Dodaj do ulubionych

Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy?

15.10.05, 07:18
Lubuskie Trójmiasto powołuje Stowarzyszenie

Fot. Bartosz Makowczynski / AG

Kalina Celińska 14-10-2005 , ostatnia aktualizacja 14-10-2005 15:22

Czy powstanie Stowarzyszenie Lubuskie Trójmiasto? Podczas wspólnej sesji
radni Zielonej Góry, Nowej Soli i Sulechowa powiedzieli, że tak.

Lubuskie Trójmiasto powstało ponad rok temu. Chodziło o ściślejszą współpracę
wszystkich miast oraz wyznaczanie wspólnych celów. Teraz pomysł ma się
wreszcie sformalizować. Powołanie Stowarzyszenia przede wszystkim ułatwi
zdobywanie pieniędzy z Unii Europejskiej. - Wystarczy spojrzeć na Wrocław,
Poznań i Berlin. To trzy wielkie miasta, które dobrze ze sobą współpracują.
Dzięki temu są atrakcyjne także dla innych europejskich regionów. My również
musimy jednoczyć siły, aby konkurować z innymi silnymi ośrodkami - mówił
Wadim Tyszkiewicz, prezydent Nowej Soli. - Poszukujmy tego co nas łączy, a
nie tego, co dzieli.

Wczorajsza pierwsza sesja radnych miast członkowskich nie obyła się bez
drobnych wpadek. Prezydent Zielonej Góry Bożena Ronowicz do Lubuskiego
Trójmiasta... zaliczyła Gorzów Wielkopolski.

Potem zielonogórski radny Zygmunt Lipnicki wygłosił wykład pt. "Trójmiasto w
aspekcie przyrodniczym", odwołując się nawet do XVI-wiecznych studni
głębinowych. Burmistrz Sulechowa Ignacy Odważny nie omieszkał wspomnieć
o "podniesieniu jakości życia i platformie przyszłych wspólnych działań i
sukcesów". Były też wykłady. Najpierw z referatem wystąpił rektor
Uniwersytetu Zielonogórskiego Czesław Osękowski, potem prorektor
sulechowskiej uczelni Stanisław Pryputniewicza.

Tymczasem radni radzili sobie na swój sposób. Część czytała prasę, inni
wysyłali sms-y i grali w gry na telefonach komórkowych. Na koniec ustalili,
że teraz zajmą się przygotowaniem statutu Stowarzyszenia. Ma zostać powołane
do końca przyszłego
POzdrawiam z Ostrowca
Obserwuj wątek
    • kilo6 Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 15.10.05, 08:17
      Trzeba będzie jeszcze na takie coś długo poczekać,Kielce nie zgodzą się na takie coś,za duża konkurencja.
      • jdk Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 19.10.05, 11:26
        To bardzo ciekawy pomysl! Moze warto go pociagnac - nie wiem co Kielce mialyby
        do tego i jak mialyby to porozumienie blokowac?

Poki co widac, ze Kielce niezbyt dbaja o miasta lezace w dolinie Kamiennej -
        vide likwidacja pociagow pospiesznych Warszawa-Przemysl i Rzeszow jadacych
        dotychczas przez Skarzysko, Starachowice i Ostrowiec.

Pozdrawiam,
        • marcmal Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 19.10.05, 15:12
          Ale głupoty piszesz. To nie Kielce zlikwidowały pociągi tylko przewozy
          regionalne PKP, w zamian samorząd województwa wprowadził szynobusy.
          To tak samo jak powiedzieć, że Radom nie dba o "region radomski", przecież
          zlikwidowano połączenia do Drzewicy i nie ma nic w zamian. Oj straszne głupoty
          piszesz :)
          Pozdrawiam
          • marcmal Do kilo6 19.10.05, 15:13
            Myślę, że Kielce nic nie mają tu do powiedzenia, wszystko zależy od lokalnych
            władz, ponadto wiadomo w kupie siła:)
          • kilo6 Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 19.10.05, 15:51
            > Ale głupoty piszesz. To nie Kielce zlikwidowały pociągi tylko przewozy
            > regionalne PKP, w zamian samorząd województwa wprowadził szynobusy.

To nie jest żadne wytłumaczenie,Kielcom nie zależy na utrzymywaniu połączeń dalekobieznych które nie przejezdzają przez Kielce.Nie obchodzi ich los reszty województwa,chcem zaznaczyć że nie tylko ta linia jest na wymarciu,co powiesz na zastopowaniu przez przewozy regionalne w Kielcach połączenia Kielce-Busko?
            Tu też się nie opłacało?

A co do obszaru metroplitarnego dużą ale to bardzo dużo do powiedzenia ma wojewoda.
            • marcmal Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 20.10.05, 07:32
              To w takim układzie żadnemu mistu o znaczeniu regionalnym nie zależy na
              utrzymaniu połączeń dalekobieżnych w regionie :)
              Fajne tłumaczenie.
              • marcmal Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 20.10.05, 07:50
                Wróćmy jednak do meritum sprawy. jeżeli chodzi o ideę połączenia trzech miast,
                to nadal będe sie upierał, że wszystko jest uzależnione od trzech miast i nic
                wojewoda nie będzie miał tu do powiedzenia, a będzie się musiał liczyć z takim
                związkiem. Są ramy formalne w Polsce, w które można wtłoczyć taką współpracę.
                A co do połączenia z Buskiem, jeżeli wszyscy przesiedli się na busiarstwo, to
                kto miał jeździć tymi pociągami.
                Zobacz rozkład ile jest busów do Buska i przez Busko
                www.sztp.kie.pl/ZBIORCZY.doc
                Zaznaczam, że nie ma firmy Muszkieter, która odjeźdza z Mielczarskiego, a która
                kieruje się w tamtą stroną.
                Pociągi przez Ostrowiec i Starachowice to pociągi nie z Ostrowca, które
                zlikwidowano wprzez Kielce, ale pociągi dalekobieżne jadące z innyc regionów,
                więc nie jes tak, że dojeźdzają one do granicy województwa i koniec. Poszukaj
                na forum rzeszowa, że większość pociągów stamtąd w kierunku północnym jest
                kierowana na Lublin, stamtąd też jest DOKP.
                Błędem i zaniechaniem jest brak stanowiska samorządu województwa w sprawie
                likwidacji połączeń, a kto jest w sejmiku samorządu
                www.sejmik.kielce.pl/sejmik/radni.htm
                Wszyscy są z Kielc, a gdzie były włądze Starachowic i Ostrowca.
                Najłatwiej jest powiedzieć, ach te niedobre Kielce, a trudniej poszukać
                rzeczywistych przyczyn takiego stanu rzeczy.
                Pozdrawiam :)
                • kilo6 Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 20.10.05, 10:30
                  > Błędem i zaniechaniem jest brak stanowiska samorządu województwa w sprawie
                  > likwidacji połączeń

To po co on jest?
                  Świętokrzyskie Przewozy Regionalne z siedzibą w Kielcach i sejmik województwa Świętokrzyskiego przyczyniły się do likwidacji tych połączeń.
                  Przewozy regionalne odpowiadają za linie od Skarżyska do Sandomierza.I kazdy Sejmik wojewódzki daje pieniądze na utrzymanie połąćzeń między wojewódzkich w tym wypadku Kielce legalnie pozbyły się tych cennych połączń zastępująć je niepotrzebnymi szynobusami.
                  • piotrhans Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 20.10.05, 10:47
                    Co do powyżej zarysowanego tematu, to prawda Kielcom niezależy na wzmocnieniu
                    tych trzech miast. W prasie kieleckiej traktowane są jako "teren" (w
                    odróżnieniu oczywiście od "Miasta Kielce"), inwestycje zaś komunikacyjne
                    prowadzi sie pod Kielce. Niebęde tutaj znowu przypominał kwestii drogi nr 42.
                    Nieszczególnie interesuje ich kwestia zabytków w "terenie" (za to Pałac Biskupi
                    remontuje się regularnie, co oczywiście nie jest niczym złym, ale chodzi mi o
                    proporcje). Zaniedbań jest wiele, ale widocznie nie można się oglądać na
                    urzędników kieleckich. Siła tkwi w samorządzie i społecznościach lokalnych,
                    które będa wspierały mądre propozycje władz (i na odwrót).
                    Co do kolei, to wydaję mi sie ze nie masz racji Kilo6. Wprowadzenie szynobusu
                    zmniejszy koszty na nierentownej linii. Realnie patrząc ta trasa kolejowa jest
                    conajmniej drugiego znaczenia. Nie cieszy mnie to, ale to fakt z którym trudno
                    polemizować. A czas przewozów kolejowych chyba odchodzi w przeszłość. Nie na
                    kolei jest więc "pies pogrzebany".
                    Pozdrawiam
                    • marcmal Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 20.10.05, 11:10
                      Z całym szacukiem, ale niestety nie do mnie pytanie po co sejmik województwa,
                      natomiast nadal upieram się, że likwidacja połączeń nie jest jedynie li winą
                      Kielc, co do posta Piotrhansa to nadal pokutuje przekonanie że co poza stolicą
                      regionu to prowincja, ale przykłąd idzie od góry czyli z Warszawy, co w niczym
                      nie usprawiedliwia miasta Kielce i niektórych jego mieszkańców :(
                      • kilo6 Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 20.10.05, 11:26
                        Nie będę upierał się przy swojej tezie,pozyjemy zobaczymy.Działania władz sejmiku województwa są zatrważające jak tak dalej pójdzie pewne siły będą chciały (jeśli juz nie chcą) wykreślić to województo z mapy kraju.
                        Odchodząc pan wojewoda Wójcik tak naprawde nic dobrego nie osiągnoł dla województwa,chwaląc sie tym że otworzył zbiornik Wióry który był budowany przez około 30 lat.
                        • marcmal Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 20.10.05, 13:35
                          Niestety zgadzam się w całej rozciagłości, dodam nawet, że wszystko co się
                          dzieje w województwie to dzieje siłą rozpędu włądz lokalnych, samorządowych i
                          to dobrze nie wróży. Z drugiej strony podobny problem jest w kazdym z
                          województw i niestety wszędzie pojawiaja się zarzuty, że stolica województwa
                          ciagnie do siebie i najczęściej są one słuszne.
                          pozdrawiam :)
                          • ostrowiczanin Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 01.12.05, 01:33
                            piękna idea , ale kto miałby ją zrealizować? Przecież zarówno samorząd
                            Skarżyska jak i Starachowic to granda nieudaczników . Wystarczy przejechać się
                            pod urząd miejski w Starachowicach i popatrzeć na ich siedzibę. Brudne odrapane
                            o wyglądzie PGR-owskiej obory. Tak samo samorząd działa w Skarżysku . Jadąc do
                            dworca PKP główną ulicą miasta mam wrażenie że jestem gdzieś za Uralem. To co
                            kiedyś było chodnikiem teraz może służyć za tor motokrosowy.
                            I wy z takimi gospodarzami chcecie tworzyć trójmiasto?
                            • kilo6 Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 01.12.05, 10:48
                              Ostrowiczanin,mam pytanie czy podoba Ci się wogóle jakieś miasto w Polsce? jechanie na Starachowice i Skarżysko nic Tobie nie da.zacznij naprawiać pierw swoje miasto bo jest tam dużo do zrobienia.

Pozdrawiam
                              • bmwariat Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 01.12.05, 12:49
                                Może i jest do zrobienia ale się robi:)) i plany i fundusze też są:)
                                Rajju, ludzie my jesteśmy w świętokrzyskim a nie kieleckim!
                              • ostrowiczanin Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 01.12.05, 14:42
                                kilo6 napisał:

> Ostrowiczanin,mam pytanie czy podoba Ci się wogóle jakieś miasto w Polsce?
                                jech
                                > anie na Starachowice i Skarżysko nic Tobie nie da.zacznij naprawiać pierw
                                swoje
                                > miasto bo jest tam dużo do zrobienia.
                                >
                                >
                                > Pozdrawiam

Podoba mi się mnóstwo miast w Polsce a nawet w naszej okolicy. Podobają mi się
                                Starachowice i to bardzo ze względu na ładne położenie i dużo ciekawych miejsc.
                                Zresztą tu się urodziłem i wychowałem . Ale to nie znaczy że ma mi się podobać
                                ten bałagan i nieróbstwo lokalnego samorządu.Przecież ci ludzie nie robią nic
                                poza marnym administrowaniem . Zresztą zobacz nasze poprzednie wątki w których
                                poruszaliśmy sprawy zaniedbań i niegospodarności naszych (waszych) władz. Tak
                                samo mniej więcej wygląda Skarżysko i nie ma się co obrażać , bo to są fakty.
                                Należy raczej rozejrzeć się dokładnie wokół siebie by na następną kadencję
                                wybrać ludzi mających trochę oleju i chęci do pracy dla lokalnej społeczności.
                                • kilo6 Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 01.12.05, 15:11
                                  > Podoba mi się mnóstwo miast w Polsce a nawet w naszej okolicy. Podobają mi się
                                  > Starachowice i to bardzo ze względu na ładne położenie i dużo ciekawych miejsc.
                                  >
                                  > Zresztą tu się urodziłem i wychowałem . Ale to nie znaczy że ma mi się podobać
                                  > ten bałagan i nieróbstwo lokalnego samorządu.Przecież ci ludzie nie robią nic
                                  > poza marnym administrowaniem . Zresztą zobacz nasze poprzednie wątki w których
                                  > poruszaliśmy sprawy zaniedbań i niegospodarności naszych (waszych) władz. Tak
                                  > samo mniej więcej wygląda Skarżysko i nie ma się co obrażać , bo to są fakty.
                                  > Należy raczej rozejrzeć się dokładnie wokół siebie by na następną kadencję
                                  > wybrać ludzi mających trochę oleju i chęci do pracy dla lokalnej społeczności.

Wydaje mi się że ten prezydent i rada miasta robi więcej od poprzedniej.
                                  Mówisz że nic nie robią a ja uważam że (coś) robią.Jakims trafem miasto powoli wychodzi z dołka,lokuja się firmy z kapiatłem zagranicznym a bezrobocie z roku na rok spada.Pare watków wstecz rozmwialiśmy na temat starego miasta oto co znalazłem na stronie urzędu miejskiego:

Obwieszczenie

o przystąpieniu do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego na obszarze miasta Starachowice zwanego umownie jednostką B9 - WIERZBNIK

Na podstawie art. 17 pkt. 1 ustawy z dnia 27 marca 2003r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz.U. Nr 80, poz.717 ze zmianami) zawiadamiam o podjęciu przez Radę Miejską w Starachowicach uchwały Nr XII/2/ 05 z dnia 24 października 2005 r. o przystąpieniu do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, obejmującego obszar w obrębie ulic: ul. Wojska Polskiego do terenów ZDZ i wzdłuż południowej granicy terenów ZDZ do ul. Słowackiego, ul. Słowackiego, ul. Kilińskiego, Al. Armii Krajowej, ul. Ks.Kardynała Stefana Wyszyńskiego do przecięcia z torami kolejowymi i wzdłuż torów kolejowych do ul. Wojska Polskiego.

Zainteresowani mogą zgłaszać wnioski do wyżej wymienionego planu miejscowego.

Wnioski należy składać na piśmie w Wydziale Planowania Przestrzennego, Urbanistyki i Ochrony Środowiska Urzędu Miejskiego w Starachowicach ul. Radomska 45, pokój 219, w terminie do 5 stycznia 2006 r.

Wniosek powinien zawierać nazwisko, imię, nazwę i adres wnioskodawcy, przedmiot wniosku oraz oznaczenie nieruchomości, której dotyczy.

Prezydent Miasta Starachowice

Pozdrawiam

• bmwariat Re: Poswtanie lubuskie trójmiasto-a nasze kiedy? 01.12.05, 08:46
      i takie coś..
      www.echo-dnia.com.pl/?news=25540&mutacja=1&dzial=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka