tylko jak w ciazy bylam (tez 'przepisowe' ilosci, ani grama wiecej). Moja corcia tez malutka.. Odpowiedz Link
dianaro Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 02.01.10, 16:46 Synek obecnie 2 lata i 8 mies. waży 12,1 kg i uważam, że ostatnio sporo przytył. Zgadzam się także z przedmówczynią, że przestałam sie martwić, bo najważniejsze, że, analizując całe jego życie, to tak naprawdę nigdy poważnie nie chorował. Odpowiedz Link
pawie-oczko Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 02.01.10, 21:48 Moja Ola ma 3lata i 2 miesiące waży ok.10,200 :-) Jak nie chce jeśc przez dłuższy czas, robie jej badania podstawowe. Tak było też ostatnio. Jak zobaczyłam wyniki to mało nie zemdlałam- mocz o.k. krew, też całkiem całkiem. Powalił mnie wynik poziomu żelaza-norma jest od 49-151 a mój niejadek ma 118!!!! No po prostu szok! Widac taka jej uroda :-) Odpowiedz Link
sewerynki Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 03.01.10, 20:13 No, i już mi lepiej. Dzięki. Odpowiedz Link
deptaczek Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 04.01.10, 13:50 Natalka - ma 5 lat i 12,5 kg. Rok temu było 11,5 przestałam się stresować jakieś 1,5 roku temu. Odpowiedz Link
amoch1 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 04.01.10, 13:56 to widzę że kolezanka mojej Mai ;-)) 4 lata - 11.5 kg. dla niej 12 kg to jakaś granica nie do przebycia... Odpowiedz Link
naturella Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 08.01.10, 14:04 Mój Maks miał 3 lata i ważył 13,5 kg. Teraz ma 4 lata i waży 17,5 :D Odpowiedz Link
ewelina238 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 09.01.10, 09:32 naturelle , a jak to zrobiliscie? Odpowiedz Link
dianaro Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 11.01.10, 22:01 naturelle, podbijam pytanie eweliny :) Odpowiedz Link
naturella Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 16.01.10, 20:33 Zaczęło się od zrobienia morfologii i wyszła niedokrwistość, niewielka, ale jednak. I dawałam Ferrum Lek, nie całą dawkę, bo miał zaparcia, ale połowę dawki. Jedną butelkę, drugą, a potem, jak już się wyrównało, to Kinder Biovital w syropie zapobiegawczo - on ma dużo żelaza. I wiecie co, Maks zaczął jeść. Co dziwniejsze, zaczął mieć ochotę na mięso, parówki, wędliny - to, czego przedtem w ogóle nie chciał. Jadł wcześniej tylko ziemniaki, a teraz zjada całe mięso. Druga rzecz, że od września jest mało w przedszkolu, większość czasu w domu i mąż mu ciągle coś podtyka. A to kawałek drożdżówki, a to bułeczka z masłem i ogórek kiszony, a to kawałek czekoladki, mięska itp. Ale ma stanowczo lepszy apetyt, sam mówi, że coś by zjadł, prosi o coś konkretnego itp. Ten lepszy apetyt wiążę wyłącznie z tym podawaniem żelaza. Nic innego się nie zmieniło... Może to, że przestał wymiotować? Bo jeszcze rok temu wymiotował na potęgę. A to jakaś grudka, a to za dużo zjadł, a to coś nie tak - średnio co dwa dni wymiotował. Aż przestał. Nie wiem, czy po prostu wyrósł, czy coś innego się zadziało?... Odpowiedz Link
ana-27 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 14.03.10, 21:39 o proszę,czytam o mojej córci!:) 3,5 latka- 11,6:) też sie nie przejmuje- od urodzenia "calineczka" pozdrawiam:) Odpowiedz Link
zurekgirl Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 25.03.10, 15:39 Ja tylko podpowiem, zeby nie przesadzac z biovitalem. Ja bylam zbyt chuda, po czym rodzice tak mi apetyt pobudzili tym wynalazkiem, ze potem walczyli z nadwaga. Nie mowie, zeby nie dawac, ale zeby nie przesadzac. Odpowiedz Link
myszkaa1985 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 31.03.10, 21:47 ehhhh...to może mnie któraś mama coś podpowie... moja córka ma 4 lata i wciąż chudnie bo nie je. pół kromki chleba z masłem na cały dzień spokojnie jej wystarczy...ale to nie koniec problemów. Pani doktor stwierdziła "nawykowe zaparcia" u córki i po zastosowaniu lewatywy (brzuch był twardy, zalegały w nim warstwy kałowe)zaleciła: debridat, lactulosum i forlax... córka owszem zaczęła się wypróżniać ale... np po 5 razy dziennie w majty!! dłuższy czas znosiłam to dzielnie ale ileż można? i czy nie zaszkodzi to dziecku?? niestety wszelkie próby odstawienia leków kończyły się jak np ostatnio tym,że córka przez 3 dni w ogóle nic nie jadła :( tak więc z dwojga złego wolę prać majty niż patrzeć jak dziecko głoduje, ale ani ją wysłać do przedszkola ani nic :/ Odpowiedz Link
barbie09.07 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 16.10.10, 17:47 Róża trzy latka 10600 :( Najwięcej wazyla 10900. waga poniezej trzeciego centyla:( Odpowiedz Link
annobr Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 17.11.10, 17:36 Barbie09.07, pocieszę Cię, moja 2 lata 7 miesięcy, waży 9,2 - do 9,4 kg i ma 85 cm wzrostu... Odpowiedz Link
paulina-23 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 21.11.10, 18:00 moja Jadodka ma 3 lata i wazy niecałe 10kg,prawie nic nie je. Odpowiedz Link
bebe52 Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 21.11.10, 21:30 Kate 5 lat i 3 miesiące 13,5kg od 3 lat pod obserwacją dietetyka i na specyfikach wysokokalorycznych,mała nie chętnie je pije więc i rezultatów za bardzo nie widać. Ale powolutku mała przybiera na wadze więc nie jest tak źle. Odpowiedz Link
marggaretka Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 27.11.10, 17:47 Moja Mała ma 3 lata i 2 miesiące. Waży 12 kg. bardzo mocno przeżywam każde deko na wadze. Badania ma nienajlepsze, największy problem mamy z mięsem bardzo go nie lubi. Czasem też juz nie mam siły. A po akcjach z wpychaniem jedzenia tlko ją bardziej do jedznia zraziłam:( Odpowiedz Link
jewunia Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 21.01.11, 10:48 Michaś obecny 4-latek - 12,8 kg i 94 cm:( Odpowiedz Link
ippi Re: 4 lata - mniej niż 12 kg - ktoś jeszcze tyle 23.01.11, 00:49 Marysia -4 latka 12,400 chodzę po lekarzach i nic, każdy posiłek to u nas męka nic nie je, nic płaczę nad nią, jak ją przytulam bo to same kosteczki Odpowiedz Link