Dodaj do ulubionych

Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcze ma?

07.05.07, 01:13
Wiotam serdecznie! Niedługo osiwieję zupełnie z udręki, moja Zuzia za pare dni
ma roczek, a nic oprócz mojego cyca nie chce, mimo usilnych podchodów
czynionych już od paru miesięcy.Bardzo rzadko zdarzy się, że łaskawie zje
malutkie 3 łyżeczki obiadku ( owoców nie tknie, nawet dosłodzonych, kaszek tez
nie, )parę kawałeczków bułeczki, pare łyków czegoś do picia i koniec.Jest
drobna, bo waży teraz około 7200g.Czy ktos miał podobny problem i jak sobie z
nim poradził???Chciałabym powoli ograniczyć ilość czasu spędzanego przy cycu
ale inne mleko jest bee, butelka też, tylko kubeczek a i z niego jak wróbelek
napija się.Będę wdZięczna za odpowiedzi. :)))
Obserwuj wątek
    • strzalka501 Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 07.05.07, 08:08
      Witam.
      Mam nadzieje,że nie uznasz tego za wymądrzanie...
      Ale...
      Odstaw ją od piersi.Nic lepszego nie możesz zrobić.Dopóki ona będzie przy
      cycku,to niestety nie będzie chciała jesć.Przeszłam to z obiema córkami:/
      Tylko,że ta moja starsza ładniej jadła,a młodsza już gorzej-no ale je,a przy
      cycku...nic!
      I też jest drobna,bo ma niedługo 10m-cy i waży 7400g.
      Niestety odstawianie będzie drastyczne(nasza dwa dni nic nie jadła,ani nie
      piła).Nie umiała pić z butli i smoka.Cudowaliśmy ze smokami,zeby jej dogodzić i
      dopiero chwyciła smoczek Chicco.Taki z szerokim gwintem.Jest bardzo podobny do
      sutka kobiety.I mieciutki.
      Dajemy jej wszystko z butli-niestety.I zupki i kaszki i mleko.Do zupki
      oczywiscie dosypuje jej mleka,bo inaczej nie zje.Jest strasznym niejadkiem.Moze
      nie jeśc i 5h i nie zapłacze.A jak jej wcisne,to zjada 40-50ml.Najwiecej je
      przez sen.Wtedy to od 140ml do 180ml.I dlatego jak tylko zaśnie dajemy jej jeść.
      Wiem,że to nie dobrze...ale co ja mam zrobic???
      Trzymam kciuki za Was i pozdrawiam.
      • strzalka501 Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 07.05.07, 08:12
        www.allegro.pl/item188748760_smoczki_kauczukowe_na_butelke_chicco_nowe.html#photo

To są te własnie smoczki.
        Wiem,ze duzo dzieci uczy się właśnie na nich,bo są miekkie i dziecko łatwiej
        może je chwycic.Polecam.
        No ale musiałabyś ja drastycznie odstawić.Niestety.Ja wiem,że wszyscy na około
        mają ciśnienie na karmienie piersią.No ale niestety-nasze niejadki wykorzystują
        to i nie jedza nic po za mlekiem od mamy.
        Bądz twarda.Trzymajcie się.
        • michaas Re: do strzałka501 08.05.07, 01:06
          Czy ten smoczek pasuje na butelki Aventu, czy muszą być inne?Dzieki za
          odpowiedź, pozdrawiam :)
      • michaas Re: do strzałka501 09.05.07, 00:32
        Witam! Dziękuje za odpowiedzi.Jak odstawiałaś od piersi to definitywnie i tylko
        butla, czy zostawiałaś nocne karmienie, ranne, a w dzien tylko butla.Chyba będę
        musiała tak zrobić, ale serce mi krwawi na samą myśl, poniewaz Zuzia strasznie
        płacze jak ma juz dosyć podchodów z łyzeczką, woła AM i rączki wyciąga do
        cyca.Ja tego nie zniosę psychicznie chyba.Sama nie wiem co mam robić, bo
        słyszałam też,że skoro badania( morfologia, żelazo) są w normie, to poprostu
        czekać, aż sama wskoczy w jedzonko.Staram się dawać jej jedzonko kiedy ktos inny
        jeszcze je( np.brat), woła AM, ale nic za tym nie idzie.Miała niedawno pare
        dobrych dni,że otwierała buzię, 3 łyżeczki i był koniec, ale zawsze cos, a teraz
        zupełnie nic, jedynie troszke chlebka wepchne jej palcem do buzi i coś tam
        pomemła.Pozdrawiam :)))
    • felonia Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 07.05.07, 10:48
      ja na początku przechodzenia na słoiczki przegładzałam młodego i po obudzeniu z
      drzemki pierwsze co dawałam to papkę łyżeczką. Codziennie regularnie i w tym
      samym miejscu w pokoju. Adaś na początku pluł jedzeniem ale ja mu cały czas
      podawałam do spróbowania. Trwało to jakieś dwa miesiące i po tym czasie zaczął
      chętniej jeść zupki i deserki niż pierś. Najbardziej lubił dynię z ziemniakiem
      i gruszki. Nie lubił kleików i kaszek - ale i do tego się przemógł po jakimś
      czasie. Dziwne to bardzo, jednak dzieci tak mają że najpierw czymś plują dalej
      niż widzą a za jakiś czas to zjedzą ze smakiem i dużo :P

Zatem rady
      - codziennie próbować podawać papki i nie zniechęcać się nawet po wielu
      tygodniach plucia
      - zaczynać od dwóch trzech łyżeczek i nic na siłę
      - odczekać po karmieniu łyżeczką i dokarmić cycem
      - karmienie piersią ograniczyć do rannego i wieczornego a w ciągu dnia tylko
      inne pokarmy i picie
      - ustalić porę na deserki i obiadki i nie zastępować nielubianej zupy słodkim
      bo inaczej dziecko się wycwani ze zawsze po czymś niedobrym i tak dostanie to
      co chce - a nie o to nam chodzi
      - karmić tylko o określonych porach dnia i przestrzegać pór niejedzenia pomiędzy

to moje spostrzeżenia
      wybierz co uznasz za odpowiednie dla ciebie
      • michaas Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 08.05.07, 01:09
        Dzięki za poradę.Może uda mi sie znaleźć jakis sposób na moją Córcię, ale ona
        uparcie odraca głowę, albo zamyka buzie i juz, na siłę nie będę z nią walczyć
        ,no bo do niczego to nie doprowadzi, nie ulega też sztuczkom na rozśmieszanie,
        jest bardzo sprytna, ot co.
        • strzalka501 Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 08.05.07, 13:19
          Smoczki te pasują do Aventowskich butelek.Ja tak je łącze.
          Moja mała też zaciska buzię na widok łyzeczki.
          U nas jest juz z jedzeniem tak kieposko,że dostałysmy syrop o nazwie Peritol.
          Jest to syrop dla niejadków,ale od 2roku zycia.Lekarz podjął decyzję,ze
          podajemy małej 3x dziennie po 1ml,bo mała odmawia mi jedzenia:(
          Zobaczymy,czy to na nia zadziała.Liczę,że ...tak.
          Trzymajcie kciuki.Pozdrawiam.
    • karolx1 Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 08.05.07, 14:07
      Ja mam właśnie tak samo jak ty, chociaż moja córka skończyła właśnie 9 mies. i
      też nic oprócz cyca nie chce jeść. Próbowałam już różnych sztuczek, każdy
      słoiczek, kaszki, owoce, gotowane zupki przeze mnie i wszystko jest be. Po
      prostu zaciska buzię albo odwraca głowę a jak już wcisnę już jej trochę to
      wypluwa lub ma odruch wymiotny. Z wagą nie jest u nas jeszcze źle bo 7800 ale
      przez ostatni mies. nie przybrała nic. Wczoraj miała robione badania krwi i
      wszystko w normie, anemii nie ma choć bardzo niskie żelazo.Lekarka zapisała jej
      hemofer ale ja nie chcę na razie go dawać bo podobno po nim czernieją zęby.A i
      jeszcze powiedziała (lekarka),że jak dalej nie będzie chciała jeść to da jej coś
      na apetyt. Nie wiem po co bo apetyt moje dziecko ma tylko,że na cyca. Też
      słyszałam,że czasem pomaga odstawienie i ja chyba tak właśnie zrobię. Napiszę z
      jakim rezultatem. Pozdrawiam
      • strzalka501 Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 08.05.07, 15:58
        Przy obu moich dziewczynkach było tak samo.I jedna i druga była zwolennikiem
        piersi.I musiałam drastycznie to kończyc.
        Młodsza jest okropnym niejadkiem.Starsza nie jest gruba,ma 3,5roku i waży
        16,5kg,ale apetyt jej zaczął dopisywać dopiero około 3 roku zycia i wtedy
        przybrała na wadze az 4kg w ciagu chyba 3m-cy!!!To był super skok.
        Natomiast młodsza ma 9,5m-ca i wazy 7400g.Teraz odmawia jedzenia
        całkowicie.Karmiona jest przez smoka na śpiąco.I tylko tym zyje.
        Po chorobie gardła tak nam sie narobiło,że nic nie chce jeśc.Ale liczę na to,że
        syropek Peritol nam pomoże.Tego się trzymam.
      • michaas do karolx1 :)) 09.05.07, 00:35
        Witam! Jak znajdziesz chwilke, to faktycznie napisz jak Ci idzie odstawianie od
        piersi, pozdrawiam :)) Trzymam kciuki...
        • magme Re: do karolx1 :)) 09.05.07, 12:46
          Ja mam w sumie podobnie, młody 9 mies, je tylko mnie a na reszte pięknie pluje
          albo ryczy... czekam na wieści od karolx to może też spróbuję tegoodstawiania
          od piersi.. tylko się boję że mi schudnie mocno jak on tylko tym żyje...
    • anaj75 Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 09.05.07, 17:49
      Mój synek przez pierwszy rok życia był niemal wyłącznie na piersi. Tyle, że on
      dobrze przybierał. U nas wieksze problemy z wagą pojawiły sie w 3 roku życia,
      po odstawieniu.
      Ja akurat nie doradzałabym całkowitego odstawienia. Piers ma jednak wiele
      zalet. A co jesli Twoje dziecko załapie np. rotawirusa - pokarm matki zmniejsza
      ryzyko odwodnienia, poza tym pomaga pokonać choroby i ograniczyć w ich trakcie
      straty wagowe. Dzieci mają mawet do 36 miesięcy na przekonanie się do normalnej
      diety.
      Dlatego wydaje mi się, że wytrwałe proponowanie jej nowych dań,
      jest ważne. A co do wagi, to może warto zrobic badania, jeżeli jeszcze tej
      drogi nie przeszliście, czy nie stoi za tym jakaś choroba, alergia (znam
      dziecko z alergia na 'bezpieczny' ryż albo marchewkę.
      Pozdrawiam.
    • mizka23 Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 21.06.07, 00:57
      witaj! nie łam sie i pomyś że ja mam jeszcze gorzej! mój synek ma 16 mies i
      żyje tylko ma cycu, też mam tego dosyć ale nie moge odstawić bo chyba by umarł
      z głodu. cały dzień za nim latam z łyżeczką i nie ma szans żeby zjadł
      cokolwiek. jestem tym załamana, bo ja trace cały swój czas a on i tak nic nie
      zjada. pomocy!! nie wiem co robić! pozdrawiam
      • felonia Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 21.06.07, 10:57
        być może w poradni latkacyjnej pomogłyby konsultacje
        niestety czasem trzeba powziąć radykalne kroki żeby dziecko się oduczyło cyca
        Dzieci które są bardzo uczuciowe trudniej się oduczają i te które mają alergie
        pokarmowe (wyczuwają że obce pokarmy moga im szkodzić i jak najdłużej żyją na
        cyckowym...)
        być może ograniczanie stopniowe jednego dwóch karmień spowodują że dziecię
        nauczy się jeść łyżeczką

ja kiedyś martwiłam się że mój mały nic nie pije (nie lubił mleka mod. herbatek
        soczków itp nie umiał i nie chciał niekapka, smoczka) takie błędne koło było -
        nie chciałam go odstawiać bo bałam się że on w ogóle wyschnie na wiór skoro
        jedyny płyn jaki przyjmuje to mój pokarm a reszta to jedzenie papkowe
        ale odkąd po prostu odstawiłam go od piersi zaczął pić z butelki ...
        pomyślałam że skoro do tej pory miał normalne kupy i brak zatwardzeń to znaczy
        że picie nie było mu potrzebne
        teraz wypija od 40 do 200ml na dzień zaleznie od temperatur
      • lea-1 Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 30.06.07, 12:33
        Witajcie.Ja tez mam synka15miesiecy ktory zyje praktycznie na cysiu.Czasami sa
        dni kiedy uda mi sie wcisnac obiadek,i owoce ale niekiedy tylko cyc.Mam
        nadzieje ze przejdzie to naszym maluszkom faktem jes tylko to ze na mleczku
        cysiowym wazy12kg!!!!!!!!Najwazniejsze to zadnych slodkosci chyba ze owoce,i
        pomalu chociaz po lyzeczce dawac do prubowania i zapisywac co w ciagu dnia
        zjadl,moze okaze sie ze co dzien jest troszke wiecej zjadanego jedzonka?
        pozdrawiam.
    • gaga113 Re: Roczek i tylko chce cyca, czy ktoś tak jeszcz 30.07.07, 00:16
      ja mam podobną sytuacje moja córka zywi sie głównie piersia nie uznaje wogóle
      mleka kaszek zupek praktycznie tracę cały dzień na wymyślaniu jej posiłków i
      namówienia do ich zjedzenia boję sie czy wszystko jest u niej w normie mój
      pediatra nie bagatelizuje i uwaza ze trzeba zrobić specjalistyczne badania ale
      ja nie wiem czy to nie jest niepotrzebny stres, a jak uważa Twój pediatra

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka