Dodaj do ulubionych

Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli!

23.05.12, 12:05
Proszę poradźcie mi coś!
Mój synek ma 2 lata. W marcu miał szczepienie (DTP, IPV, Act-HIB) i od tamtej pory zmienił się nie do poznania. Nie będę tu rozpisywać się na temat zmiany jego osobowości, bo poruszyłam już ten wątek na forum Inny Świat, gdzie dostałam wiele pomocnych rad.
W lipcu czeka go badanie pod kątem autyzmu w specjalistycznym ośrodku. Wcześniej seria różnych badań, neurolog, alergie, pasożyty, grzyby itd.
Chodzi mi teraz o kwestie jego żywienia. Od prawie 3 miesięcy przyjmuje tylko pokarm w formie płynnej. Na początku nie było tak najgorzej, bo oprócz kaszki jadł zupę, jogurt (bez owoców, oczywiście), mieliłam mu drobno mięso z warzywami i bulionem i jadł to z butelki. Teraz już nawet nie tknie nic poza kaszką.
Wczoraj schowałam mu butelkę i od rana podsuwałam mu wszystkie produkty, które wcześniej uwielbiał: parówki, jajka, kanapeczki, zupę pomidorową, makaron z gulaszem, a on chodził i płakał (z głodu podejrzewam), ale nie tknął niczego. O piętnastej się zlitowałam...
Kiedy wspominam sobie jak kiedyś ślicznie wszystko jadł... Na przykład winogrona czy truskawki jadł garściami, ledwo w buzi mieścił i już brał następne, uwielbiał wszelkie jedzenie (oprócz białego sera)... przy tym co z nim teraz przechodzę wydaje mi się, że to był tylko piękny sen.
Teraz tylko kaszka, czasem nawet 8 butelek w ciągu dnia.
Może poradzicie mi czy powinnam mu dodawać coś do tej kaszki (np. jakieś witaminy, tran czy cokolwiek), żeby wzbogacić jego dietę. Czy zrobić jeszcze jakieś inne badania?

Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy niejadków. Znając wcześniej moje dziecko nie sądziłam, że kiedyś do Was dołączę, a jednak...
Obserwuj wątek
    • aaaa-122 Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 26.05.12, 11:29
      Twoje dziecko nie jest niejadkiem!
      Twoje dziecko nie jest niejadkiem!
      Twoje dziecko nie jest niejadkiem!!!

Hmmm a może jednak by przyjąć, że 8 flaszek z kaszą na dobę to nie jest jedzenie, zero kalorii, papu, które w cudowny sposób znika pomiędzy jamą ustną a żołądkiem.
      Niejadek to dziecko, które prędzej zdechnie z głodu niż coś zje. Prawdziwe niejadki lądują w szpitalu z nieodzywienia i odwodnienia a na widok czekolady dostają histerii. 8 flaszek kaszy to niejadek zjadł by pewnie przez pół roku. Normalna matka prawdziwego niejadka do Częstochowy by na klęczkach poszła, byleby ich dziecko tyle jadło. Amen. Wybacz mój ostry post, ale szlag mnie trafia jak czytam o matce, która niejadkiem nazywa dziecko, które zjada kaszę w ilości hurtowej. I nie, nie dołączyłaś do matek niejadków. Dołączyłaś do tej grupy matek, które nie wiedzą co to znaczy mieć niejadka w domu.

I na koniec. Twoje dziecko ewidentnie ma jakiś problem z jedzeniem. bez dwóch zdań coś się dzieje i mam nadzieję, ze przy pomocy specjalistów te problemy uda się rozwiązać. Cyt: O piętnastej się zlitowałam... porozmawiaj ze specjalistami, wg mnie/ a o niejadkach trochę wiem/ nie należało się litować. Ale to jest tylko moje zdanie,a problem Twego dziecko trzeba pewnie rozpatrywać razem z innymi problemami.

A teraz możecie mnie linczowac:)
      • mamamariuszka Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 26.05.12, 18:35
        Dziękuję za odpowiedź.
        Może źle się wyraziłam z tymi ośmioma butelkami, bo czasami to jedna, dwie dziennie przez dłuższy czas, a tylko czasami osiem.
        Ale zrozumiałam, że matką niejadka nie jestem :)
        Nie wiem po prostu na jakim innym forum mogłabym się zapytać o poradę. Jest mi bardzo ciężko i porównałam się do matek niejadków, ponieważ moje wszelkie próby wmuszenia jakiegokolwiek "normalnego" posiłku kończą się fiaskiem i pogłębiają psychiczny dół w jakim jestem.

Wczoraj byłam u P. psycholog i dowiedziałam się, że to niejedzenie to prawdopodobnie objaw cofnięcia się w rozwoju, a to na pewno nie dotyczy dzieci, o których jest to forum.

Przepraszam za wtargnięcie tutaj i proszę o przeniesienie mojego wątku. Nie chcę już nikogo urazić.
        • mamamariuszka Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 26.05.12, 18:48
          Ps. "Kaszka" o której mowa to po prostu manna na wodzie z odrobiną cukru, tak więc mój synek prawdopodobnie nie trafi do szpitala z powodu odwodnienia, natomiast widoczne u niego są już objawy niedożywienia.
          • basbut Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 26.05.12, 22:36
            Piszesz że czekają go różne badania ale badanie moczu mogłabyś zrobić już! zrób standardowe badanie i na posiew, dobrze by było zrobić też badanie krwi i poziom żelaza, dowiesz się wtedy czy nie ma anemii itd.. a może idź po prostu po poradę do lekarza, musi być jakaś przyczyna skoro wcześniej ładnie jadł, lekarz ci poradzi a może jakiś apetizer czy coś innego.
            • basbut Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 26.05.12, 23:11
              tak mi przyszło właśnie do głowy a czy w ogóle coś przełyka ze stałych pokarmów? czy nie ma trudności w przełykaniu?
              • mamamariuszka Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 27.05.12, 13:31
                Dziękuje za tę podpowiedź. Myślę, że chyba właśnie to może być przyczyną. Dziecko normalnie głód odczuwa i na początku brał nawet do buzi te stałe pokarmy(np.parówki), ale wypluwał, teraz już nie chce na nie patrzeć. Skusi się natomiast na herbatnika, ale "męczy go", bardzo długo i teraz tak myślę, że prawdopodobnie żuje go do całkowitego rozpuszczenia. Dziękuję Ci basbut. Jednak cieszę się, że tu napisałam. Rozumiem więc, że czeka nas laryngolog? Dużym pocieszeniem byłoby gdyby była to tylko fizyczna dolegliwość.
                • basbut Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 27.05.12, 13:52
                  w najgorszym wypadku wycięcie migdałka, to się często zdarza u chłopców:(
                  • basbut Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 27.05.12, 14:06
                    wiesz ja mam 15 miesięczną córeczkę i też nie wiem co jest, dwa tygodnie je wszystko potem miesiąc tylko mleko, i na wszystko zwalałam zęby, przeziębienie i nadal nie wiem co jest, jak dojdzie do takiego stanu że nie ma sił nic robić i jest marudna to zaczyna jeść, mimo że już od dwóch dni je to i tak w poniedziałek idę do lekarza i na badania, boję się czegoś nie przeoczyć może to jakieś bakterie czy coś.
                    • mamamariuszka Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 27.05.12, 16:53
                      Może dla takich mam jak my powinno być inne forum. Ja mam możliwość wyjścia z domu 2 razy w tygodniu i jak na razie to chodzę tylko po lekarzach. Skierowania, badania, wyniki, opinie, rejestracje itd. Powoli wymiękam. Mam nadzieję, że w końcu wszystko się z naszymi dzieciaczkami dobrze ułoży. Daj znać co powiedział lekarz o dolegliwości córeczki i co Wam zalecił. Moja lekarka tak z łaską wszystkie skierowania daje, że aż mi się odechciewa iść do niej po kolejne...
                      • mamamariuszka Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 17.06.12, 13:44
                        Prawdopodobną przyczyną niejedzenia synka jest candida. Wyszła nam w badaniach bardzo liczna, dwa rodzaje. Lekarz przepisał fluconazole. Narazie (4 dzień podawania leku), żadnych zmian.
                        • basbut Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 17.06.12, 15:34
                          To w zasadzie dobra wiadomość bo wiesz w końcu co synkowi dolega i możesz to leczyć, bądź dobrej myśli a 4 dni to bardzo krótko grzyby candida są b. trudne do zlikwidowania, poczytaj jest mnóstwo stron w internecie piszą nawet o kilku miesięcznych kuracjach no i życzę powodzenia.

U nas już wszystko ok. jak na razie córcia ładnie je już 21 dzień:)
                          • mamamariuszka Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 19.06.12, 10:23
                            To super, że córcia ładnie je! Czytałam, już trochę o candidii, jednak już mi się miesza w głowie od tych informacji, zwłaszcza, że lekarz mówił co innego niż piszą, tzn. nie przypisywał tym grzybom, aż tak wielkiej roli. Powiedział, że nie jest potrzebna żadna dieta, ale ja i tak zaczeLam młodemu słodzić stevią. Jeśli pożywieniem dla tego grzyba jest mleko, cukier i gluten, to już dobrze go dokarmiliśmy! Pozdrawiam Ciebie i córeczkę
                            • basbut Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 20.06.12, 15:57
                              Wiadomo ile ludzi tyle opinii, to samo jeśli chodzi o lekarzy każdy ma swoje teorie i leczy po swojemu, może jeszcze z innym lekarzem skonsultuj wyniki, może warto poszukać takiego co się w tym specjalizuje. Życzę powodzenia i zdawaj od czasu do czasu relację z postępów i pisz czy coś się zmienia. Trzymam kciuki!
    • nena20 Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 29.06.12, 14:12
      mamomariusza, popełniasz bardzo poważny błąd
      jesli malec chce jeść wszystko z butli to ją zwyczajnie wyrzuć do kosza
      wczoraj oglądałam film dokumentalny, dziecko miało 7 lat i odżywiane od urodzenia przez sądę (PEG czy jakoś tak), to, że nie jadała normlanych posiłków po części było "winą" jej mamy, która co wieczór zapuszczała pokarm z kroplówek. Dopiero lekarze z Austrii, radykalnym postępowaniem (wyjęcie PEGA miamo niejedzenia) doprowadzili, że dziewczynka piła płynne pokarmy i to był wielki sukces.
      Z tego filmu wynika jedna bardzo ważna rzecz: dziewczynka nie jadała 5 dni i żyje ma się dobrze.
      Wracając do Twojego synka, pozwól mu na głodówkę, jeśli trzeba to 1 czy 2 dni może nic nie jeść, tylko woda do picia. Nie pogłębiaj jego problemów, pozwól jeść mu tyle ile chce, może pokocha jedzenie.
      • mamamariuszka Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 01.07.12, 14:38
        No właśnie nie chce wyjść na jakąś cudaczkę. Dziecko do niedawna jadło wszystko, a butelke sporadycznie. Teraz jest jakiś dramat. Ciągłe bóle brzucha, zaparcia, płacz, a raczej wycie całymi dniami (na szczęście nie codziennie). Wykańcza mnie to. Najbardziej fakt, że nie mogę mu pomóc. Czasami butelki też nie chce, coś mu "nie podchodzi", ale wtedy płacze z głodu, aż się trzęsie. Nie miałam do tej pory siły zabrać mu butli na dłużej niż na dzień, bo nie mogę patrzeć jak się męczy i wiem, że to z głodu. Wczoraj na przykład nie dałam mu butelki, oczywiście płakał cały dzień, kiedy zobaczył rosół- rzucił się do jedzenia, wziął do buzi łyżkę, wypluł i płakał jeszcze bardziej. Robiłam mu badania krwi, wyszły ok, więc teoretycznie nie powinnam się martwić, ale te dni kiedy nie je nic, nawet flaszki i tylko płacze i nie odstępuje mnie na krok, dobijają mnie całkiem psychicznie. Zwłaszcza, że mam jeszcze młodsze dziecko, które też potrzebuje uwagi i opieki, a dodatkowo podjęłam się pracy przez internet, co już jest w ogóle abstrakcją kiedy on ma "gorszy dzień." Dodam jeszcze, że synek nie przyjmuje żadnych napojów, w żadnej formie.
        • basbut Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 01.07.12, 15:03
          to co napisała nena20 nie ma nic wspólnego z sytuacją jaka jest u ciebie, jak sama zauważyłaś dziecko od urodzenia było karmione przez sondę a u Ciebie synek jadł!! dlatego koniecznie zbadaj migdałki a po drugie zrób usg przełyku całego przewodu pokarmowego przed jedzeniem i po jedzeniu, piciu lekarz musi zaobserwować co się dzieje z jedzeniem jak połknie lub właśnie dlaczego nie połyka bo dziecko jest głodne i przejawia chęć jedzenia ale coś ewidentnie przeszkadza, zmień lekarza szukaj dalej, idź do laryngologa i na usg, i nie słuchaj - nie odstawiaj butelki bo to się skończy szpitalem - musisz znaleźć przyczynę niejedzenia!!!
          • basbut Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 01.07.12, 22:19
            przeszła mi przez myśl jeszcze jedna rzecz o której wcześniej nie wiedziałam a mianowicie fakt że masz jeszcze jedno dziecko, więc może to jest forma zwrócenia na siebie uwagi! dziecko może poczuło się odstawione na drugi plan, nawet jeśli poświęcasz mu bardzo dużo uwagi to i tak drugą część czasu musisz poświęcić na drugie dziecko. Znam przypadki dzieci które po prostu się uwsteczniały, nawet przestawały rosnąć, zaczynały sikać w majtki żeby zwrócić na siebie uwagę, wrócić do tamtych czasów jak mama zajmowała się tylko nimi, a niejedzenie to jest częsta forma zwrócenia na siebie uwagi. Dzieci szybko uczą się że odstawienie przez nich talerza wywoła pożądaną reakcję - typu wszyscy nade mną skaczą, mogę oglądać bajki przy jedzeniu czy tatuś tańcuje i pokazuje śmieszne minki żeby tylko dziecko zaczęło jeść. Trochę mi to nie pasuje do tego co opisywałaś ale trzeba wszystko rozważyć. Obserwuj synka i pisz może jeszcze na coś wpadniemy.Pozdrawiam.
            • nena20 Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 01.07.12, 22:30
              przykład tego dziecka z programu pokazał, że jedyną barierą była psychika tak mamy jak i dziecka. Oczywiście wykluczono stany chorobowe.
              • basbut Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 01.07.12, 23:00
                Zdrowe dziecko się nie zagłodzi będzie jadło tyle ile potrzebuje nawet jeśli nam wydaje się że je mało ale tu widać że ewidentnie jest coś nie tak.
                • nena20 Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 02.07.12, 14:16
                  czasem jestem na tym forum, bo jeszcze rok temu uważałam, że moje dziecko jest niejadkiem. Wiem jak trudno jest pogodzić się z tym, że nasze dziecko nie chce jeść, moje z 50 c spadło na 10 c przez okres 6 miesięcy. Po podstawowych badaniach, za które zapłaciłam musiałam wyluzować aby nie zwariować. To po części moja wina, iż moje 3-letnie dziecko nie zasiada z radością do posiłu. Zatem po wykluczeniu podstawowych przyczyn zdrowotnych może lepiej udać się do psychologa ale ze sobą.
                  • yadrall Re: Dwulatek od trzech miesięcy je tylko z butli! 14.08.12, 15:22
                    Wtrace sie:
                    P...e kotka przy pomocy mlotka!

Ta,jasne to wina matki,ze dziecko nie je... Moze bym i uwierzyla gdyby nie to,ze mam to samo...
                    Nie bede tu rozpisywac,bo widze,ze nikt nic madrego nie wie na ten temat (mam to samo co autorka watku),ale zapewniam was,ze choc popelniam wiele bledow w wychowaniu dziecka to nasza obecna sytuacja z jedzeniem nie jest moja wina...

Gdyby autorka watku chciala poklikac to zapraszam na priva-yadrall@gazeta.pl
                    Mam dokladnie ten sam problem i szukam rozwiazania...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka