Dodaj do ulubionych

Euro-Warsztat (nr.41.)

22.06.08, 22:48
Karkolomna propozycjasmile Bo rozwiazania nie zna na razie niktsmile
Pytanie brzmi: Kto bedzie zwyciezca Euro.
pl.wikipedia.org/wiki/Euro_2008
Finalowy mecz za tydz, 29 czerwca. Wlasnie odbywa sie spotkanie, ktore wyloni ostatniego, czwartego polfinaliste, decyduja chyba wlasnie rzuty karne, a graja: Wlosi:Hiszpanie. Dotychczasowyni polfinalistami zostali
-Niemcy,
-Rosja,
-Turcja.
Za chwile dolaczy czwarty.
Warsztat w pewien sposob jest latwy, ale jest tez bardzo trudny, bo wymaga sporej dozy zdecydowania.
Zachecam, zapraszam, zycze szczescia i czytelnych rozkladowsmile
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 22.06.08, 22:56
      Pytanie jak najbardziej na czasie!
      • romy_sznajder Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 22.06.08, 22:58
        Wlasnie sobie uswiadomilam, ze bede miala trudnosc, jesli trafi kilka osobsmile
        Przeciez nie oglosze rzutow karnychsmile
        • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 22.06.08, 23:09
          Hmmm, jest jeszcze jeden problem - w tym tygodniu będą 2 mecze, które odrzucą 2 drużyny. Im kto później rozłoży karty, to będzie miał większe prawdopodobieństwa wygranej, bo łatwiej wybrać 1 z 2-ch niż z 4-ch.

Ale myślę, że zabawa będzie dobra i taka na czasie.

Można oceniać interpretacje...
          A jak nie będziesz wiedziała kogo wybrać, to wylosujesz spośród tych co dobrze trafią wink
          • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 22.06.08, 23:12
            To może rozszerzyć pytanie i oprócz próby wytypowania zwycięzcy zapytać jeszcze
            o przebieg meczu i o wynik?
            P.S. Dobrze, że podałaś Romy kto jest w półfinale, bo jestem w sprawach piłki
            nożnej zupełnym laikiem...
            • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 22.06.08, 23:20
              > bo jestem w sprawach piłki
              > nożnej zupełnym laikiem...

.....Ja też, ale mój mąż orientuje się i słucha relacji z meczów...
              • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 22.06.08, 23:22
                Dotychczasowyni polfinalistami zostali
                -Niemcy,
                -Rosja,
                -Turcja.
                Za chwile dolaczy czwarty.

.....Już dołączyli Hiszpanie.
    • alka.5 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 23.06.08, 00:27
      O rany, trzeba kupić chipsy! Do piłki nożnej niezbędne smile
      • pacha-mama Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 23.06.08, 09:15
        Hiszpania wink
        • alka.5 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 23.06.08, 10:15
          big_grin

• alka.5 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 23.06.08, 10:17
      Można rozłożyć karty przed jakimś meczem półfinałowym i sprawdzić
      jak to mniej więcej wyjdzie w kartach.
    • olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 24.06.08, 12:54
      Wynik meczu 25.06. (środa), dosłownie, Niemcy : Turcja
      Rycerz Kielichów P - VII mieczy O - VI mieczy P
      Wynik meczu 2:1 dla drużyny niemieckiej. Może być inny jednak z przewagą jednej
      bramki. Tak sobie pomyślałam patrząc na te karty, że Niemcy najprawdopodobniej
      zgrają w niebieskich lub białych strojach, Turcy w żółtych lub czerwonych.
      Dodatkowo karta VII mieczy O, która u mnie pełni oprócz dwukropka również rolę
      sędziego, roztrzygającego, dzielącego i/lub łączącego pokazuje, że ten mecz nie
      do końca będzie sędziowany zgodnie z zasadami uczciwej walki. Myślę, że dojdzie
      do jakiegoś nadużycia.
      VI mieczy to karta bramą, może oznaczać, że Turcję czeka nieuchronna przegrana i
      będzie miała czwarte miejsce wśród finalistów. Jednak Turcja wróci do kraju,
      mimo wszystko, jako zwycięzca bowiem nie spodziewała się, że tak wysoko zajdzie
      w grupie (chyba tak się to fachowo mówi). Tak naprawdę ta przegrana będzie dla
      nich wygraną.

Nastrój jaki będzie w drużynach po meczu.
      Niemcy – Umiarkowanie O. Nieumiarkowanie w obnoszeniu się ze swoim zwycięstwem.
      Będą bardzo dumni i pewni siebie. Będą uważać się za wybrańców bogów.
      Turcja – Król buław. Nie będą czuli się przegrani. Będą uważali, że dali z
      siebie wszystko, walczyli uczciwie do końca. Będą czyli się zwycięzcami dla
      siebie, dla swojego kraju.

Dodatkowo wyciągnęłam po jednej karcie dla każdej połówki meczu plus trzecią na
      ewentualna dogrywkę.
      Pierwsza połowa meczu - X buław O. Mimo wysiłków obu drużyn pierwsza połowa nie
      da rozstrzygnięcia, najprawdopodobniej po pierwszej połowie będzie remis.
      Druga połowa meczu - VII buław P. Zostanie wbity decydujący gol. Jedna z drużyn
      uzyska przewagę.
      Ewentualna dogrywka – Mag O. Nie będzie dogrywki.

Ponieważ zupełnie nie interesuję się Euro i futbolem więc nie mam pojęcia, czy
      te moje dywagacje nie są przypadkiem oderwane od rzeczywistości. Jeszcze
      postawię na drugi mecz. A niech tam... Próbujęwink
      • olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 24.06.08, 13:03
        Ach, te moje błędy... mam nadzieję, że nie uraziłam nikogo wyczulonego na
        poprawność językową. Pracuje nad tymwink
        • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 24.06.08, 14:11

Myślałam, że to może być proste pytanie, no bo są 4 drużyny i 4 kolory i ładnie można je dopasować:
          Rosjanie – Puchary, bo słowiańska dusza i lubią wypić – zarówno alkohol jak i „czaj” z samowaru;
          Niemcy – Denary, bo materialiści i tacy „twardzi” – nawet język mają twardo brzmiący;
          Hiszpanie – Miecze, bo Corrida, Zorro – miecz im pasuje;
          Turcy – Kije, bo kije pasują do koczowników, łuki (ich dawna broń) są z drzewa, no i Kije pozostały...

Ale nie za bardzo wierzyłam, że Tarot da mi odpowiedź „na talerzu” – i miałam rację.

Najpierw zrobiłam rozkład na ostateczny mecz w niedzielę – karty z lewej dotyczą drużyny zwycięskiej (oznaczam I), karty z prawej strony dotyczą drużyny, która zajmie 2-ie miejsce (czyli przegra w niedzielę) (oznaczam II).
          Zaczęłam od wyciągnięcia kart dla drużyn, które będą grały w niedzielę (na górze rozkładu):
          1) 6 Kijów (I); 2) 9 Kijów (II) (i już wiedziałam, że Tarot zakpił z mojego pomysłu przyporządkowania państwom kolorów...;
          3) taktyka (I) – XIV Umiarkowanie; 4) taktyka (II) – 7 Monet;
          5) kultura gry (I) – 3 Puchary odwrócone (nie odwracam kart, ale ta się odwróciła); 6) kultura (II) – 8 Monet;
          7, 8, 9 ) przebieg gry w I-ej części meczu: ogólnie XVI Wieża; (I) Rycerz Monet; (II) XV Diabeł;
          10, 11, 12) przebieg gry w II-ej części meczu: 9 Pucharów, VII Rydwan, IV Cesarz;
          13, 14, 15) wynik – 3 Mieczy; gole (I) – Sąd ostateczny; gole (II) – 8 Kijów.

Ponieważ wynik zinterpretowałam jako „przewaga 3 goli”, to nie pytałam dalej o dogrywkę ani tym bardziej o rzuty karne. Ale ponieważ nie mogłam zorientować się z tego rozkładu, która to drużyna zajęła 1-e i 2-ie miejsce, to dalej, używając tej samej talii (po potasowaniu) zapytałam o to, kto zajął 1-e, 2-e, 3-e i 4-e miejsce. Wyciągnęłam:
          1) As Mieczy, 2) II Kapłanka, 3) Paź Mieczy, 4) 7 Mieczy.
          Znowu Tarot zakpił z mojego pomysłu przydzielenia każdemu państwu jakiegoś żywiołu...

Zdjęcie rozkładu jest w:
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1271488,2,1.html
          Zacznę od interpretacji kto zajął jakie miejsce. Spośród państw: Niemcy, Rosja, Hiszpania, Turcy - państwem różniącym się od pozostałych trzech jest, według mnie, Turcja. Jej więc odpowiada karta 2-go miejsca – Kapłanka.
          Dlaczego się wyróżnia? Niemcy, Rosja i Hiszpania podbijali i okupowali inne państwa, a Turcy tylko rabowali – w swojej starej historii.
          Poza tym flaga turecka ma półksiężyc i gwiazdę na czerwonym tle, a to do Kapłanki z mojej talii pasuje. 2-ie miejsce dostaje więc Turcja.
          Sam miecz (As mieczy) kojarzy mi się z Hiszpanią, bo miecz jest dobrym symbolem tego kraju. Poza tym miecz jest oświetlony światłem, a Hiszpania też – to gorący kraj. Hiszpania zdobędzie 1-e miejsce.
          7 Mieczy najpierw przyporządkowałam Rosji, ale odmyśliłam się. Do Rosji pasuje Paź Mieczy, bo na mojej karcie jest w futrzanej czapie i ma płaszcz obszyty futrem. W Rosji jest zimno (zimą) i niedźwiedź jest symbolem Rosji. Dodatkowo Paź jest zwrócony na wschód, a Rosja jest na wschodzie (ode mnie) – więc 3-e miejsce (Paź Mieczy) dostaje Rosja.
          Idący na zachód blondyn z 7 Mieczy – to Niemiec. Miecze, które niesie, kojarzą mi się z wywożeniem w czasie okupacji dóbr wszelakich do siebie na zachód. 4-e miejsce – Niemcy.

Interpretacja przebiegu meczy między drużyną I, która wygra (z lewej), a drużyną II, która przegra zajmując 2-e miejsce:
          Zdecydowanie bardziej będzie aktywny zespół I (6 Kijów, 2 Rycerze, Rydwan, Sąd). Zespół II będzie stawiał przede wszystkim na obronę (9 Kijów, 7 Monet). Zespól I będzie pewien zwycięstwa (6 Kijów), a II będzie dbał o zachowanie twarzy – żeby jak najmniej goli dostać (9 Kijów wygląda jak bramkarz).

Taktyka drużyny II będzie polegała na „przetrzymaniu napastnika” (7 Monet), na niedopuszczaniu go do akcji podbramkowych.
          Drużyna I (Umiarkowanie) ma genialnego trenera, gra dobrze pod jego przewodnictwem. W tym meczu grać będzie prawdopodobnie „pod kogoś” z drużyny (przewodnictwo) – stawiając na jakiegoś zawodnika lub na paru zawodników. Grać będzie dość spokojnie, ale odwrócona 3 Pucharów oznacza, że coś wymknie im się spod kontroli. Coś lub ktoś wprowadzi jakiś chaos. Nie wykluczam nieczystej gry, niezamierzonego faula (bo faule potrafią być zamierzone).
          Drużyna II będzie grała precyzyjnie i żadnych fauli z ich strony się nie spodziewam. (Nie oglądam meczy, może faule to rzecz normalna – jeżeli tak, to poprawiam – „nie spodziewam się fauli ponad miarę”wink.

W pierwszej połowie meczu coś niespodziewanego się wydarzy (Wieża). Może to być kontuzja jakiegoś zawodnika, może niesprawiedliwy werdykt sędziego, może ostry faul? Ale ta Wieża przechodzi w 9 Pucharów. Podejrzewam również, że Wieża może oznaczać zawiedzenie kibiców, którzy spodziewali się ostrej walki, a tu gra taktyczna, zachowawcza, i nic ciekawego się nie dzieje. Jeżeli tak, to druga połowa meczu usatysfakcjonuje kibiców (9 Pucharów).
          W pierwszej połowie meczu piłkę częściej będą mieli zawodnicy drużyny I (Rycerz Monet). Zawodnicy II-ej drużyny będą blokować przeciwników kryjąc ich (albo sami będą skutecznie kryci) (Diabeł więzi).

W drugiej połowie meczu zawodnicy zwycięskiej drużyny będą bardzo ruchliwi (Rydwan), szybko będą przemieszczać piłkę, będą grać elastycznie, korzystając z każdej nadarzającej się okazji. Natomiast zawodnicy II będą dość sztywni (Cesarz), sztywno będą trzymać się ustalonej taktyki, ale to oni częściej będą mieli piłkę (Cesarz trzyma kulę w ręku). Nie wykluczone, że piłkę będzie „wręczał” (ewentualnie „odbierał” ) im sędzia – np. za spalone, za karne... (Cesarz kojarzy mi się z sędzią).

Wynik: 3 Mieczy – kojarzy mi się z wygraną przewagą 3 goli, chociaż może oznaczać dogrywkę (2x 15 min) i rzuty karne (2 + 1 = 3), albo przewagę z powodu niesprawiedliwie przyznanych rzutów karnych.
          Zawodnicy II więcej razy będą strzelać, ale raczej nie celnie (8 Kijów).
          Gole zawodników I (Sąd) kojarzą mi się z gwizdkiem sędziego (trąba). Może przewagę uzyskają z powodu goli po gwizdku sędziego – albo zaraz na początku drugiej połówki meczu, albo po zauważonych przez sędzię przewinieniach.

Tylko coś mi tu nie pasuje... Przecież drużyna II będzie grała z dużą kulturą (8 Monet).
          A może źle zinterpretowałam wynik – pewnie trzeba było spytać karty o dogrywkę.

To może tak: 3 Mieczy oznacza sytuację niewygodną. Mecz nie rozstrzygnął kto wygrywa – trzeba będzie zrobić dogrywkę i rzuty karne. Drużyna I wygra rzutami karnymi.

Ha! Nie przypuszczałam, że będę czekać na wynik meczu w niedzielę!

Och, zapomniałam napisać - w tym tygodniu biorę udział poza konkursem, bo nie mogę prowadzić następnych warsztatów 42 - wyjeżdżam w przyszłym tygodniu na 8 dni i w weekend mnie nie będzie.
          • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 24.06.08, 14:17
            Olgo, porównuję swoje interpretacje z Twoimi. I niestety, nie wyszło nam tak samo ;-(. Bo jeżeli Turcy przegrają z Niemcami, to nie mogą znaleźć się potem na 2-m miejscu. Ale to już jutro się dowiemy, kto wygra jutrzejszy mecz wink

• olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 24.06.08, 14:30
              Niby tak. Zwłaszcza, że mogłam te karty zinterpretować zupełnie odwrotnie. Hmmm,
              wiem o tym.
          • alka.5 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 07:13
            Kito, udanego wyjazdu!!!
            • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 08:43
              > Kito, udanego wyjazdu!!!

.....Dzięki, Alko.
              Wyjazd przesunął mi się o 1 dzień. Mam nadzieję, że jeszcze przed wyjazdem zdążę napisać (znowu poza konkursem) swoją interpretację warsztatów 42 wink
      • kita32 Olgo, gratulacje!!! 25.06.08, 23:17
        Olgo, gratulacje!!!
        Niemcy wygrali 1 bramką - dokładnie tak jak przewidziałaś!
        Wielkie gratulacje!!!

Canadao, Twój rozkład pokazał, że Turcy byli lepsi, grali zdecydowanie lepiej mimo osłabionego składu.
        Ale szczęście było po stronie Niemców - tak to oceniam...
        • olga.78 Re: Olgo, gratulacje!!! 25.06.08, 23:24
          Dziękujęsmile))
        • canada53 Re: Olgo, gratulacje!!! 26.06.08, 18:06
          kita32 napisała:
          > Olgo, gratulacje!!!
          > Niemcy wygrali 1 bramką - dokładnie tak jak przewidziałaś!
          > Wielkie gratulacje!!!
          Ja też jestem pod wielkim wrażeniem Trafności Twojej interpretacji. Muszę
          przyznać, że wczoraj zrozumiałam jak śledzenie meczu może być emocjonujące.
          Trzeba tylko w tym celu postawić najpierw Tarota!
          • olga.78 Re: Olgo, gratulacje!!! 26.06.08, 18:52
            Canado, dziękismile Też jestem zaskoczona.
            Ja nie oglądałamsad Tak jakoś wyszło, że miałam inne sprawy, więc nawet nie za
            bardzo wiem na ile się sprawdziło. Liczę na to, że gospodyni warsztatów pilnie
            to śledzi i dostanę informację zwrotną. Dzisiaj mam zamiar oglądać. Mam
            nadzieję, że się nic nie urodzi w tzw. między czasie.
            • canada53 Re: Olgo, gratulacje!!! 26.06.08, 19:36
              Ja też nie oglądałam, ale początku słuchałam w radio, a końcówkę śledziłam w
              internecie. Z tego, co się dowiedziałam to Twoja interpretacja była nadzwyczaj
              trafna.
    • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 24.06.08, 20:33
      Oto mój rozkład:
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1270813,2,1.html
      Schemat rozkładu jest taki:
      6---------9
      --2-----4--
      7----1----10
      --3------5--
      8----------11

Rozkład jest na 11 kart (bo ta liczba kojarzy mi się najbardziej z piłką możną).
      Karta w środku (1) symbolizuje piłkę, czyli wynik meczu finałowego. Karty po
      lewej stronie to pierwszy półfinał (Niemcy-Turcja) i jego zwycięzca, karty po
      prawej – drugi półfinał (Rosja-Hiszpania) i zwycięzca tego półfinału. Po dwie
      karty po obu stronach „piłki” (2, 3 i 4,5) pokazują przebieg meczy finałowego.
      Cztery narożne karty – to cztery drużyny biorące udział w półfinałach: po lewej
      u góry Niemcy (6) na dole Turcja (8), a po prawej u góry Rosja (9) a na dole
      Hiszpania (11). Karta pomiędzy drużynami półfinałowymi pokazuje wynik półfinału
      (7) = wynik meczu Niemcy-Turcja, (10) = wynik meczu Rosja-Hiszpania.
      Jeśli idzie o pierwsze spotkanie półfinałowe, to wygląda mi na to, że Niemcy nie
      będą w nim mieli za wiele do powiedzenia (2 Miecze), za to Turcja będzie
      rozdawać w nim karty (6 Denarów). Królowa Buław jako rezultat tego spotkania
      wskazuje na to, że będzie to mecz żywiołowy i że wygrają go ci, którzy będą w
      nim bardziej energiczni i którzy będą mocniej atakować oraz odpierać
      przeciwnika. Wydaje mi się, że ten opis bardziej pasuje do 6 Denarów, czyli do
      Turcji, Niemcy będą wykazywać się raczej postawą defensywną (2 Miecze) i
      bardziej będą bronić swoich stanowisk i własnego pola karnego, niż atakować. Ten
      mecz będzie bardzo widowiskowy (Królowa Buław), kibice będą z niego zadowoleni.
      Może paść w nim sporo bramek, sytuacja będzie się dosyć często zmieniać.
      W drugim półfinale karta 9 Mieczy sugeruje, że Rosjanie będą dosyć zmęczeni –
      wnioskuję, że w tym meczu będą dawać z siebie wszystko i nie będą się
      oszczędzać. Możliwe są u nich kontuzje, faule, albo gra w osłabionym składzie.
      Hiszpanie opisywani Królem Mieczy będą pewni siebie, preferować będą grę
      taktyczną, ale mogą zbyt sztywno trzymać się swoich pozycji. Wynik tego meczu to
      As Buław, sądzę więc, że nie padnie w nim za wiele bramek, powiedziałabym nawet,
      że będzie tylko jedna bramka – ta rozstrzygająca i że będzie ona dla wszystkich
      zaskoczeniem. To znaczy, że wbije tego gola drużyna, która ogólnie grała słabiej
      i wygra nie ten, na kogo się zanosiło, że wygra. W tym wypadku będzie to Rosja.
      Finał odbędzie się więc po linii wyznaczonej dwoma WA w moim rozkładzie – czyli
      pomiędzy Turcją a Rosją.
      Sam mecz finałowy to będzie ciężka praca dla obu drużyn (7 Denarów). Będzie on
      chyba mniej widowiskowy, niż oba półfinały, gra będzie ostrożna, raczej powolna,
      walka będzie bardzo wyrównana i będzie raczej polegała na mozolnym zdobywaniu i
      obronie każdej kępki trawy, niż na wspaniałych i błyskotliwych akcjach. To
      będzie mecz bez ekscesów, można by powiedzieć, że chwilami wręcz nudny. O
      wyrównanym poziomie obu drużyn mówi to, że dla każdej wyszedł jeden WA (VIII
      Sprawiedliwość dla pierwszego zwycięzcy półfinału i XI Siła dla drugiego), oraz
      po jednej czwórce. Tak więc 4 Buławy + VIII Sprawiedliwość zagrają konta 4
      Mieczy + XI Siła. Będzie więc to wielka próba sił. Mecz w związku z tym może
      zakończyć się remisem i aby go rozstrzygnąć potrzeba będzie dogrywki, a nawet
      rzutów karnych. 4 Miecze + Siła wskazywałyby na bardziej obronną grę Rosji, 9
      Mieczy opisujące tę drużynę mówiłoby, że w ostatecznym wyniku jednak przegrają
      na tuż przed metą. Turcja to 4 Buławy + VIII Sprawiedliwość – mogą grać troszkę
      bardziej żywiołowo i na koniec postawią wszystko na jedną kartę: wygrają więc,
      ale dosłownie o włos. W końcu karty mówiące o fetowaniu zwycięstwa znajdują się
      po ich stronie (4 Buławy), VIII Sprawiedliwość tuż obok również nie pozwoli im
      niezasłużenie przegrać.
      Nie wiem, jak to się ma do przewidywań ani tym bardziej do rzeczywistości (całe
      szczęście, że już niedługo wszystko się wyjaśni wink ), bo jak już zaznaczałam
      tematy związane z piłką kopaną są mi dosyć obce. Ale bardzo mi się pomysł tego
      warsztatu podoba.
      • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 24.06.08, 22:41
        Canado, jesteś geniuszem w wymyślaniu rozkładów!!! Super rozkład!

Mam pytanie do interpretacji:
        > Wynik tego meczu to
        > As Buław, sądzę więc, że nie padnie w nim za wiele bramek, powiedziałabym nawet,
        > że będzie tylko jedna bramka – ta rozstrzygająca i że będzie ona dla wszystkich zaskoczeniem. To znaczy, że wbije tego gola drużyna, która ogólnie grała słabiej
        > i wygra nie ten, na kogo się zanosiło, że wygra.

.....Czy mogłabyś, Canado, to wyjaśnić - dlaczego?
        Bo gdyby nie to, to wygrana przypadłaby Hiszpanii, bo Król Mieczy jest silniejszy niż 9 Mieczy.

Ja stawiam na Hiszpanię, bo mi wyszła Hiszpania na 1-m miejscu wink

No więc, gdyby jednak Hiszpania zwyciężyła z Rosją, to finał opisywały by karty:
        4 Mieczy od strony Hiszpanii i Sprawiedliwość od strony Turcji. I ponieważ wszystkie te kary mają miecze, to wskazują (tak myślę), że wygra Król Mieczy, czyli Hiszpania.

Więc 1-a Hiszpania, 2-a Turcja.

Mecz między Niemcami a Rosją opisują karty:
        Moc (Rosja) i 4 Kijów (Niemcy).
        4 Kijów jest radosna, ale Moc jest silniejsza - zinterpretowałabym te karty jako zwycięstwo Rosji nad Niemcami, mimo żywiołowej akcji Niemców.
        Czyli 3-a Rosja, 4-i Niemcy
        i wyszło na moje, hi, hi wink))

> bo jak już zaznaczałam
        > tematy związane z piłką kopaną są mi dosyć obce.

.....Wierzę, ja bym powiedziała "piłką nożną" wink)).
        • romy_sznajder Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 24.06.08, 22:50

> .....Wierzę, ja bym powiedziała "piłką nożną" wink)).

Zagladam tu co jakis czas i jestem pod wrazeniemwink
          Czy musze dodawac, ze ze mnie raczej mizerny kibic?

Ja mysle, ze nie tylko w tym "srodowisku" kibicow jest malo (co - jak widac - latwo zmienic!), ale w ogole chodzi o wybor pomiedzy jakimis opcjami, w temacie, na ktorym sie nie znamy, albo znamy malo.
          Dzis Euro2008, jutro Gielda Papierow Wartosciowych...
          wink)))
          • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 24.06.08, 23:33
            > Ja mysle, ze nie tylko w tym "srodowisku" kibicow jest malo (co - jak widac -
            latwo zmienic!)

....Tak, ja już zaczynam się interesować wink

Dopowiadam jeszcze do kart Canady, a właściwie do swoich uwag dotyczących
            rozkładu Canady. Pisałam:
            "No więc, gdyby jednak Hiszpania zwyciężyła z Rosją, to finał opisywały by karty:
            4 Mieczy od strony Hiszpanii i Sprawiedliwość od strony Turcji. I ponieważ
            wszystkie te kary mają miecze, to wskazują (tak myślę), że wygra Król Mieczy,
            czyli Hiszpania."

....Wygrałaby Hiszpania po rzutach karnych przyznanych im (Sprawiedliwość) za
            sfaulowanie ich zawodnika (4 Mieczy) przez Turka.

Oj, wiem, wiem, naciągam trochę...
        • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 25.06.08, 21:50
          Dziękuję za miłe słowa smile.
          > > Wynik tego meczu to
          > > As Buław, sądzę więc, że nie padnie w nim za wiele bramek, powiedziałabym
          > nawet,
          > > że będzie tylko jedna bramka – ta rozstrzygająca i że będzie ona dl
          > a wszystkich zaskoczeniem. To znaczy, że wbije tego gola drużyna, która ogólnie
          > grała słabiej
          > > i wygra nie ten, na kogo się zanosiło, że wygra.
          >
          > .....Czy mogłabyś, Canado, to wyjaśnić - dlaczego?

Wyszłam od skojarzenia, że As to początek, As Buław, to szczególnie żywiołowy
          początek, który przychodzi zupełnie z zaskoczenia (to tak, jakby nagle pałką po
          głowie dostać) - jeśli wynika ma być zaskoczeniem, musi więc wygrać ta drużyna,
          której nikt nie dawał szans na wygraną. Dla tej wygranej drużyny zacznie się
          zupełnie nowy rozdział. Jako, że As to jedynka, pomyślałam więc, że że to jedna
          bramka przesądzi o wyniku całego meczu.
          • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 25.06.08, 23:22
            Canado, dzięki za wyjaśnienie. Przekonywające.

No a ja już wiem, że źle trafiłam w części w której zastanawiałam się nad tym, kto zajmie jakie miejsce. A właśnie Turków na 2-m miejscu byłam pewna, a pozostałych miejsc nie koniecznie...
            Ech...
          • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 27.06.08, 20:07
            > Wyszłam od skojarzenia, że As to początek, As Buław, to szczególnie żywiołowy
            > początek, który przychodzi zupełnie z zaskoczenia (to tak, jakby nagle pałką po
            > głowie dostać) - jeśli wynika ma być zaskoczeniem, musi więc wygrać ta drużyna,
            > której nikt nie dawał szans na wygraną. Dla tej wygranej drużyny zacznie się
            > zupełnie nowy rozdział. Jako, że As to jedynka, pomyślałam więc, że że to jedna
            > bramka przesądzi o wyniku całego meczu.
            No i się okazało, że ten As Buław symbolizował zupełne coś innego - raczej mówił
            o jednoznacznym zwycięstwie Hiszpanów.
      • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 25.06.08, 22:55
        Ups, Turcy już przegrali. Dobrze, że chociaż goli sporo było... A jakie emocje!
      • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 00:12
        Canado, trafiłaś z opisem gry - była emocjonująca i widowiskowa, kibice się nie nudzili - tak jak to opisałaś.
        6 Monet oznaczało zapewne, że Turcy częściej mieli piłkę i częściej strzelali. Ale wygrały Miecze, a nie Monety - pewnie dlatego, że Miecze wygrywają w walce...

Olgo, czy zdążysz napisać rozkład na jutrzejszą grę (właściwie już dzisiejszą)? Ciekawa jestem. Sama nie zdążę, mam dzień zapchany pracą... Przydało by się, żeby ktoś podał rozkład (z interpretacją) na czwartkowy mecz. Ciekawiej się ogląda.

Romy, czy pomyślałaś o tym, że możesz również wziąć udział w tych warsztatach? Bo wyniku nie znasz wink))
        • olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 00:35
          Tak, tak. Wcześniej nie miałam czasu.
          • olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 01:02
            Analogicznie jak poprzednio. Wynik meczu 26.06. (czwartek), dosłownie, Rosja :
            Hiszpania.
            II buław P – Gwiazda P – Rycerz buław O
            Wynik meczu 2:3 dla Hiszpanii. Hiszpania wygra przewagą jednej lub dwóch bramek.
            Jeśli dwoma, to ta druga będzie takim swoistym darem.
            Drużyna Hiszpanii będzie grała dość agresywnie, częste faule, trochę chaosu i
            zamieszania sprawi, że „uporządkowana” taktyka Rosji nie nadąży za akcją.
            Rosja wróci do swojego kraju jako zwycięzca, podobnie jak Turcja nie spodziewali
            się tak wysokiego wyniku. Będą mieli trzecie miejsce. Hiszpanie przebojowo
            zawalczą o pierwsze.

Rosja – Rycerz buław O. Będą wkurzeni, że taktyka obrana w meczu nie
            wystarczyła do zwycięstwa. Nie będzie im łatwo przeboleć stratę. Dużo emocji.
            Hiszpania – Rycerz kielichów. Oj, rozmarzą się, już prawie poczują się
            zwycięzcami Euro. Jeszcze tylko jeden krok...

ewentualna dogrywkę.
            Pierwsza połowa meczu – Królowa denarów P. Mało dynamiczna ta pierwsza połowa.
            Ktoś strzeli jednego gola. Najprawdopodobniej Hiszpanie i to pod koniec
            pierwszej połowy. Takie rozpoznawanie swoich możliwości.
            Druga połowa meczu – IX mieczy O. Oj, będzie się działo. Sporo błędów, które
            nie pozostaną bez echa. Nerwowo i agresywnie. Hiszpanie będą mieć przewagę na
            boisku.
            Ewentualna dogrywka – X mieczy O. Wszystko wystarczająco rozstrzygnie się w
            drugiej połowie.

• kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 19:50
              Zadałam pytanie w pośpiechu, niewystarczająco długo tasując, ale chciałam zdążyć postawić karty na dzisiejszy mecz jeszcze przed pójściem do pracy – żeby mieć trochę czasu na pomyślenie.

Mecz półfinałowy między Rosją a Hiszpanią:
              Tło (wypadło) 3 Mieczy;
              Rosja (V Papież), Hiszpania (As Pucharów), wynik (5 Monet);
              Gra Rosji (III Cesarz); gra Hiszpanii (3 Pucharów – znowu odwrócona, bo zapomniałam po ostatnim rozkładzie przywrócić ją do pozycji prostej);
              Gole strzelane przez Rosjan ( Królowa Monet), przez Hiszpan (Rycerz Pucharów).
              Zdjęcie rozkładu:
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,1274637,2,1.html
              Mecz będzie ostry (3 Mieczy) i ktoś może być kontuzjowany.
              Rosjanie (Papież) będą grali pokazowo i spokojnie, Hiszpanie emocjonalnie i nerwowo (Puchary). Mogą nawet strzelić sobie samobójczego gola (Rycerz Pucharów – gole - jest odwrócony od wyniku (5 Monet) w kierunku Hiszpan).
              Rosjanie mają silniejsze karty (Cesarzowa).
              Ich gole (Królowa Monet) zadecydują o wyniku (5 Monet).
              5 Monet może oznaczać, że zwycięstwo zostanie osiągnięte wielkim wysiłkiem i z trudem.

Piotr jak usłyszał, że wynik charakteryzuje 5 Monet, to powiedział: „3 do 2”. Zobaczymy...
              • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 20:13
                To teraz z przyjemnością będę mogła pośledzić mecz, chociaż tylko robiąc coś
                innego jednocześnie ("braki czasowe"), ale w każdym razie nie będzie mnie
                denerwował włączony telewizor wink
              • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 22:46
                Gdyby to był warsztat "na odwrót", w którym liczą się nietrafione prognozy, to
                miałabym całkiem niezłe wyniki.
                Kito, tak sobie myślę, że ta 5 Denarów pośrodku Twojego rozkładu na mecz
                Rosja-Hiszpania to może były te jakże niesprzyjające warunki pogodowe, w których
                przyszło grać zawodnikom? A wynik pokazała 3 Mieczy - gdzie każda wbita Rosjanom
                bramka, to jak sztyletem w serce. Chyba wielu rosyjskich kibiców tak się czuje
                po tym meczu.
                • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 23:00
                  > Kito, tak sobie myślę, że ta 5 Denarów pośrodku Twojego rozkładu na mecz
                  > Rosja-Hiszpania to może były te jakże niesprzyjające warunki pogodowe,

...Chyba tak. Poza tym myślę, że gdy jako gole Rosjan wyszła mi Królowa Monet, to 5 Monet powinnam zinterpretować jako ich przegraną właśnie, bo 5 Monet nie jest sprzyjającą kartą.

Ktoś (juz nie pamiętam - Olga lub Alka) zinterpretował Królową Monet jako grę mało aktywną - i tak było ze strony Rosjan (może nie tyle nie aktywną, co nie skuteczną).
                  Karty Rosji, które odebrałam jako silniejsze - są zbyt "nieruchome" - silniejsze były Puchary hiszpańskiej drużyny.

Rycerz Pucharów skierowany w kierunku Asa Pucharów właśnie przyniósł Hiszpanii zwycięstwo, a nie przegraną. Źle go zinterpretowałam...
                  • alka.5 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 07:12
                    Olga! Dzisiaj czytam dokładnie wszystkie interpretacje, bo rankiem
                    rozłożyłam karty jeszcze raz na mecz finałowy: Hiszpania : Niemcy.
                • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 23:15
                  Canado, też masz trafienia, nie było tak źle. Cytuję:

"W drugim półfinale karta 9 Mieczy sugeruje, że Rosjanie będą dosyć zmęczeni" - i tak było.

"Hiszpanie opisywani Królem Mieczy będą pewni siebie, preferować będą grę taktyczną, ale mogą zbyt sztywno trzymać się swoich pozycji."

- byli pewniejsi siebie, przede wszystkim dużo lepsi technicznie. Pozycji jednak nie trzymali się sztywno - byli niesamowicie ruchliwi, zmieniali pozycje, nawet obrońca grał w ataku. Rosjanie byli tym bardzo zdekoncentrowani i zagubieni - tak wyglądało.
                  • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 23:19
                    > preferować będą grę taktyczną, ale mogą zbyt sztywno trzymać się swoich pozycji."

....Canado, wyczułaś, że ich taktyka będzie związana z sztywnym trzymaniem się
                    swoich pozycji, bo ich taktyka polegała na "złamaniu" zasady sztywnego
                    trzymania się swoich pozycji.
              • olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 23:29
                Mecz półfinałowy między Rosją a Hiszpanią:
                Tło (wypadło) 3 Mieczy;

Tłem był ulewny deszcz (na mojej karcie go fajnie widać)oraz przebite serce
                Rosji trzema golami. Rewelacyjnie, to karta pokazała.

Rosja (V Papież), Hiszpania (As Pucharów), wynik (5 Monet);
                Gra Rosji (III Cesarz); gra Hiszpanii (3 Pucharów – znowu odwrócona, bo
                zapomniałam po ostatnim rozkładzie przywrócić ją do pozycji prostej);

I Papież i Cesarzowa siedzi, a pytałaś o walkę na boisku. Myślę, że karty
                pokazały brak goli ze strony Rosji. Właśnie taka bardziej pasywna postawa.
                • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 27.06.08, 10:58
                  > I Papież i Cesarzowa siedzi, a pytałaś o walkę na boisku. Myślę, że karty
                  > pokazały brak goli ze strony Rosji. Właśnie taka bardziej pasywna postawa.

....No właśnie. A ja przypuszczałam, że jak Wielkie Arkana, to przewaga. Już
                  wiem, że tak nie można myśleć.

Jestem bogatsza o następne doświadczenie w interpretacji Tarota wink.
            • kita32 Ogo, gratulacje znowu!!! 26.06.08, 22:50
              Olgo, świetnie!!! Tak właśnie było. Pomyliłaś się z liczbą goli, ale przebieg
              gry i przede wszystkim zwycięstwo - przewidziałaś świetnie!!!
              • canada53 Re: Ogo, gratulacje znowu!!! 26.06.08, 22:56
                Olgo, super Ci idzie w tych warsztatach! Czekamy teraz na opis meczu finałowego.
              • olga.78 Re: Ogo, gratulacje znowu!!! 26.06.08, 23:01
                Dziękujęsmile
                No to obejrzałam druga połowę, jest wynik, a ja dalej nie rozumiem jak to jest z
                tymi finałami. Wiem, że teraz Niemcy zagrają z Hiszpanią w niedzielę o pierwsze
                i drugie miejsce, ale co z trzecim i czwartym? Ktoś się zlituje i mi wytłumaczy?
                Nie chce mi sie grzebać w Internecie. Proszęsmile
                • kita32 Re: Ogo, gratulacje znowu!!! 26.06.08, 23:06
                  > Wiem, że teraz Niemcy zagrają z Hiszpanią w niedzielę o pierwsze
                  > i drugie miejsce, ale co z trzecim i czwartym?

...Przegrani w półfinałach będą chyba grać z sobą o 3-e i 4-e miejsce. Tak było
                  kiedyś, ale tym razem nikt nic nie mówi na ten temat. Może nie będą ustalane te
                  miejsca? Tylko 1-e i 2-e. Może obie przegrane drużyny dostaną 3-e miejsce?

Odpowiadam, a przecież nie znam odpowiedzi...
                • canada53 Re: Ogo, gratulacje znowu!!! 26.06.08, 23:07
                  O trzecie i czwarte miejsce zagrają teraz Turcy z Rosjanami, czyli te drużyny,
                  które przegrały w półfinałach.
                  • olga.78 Re: Ogo, gratulacje znowu!!! 26.06.08, 23:11
                    O, dziękismile A wiadomo kiedy? Bo słyszę tylko o meczu niedzielnym. Może w sobotę?
                    • olga.78 Re: Ogo, gratulacje znowu!!! 27.06.08, 14:02
                      Już wiem jak to jest z tymi półfinałamismile
                      Nie ma czegoś takiego jak trzecie czy czwarte miejsce, bo to są mistrzostwa
                      Europy, nie świata. Te drużyny (Turcja i Rosja) po prostu nie dostały się do
                      finału i tyle. Walka toczy się o to kto zostanie mistrzem Europy.
                      • canada53 Re: Ogo, gratulacje znowu!!! 27.06.08, 18:12
                        Wczoraj napisałam błędnie, dziś już się dopytałam w pracy u kolegów-kibiców i
                        tak jak to Olga już wyjaśniła, też się dowiedziałam, że nie będzie meczu Między
                        Rosją i Turcją, a obie te drużyny będą miały ex-equo trzecie miejsce. Gdyby to
                        były mistrzostwa świata, to by taki mecz był.
                        • romy_sznajder Re: Ogo, gratulacje znowu!!! 27.06.08, 18:24
                          > dziś już się dopytałam w pracy u kolegów-kibiców

To zapunktowalas u kolegow!
                          • canada53 Re: Ogo, gratulacje znowu!!! 27.06.08, 18:53
                            Tak, ale jednocześnie się przyznałam, że tak oczywistych rzeczy nie wiem... Ale
                            cóż, człowiek całe życie się uczy.
                            • alka.5 Re: Ogo, gratulacje znowu!!! 29.06.08, 07:22
                              Canado, mniej więcej 10 lat zajęło mi zrozumienie na czym
                              polega "spalony" smile
        • romy_sznajder Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 12:30
          > Romy, czy pomyślałaś o tym, że możesz również wziąć udział w tych warsztatach?
          > Bo wyniku nie znasz wink))

Zrobilam rozklad i jest tak czytelny, ze nie wiem, czy karty sobie ze nie nie
          zakpilywink
          • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 13:33
            > Zrobilam rozklad i jest tak czytelny, ze nie wiem, czy karty sobie ze nie nie
            > zakpilywink

....To dopiero mnie zaciekawiłaś wink
            Napisz koniecznie co widzisz w kartach.
            • romy_sznajder Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 17:05
              Bardzo prosze. Widze swietowanie Hiszpanii.

-------------------------------Efekt--------------------------------
              -------------------------------[6 Kijow]----------------------------
              --------------------------------------------------------------------
              ------------------------------Temat-----------------------------
              --------------[KOCHANKOWIE]<->[Krol Mieczy]-----------------
              Asc-------------------------------------------------------------Desc
              [7Monet]-----------------------------------------------------[9Kijow]
              --------------------------------Przeszkody-------------------------
              --------------------------------[3Pucharow]-------------------------

Mam nadzieje, ze czytelne. Wiec jak w horoskopie: skoro asc-desc to JA <--> Ty, to nie trzeba byc kibicem, zeby metodyczna, planowa ciezka 7 Monet przypisac Niemcom, a ognista, pewna, entuzjastyczna 9 Kijow - Hiszpanom.
              Sama wymowa 7-mki (plan), i 9-ki (pewnosc) juz mowi o przewadze, o stylu gry, a efekt..? Swietujaca ognista 6 KIJOW potwierdza, ze Kije wygraja. Ogien, Kije, temperament, Viva Espana. Moglabym jeszcze spekulowac, czy roznica bramek nie bedzie dwubramkowa. Moze tak byc.

Mecz - Spolka, fair-play, Kochankowie, ale wygra jeden, wiec Krol Mieczem przetnie wspolprace i wyloni jednego. Byc moze sedzia zasadzi karne.
              3Puchary, entuzjazm na stadionie, ale pewnie deszcz. Bedzie transowo ale w przyjemny sposob.

Dalsze karty:
              Krolowa Pucharow (niespodzianki), niespodzianki to niespodzianki, zobaczymy.
              4 Mieczy (rzeczy oczywiste) - mecz jest sztucznym porzadkiem. Sztuczny porzadek to 4 Mieczy.
              Co warto doskonalic, KOLO FORTUNY!! Wskazuje na mecz, ale tez na cos moze wiecej, np. na ropzstrzygniecie w karnych. Kolo Fortuny to gry losowe, hazard. Czyzby kolejne wskazanie na karne?
              Dalej: Rycerz Mieczy, Rycerz Monet, As Pucharow (o co chodzi w pytaieniu. O wielkie emocje chodzi w pytaniusmile
              i As mieczy.

Reszta kart dla znawcow tego konkretnego rozkladu, bo to sprawy drobniejsze, poboczne. Wygra Hiszpania, to miom zdaniem widac jasno. Byc moze beda karne, to widac srednio. Widac tez styl gry, no i to, W JAKI SPOSOB widac styl gry mnie zastanowilo, czy karty mnie nie podpuszczaja.

Zartowalam (na wypadek, gdyby to czytaly).
              • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 19:19
                Cieszę się Romy, że podałaś swój rozkład i interpretację wink

Wygląda na to, że Hiszpanie wygrają. Większość interpretacji przemawia za
                Hiszpanią.

Ale właśnie dlatego jestem nieufna (podobnie jak Ty). Tarot lubi robić
                niespodzianki. A z mojego doświadczenia - im bardziej jestem przekonana do
                swojej interpretacji, to tym gorzej trafiam...
                • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 22:47
                  > Wygląda na to, że Hiszpanie wygrają. Większość interpretacji przemawia za
                  > Hiszpanią.

...I wygrała wink
                  • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 22:48
                    Domyślam się, kto wygra te warsztaty wink
      • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 08:57
        Canado, czy napiszesz jeszcze dzisiaj uzupełnienie do interpretacji swojego rozkładu? Bo mecz będzie między Hiszpanią a Niemcami - to w Twoim rozkładzie opisują inne karty, niż te nad którymi myślałaś.
        • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 13:47
          > Canado, czy napiszesz jeszcze dzisiaj uzupełnienie do interpretacji swojego roz
          > kładu? Bo mecz będzie między Hiszpanią a Niemcami - to w Twoim rozkładzie opisu
          > ją inne karty, niż te nad którymi myślałaś.

....Chciałam sama się zastanowić nad Twoim rozkładem na mecz między Hiszpanią a
          Niemcami, Canado, ale najpierw na komputerze w pracy strona fotoforum nie dała
          się otworzyć, bo nie mogłam doinstalować "wtyczek" pozwalających otworzyć
          stronę, a teraz, jak wróciłam do domu, to chwilowo strona jest nieczynna... No i
          nie widzę jaki to był rozkład.
          • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 14:02
            W końcu fotoforum dało się otworzyć...

Hiszpania (Król Mieczy) wygląda na silniejszą niż Niemcy (2 Mieczy).
            Przebieg gry: Hiszpania 4 Mieczy przeciwko Niemcom 4 Kijów.
            Wizualnie 4 Kijów wygląda na energiczniejszą niż 4 Mieczy, ale 4 Kijów może
            oznaczać grę na żywioł, a 4 Mieczy grę taktyczną, przemyślaną.
            No i skoro obie drużyny opisane są żywiłem Mieczy, to są bardziej zgodne z 4
            Mieczy. Więc chyba raczej Hiszpania wygra.

Jeżeli wygrają Niemcy, to będę w przyszłości bardziej patrzeć na wygląd obrazków
            niż myśleć nad nimi.
            • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 20:00
              Hmm, mnie jednak lewa strona mojego rozkładu wygląda na silniejszą. I jest tu 4
              Buław, mówiąca o świętowaniu... Poza tym karta środkowa zwrócona jest twarzą w
              kierunku drużyny Niemiec, a plecami do Hiszpanii. Słyszałam również, że drużyna
              Niemiecka ma obiecane najwyższe w historii nagrody finansowe za wygranie tych
              mistrzostw (kwoty są tak astronomiczne, że nawet ich nie zapamiętałam), w tym
              kontekście 7 Denarów pokazywałoby, że niemieccy piłkarze jednak po te nagrody
              sięgną, chociaż nie będzie to łatwe. Tak w ogóle, to opis meczu finałowego
              wynikający z mojego rozkładu pozostawiam bez zmian (oczywiście zastępując tylko
              Turcję - Niemcami, a Rosję - Hiszpanią). Tak samo widać tu ciężką pracę i
              równowagę sił. Podejrzewam więc, że wynik bardzo długo pozostanie bezbramkowy
              albo remisowy (w razie gola dla jednej drużyny - druga bardzo szybko wyrówna), a
              rozsądzi ten mecz dogrywka lub karne. Z 4 Mieczy po stronie Hiszpanów skojarzyło
              mi się, że jeden z ich zawodników może podczas tego meczu zostać kontuzjowany na
              tyle poważnie, że aż go zniosą z boiska (4 Miecze) i będzie potrzebna pomoc
              lekarza (Król Mieczy). Jeśli Hiszpania to Król Mieczy i 4 Miecze - to ich gra
              może być dobra, fair play, lecz dosyć przewidywalna. Za to Niemcy (2 Miecze i 4
              Buławy) mogą czymś zaskoczyć - może dokonają jakiegoś dość nagłego przetasowania
              wśród swoich zawodników i to spowoduje przechylenie się szansy na ich stronę.
              • romy_sznajder Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 20:13

> Hmm, mnie jednak lewa strona mojego rozkładu wygląda na silniejszą

W tamtym jedenastkowym rozkladzie? To ja po meczu jeszcze do niego zajrze.
                Problem w tym, ze kto gra do ktorej bramki wynika chyba na poczatku meczu,
                losuje sie czy sedzia moneta rzuca?
                • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 20:37
                  romy_sznajder napisała:
                  > > Hmm, mnie jednak lewa strona mojego rozkładu wygląda na silniejszą
                  >
                  > W tamtym jedenastkowym rozkladzie? To ja po meczu jeszcze do niego zajrze.
                  > Problem w tym, ze kto gra do ktorej bramki wynika chyba na poczatku meczu,
                  > losuje sie czy sedzia moneta rzuca?
                  Analizowałam w dalszym ciągu mój pierwszy rozkład - po lewej byli Niemcy i
                  Turcja, po prawej: Rosja i Hiszpania. Finał jest tak czy tak pomiędzy
                  zwycięzcami z meczów półfinałowych, czyli pomiędzy jedną z drużyn po lewej i
                  jedną z tych po prawej stronie. Więc po lewej są Niemcy, a po prawej -
                  Hiszpania. Wprawdzie jeśli idzie o tych, którzy wygrają półfinały, to
                  wytypowałam ich dokładnie na odwrót, ale już same opisy meczy były raczej
                  trafione. Czyli: karty mówiły dobrze, jedynie moje wnioski były błędne. Dlatego
                  nie zmieniam też opisu meczu finałowego, mam nadzieję, że i on będzie zgodny z
                  tym, co wyszło w moim rozkładzie.
                  • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 21:34
                    > Analizowałam w dalszym ciągu mój pierwszy rozkład - po lewej byli Niemcy i
                    > Turcja, po prawej: Rosja i Hiszpania. Finał jest tak czy tak pomiędzy
                    > zwycięzcami z meczów półfinałowych, czyli pomiędzy jedną z drużyn po lewej i
                    > jedną z tych po prawej stronie. Więc po lewej są Niemcy, a po prawej -
                    > Hiszpania.

....To ja źle zrozumiałam rozkład (patrzałam na przekątne). Ale tak jak mówisz,
                    to oczywiście jest bardziej sensownie.

....A nam dopiero włączono przekaz TV, internet i kablówkę. Mieliśmy wielką
                    awarię na całe osiedle mieszkaniowe. Tylko w radiu można było usłyszeć
                    sprawozdanie z meczu.
                    • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 21:51
                      > ....To ja źle zrozumiałam rozkład (patrzałam na przekątne). Ale tak jak mówisz,
                      > to oczywiście jest bardziej sensownie.
                      Na przekątne też patrzyłam, ale również i porównywałam lewą stronę do prawej.
                      Tak w ogóle, to najczęściej rozpatruję rozkłady w wielu kierunkach - w
                      zależności od tego, czego szukam. To coś jak z interpretacją horoskopu - niby
                      jedno kółko z paroma planetami, ale można wiele różnych rzeczy się z niego
                      dowiedzieć.
                      • romy_sznajder Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 22:49
                        Olga! W tym warsztacie liczyl sie celny strzal, a nie poboczne niuanse, wiec
                        bezapelacyjnie wygralas. Szkoda, ze nie moge brac Kity pod uwage, bo celowala
                        w Hiszpanie.

Czy mam rozpatrywac szczegolowo?

"Finał. Mecz 29.06. (niedziela), Niemcy : Hiszpania.
                        Arcykapłan O – Giermek kielichów O – Mag O
                        Mistrzem Europy 2008 zostanie Hiszpania ....."

Tak

"....różnicą dwóch lub trzech bramek."

NIE

".... Niemcy będą bronili
                        swojej bramki przez większa część meczu. Ten mecz pokaże, że mają za małe
                        umiejętności, są zbyt nastawieni na grę indywidualną. Nie pokarzą się z dobrej
                        strony. Za mało w nich będzie waleczności no i gra zespołowa będzie kuleć."

Oj, nie... Byl wyrownany mecz:
                        www.dziennik.pl/sport/euro-2008/article199984/Viva_Espa_a_Niemcy_pokonani_.html

"Hiszpania strzeli trzy gole."

NIEsmile

"Druga połowa meczu – Wieża O. Ostateczny koniec, przegrana. Tak zwany „gwóźdź
                        do trumny” dla jednej z drużyn. Nic już nie można odkręcić. Może dojść do
                        wyeliminowania jakiegoś zawodnika czerwona kartką"

Nie, zadnej nie bylo, ale byc moze wieza=bramka? Nie gol, tylko strzaly. Z
                        zalinkowanego tekstu:

"Po chwilowym okresie przewagi Niemców znów inicjatywę przejęli Hiszpanie.
                        Bramkę Lehmanna ostrzeliwali kolejno: Sergio Ramos i dwukrotnie Andres Iniesta.
                        Bez zarzutu spisywał się jednak niemiecki golkiper.

W 80. minucie Hiszpanie mogli rozstrzygnąć losy spotkania. Ich piękna kontra
                        mogła i powinna zakończyć się bramką, ale Silva zamiast uderzać na bramkę
                        podawał do Torres, któremu strzał uniemożliwił Ballacka. Po chwili przed
                        wymarzoną szansa stanął Senna, ale, stojąc dwa metry do bramki, nie sięgnął piłki."

No nic, ja zawsze cenie w tarocie - inaczej niz w astrologii - pewna taka
                        odwazna lapidarnosc i najwazniejsze bylo wskazanie Wygranego, a nie jakies
                        didaskalia, ktore w koncu dla niewprawnego oka sa w kazdym meczu raczej podobnesmile

Olgo, Twoje pytanie w 42 Warsztacie.
                        • romy_sznajder Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 22:50
                          Ale bylo, nie?smile
                          • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 22:54
                            Super było!
                            Brawo Olga, i wszystkie inne, które stawiały na Hiszpanię.
                            • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 23:12
                              Tak, Olga w tych warsztatach była zdecydowanym zwycięzcą! Trafiała w wyniki i
                              ogólny przebieg gier półfinałowych, no i teraz dobrze przewidziała wynik.

Olgo, gratulacje!!!
                            • alka.5 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 23:14
                              Uff, dawno takich emocji nie przeżyłam, moje serce kibica było
                              rozdarte, rzadko zdarza mi się kibicować tak trochę wbrew sobie.
                              Olgo odwaliłaś kawał dobrej roboty!!!
                        • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 23:15
                          > Szkoda, ze nie moge brac Kity pod uwage, bo celowala
                          > w Hiszpanie.

.... O nie, nawet gdybym brała normalny udział w tych warsztatach, to Olga zdecydowanie wygrała i to już w półfinałach wink
                        • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 23:19
                          > Druga połowa meczu – Wieża O

....Mnie się ta kartka skojarzyła z sytuacjami, gdy Hiszpanie mieli świetne możliwości na strzelenie gola, ale chybiali przewracając się przy tym.
                        • olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 30.06.08, 17:01
                          > Czy mam rozpatrywac szczegolowo?
                          >
                          To Ty jesteś gospodarzem tego warsztatu.
            • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 23:10
              Mnie interpretacja poszła słabo w tych warsztatach. Ale rozkład Canady zinterpretowałam dobrze:

> Hiszpania (Król Mieczy) wygląda na silniejszą niż Niemcy (2 Mieczy).
              > Przebieg gry: Hiszpania 4 Mieczy przeciwko Niemcom 4 Kijów.
              > Wizualnie 4 Kijów wygląda na energiczniejszą niż 4 Mieczy, ale 4 Kijów może
              > oznaczać grę na żywioł, a 4 Mieczy grę taktyczną, przemyślaną.

.....Niemcy, szczególnie z początku grali niezwykle żywiołowo, mieli mnóstwo sytuacji podbramkowych, ale grali nieskutecznie (4 Kijów). Hiszpanie grali spokojniej (4 Mieczy) i taktycznie (dopuszczali do piłki najsłabszych strzelców - tak mówił sprawozdawca).

> No i skoro obie drużyny opisane są żywiłem Mieczy, to są bardziej zgodne z 4
              > Mieczy. Więc chyba raczej Hiszpania wygra.

...I wygrali wink
    • alka.5 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 20:25
      Rosja Hiszpania

Rosja 1 poł. mag+giermek denarów odwr.+ gier. kielichów odwr.
      2 - połowa: 8 mieczy+ sąd+ 3 miecze odwr.

Hiszpania 1 poł. 8 kielichów odwr.+6 kielichów odwr.+10 kielichów
      2 połowa: gwiazda+równowaga+cesarzowa

Rosja w ataku, dominuje na boisku, oni kontrolują grę, są dłużej
      przy piłce, Hiszpania wycofana, na swojej połowie, morale w kiepskim
      stanie, ale pod koniec 1. połowy po świetnym dośrodkowaniu i celnym
      strzale w prawy róg bramki Hiszpania prowadzi. 2. połowę Rosjanie
      zaczynają w kiepskich nastrojach, nagły zryw pod koniec meczu,
      doprowadzają do remisu, ale w ostatniej chwili Hiszpanie strzelają
      gola.

Niemcy Hiszpania
      Hiszpania zaczyna uskrzydlona, rwie do przodu, mają świetnego
      obrońcę. Niemcom gra w ogóle się nie klei, nawalają technicznie,
      niedokładne podania, chaotyczna współpraca.
      Jest dogrywka, która roztrzyga wynik.

Ale nie wiem kto wygrał.

Hiszpania as buław +kapłanka+sprawiedliwość odwr.
      Niemcy 8 denarów odwr.+kochankowie odwr.+ król buław.

Strzelam, że jakimś cudem udało się zwyciężyć Niemcom, skoro wynik
      dla Hiszpanii wyszedł odwróconą sprawiedliwością. Jak gdyby wynik
      nie był adekwatny do dobrej gry podczas całego meczu.

Zwycięzca Euro: Niemcy.
      • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 23:01
        Alko, dobrze przewidziałaś, że wygra Hiszpania wink
        • alka.5 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 23:04
          Sprawdził mi się tylko giermek denarów. Odwrócony wyglądał jak
          bramkarz wpuszczający gola, a to Rosjanin (też w zielonej koszulce)
          który miał pełne ręce roboty. Gdzie ten mag???
          Jak zobaczyłam początek... smile))
          • olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 23:15
            Alko, gratuluję! Znowu celny strzałsmile Jestem pod wrażeniem Twojego fachowego
            słownictwawink
            • alka.5 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 23:18
              Może we wakacje powinnam dorabiać jako komentator sportowy big_grin
              • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 26.06.08, 23:20
                > Może we wakacje powinnam dorabiać jako komentator sportowy big_grin

...Hi, hi!
    • olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 28.06.08, 12:05
      Finał. Mecz 29.06. (niedziela), Niemcy : Hiszpania.
      Arcykapłan O – Giermek kielichów O – Mag O
      Mistrzem Europy 2008 zostanie Hiszpania różnicą dwóch lub trzech bramek. To oni
      zdobędą puchar i wieniec chwały. Wygrają w pełni zasłużenie. Wykażą się
      umiejętnościami, skutecznością, stylem walki godnym prawdziwego mistrza.
      Zachowają na boisku zimna krew do końca co da im zwycięstwo. Niemcy będą bronili
      swojej bramki przez większa część meczu. Ten mecz pokaże, że mają za małe
      umiejętności, są zbyt nastawieni na grę indywidualną. Nie pokarzą się z dobrej
      strony. Za mało w nich będzie waleczności no i gra zespołowa będzie kuleć.
      Hiszpania strzeli trzy gole.

Niemcy – Arcykapłan P. Dotrze do nich, że zbyt ufali w swoje możliwości.
      Wierzyli, ze są narodem wybranym i to im wystarczy do zwycięstwa. Pomylili się i
      teraz rozpaczają. Zgubiła ich pycha. Pozostaje im cieszyć się z wicemistrzostwa.
      Hiszpania – Giermek kielichów O. Ciężka praca, wytrwałość, gra zespołowa i
      determinacja dały zwycięstwo. Potrafią się cieszyć z sukcesu. W pełni na niego
      zasłużyli. Będą z siebie bardzo dumni.

Tak na marginesie znamienne, że wyciągnęłam te same karty, mimo, że je wszystkie
      ponownie dokładnie przetasowałam. Tylko Arcykapłan się odwrócił.

ewentualna dogrywkę.
      Pierwsza połowa meczu – III mieczy O. Padną trzy gole. Najprawdopodobniej
      pierwszy dla Niemiec. Będzie bardzo dużo akcji nieskutecznych.
      Druga połowa meczu – Wieża O. Ostateczny koniec, przegrana. Tak zwany „gwóźdź do
      trumny” dla jednej z drużyn. Nic już nie można odkręcić. Może dojść do
      wyeliminowania jakiegoś zawodnika czerwona kartką.
      Ewentualna dogrywka – VI kielichów O. W czasie przewidzianym na ewentualne
      dogrywki będzie wręczanie pucharu zwycięscy.

Ps. Ale emocjewink
      • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 08:53
        Olgo, na ten ostatni mecz mamy razem dość podobne interpretacje rozkładów. Liczę na to, że teraz (na ten mecz) będę miała dość dobrą interpretację wink
    • romy_sznajder Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 29.06.08, 20:10
      Dziewczyny, sluchajcie, wlasciwie wybor jest miedzy Alka i Olga.

Jesli wygraja Niemcy, to tym (trzeba sie wylogowac) postem....
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46080&w=81220271&wv.x=2&a=81398291
      ...wygra Alka.

A jesli Hiszpania, to Olga, postem z 28.06.08, 12:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46080&w=81220271&wv.x=2&a=81463812
      Warsztat "rozgrywek pucharowych" nam wyszedl, w trakcie jego trwania duzo sie dzialo i wyjasnialo. Pisze juz teraz, bo byc moze opis meczu nie bedzie sie nijak mial do opisow z rozkladu, ale zobaczymy.

Na razie, zupelnie jak na Euro, gra miedzy dwiema najlepszymi.

Specjalne wyroznienie dla Canady za rozklad na te okazje. Kita wyjezdza, i pisala, ze udziela sie towarzysko, wiec - trzymajac sie terminologii, nie "gra" o miejsce na podiumsmile
      To do uslyszenia po meczykusmile

ps.: To jest ciekawe, no ciekawe:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46080&w=81220271&wv.x=2&a=81228786
      • pacha-mama Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 30.06.08, 08:22
        po wczorajszym meczu mogę powiedziec jedno
        WIEDZIAŁAM
        • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 30.06.08, 09:09
          > po wczorajszym meczu mogę powiedziec jedno
          > WIEDZIAŁAM

....Tak,
          czekam z niecierpliwością, pacha-mamo, na Twoje dołączenie do warsztatów z podawaniem rozkładów. Czekasz na zamówioną talię, czy tak?
          • pacha-mama Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 30.06.08, 09:30
            > ....Tak,
            > czekam z niecierpliwością, pacha-mamo, na Twoje dołączenie do
            warsztatów z pod
            > awaniem rozkładów. Czekasz na zamówioną talię, czy tak?

Ja też czekam na to smile
            Jeszcze kart nie zamówiłam. Finanse sprowadzają na ziemię każdy
            plan wink Ale tak ma być..czekam na odpowiednią chwilę i douczam się.
            W weekend byłam u znajomej, która też zajmuje się tarotem. Upewniłam
            się,że nie leży mi zupełnie talia Raidera, totalna blokada
            • canada53 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 30.06.08, 09:48
              > Jeszcze kart nie zamówiłam. Finanse sprowadzają na ziemię każdy
              > plan wink
              A od czegóż inicjatywa własna? Możesz sobie przecież swoje karty sama zrobić -
              wystarczy trochę tekturki, nożyczki i coś do pisania. W końcu karty nie muszą
              być ani kolorowe, ani nawet z obrazkami. Mogą być zupełnie symboliczne,
              szczególnie, że właściwie Tobie i bez kart dobrze idzie.
              • pacha-mama Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 30.06.08, 10:36
                > A od czegóż inicjatywa własna? Możesz sobie przecież swoje karty
                sama zrobić -
                > wystarczy trochę tekturki, nożyczki i coś do pisania. W końcu
                karty nie muszą
                > być ani kolorowe, ani nawet z obrazkami. Mogą być zupełnie
                symboliczne,
                > szczególnie, że właściwie Tobie i bez kart dobrze idzie.

to przerabiałam kilka lat temu-takowe właśnie miałam i na nich
                ćwiczyłam.
                Teraz chcę "prawdziwie"wink
                • romy_sznajder Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 30.06.08, 13:46
                  Pachomama, pocwicz na zwyklych kartach do gry.
                  Bez WA, ale reszta bez zmian.
        • romy_sznajder Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 30.06.08, 13:42

> po wczorajszym meczu mogę powiedziec jedno
          > WIEDZIAŁAM

ale jednak trzymajmy sie konwencji, to f. Tarotowe a nie jasnowidczesmile
    • olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 30.06.08, 08:29
      Przede wszystkim chciałam podziękować wszystkim za wspaniałe emocjesmile Żałuje
      tylko, że tak mało miałam czasu na bieżące śledzenie finałów. Przepraszam, że
      dopiero dzisiaj sie odzywam, ale wczoraj byłam cały dzień poza zasięgiem,
      oglądałam ostatnie 10 minut meczu w podróży. Romo, pomysł na warsztat świetny,
      to był celny strzał godny mistrza strzelcówsmile Gdyby nie te warsztaty nie miałbym
      pojęcia kto i o co gra zresztą tak jak większość osób biorących udział w
      warsztatach. Zawsze wykazywałam się totalną ignorancję dla futbolu, aż tu nagle
      taka zmianawink
      Dziękuję za miłe słowa. Nie obeszło się bez błędnych interpretacji jednak
      potwierdza się, że karty nigdy nie kłamią, to tylko odczytanie ich znaczenia
      może być błędne. I tak też było w moim przypadku.
      • kita32 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 30.06.08, 09:15
        Olgo, wygrałaś zasłużenie, bo najwięcej energii włożyłaś w te warsztaty - od razu zakładając, że postawisz karty na wszystkie 3 rozgrywki.

Teraz czekam z niecierpliwością na Twoje pytanie na warsztat 42 - może zdążę podać swoją interpretację, chociaż odpowiedź dowiem się z opóźnieniem.
    • olga.78 Re: Euro-Warsztat (nr.41.) 01.07.08, 08:05
      Dla tych co nie oglądali meczu finałowego.
      euro2008.interia.pl/news/hiszpania-krolem-europy,1137238

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka