kropkaa17
20.07.13, 20:43
Cześć.
Szukając informacji na temat słabego przybierania na wadze trafiłam na to forum, może Wy będziecie w stanie mi doradzić.
Moja córka ma obecnie 8 miesięcy i wazy równo 6 kg, wzrost 66 cm czyli sporo poniżej normy w siatce centylowej (waga urodzeniowa 3 kg). Przybierała ładnie do 6 tygodnia, potem waga ledwo rosła. Pierwsze podejrzenie to brak pokarmu, przeszłam na mm i nadal nie ma szału.
Byliśmy w szpitalu, zrobili ogólne badania: morfologia, posiew moczu, usg głowy i brzuszka- wszystko jest ok. Nie miała wielkich kolek, zero wysypek, brzydkich kup.
Nie mogę powiedzieć że jest niejadkiem, mleko wypija dość chętnie (150ml, obecnie pepti), zjada zupki (ok 100g na posiłek). Przybiera różnie 50-100g na 2 tygodnie.
Dodam że starszy syn tez nie jest wielki: 2,5 roku, 10 kg i 87cm (ale urodził się jako w wcześniak z wagą poniżej 2 kg)
Pediatra cały czas nas obserwuje, niby myśli o skierowaniu do poradni gastro ale ciągle to odkłada. Niedługo kolejna wizyta, podpowiedzcie o co pytać, o jakie badani prosić?